Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Четвъртокласници - 2023/2024

 • 26 028
 • 345
 •   1
Отговори
# 30
 • Пловдив
 • Мнения: 6 259
Много бих се радвала, ако правят преразкази в първи клас. Има още малко време, ще видим какво ще е, но те от съвсем скоро минаха на Читанката, а днес им е празника на буквите.
Баткото правиха писмени преразкази в първи клас, но само в часовете по занимания по интереси.

# 31
 • Мнения: 742
В нашия клас г-жата ги кара да преразказват взетите текстове. Устно, разбира се, но все пак упражняват преразказа.

# 32
 • Пловдив
 • Мнения: 6 259
Да, устно преразказват и при нас, но разликата между двата вида е огромна.

# 33
 • Sofia
 • Мнения: 4 338
Трансформиращият преразказ сега го учи големият ми син в пети клас и затова се учудих, че им дават подобни задачи в първи. Разбира се, учителката няма претенции в какво време да е Simple Smile Като цяло е доста амбициозна. Големият ми син е в същото училище, но не е бил при нея. Той пък има големи дефицити в тази област. Дано на малкия му бъде по-лесно, след като започва от по-сериозно.

# 34
 • Мнения: 819
Много бих се радвала, ако правят преразкази в първи клас. Има още малко време, ще видим какво ще е, но те от съвсем скоро минаха на Читанката, а днес им е празника на буквите.
Баткото правиха писмени преразкази в първи клас, но само в часовете по занимания по интереси.
На това му казвам късмет с учителя от занималнята, там би трябвало да са тези часове по интереси. При моето помолих госпожата от занималнята за занимания в часовете (след като са написани домашните), които да са съобразени с нивото в някаква степен, защото да ми пише една страница задачи със събиране и изваждане с преминаване е пълна загуба на време. Тя го знае наизуст и няма проблем със сметките, но при задачите с думи, при които  се изискват две пресмятания, но въпросът търси отговор направо на второто пресмятане (не са разбити на два отделни въпроса - еди кое си е с еди колко си повече/по-малко и колко е, а после колко е общо ами питат направо колко е общо) забравя да довърши задачата например и не го прави, когато са два отделни въпросите. Или при българския след като са чели и са преразказвали/отговаряли на въпроси устно им се дава текста да го препишат (това е след като са написани домашните, остава винаги време за допълнителни неща, които прави госпожата от занималнята). В началото беше ок и така успя да се научи да чете и да диктува на себе си, но сега вече вредата надвишава в пъти ползата. Само и само да приключи с това досадно преписване по-бързо  пише грозно и непригледно и в същото време на диктовката не е така, там сякаш друго дете е  писало. В пъти щеше да е по-полезно да напише преразказ на това, което са чели/обсъждали. Уви няма да стане. Явно и с второто ще се приключва със занималнята от 2ри клас, че то като аз ще пращам какво да си върши допълнително и ще се боря с това "госпожата не е казала", по-добре да спрем.

# 35
 • Пловдив
 • Мнения: 6 259
Ооооо, да! Баткото изкара страхотен късмет и с класната, и с госпожата от занималнята ❤️
За първокласничката съм със смесени чувства - засега всичко е ОК, пък и тя си е доста оправна и въпреки това, не знам дали ще продължи със занималнята другата година.

# 36
 • София
 • Мнения: 8 706
Ние я спряхме от занималня по ред причини. Има си и плюсове, и минуси тази занималня, но в момента майка ми има възможност да й помага с домашните, аз също когато не съм на работа и по-добре вкъщи.
Преразказват само устно и то май не често.
Със задачите по математика и тя има проблем с вникването в условието на задачата. Не го чете внимателно и запецва. Когато й напомня да се вгледа във всяка дума в условието и да разсъждава, схваща и решава без грешка. Проблем й е, че все бърза.

Вашите първолаци в колко часа си лягат и в колко стават за училище? След училище, ако не са на занималня, спят ли за малко?
Моето сега заспа. Уморена се чувства и после ще пише домашни. Вече 3-4 пъти спи след училище, а следобеден сън не беше имала от години. Дори в ДГ само лежеше без да спи. Но сега се изморява.
Сутрин става в 6.15, защото се приготвя бавно. Часовете започват в 8 ч. Излизаме към 7.40 ч  
Вечер заспива след 21 ч. Опитвам се да й създам навик за след 20 ч, за да се събере 10 часа сън.

# 37
 • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
 • Мнения: 12 507
Моето става в 7 часа.Започва училище в 8.15.Вечер гледам в 21.00 да е в кревата.Не ходи на занималня и не спи следобед.

# 38
 • Мнения: 1 728
Ляга си в 22:00, защото се мотае. Сутрин става в 08:00, нямат първи час. Започват училище в 08:45. Учи от вкъщи, ОЕСР. Следобед си полежава. Не спи, но дреме на дивана.
Разказват по серия картинки (обикновено 3 на брой), устно. Писменият преразказ е да препишат опорните изречения.
С условието на задачите се оказа, че и аз греша. Особено на тези с уловките - Драго има 15 шоколада, подарил всичките на приятелите си без 6. Колко му останали? Ами и аз се подведох на такава задача.

# 39
 • Мнения: 1 682
И Пипи заспива след 9 вечер, сутрин става в 7. Нямат домашни, не правят преразкази. Като ви чета, май ще трябва аз да се заема с това Rolling Eyes

# 40
 • Sofia
 • Мнения: 4 338
При нас е целодневно на училище - от 8 до 17,30 ч. с една й съща учителка. Сутрин става в 7,10 ч.,  вечер, ако го оставя, няма да се сети да си легне. Засега се мъчим в 22 ч. да е в леглото и да заспи до 22,30 ч. Не винаги се получава. В събота и неделя е кукуряк преди 7 ч. и се опитва явно да ни умори. Иначе за училище става със зор.
По математика ходи на няколко състезания, подготвя се и въпреки това често бърза и обърква условията. Но като цяло мисля, че няма проблеми с текстовите задачи.

# 41
 • София
 • Мнения: 10 961
Положението ни е подобно с това на desive78.
Сутрин става към 7.20, на училище са от 8.30. Вечер и аз гледам в 10 да е в леглото, но по-често не заспива бързо.
За сметка на това събота и неделя спи до 10.30 - 11.30. Съответно и аз Grinning

По математика ходи на няколко състезания, подготвя се и въпреки това често бърза и обърква условията. Но като цяло мисля, че няма проблеми с текстовите задачи.

1 към 1. Има проблем да започне да пише, като се прочете тази текстова задача Angry

# 42
 • София
 • Мнения: 825
И моето дете е целодневно на училище, започват в 8,30 до 17,30 и са с един и същ учител сутрин и вечер. Вечер трудно ляга преди 10,30 и сутрин става в 7,45. Основно си отстпива в събота и неделя.

Наскоро се похвали, че са правили разказ, а и тя сама си написа няколко кратки разказчета като й дойде музата, но правописа е убийствен в такива случаи.

Ние я занимаваме допълнително с математика в къщи. Това много й помага да чете с разбиране. При задачите с думи, както я учат и в училище, следим да си записва какво е дадено в задачата и какво се търси. Това много подпомага разбирането, да се обхване цялата информация в задачата и разбира се, по-лесното й решаване.

# 43
 • Мнения: 819
Става в 07.10, в 07.40 излизаме за училище, в 08.00 започват. Вечер е заспала най-късно в 21.30 сега, а през зимните месеци и още в 21.00 (то като е тъмно и студено и не можеше да играе до късно навън какво да прави Simple Smile ). Ходи в момента на занималня. През почивните дни става около 08.00 и ляга към 22.00-22.30 най-късно, тогава не се сеща за следобеден сън или нещо подобно, може да го откара и цял ден навън, но така беше и каката. Нея я спрях от занималня във втори клас и през целия втори клас се прибираше от училище, обядваше и лягаше да си поспи, въпреки че следобедният сън още в детската градина го беше отказала. Шумът и натоварването ѝ идваше явно в повече.

# 44
 • Пловдив
 • Мнения: 6 259
За съжаление с ДО развалихме много дисциплината вкъщи - лягат най-късно в 21. Четат книги като в 21:30 отивам и гася лампите - малката обикновено вече е заспала, брат ѝ се сърди Joy
Сутрин ги вдигам в 7 (нея, заради косата) и петнадесетина минути по-късно - брат ѝ.
За училище излизаме към 8 без 20 (започват в Sunglasses.
Когато съм на работа (обикновено 1 път седмично в работно време) ги вдигам половин час по-рано, но тогава и предната вечер са си легнали по-рано.
Събота и неделя тя става към 8 Rolling Eyes Обикновено тогава и спи следобед, а още от втора група в градината не спеше.

Общи условия

Активация на акаунт