Как да се престраша за второ дете?

• 24 902
  • 574
  •   1
Отговори
# 315
На мен ми казаха че в Испания раждали на около 40  едно и това е. Така поне ми твърдеше бивша колежка  чиято дъщеря от години живее там. Интересно ми стана  и ми прозвчпа много бобщаващо, пък не знам така ли е в действителност.

# 316
Аз не познавам нито една жена родила след 40, заради кариера или пари. На всичките, които познавам, така се е случил животът, тогава са срещнали мъжа си.
Добре е дете да се ражда при някаква финансова стабилност, но и това не е константа. Днес може да си стабилен, утре става нещо. Имам и примери - рабатещи фирми, финансова стабилност, помощ от детегледачка, частни училища и т.н. И после фалит......

# 317
  • Пловдив
В Испания наистина масово раждат след 35 години, поне от мои наблюдения.
А иначе съм съгласна с момичетата, които отбелязаха, че над 40 по- скоро не достига енергията да тичаш след малките деца. Още съм далече от тази възраст, но имам познат на 40 с бебе и все вика, че искал да почине вечер а не да търчи. И че по- трудно се възстановява от не спане на 40 отколкото на 30.
А все пак наистина детегледачката ще си тръгне и дечицата пак си ги гледа мама вечер. Не е лесно да не се спи, да се кърми и т.н . Аз не искам детегледачка, защото искам да преживея точно моментите с детето си, а не да ги пропусна заради работа ( която никога няма да приключи). Но това е моят случай, споделям моя опит.

Според мен най- важно е вътрешното желание , че искаш второ дете, а и първо , както и че ще го гледаш с любов и грижа. Никога обстоятелствата няма да са перфектни , все има какво друго да се прави и извинение да се намери, ако не искаш дете / второ/ трето и т.н. И няма лошо, важно е всеки да реши, кое е най доброто и подходящо за неговия случай.

С пари и без много пари дете се гледа, важното е да е отгледано с любов и спокойствие, колкото и банално да звучи.

# 318
Мис Бингли, отдавна съм разпознала характерите ни като доста сходни и написах всичко това най-вече за теб и твоите лутания из същото.

Когато нашата дъщеря беше на 3-4 не бях сигурна, защото ако имахме второ исках да са поне с 4-5г разлика, но след няколко години вече бях сигурна. Не съм искала породени никога, нито деца с голяма разлика като 10+ години.

За мен само любов и мерак не стига за отглеждането на дете.
 Всичко струва пари, за съжаление, и като почнеш от храната, заниманията до уроците и спорта...са все големи разходи. А факторът време с децата ми е най-важният за мен.

На 40 въобще не искам и да помисля за деца, въпреки, а и виждам, че силите,  умората, търпението и най-вече възможностите леко намаляват с годините.  Въобще не е същото като на 30, че дори и 35.

# 319
  • Пловдив
Разбира се , трябват и средства, но уроци и спорт не са задължителни, например. В крайна сметка ако родителят не може да си го позволи, няма да заведе детето на тенис примерно.
В Пловдив има общински център за работа с деца, където има лесно достъпни уроци по рисуване , на които ходеше братовчедка ми. Сигурно и по другите градове има. За спорт - зависи от града и спорта, но има доста евтини варианти за желаещите да спортуват.

Та разбира се семейството е редно да осигури някакви базови неща, дрехи, храна и т.н, но има и неща, които са си опция.

За мен също времето е кът и нямам помощ, същевремнно работя още от родилното. Също това ме спира и мен за второ за момента.

# 320
  • София
За мен само любов и мерак не стига за отглеждането на дете.
 Всичко струва пари, за съжаление, и като почнеш от храната, заниманията до уроците и спорта...са все големи разходи. А факторът време с децата ми е най-важният за мен.

Ето това за мен трябва да е водещата мисъл при създаване на още едно дете. Ако човек трябва да лишава детето/децата си от основните неща (ясно е, че човек не може да има всичко на този свят) и от себе си (като време с тях), по-добре да се откаже навреме.

За възрастта при мен е наопаки. С годините имам повече сили, енергия и желание. Но пък стартирах с 2 породени на сравнително млада възраст и сега всичко в сравнение ми е лесно. И реално с повече от 3 деца едновременно у дома (т.е. с всички 4 досега) сме били много за кратко, заради голямата разлика и тогава големите вече си бяха почти самостоятелни хора.

# 321
  • France
Аз и на 30 нямам сили и се уморявам.

# 322
Аз пък смятам, че уроците по език, музика или каквото ти дойде на ум са много по-важни от това "дай да го родим пък то само ще се оправи". Ами ако не се оправи? Или това не е от значение?
Имам позната която роди млада, но подплатена финансово от родителите си. Успя да изучи децата си и им даде хляба в ръцете им (и двете й деца не са емигрирали, а се развиват в България).
Ако си сигурна, че можеш да отгледаш децата си правилно, а не да ги направиш миячи на чинии или чистачи на тоалетни може да раждаш и 10 ако щеш. Обаче ако нямаш идея как да им подсигуриш бъдещето не се различаваш от едни малцинствени групи дето раждат ей тъй за "детските" и "помощите".

# 323
  • София
Ти може да го насочиш, но ако то не иска пак ще си стане мияч на чинии Simple Smile Ако ще наследи бизнес добре, въпреки че и там не е сигурно дали ще потръгнат нещата.

# 324
Аз и на 30 нямам сили и се уморявам.
Боже Фил, ти на 30 ли си само? Направо се почувствах древна.

На 30 бях с едно и половина годишно дете.

Енергията ми беше в пъти повече от на 40. На почти 42 не искам и да помислям за бебе.

Последна редакция: пн, 08 ное 2021, 04:14 от Анонимен

# 325
Какво значи - да му дадеш хляба в ръцете? Щом си го отгледал и изучил, това е хубав старт, защо да не се справи? Всеки почва да работи и си хваща живота в ръце.

# 326
  • София
Защото има и мързеливи хора защо...

# 327
Е като е мързеливо да го гледа родителят вечно ли...???

# 328
Какво значи - да му дадеш хляба в ръцете? Щом си го отгледал и изучил, това е хубав старт, защо да не се справи? Всеки почва да работи и си хваща живота в ръце.

Означава да могат да ти платят кандидат-студентските частни уроци, за да се справиш с приемните изпити, означава да имат правилните "връзки", за да започнеш хубава работа в България, а не да ти покажат вратата за самолета в чужбина. Учех в училище в което предимно бяха деца на богаташи - имаше две-три изключения измежду които и аз. Познай кои емигрирахме? Ами точно тия дето родителите им акъл за две стотинки са нямали като са ги "правили" на младини.

# 329
Ами не знам, на мен родителите никога не са ми намирали нито връзки, нито работа.

Общи условия

Активация на акаунт