За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 38 137
  • 743
  •   1
Отговори
# 285
Да, но не е хубав класически козунак. Всъщност не бих го нарекла козунак и за мен не си струва усилията. Едва ли някой, който има желание, ще се събори от 20мин месене. Антристрес е и не е ядрена физика.

# 286
  • Sofia
Е козунак си е, стига да е с касическите продукти. То и хляба без месене си е хляб. Просто са с повече течност и няма как да се меси, а не пречи на глутена и на вкуса.

Иначе и аз съм правила Козунак без месене - https://morrennaa.blogspot.com/2015/05/blog-post.html,  но както вече казах... човек трябва да има някакъв опит с месене, не е вариант за обсолютно начинаещ. Ако се чете внимателно... Бюти точно това писа.

# 287
Да, но не е хубав класически козунак. Всъщност не бих го нарекла козунак и за мен не си струва усилията. Едва ли някой, който има желание, ще се събори от 20мин месене. Антристрес е и не е ядрена физика.
Събаря се и още как Simple Smile В момента за една пица докато раздърпам тестото  се задъхвам, не си представям как ще дърпам и прехвърлям 20 мин тестото на козунака. И курабии по тази причина тази година няма да правя. Но като изядох 2-3 купени, откак съм се прибрала, днес реших да слагам утре един в хлебопекарната да го замеси , после на 2-3 фитила и какъвто се получи. Поне  Ще си го напълня с локум и стафиди.

# 288
Имах някъде една подобна рецепта и наистина ставаше много хубав козунака - поне на мен ми харесваше повече от класическите. Много по-влажен и сладък, а и си мирише на козунак. У нас най-напред той свършваше.

# 289
Добреее, за МЕН не е достатъчно добър за великден, за да си правя въобще някакви усилия. Ще джуркаме, ща правя и заради едното месене ще го направя посредствен... Ами не.
Пепчо, значи сравняваш начинаещ желаещ с уморен евентуално с болежки козунакоправещ. Ми не става. Аз, щото съм се сецнала и не мога да мръдна, идеално разбирам, но това е изключение и няма защо да се коментира (как ще меся.... Божа работа). Очевидно имаш здравословен проблем. Козунакът си иска ръчица(макар и механична). Но аз по принцип съм на мнение, че ако ще се хващаш с нещо, поне го прави като хората. Но това е мое мнение.

# 290
  • В царството на игрите:)
Скаридите - сурови или не? Иначе приготвяш пастата според опковката ѝ.
Бланширани са. По скоро соса към тях ме интересува и какви добавки са най - удачни.

# 291
  • София
Бланширани са. По скоро соса към тях ме интересува и какви добавки са най - удачни.
Ще ти пусна рецепта, как приготвям скаридите, има-няма за 20- минути съм готова. Скариди саганаки
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_875.html
Скрит текст:

# 292
  • Sofia
Ми сосът и добавките - въпрос на вкус. Доматен... като при Марчето. Или пък сметанов.
У нас най-ни харесват с маслен, с чесън и магданоз. Понякога и бяло вино.

# 293
Добреее, за МЕН не е достатъчно добър за великден, за да си правя въобще някакви усилия. Ще джуркаме, ща правя и заради едното месене ще го направя посредствен... Ами не.
Пепчо, значи сравняваш начинаещ желаещ с уморен евентуално с болежки козунакоправещ. Ми не става. Аз, щото съм се сецнала и не мога да мръдна, идеално разбирам, но това е изключение и няма защо да се коментира (как ще меся.... Божа работа). Очевидно имаш здравословен проблем. Козунакът си иска ръчица(макар и механична). Но аз по принцип съм на мнение, че ако ще се хващаш с нещо, поне го прави като хората. Но това е мое мнение.

Не оспорвам, че не е същият, и проблемът при мен не е месенето. И аз все още се чудя какъв да направя. Никога не съм била почитател на козунака - винаги ми е бил сух и недостатъчно сладък, нищо че е на конци. Обичам за 2-3 дни около Великден да закусвам с яйца и козунак едновременно. Харесва ми и е само за няколко дни в годината. Имам двама почитатели на козунаците от мъжки пол. Утре май ще звънна на сина ми да го питам какъв предпочита и ще се съобразя с това.

# 294

Моля за рецепта за този булгур с пилешки бутчета

# 295
  • Sofia
Подправяш бутчетата със сол и п-р, запечатваш ги и им наливаш гореща вода - сваряваш ги. Запържваш лук, булгура и в тава с бутчетата и от бульона им колкото пише на опковката на булгура или в съотношение булгур: вода - 1:2  и запичаш, докато булгура поеме бульона.
Ако нещо такова имаш предвид... иначе имам по нестандартни предложения тук - https://morrennaa.blogspot.com/search/label/%D0%90%D1%80%D0%B0%D … D1%85%D0%BD%D1%8F

# 296
Морена, колко козунак излиза по рецептата, която си дала с 500 гр брашно. Искам да направя три козуначета - купила съм картонени форми като за стандартно кексче. И искам да питам - имам един пакет брашно Бълбейк от Лидл - нищо не пише на него. Става ли за козунак? Нямам мас - само масло и олио.

# 297
  • София
Морена, колко козунак излиза по рецептата, която си дала с 500 гр брашно. Искам да направя три козуначета - купила съм картонени форми като за стандартно кексче. И искам да питам - имам един пакет брашно Бълбейк от Лидл - нищо не пише на него. Става ли за козунак? Нямам мас - само масло и олио.
Ще си разреша аз да ти отговоря, тя и Моренка ще дойде, но от 500 г брашно ще излязат 2 бр по 250 г , точно за картонените форми са, по -малки не е добре. За брашното не зная, не съм го ползвала, а това че имаш само масло и олио е прекрасно, далиш ги на равни количества и добавяш.

# 298
  • Sofia
Масло и олио са супер. Simple Smile
Кое на Белбейк - жълтото или зеленото? И двете стават всъщност. Simple Smile Ако не можеш да си набавиш Екстра на София мел.
От половин доза (500г) брашно, може да се направят два малки и да забъркаш още 1/4 доза(с 250г брашно), за третия.
Друг вариант е да ползваш  цяла доза (с 1кг брашно) за три малко по-големички.
Ето този е такъв с 1/3 доза (330г брашно).

# 299
Моля за готина рецепта за пиле в йенска тенджера.
Ако е цяло пиле, осоляваш го добре, намазваш го с олио, слагаш в йената. Отстрани добавяш колкото събере нарязани равни количества картофи, моркови и лук, солиш, добавяш много масло нарязано на бучки и малко вода, и подправяш с розмарин и черен пипер. Слагаш капака и печеш.

Ако е пиле на парчета някакво, филенца, бутчета и т.н. осоляваш ги, ръсиш им черен пипер, мацваш ги леко с горчица, и редиш в йената. Добавяш гъби отстрани, ръсваш сол и черен пипер и на гъбите, и поливаш всичкото с много сметана. Най-отгоре ръсваш малко настърган кашкавал, не много. Слагаш капака и печеш.

Общи условия

Активация на акаунт