Фентъзи и фантастика - 21

• 22 944
  • 739
  •   1
Отговори
# 345
  • Майничка
В читанка ги има https://gramofonche.chitanka.info/prikazki/mecho-pooh--radio. Иначе в края на 90те всички излизаха на дискове от Кънев мюзик.

# 346
Е, мерси, ето покрай фантастиката нещо изнамерих и за дечко Wink
Инак покрай последните страници си записах 2-3 нови, които ми бяха неизвестни и по другите теми не се подвизават.
Ами "Разказът на прислужницата" го върнах, бях го взела от библиотеката. Чак не исках да ми се подвизава вкъщи, макар че сега като се сетя за нея и ми се чете. Хем те кара да го четеш, хем ти е гадно после. Както и да е, за момента съм я зарязала, ще се връщам. И другите на Атууд ли са такава депресия? Напомня ми за средновековната инквизиция, бррр.

# 347
Да, в грамофонче ги има детските Simple Smile Шехерезада, Трите прасенца Joy Всички

# 348
Артемис, ти не хареса ли "Библиотеката на Въглен връх"?
Голяма психария беше Simple Smile
Накарах мъжа ми да я прочете. Той рядко чете книги, все няма време, но, ако на мен нещо страшно много ми хареса, му го пробутвам. Няма не искам.
След това и на големия син я връчих. Май на 13 беше като я чете. И той я хареса. Simple Smile

Имам продължението на "Разказът на прислужницата", "Заветите", но нещо не мога да стигна още до него. Доста нечетни книги ми се събраха и на хартия, и на четеца. И "Трите тела" си купих, но май ще поизчакам да се появят и другите части на български. Както казах, затрупала съм се с книги за четене, а денонощието си е все така 24ч и с купища задължения, които трябва да свърша.

# 349
При мен е същото. Някак последната година изобщо не ми се чете, време също няма.  Нищо не ме грабва. Поне натрупах идеи. Продължението на Прислужницата не е лошо, но няма същия ефект. Просто едно продължение Simple Smile

# 350
  • София
Дали не се вълнувам като малко момиченце от новината, че другата седмица излиза това:

# 351
Поредица ли е? Нещо тази година не ми върви с поредиците...
Вчера някой беше качил в Замунда "Шест врани" и я дръпнах - мисля да я започна, без да съм чела продълженията на Сянка и кост, да видя дали ще ми хареса.

# 352
  • София
Амиии така като гледам ще е поредица от 3 книги. Втората ще излиза тази годината и третата е в процес на писане явно.

# 353
Да , насилствено пристрастени към кислорода братя и сестри - явно ще е  плач от удоволствие и смях от тъга и накэдето ни  видят сълзите очарование -  за съжаление" шест  Врани"   се качи и отмина незабелязано отми и премина в буйният диг. поток на българските тракери  - в коментарите освен батко ви още няма други  коменти и аплодисменти за   за шестоврания пернат банан в Ел замундо де торентино , е почти никой не отдаде чест  само някакво момиче с грим и в  дарка  строга господарка - там рядко има ревюта -  а даже не съм я чел - сега като приключа"  песента на Ахил "- обезсмъртената песен за човешката величава простосмъртност -, ще споделя и за нея - не съм булгаристо ахайон от Горно тракийският район ,  но ме впечатли за първата ми петолъчка в гудирийда  и за това и  вдигам глъчка .Според мен този алтернативен исторически трактат трябва да залегне в учебния материал на Мон , айде къмон , по начупена и осъвременена версия Великан на троянската война с щипка джендър романтика  на две влюбени гълъбчета . Ако не сте я чели , препоръчвам с двата крака -тази милър е стара врана вряла и кипяла по елинските разкопки -култоролог преподавател по шекспирово изкуство -тя ако не извади бестселър с метафорите като хиляди сияйни слънца  на милион водородни бомби -аве приказка -

# 354
Шест врани вече я има и в Рулит. Свалила съм я, но не знам кога ще я чета. В петък излиза сериалът, може и да гледам първо него.

# 355
Започнах "Дървото на лъжите"  на Патрик Нес и съм прочел около една четвърта от книгата 55 стр. от 237. За пореден път се убеждавам, че Патрик Нес е невероятен. Утре ще имате по-подробно ревю, но сега-засега съм много възторгнат.

Едит - свърших. Вече е утре (1.38 ч.) така че следва
ревю

Патрик Нес (трилогията"Живият Хаос", "Часът на Чудовището", "Спасението  на Хенигтън" и пр.) се  доказал като майстор на дистопията. В това отношение "Дървото на лъжите" не ме разочарова. То е смесица от много жанрове и би ми било трудно да правя сравнения, но мога да кажа едно него категорично - Патрик Нес майсторски предава послания.  Главното действие се развива през очите на тийнеджърката Фейт, дъщерята на  свещеник-ествоизпитател. Той , жена му Мъртъл и двете му деца Фейт и Хауърд отиват в провинцията, заедно с брата на Мъртъл. Сколо Фейт  узнава, че семейството е застигнато от скандал, но не може да разбере какъв е той.
Атмосферата е някак викториянска, но не бързайте да правите сравнения с нито една от познатите ви книги от тази епоха (например с Джейън Еър). Нещата са доста далеч. Скоро Фейт, която е обсебена да се доказва пред баща си ще открие, че изобщо не  го познава и че той не е милият и добър човек за когото се представя.... . Astonished Stuck Out Tongue Winking Eye
Постепенно Фейт ще проумее че е преценила доста хора погрешно...включително и семейството си.
Ще се опитам да не издавам сюжета, защото книгата претърпява ужасно много обрати, но основната идея е, че за да научите една истина трябва да пуснете една лъжа...
Скрит текст:
Сигурно обаче помните че лъжата може да обиколи света, преди истината да си обуе ботушите...А лъжите се завръщат след време като бумеранг към този който ги произнесъл, но междувременно те нанасят вреда и на други хора.
Да започнеш да пускаш лъжи е кат да яхнеш тигър - проблемът е как да слезеш от звяра. Почваш с малки лъжи и докато се усетиш минаваш на големи лъжи.

На някои от вас подобен тип литература няма да хареса - тези което си падат по класическо фентъзи няма да му се изкефят
други обаче които предпочитат дистопии като мен ще намерят стила на автора за освещаващ. Като цяло добри думи мога да кажа за изданието, но ме подразни преводът - но навсякъде липсва и ударено.  Баща (й) на Фейт
Майка (й) на Фейт. В резултата на това думи като Баща и Майка стоят дървено. Погледнах накрая кой е преводачът и -опааааа- защо не съм изненадан? "Любимата" ми преводачка Елена Павлова за която много пъти съм казвал, че трябва да й забранят с указ да превежда.
Както и да е, като цяло текста е добър,  стила на автора - също. Сиела за кой ли път ме изненадва приятно.
Обикновено с Балкай нямаме съвпадения за книги, но подозирам, че тази ще му хареса.
Книгата е нещо средно между дистопия, мистерия и любителско криминале във викториянската епоха. Трудно е да се даде точен жанр.

Втори едит - и помнете - нищо не е такова каквото изглежда в "Дървото на лъжите"!

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 14:11 от Лорд Сняг

# 356
Една новинка - ще има ново издание на Хари Потър, на български Simple Smile Аз още не съм купувала тези с илюстрациите на Джим Кай, сега ще се замисля кое да избера. Става дума за изданията на Мина Лима, които доколкото знам, също са много красиви. https://knijnikrile.wordpress.com/2021/04/22/%d0%bd%d0%b0-%d0%b1 … klFE0wHdITonX18io

# 357
Гледах ги сутринта. Илюстрованите си струват всяка стотинка, прекрасни са. А тези ще са още по Simple Smile
Чудя се дали пък тях да не взема на английски, за какво ми е още едно издание на български.

# 358
Тези ще са по 60 лв, а на английски сигурно са по-скъпи.

# 359
  • София
За това "Дървото на лъжите" ли говорим?

Общи условия

Активация на акаунт