Фентъзи и фантастика - 21

• 22 949
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
  • България
Кошмари имам единствено от училище. Grin Интересното е, че никога не са от университета.
Книги и филми не ме плашат толкова, че да ги сънувам.
Аудио книги не съм слушала, но когато бързах да чета "Колелото на времето" се мъчих с четец. Докато пътувам или се разхождам се опитвах да слушам поредната част. Четеше и препинателните знаци. Joy

# 331
Четенето от четец или Гергана не е аудиокнига Simple Smile Но успива, да
Аз имах и имам кошшмари от Бедняка милионер и подобни,но това е друга тема

# 332
  • София
Самият стил, с който е написана Прислужницата, е различен и атмосферата е непоносима. Идеите са ясни, пак опираме до това как е казано, дали те е докоснало. За мен специално, беше една от книгите, за които бях убедена, че никога няма да прочета, да ми хареса, да гледам...един ден я прочетох, от скука, заради постоянните дискусии ( обичайно съм крайно разочарована в такива случаи)...ами ужасна е, но ме завладя! После гледах сериала със семейството,на мъжът ми му е смешно, дъщеря ми отказва да го гледа изобщо, но ние със синът ми го гледаме. Повдигна доста въпроси, обсъждаме. Обяснявам доста, на различни теми. Смятам, че сериалът постига целта си. Покрай антиутопия повдига доста въпроси, а пък сценариите са стряскащо възможни.
Та който не е чел книгата, да пробва. Сюжета е ясен, четенето й е по-скоро за самото преживяване

E, какво да кажем за поляците и решението им да забранят абортите?

На мен "Разказът на прислужницата" ми хареса много. Да, тягостна е, тежка, но от нея все пак лъхаше бунт и надежда. Отделно харесвам стила на Маргарет Атууд.
Не мога да кажа същото обаче за една друга антиутопия "Никога не ме оставяй" на Казуо Ишигуро. Там ужасно много намразих героите. Идеше ми собственоръчно да ги разфасовам, такива овце бяха. Ишигуро също пише много хубаво, но не издържах бездушието на героите му. Ясно ми е, че такава е била целта му. Да ги покаже примирени и готови да посрещнат предначертаната си съдба, но все пак.
Айзък Азимов беше от любимите ми писатели. Знаех наизуст "Аз роботът". Любима му беше и "Краят на вечността". От години не съм чела нищо негово, но това е нормално. Изчела съм предполагам почти всичко преведено още преди близо 30 години. Не всичко помня, но нямам навик да препрочитам книги, така че вече е затворена страница за мен. В съзнанието ми обаче произведенията му са наредени на рафтовете с табелка "много добро" и там ще си и останат независимо с още колко автори ще се срещна в живота си.

Ston,  с тебе май само за една книга няма да се споразумеем.Laughing

# 333

За коя? Simple Smile

# 334
  • Майничка
Харесвам старите антиутопии от типа на прислужницата, Какавидите на Уиндъм и подобни, напомнят ми, че човек винаги трябва да мисли критично.
Харесвам и Азимов, и Артър Кларк - утешително е да виждаш, че сред множащото се вампиро-ликантропско псевдо-фентъзи има островчета на старомодна техно-фантастика, които младежите тепърва откриват.

# 335
Има и добри съвременни  книги - ето "Пиранези" определено е стойностна и различна, "Трите тела" също не е зле, макар да е объркваща (и предстоящият сериал сигурно ще е пълна боза). Всички пишат, че "Клара и слънцето" е феноменална, може би не е добре, че имам толкова големи очаквания...

# 336
Ей, трите тела щях да почвам, добре ме подсети

# 337
  • София

За коя? Simple Smile

Библиотеката на Въглен Връх.

# 338
  • Майничка
Не казвам, че няма добри съвременни, напротив. Казвам, че има много добри стари и е невероятен кеф, когато си споменал мимоходом някое име или произведение, някоя жадна душа да реши да види за какво иде реч и да й хареса. Същото е и с класиката, впрочем.

П.П. Трите тела ми хареса. Много обичам, когато фантастичният елемент се зароди сред наглед обичайно битуване. Като ужасът в роман на Кинг.

# 339
Ще има нова новела за Пенрик Simple Smile, много се радвам, макар да предпочитам света на Майлс пред Пенрик, но Майлс явно няма какво повече да предложи Simple Smile

# 340
  • Майничка
Ей, Хепи, озари ми деня с тази новина! 🤗
Новела-новела, като няма риба и рак става...

# 341
Ами тя е току що завършена и 85 000 думи, никак не малко. Има време да излезе и т.н., но все пак и мен ме зарадва Simple Smile Много даже Simple Smile

# 342
Аз не мога да възприема темата, защото не разбирам и категорично не приемам някои части от концепцията -
Скрит текст:
жените, които имат детеродни способности са изнасилвани многократно и децата са им отнемани. Не разбирам защо не се кастрират или самоубият - и двата варианта са за предпочитане пред такъв живот.
Да, мога да разбера какво има предвид авторката в контекста на романа, но това е поведение, което е на светлинни години от начина, по който аз смятам, че трябва да се живее, нямам абсолютно никаква пресечна точка с този начин на мислене и четенето на тази история е безсмислено за мен (само за мен, не убеждавам никого).
Не знам, просто в момента не мога да я понеса, усетих накъде отиват нещата в книгата и нещо ми загорча.
Скрит текст:
Така зарязах "Трябва да поговорим за Кевин", слагам в спойлер, т.к. не е за тази тема, пак темата за майчинството в много черни краски, мерси съм Wink
Хванах и друга нейна, и тя много тежка ми дойде по друга причина, а книгата е "Слепият убиец". Също антиутопия. И нея оставих за момента с идеята да ги дочитам някой ден, скоро, но не точно сега.
Хепи, и аз мислех, че не са аудиокнигите за мен, но друго се оказа. Има си отделна тема, можем там да коментираме, още е празничка обаче. Връщам се да ви чета, че от вчера не бях влизала.
А дали могат да се намерят тези аудио приказки за Мечо пух, от онези старите от едно време ли са? Малко съм ги позабравила, може да се харесат на малката! Тя вече изслуша Хари до 4-та част, даже и аз покрай нея почти изкарах първата, дето хич не съм по фентъзито. Извинявам се, че не е в спойлер, но се притеснявам да не го пропусне, а и не искам да пиша на лични, може някой друг да се припознае и да му е от полза.

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 17:38 от Анонимен

# 343
Според мен - не. Пред 90-те години (съвсем в началото)  мисля, че по радиото ги разказваха, по Хоризонт и аз записвах на касета. Нямам представа дали ги има някъде, може би в Златния фонд на българското радио, но се съмнявам да са дигитализирани, а е жалко.

От първата половина на книта бяха - за Пух който посещава Зайо, за Пух който лови муслон, за рождения ден на Йори, и пр. и свършваха със откриването на Северния полюс. Обаче Новите приключения на Пух - с Тигъра  и Кенга - не бяха включени.

Касетата за съжаление отдавна я изхвърлих, просто радиото се развали и се сбогувахме с него, после и лентите на касетите взеха да се късат, а вече нямаше кой да ги поправя.

# 344
В Ю тюб има такива записи, ето един:

Виждала съм много - има и други канали, които качват аудиоприказки, не само този от видеото.

Общи условия

Активация на акаунт