Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер 3

• 36 845
  • 585
  •   1
Отговори
# 555
В групите за болногледачи 25 лева на час върви наемане на жена, ако се намери за 20 лева е едва ли не късмет, но 8 х 20, обикновен човек трудно може днес да отдели 160 лева над всички останали дневни нужди и разходи. Тази болест е бич не толкова за болния, колкото за близките му. Всички сме в това "завидно" положение, всички чувстваме вина, всички сме на ръба на силите си, всички сме опрени до стената и не знаем какво да правим. Понякога ми се иска да ме няма тук, просто да мога да почина и да поема въздух, нямам сили дори да плача вече.

# 556
Няма ли вариант да се наеме жена, която да ходи в дома му за някакви часове? Има и такива, които предлагат гледане срещу квартира.
И да има бол пари и жени на опашка да се редят , кое налага това според вас, че давате съвет? Понеже той искал,така ли? Не четете ли жената в какво положение е. А тя какво иска,какво може и от какво има нужда?

По-спокойно ако обичате. Не давам съвет, а питам.

# 557
Вие членувате ли в групата за Алцхаймер във фейсбук? Какво ви е мнението? На мен противоречиво. И там и тук нещо много се навъдиха индивиди, които болните ги нямат за нищо. Били без мозък, не били хора, нищо не разбирали така че все тая било в дом ли са, къде са, да си гледали хората живота и да ги махали тия болни от себе си да не им пречат.

Знам тук какъв тон сме поддържали години наред в тази тема и апелирам подобни неща тука да не се пишат - грозно е. Тук винаги сме били с добро отношение към болните и това е място за хора, според мен, които обичат близките си и искат да се погрижат за тях правилно и подобаващо.

Ясно е, че всеки има различна ситуация и понякога болните биват настанени в дом и даже там им е по-добре. Но чак пък вече да се апелира за дом и да се говори за болните като за отпадъци ми идва в повече. Малко по-кротко да се дават съвети, по-деликатно. Каквото и да си приказваме домовете в Бг са на ужасно ниско ниво, понякога граничещо с престъпно, както видяхме от репортажите за домовете на ужасите. Плюс, че си има отделна тема за домове и хосписи. На мен всичко ми е ясно, че човек в тоя живот е добре да не казва "никога", че точно това го сполетява. Но ако някой прави тези неща с лека ръка и с менталната нагласа, че си е "свършил работата", значи е в голяма грешка. Ако ви пука за тези болни близки никога няма да ви е лесно да взимате подобни решения или каквито и да били решения в интерес на истината. Просто болестта е такава.

Последна редакция: нд, 28 дек 2025, 14:30 от lovely

# 558
Коя група имате предвид на Сдружението или другата.
Аз членувам и в двете групи. Това не е съвсем както го казвате и не се отнасят с болните като с отпадъци, дори напротив, хората много се мъчат, когато трябва да вземат решение за дом, а тези които са прибегнали до него са стигнали до ръба на възможностите си, отделно болните стават опасни за тях и за себе си доста често. И също имайте предвид, че всеки е в различна фаза на болестта.
Да не разводняваме темата с външна информация, но не е редно и да подвеждаме аудиторията.

И в допълнение лъжа ли е, че в един момент стигат до състояние без мозък? Човек, който има минимални умствени запаси няма да се изходи на средата на стаята, или да се съблече гол, или примерно да се изпикае където свари. Реалността е такава, мозъкът им се изпарява Sad

# 559
За другата явно става дума.
Е, разбира се, че има и нормални хора, които се мъчат всячески да помогнат на близките си и понякога не успяват сами. Не става дума, че всички са такива, но доста такива се навъдиха с някакъв изказ, който ми подсказва, че изобщо не търсят помощ реална, а искат да си утешат егото и съвестта, че правят правилните неща.

Ами,не...имат мозък болните, но е увреден, не се изпарява. Баща ми до последно като го целувах по главата и знаеше коя съм и знаеше, че това го прави щастлив, нищо че вече нямаше говор и не можеше да ходи. Не подценявайте болните - те често разбират повече отколкото ни се вярва. Да, не знаят точно къде се намират, тоалетната къде е и се ядосват явно на това усещане и агресират често пъти в тази непозната за тях среда. Но те не са амеби, които не усещат нищо и не страдат и не се радват. В грешка сте.

Аз вече казах, че има ситуации, в които настаняване в дом е единствено решение. Това е ясно. Но да се утешаваш, че е чудесно решение и ти своя ангажимент си го изчерпал, защото то и без това човека бил безмозъчен - просто няма да се съглася.

Последна редакция: нд, 28 дек 2025, 15:29 от lovely

# 560
Аз ако смятам, че домът е най-правилното и чудесно решение, което ще ми оправи живота няма да ставам по 10 пъти на нощ,  няма да храня с лъжица, да обличам и събличам, да чистя пикн@ и л@йн@, да нямам личен живот и да съм доброволно затворник, НО аз също знам и че с тях не се спори, че трябва да се пазиш, защото не знаеш кога ще реши да те удари, че трябва да можеш да надлъгваш в тази "игра", че трябва да си търпелив, защото ако викнеш, те стават дваж по-трудни и инатливи, че в момент на яд, ще ти дръпне покривката и всичко ще е на земята и ще ти отвори работа без да се интересува, колко ще изцапа, ако не вярвам няма да се боря и да убеждавам да седне на масата по минимум 3 пъти на ден и това всеки ден, само за да е на масата с нас.
Аз знам колко е трудно и също така знам, че и вземането на решението е още по-трудно, но не искам да съдя хората, които са го взели, защото вероятно те приближават финала, може да са вече болни и да нямат възможност да ги гледат.
Например позната ми разказваше за нейна съседка гледаща болния си от деменция мъж. Вкарали го в дом за около 2 месеца, защото на нея й предстояло операция и идеята била да си го приберат след това като се възстанови, само че човекът изкарал един месец и починал. Какво се е случило, дошло ли му е вече времето, никой нищо не знае, въпросът е, че жената е нямала избор и затова е взела това решение, макар в собственото си съзнание да е знаела, че е временно.

# 561
Аз затова два пъти повторих, че не съдя хора, които са стигнали до решение за дом по една или друга причина или те самите са болни и няма начин. Но виждам, че имаше и агресивни нападки на предложения за гледачи, които изобщо не са лоши впрочем, ако изобщо някой се съгласи да гледа болния (рядко има такива) и близките имат пари. То и домовете не са безплатни в крайна сметка, особено тези които не са абсолютни гробници.

За друг вид хора става дума. Тези, които апелират за дом, защото било "най-доброто" решение. И пишат, че няма какво да се занимава никой с тези "безмозъчни" индивиди, ами да ги мята там в дома и да си гледа живота. Обаче същите после ходят да си търсят наследството.

Иначе всичко описано от вас съм го преживяла, така че ми е пределно ясно колко в трудно.

# 562
  • София
Майка ми до последно си осъзнаваше, че си е вкъщи. И ако я бяхме настанили някъде другаде, щеше да тръгне да бяга по всички възможни начини. Вероятно щяха да я държат заключена, защото нямаше да им се занимава със всичките й фази - от спокоен човек до абсолютно луд, който дърпа вратите да бяга.

# 563
Аз затова два пъти повторих, че не съдя хора, които са стигнали до решение за дом по една или друга причина или те самите са болни и няма начин. Но виждам, че имаше и агресивни нападки на предложения за гледачи, които изобщо не са лоши впрочем, ако изобщо някой се съгласи да гледа болния (рядко има такива) и близките имат пари. То и домовете не са безплатни в крайна сметка, особено тези които не са абсолютни гробници.

За друг вид хора става дума. Тези, които апелират за дом, защото било "най-доброто" решение. И пишат, че няма какво да се занимава никой с тези "безмозъчни" индивиди, ами да ги мята там в дома и да си гледа живота. Обаче същите после ходят да си търсят наследството.

Иначе всичко описано от вас съм го преживяла, така че ми е пределно ясно колко в трудно.
Ако имате предвид моя коментар като агресивна нападка и реклама на домовете, много сте се объркали. Върнете се и вижте цялия пост на жената,която се допитва до групата. Нейните условия на живот, ситуацията с малко дете, едностайното жилище и т.н. близки,които не могат да окажат повече съдействие и питането и, което не е точно питане да го прибере ли или не един човек, който е съсипал своя и нейния живот, а търсене на подкрепа в тази група и увереност някаква,че това е,което е възможно и че е направила най-доброто,което може. В резултат получава подкрепа в първия пост и разколебаване веднага във втория след това. Авторката на този втория пост, на която вероятно до болка и е ясна ситуацията по грижата за такъв човек и може да чете написаното, и може поне малко да вникне между редовете, както се казва....С какво и помага докато я разколебава?

# 564
Мисля, че се сещам за коя група във Фейсбук говорите. Не, не съм с такива лоши впечатления от групата и не се сещам изобщо да са писали такива неща. Да, в групата подкрепят решението на хората да постъпят в дом, след като близките не успяват по никакъв начин да се справят.
Не знам кога ще разберете, че има различни деменции и тежест на заболяването. Рядко дементните са хрисими, добри и послушни. Точно в тази група преди няколко дни прочетох публикацията на жена, която твъдеше, че самата тя е на легло, а дементният ѝ баща влиза в стаята ѝ, удря я, тика лъжици, памперси и покъщнина в тоалетната, която вече е запушена. Това живот ли е според вас?

За майка ми отдавна съм взела решението, че стигне ли до обездвижване, отива в дом/хоспис. Ще взема това решение адски лесно, тъй като няма как да храня, да вдигам и да сменям памперсите на болен човек, който първо, не ме разпознава и второ, тръгва да ме налага с юмруци още от сега, когато само се опитвам да ѝ изчистя стаята  и да ѝ изхвърля боклука. Не, няма как да стане.

# 565
  • София
Много често дементните не спят по цяла нощ и притесняват всички, които съжителстват с тях. Ужасно е тежко, хем да ходиш на работа, хем да се грижиш за тях, хем да не спиш.
Разбира се, може да ги дрогираш с приспивателни, от които пък болестта се влошава.

# 566
  • София
Не виждам драма в настаняването в дом (да уточня, че майка ми е на 90 г, с деменция от няколко години- засега е кротичка и сме си я прибрали вкъщи).
И не разбирам "соченето с пръст" и порицаването на хора, които  вземат решение да настанят близките си някъде.
Да, нашите "домове за възрастни хора" не са като в нормалните държави, но то кое ни е?!
Някой кори ли родителите, че си дават децата на ясла/ градина (въпреки сигналите за насилие и на тези места)?
В крайна сметка всеки си знае положението и си взема решенията, но понякога просто човек има нужда да сподели притесненията и тревогите си и не очаква нищо отсреща, най- малкото да го порицават и да му обясняват колко е лошо, това, което прави.
И групата във ФБ, в която съм от 5 години е точно такова място,  където можеш да споделиш и да бъдеш разбран от хора, които имат твоите грижи, преживявания и емоции.
Това е група, която ми помага да не се "счупя" и ми дава много информация.
Понякога е по- добре ако не можете да намерите добра дума, да замълчите!
Бъдете здрави и позитивни... въпреки всичко!

# 567
Е, точно, да. Ако нямаш добра дума, да замълчиш.
По-назад потребителка предлага гледане в къщи (тоест асистент, но в дома на болния) и бива нападната, за този коментар става дума. Не става ясно защо е и агресивната реакция. Очевидно и тя не е разбрала защо. Самата жена, която е повдигната темата очевидно е намерила решение поне за момента на проблема си и то е правилно за нея, в което няма нищо лошо.

Явно не се разбираме какво казвам през цялото време. Всеки има право да вземе решение за дом или хоспис и никой тук няма да го осъди. Но всеки, който е виждал реално тези места знае какво представляват. Аз искрено се надявам да са се появили нови домове и хосписи, които да са с човешки условия и да са различни, от това което аз съм видяла с очите си. За себе си кой как е стигнал до това решение също не е за коментар, очевидно на повечето не им е било лесно. Но хора, които нямат идея от нещата как стоят да промотират такива места като най-доброто решение ми идва в повече. Особено пък във фейсбук имам подозрения дори, че собственици на подобни домове висят по такива групи. Не би било коректно, но мога ако реша и скриншотове да приложа със супер неприемливи коментари там на потребители, които цитирам наричат болните "безмозъчни", "не са хора", да ги мятат в дома и т.н. Понякога админа им ги трие.

За групата във фейсбук имам още доста какво да кажа, но ще си замълча оттук нататък по темата. И все пак дано изстрадалите хора намерят там утеха в тежкия си живот сред другите потребители. Наистина е нужно да споделяш с някого, за да не се побъркаш и той да знае какво ти е положението от първо лице. Ако това го намирате там е добре. Аз лично се записах там с огромната надежда, че нещо ново се е появило в лечението на тази болест и има някакъв прогрес, нови начини близките да бъдат облекчени, нови лекари са се появили с интерес в тази област, които да заменят вечните муцуни, но се оказа, че няма такова нещо ни най-малко.

Последна редакция: пн, 29 дек 2025, 15:14 от lovely

# 568
Коментарът беше свързан със ситуацията на жената - с малко бебе, в апартамент 40 квадрата, с баща алкохолик. Къде да го прибере този човек? Мястото на дементния баща не е при малкото бебе.

Тези дни в онази група пак имаше дискусия за домовете. Някои се биеха отново в гърдите как никога няма да си дадат родителите там. Забелязвам, че такива хора обикновено са на по 50-60 години, отдавна не градят кариера, имат отделно жилище и децата им са големи или поне достатъчно самостоятелни. Да видим ако бяха на по 30-40 години, с малки деца, с огромен жилищен кредит, дали пак щяха да надават такъв вой против хората, които решават, че дом/хоспис е най-удачният вариант.

# 569
Четох и аз коментарите и не видях никъде никой да се тупа в гърдите. Имаше хора и на двата полюса и не ми направи впечатление този път някой да е съдил другите за обратното решение. Само админа пак изпадаше в характерните за него истерии под някои коментари и пак си триеше постовете и ги заменяше с нови по темата, понеже в началото беше формулирал доста неадекватно въпроса си за домовете. И честно казано не знам с каква цел му беше тази "статистика" след като после пак изтри целия пост.

Общи условия

Активация на акаунт