На море в Гърция 2021 - I

• 63 307
  • 763
  •   1
Отговори
# 345
Ако се запази в този вид означава обаче, че за децата трябва да се прави сметка ако се тестват в България да не са минали 72 часа от теста при качването на кораба. С други думи се създават още пречки при пътуването с деца над 5 г. към островите.
По-интересното е какво се случва на връщане? Дали пак ще ни искат пср, за да се качим на ферибота? То голямо бъркане ще настане и трошене на пари....

# 346
Не мисля, че са си го задавали като явна цел, просто децата отнесоха ГОЛЕМИЯ в тая епидемия навсякъде по света - то не бяха две години дистанционно обучение, не бяха ограничения за пътуване... Точно тези, които не могат да се оплачат. Но както и да е, да не излизаме извън темата на темата. Важното е, че все пак има опции за пътуване.

П.П. А съществуват и чудесни неинвазивни тестове със слюнка, които вече се прилагат в Западна Европа за регулярно тестване на учениците, само че в изостанали държави като БГ и Гърция кой да се погрижи за вноса и признаването им?

# 347
  • София
Ако се запази в този вид означава обаче, че за децата трябва да се прави сметка ако се тестват в България да не са минали 72 часа от теста при качването на кораба. С други думи се създават още пречки при пътуването с деца над 5 г. към островите.
По-интересното е какво се случва на връщане? Дали пак ще ни искат пср, за да се качим на ферибота? То голямо бъркане ще настане и трошене на пари....

И на мен от вчера ми се въртят същите въпроси в главата. Но се надявам, че ще се изяснят скоро. Ние с мъжа ми, живот и здраве, другият месец ще отскочим за 3-4 дни, та ще видим как е. А и първите престрашили се ще разкажат, надявам се.

# 348
Ние мислихме към Корфу да мръднем, слабост ни е Йонийско море:), но с тези пср-и май ще ни се размине. Не искам да подлагам детето( над 5г) на подобно мъчение.

# 349
  • София
Моята дъщеря е на 11 г., но вече е голям фен на Гърция и няма нищо против теста. Миналото лято го понесе много добре. Все пак се надявам да се размине само с един - ако отпадне задължителният тест на влизане в България за деца под 12 години. Поне слушах нещо такова по едно време. Ние с нея ще пътуваме чак края на август. Поне такива са ни плановете.

# 350
  • София
Снощи го прочетох това за островите, не се развълнувах изобщо и чак сега, от предния пост, ми светна, че ние всъщност отиваме на Корфу. 😂😂😂 Значи малкия трябва да го тестваме още веднъж преди ферито. 🙄 Ще трябва да проуча самотестването явно, ако не отпаднат до тогава.

# 351
Слава богу, има прекрасни дестинации и в континентална Гърция.
Пелион отдавна е бестселър в темата, Пелопонес е необятен, а Лефкада и Евия като острови, до които се достига по сухоземен път, са изключени от това изискване.

Чудя се дали ще бъдат изключени и острови в непосредствена близост до сушата (10-15 мин. плаване) като Амулиани, Порос и Елафонисос, миналата година за тях не се попълваха декларации.

Една любима снимка от Галатас, пристанището за Порос. Имаше и чудна некомерсиална кръчма там.

# 352
  • София
A как се случва технически минаването на границата за ваксинирани?
На отделна опашка ли са или са на общата, но проверката е по-бърза?

# 353
  • Варна
Уж такива бяха плановете, за бързо преминаване на ваксинирани. Но отново става дискриминация- на коя опашка да са двама родители с ваксинационен сертификат, пътуващи с две/три деца с ПСР? И още, ако двамата възрастни са с ваксини, а останалите пътници са деца, децата ли ще тестват с бърз тест? Много въпросителни има.

# 354
Засега е обща опашката. В групата за ГКПП Кулата писаха и за правени бързи тестове на ваксинирани, както на влизащите с тест, не знам дали ще се откажат от тях и ще им дадат приоритет (би било логично да е така).

Говореше се и за машинно четене на баркодовете от сертификатите, за по-бързо преминаване без човешки фактор, но засега няма такова нещо.

# 355
  • София
Уж такива бяха плановете, за бързо преминаване на ваксинирани. Но отново става дискриминация- на коя опашка да са двама родители с ваксинационен сертификат, пътуващи с две/три деца с ПСР? И още, ако двамата възрастни са с ваксини, а останалите пътници са деца, децата ли ще тестват с бърз тест? Много въпросителни има.

Ние сме само двама възрастни и сме с ваксини.

Засега е обща опашката. В групата за ГКПП Кулата писаха и за правени бързи тестове на ваксинирани, както на влизащите с тест, не знам дали ще се откажат от тях и ще им дадат приоритет (би било логично да е така).

Говореше се и за машинно четене на баркодовете от сертификатите, за по-бързо преминаване без човешки фактор, но засега няма такова нещо.

Много благодаря за това инфо.
Планираме следващия петък да пътуваме, ако се случи, ще споделя опит.

# 356
  • София
Като на всички ще правят бързи тестове бне виждам защо опашките да са отделни...Явно и ваксинираните пак ще ги тестват...

# 357
  • София
Успокоих се, ще можем да се качим на кораба с теста от границата. 😀 Едно бъркане в носа по-малко.
Редактирам с добрата новина от последните минути - ще може да се влиза в Гърция с антигенен тест. 😀

Последна редакция: чт, 13 май 2021, 15:26 от yovanka

# 358
Ние летим на 01.07 със Уиз Еър към Закинтос, двама възрастни ваксинирани с две деца, на 8 и 11 години. Силно се надявам да могат децата да влязат в Гърция с антигенен тест на отиване, а на връщане към БГ да не подлежат на никакъв тест...
Стоим на тръни, ако искат PCR-и за тях, ще ни отпадне почивката Sad

# 359
Аз прочетох, че може да се влезе с положителен ПСР направен до 9 месеца назад. Дано да е вярно това.

Общи условия

Активация на акаунт