Фентъзи и фантастика - 21

• 22 916
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
Е, той Мартин бе писал, навремето, че след щастливия финал във Властелинът, Арагорн
Скрит текст:
дори да е бил много добър човек и много добър крал
е трябвало да извърши орски геноцид защото орките не са се изпарили
Скрит текст:
с края на Саурон.
 И Арагорн е трябвало да взима трудни решения като например ще убива ли орски бебета.
Ама за тия работи никой не пише.
Обикновено се приключва с Хепиенда, че момъкът и момата се оженили. А какъв е бил семейният им живот - загадка.

Ели Ди Си, как ти потръгна с Толкин?

# 241
Че те имат ли бебета?

# 242
Орките са като хлебарки, но по-вредни (поне тези на Толкин, в други книги не е така), аз ако видя малка хлебарка, не се колебая...

В Сянка и кост стигнах до един много нелогичен момент, обаче имам още 50-тина страници, може някой обрат да ме изненада и да се окаже, че нелогичното не е слабост на сюжета.

# 243
E, все трябва да се възпроизвеждат някак. Особено ако примем концепцията,  че орките първоначално са мутации на елфи, а елфите имат деца, макар рядко.

Pppqqq, така е от човешка и елфска гледна точка,от гледна точка на орките те са си нормални. Освен това ако застъпваме принципите на хуманизма нямаш право и враговете си да трепеш.  Въпросът е много спорен - правиш ли необходимото независимо от методите, или си страшно добър но резултатите не са добри. Щото то и Финголфин е бил много благ и справедлив,но е допуснал Феанор да му се качи на главата.

# 244
честит нов аватар , форумен главатар -лорд сняг и аз съм  друже , особняг и съм във вечен бяг от реалността а и римата ми е примата и с нея се веселя за аз тя и Алекс тримата  -да си го носиш гордо съэ здраве пожеланияза възходящи  оргазмени възхити и напевни  книжни песнопения . Аз като заговорихте за Холивуд , знам че не е уместен  коментар за филми в книжен фентъзи дискуционен тематичен буквен събор , но за без  пара  портъ  от републиката на крадците Ра портъ  - леко  малко  фа со ни  на екрана на  со ни  вчера  видях лигата на справедливостта на г-н Зак  Снайдер  с трипъл бюджетъ     лети   кат джетъ  -в синематографично седмото туй  непорочно чедо  на изкуствата май още през април  е пръкнало  шедьовъра  дьо овър дъ топ  предвкусвай шеметен и каскаден ордьовъра арт  cinemassacre  клането за  тийн акнето   -протяжен вой на   отегченото битие на едно питие    когато ЕКРАНА е станал  олтар-леко   на едно коляно -  окото в ефекти и кръв обляно - нека принесем в жертва ЕДиНСТВо и безценно ВРЕМЕ и по драго ценно от Властелина на пръстените и по ценно от свежа АГНЕШКА прясна кръв на зазоряване - – коментара е на кантара и тежи от -възхвала и хвала на валхала за тази версия Великан 
Хич не е лоша за   версия на вересия  – Ел  замундо де торенти но  -
ъъ филмалко е разтеглена като време със  седем минути интро –
експозето общо взето хич не е превзето ,
 но  като цяло  е наслада и емоциите ми сякаш горят на клада -      надлъж и на шир  оспектаклена  феерия от цветове и плеяда от комиксови герои . дигитални богове на  си джи ай стероиди  на крилете на ефекта на  Лудия макс  . хубав саундтрак и  амбиент звук който гали слуха и  опъва емоциалните струни –  и те приковава към екрана с магически   руни .Преливат забавени каданси и хипер бърз  екшън с пълнокръвен диалог – в какафоничен поетичен и постапокалиптичен дисонанс  –радва  с героичен  фентъзи  тематика –не е висша математика да му се не види че на пиедестал е качено преди всичко забавлението без напъни за философски камъни хвърлени в поле зрението на  зрителят .   я г     лей бак джой райда  и  пиян и трезвен и дълбок съраунда си струва евъри евъри евъри  паунда

# 245
Орките искат да изтрепят всичко живо, към тях не могат да се прилагат същите принципи като към останалите същества.
Ти сигурно също убиваш хлебарки и комари, не се прави, че не ме разбираш Wink

# 246
Разбирам те прекрасно. Само че погледни нещата през призмата но орките. Съществуват си те, кланят се на един господар (бил той Моргот или Саурон) и няма как да е иначе защото обществото им е като глутница - йерархично, бият се за плячка, а лошите човеци и елфи ги избиват

Не съм съгласен че "Орките искат да изтрепят всичко живо".Орките изпълняват заповеди. Ако заповедите на Моргот са разрушителни, то Саурон и Саруман искат да поробят света, следователно трябва да останат живи хора в него. През погледа на Саурон,  той се бие само с онези дето му се противят, другите ги "съветва" като Ал Фазон.

Предполагам, че можем да приложим същият принцип и за Ам- Гъл. Фарамир първоначално искаше да го убие, но Фродо го убеди че е може да е полезен и се видя, че е прав.

сещам се за една басня на Езоп, че лъвът привикал животните на войска и всички се подигравали, че е извикал заека и магарето - единият страхливец, а другият инат - но той им намерил работа като куриер и тръбач.  Всеки може да бъде полезен, ако му развиеш качествата.  Орките са невероятно силни, въпросът е  биха ли се подчинявали на Арагорн и реда, който той налага.

Нека не забравяме, че и Джон Сняг воюва с диваци, дори убива бащата на Магнаря, но впоследствие всички те му се кълнат във вярност

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 15:06 от Лорд Сняг

# 247
Е, да, но Ам гъл (и диваците; другите примери, които си дал) не е вреден, ако си седи в пещерите, докато орките няма как да изградят мирно общество и да оставят другите раси на мира - не е в природата им.

# 248
Тоест знаем, че орките се раждат от майки и има бебета?
Ам гъл произхожда от хобито подобно и стана такъв под влияние на пръстена.

# 249
Аз мислех, че се излюпват от нещо, като пришълците...

# 250
  • Русе
Орките са деформирани елфи, превърнати с мъчения в чудовища. Заложена им е жестокост и подчинение пред господаря.
  Ам гъл е деформиран  от силата на пръстена хобит.За разлика от Билбо и Фродо, които устояха благодарение на подкрепата па приятелите си, Ам-гъл извърши престъпление и беше прокуден от близки и племето си и нямаше как са се противопостави сам на разрушителната сила на пръстена.

# 251
Това май се отнася само за ония големите орки (Урук хай), не и за дребничките от пехотата.

# 252
Още една причина да съжаляваме орките - мъчили са ги
Ам Гъл се е отдал на покварата доброволно, когато е можел да се бори с Пръстена като Гандалф или Галадриел, които не приемат да го носят. Хич не бих го нарекъл "Безвреден", прекарваше жертви на Корубана и бе готов за удуши Сам.

ОРките принципно са три вида - орки  - елфи-мутанти, създадени от Моргот
Орки получени на принципа чрез размножването* които са отритнати от всички и се подчиняват на Саурон. Те стават отделна раса
Специален вид орки-  Урук - Хай - създадени от Саруман, чрез модификация на Черните орки

То "дребнички" орки няма, но Урук-Хай са супер-орки

*как точно става размножаванато при тях съм забрави

Едит - вярно, че Толкин не е писал за женски орки, ама той не е писал и за женски джуджета, пък джудетата все някак се размножават, не никнат от скалите.

В момента чета Лий Бардуго - Алекс СТърн и съм на средата на книгата. Със смесени чувства съм, ама да видим до края

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 17:03 от Лорд Сняг

# 253
Ще напиша какво е нелогичното (за мен) в Сянка и кост, но не съм я дочела, да не издадете нещо голямо от края. Simple Smile
Скрит текст:
Значи, Тъмнейшият според Багра искал да използва Долината, за да управлява и да държи в страх съседните държави. Също и да свали царя. Ок, но той няма нужда да живее и планира стотици години (и да чака да се роди някой като Алина), за да превземе властта. И без да разширява Долината е достатъчно силен, има лоялни хора и може да свали царя когато си поиска. Преврати се случват непрекъснато дори сега. Пълен абсурд е някой с такъв жизнен опит и собствена армия от магьосници и да не може да превземе една полуразорена държава, която отгоре на това е във война със съседите (превратите са по-лесни по време на война).
И второ - Алина първоначално тръгва да бяга от него, с идеята да прекоси Долината и да отиде в друга държава - алоуу, а кой ще унищожи Долината?! В такъв случай тя е пълен егоист! Вярно, че после се опомни, но ме възмущава колко лесно тръгна да бяга, без да помисли за това, а в същото време съди Тъмнейшия.

# 254
  • Майничка
Вие разглеждате само толкиновите орки, но реално подобни думи се появяват и в староанглийски и в сторофренски саги, само че в романските езици думата е мигрирала в посока "огр" или "огро", което са всички онези "човекоядци" от приказките на Шарл Перо, а в по-съвременна, зеленясала версия - Шрек.😁
Иначе в "Беоулф", мисля, орките и елфите (или поне подобни думи) бяха представени като потомци на Каин.

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 17:28 от gargamela

Общи условия

Активация на акаунт