Тежка хипохондрия

• 271
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте, момичета!
Чета форума от години и ми е помагал доста, но сега за първи път се регистрирам.
Пиша ви със следния проблем. Накратко- на 31 съм, като през целия си съзнателен живот страдам от хипохондрия. Но не от онази, при която човек постоянно тича по лекари. При мен е обратното-изпитвам силен, парализиращ страх от посещение при лекар. Постоянно си поставям диагнози и анализирам всеки симптом. Което е изключително обременяващо психически. Ако нещо ме боли, в главата ми вече има какви ли не апокалиптични мисли, което пречи на всекидневния ми живот. А извън този казус, съм позитивен и много социален човек, имам среда и страхотни приятели, но стане ли въпрос за здравето, сякаш просто не мога да мисля рационално.
Мисля, че това има връзка с детството ми- израснах, виждайки загуба на близки хора заради болести, пропуснати диагнози и лошо отношение от лекари. Всеки път, когато трябва да отида на преглед, в главата ми се въртят страшни сценарии, че ще ми кажат нещо ужасно. Едва ли не изследвам всяка думичка от устата на лекаря и  съм в очакване, че ще стане нещо неприятно.
Изследванията са друга драма-докато излязат резултатите, изпадам в паника, страх и рев. Знам, че е безотговорно да отлагам прегледи и грижа за здравето си, но страхът често е по-силен от разума.
Споделям това, защото знам, че не съм единствена и може би тук има хора, които ме разбират или са минали по подобен път. Била съм на психотерапия, но нямаше нужния ефект. Знам, че ако сама не си помогна, няма как да стане с магическа пръчка, но ще се радвам да чуя мнения и съвети, както и как вие самите се справяте в такива ситуации.
Благодаря ви Simple Smile

# 1
Здравей, 
Сама разбираш колко много си вредиш.
Съвсем скоро попаднах на книгата '101 есета, които ще променят начина ви на мислене' – Бриана Уийст и я препоръчвам като четиво по принцип. Лека и лесно се чете.
Работила ли си с психолог? Ще е дълго и не евтино но ще ти е от полза.
Така както сами можем да се саботираме никой друг не може. Трябва да се работи в посока промяна в начина на мислене.
(Моята философия е, че каквото има да се случва ще се случи с или без моите тръшкания и притеснения. Това не изключва подобни моменти на слабост но и не ме владеят постоянно.)

# 2
Ами лошата новина е, че никак не ти е тежка хипохондрията. Съвсен нормална и общозавладяваща е! Simple Smile
Хубавата новина е, че вече си започнала процеса по справяне - осъзнаваш, че имаш хипохондрия.

За да живеем нормално и да оцелеем хипосхондриците си поставяме рамки, които са като ЗАКОН. Например:
- Ако нещо боли 2 седмици - отивам при личния.
- Ако боли месец - търся тесен специалист.
- Всеки март месец се правят кръвни изследвания /от февруари почва драмата/, но се правят в март пълни кръвни изследвания.
- Всеки ноември се ходи на мамография и профилактичен гинеколог.
А като остаряваш  лекарите и профилактиките стават повече!

Дали ще мине? Надали. Работи с психолог - бори се!

Общи условия

Активация на акаунт