За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 37 540
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
Лимонената киселина пък защо? Саламурата доколкото знам е само преварена вода със сол. За съотношение не мога да помогна обаче, помня родителите ми как пробваха концентрацията като сложеха измито прясно яйце и гледаха дали ще изплува, не са мерили грамажи.
Бях гледала някъде из интернет рецепта за домашно сирене с точно посочени количества за саламурата, но сега нещо не успявам да я открия...

# 616
На литър вода около 200 гр. сол и 2 гр. лимонена киселина. Може да добавите и натриев бензоат, ако смятате да го съхранявате по-дълго време.

# 617
Ама аз доколкото разбирам, това сирене тепърва трябва да зрее, не просто да се съхрани, че да се "консервира" с такива неща.

# 618
Сиренето зрее в саламура, все пак не е лошо жената да сподели на колко дена е сиренето, защото първите 60 дни, докато зрее в саламура трябва да е на температура  от 10-12 градуса и след това да се прехвърли в хладилник от 2 до 6 градуса.

# 619
саламура се прави от вода и сол. тест за достатъчно сол - слага се яйце и трябва да се покаже отгоре колкото 5 ст.

# 620
  • 1st floor
Благодаря на всички за отговорите. Сиренето е на около 7-10 дни. Хладна температура у нас има само в хладилника, за съжаление.

# 621
прехвърли го в съд, в който ще ти се събере в хладилника и направи саламурата  с 200г сол/литър вода (2 до 2,5% пише в домашната книга на милото и така правим и ние.)  Преваряваш саламурата - вода исол, като изстине - тогава лимонтозу. Лимонтозуто също спомага за стягането му.  С яйцето може да пробваш като бабите ни, когато си имаш кокошки на двора, или под терасата и ти е прясно яйцето Simple Smile което пък не трябва да е и от хладилник.
Нареждаш сиренето пълтно и отгоре притискаш с нещо - чиния, примерно, да не изплува и всичкото да е под вода.

# 622
Искаш да кажеш 20г? Защото 200г / литър са 200г/1000г, т.е.20%, 10 пъти повече.

# 623
Солта трябва да е около 4-5%, киселиността между 160-180 в зависимост колко е солено сиренето.

# 624
уфф, да, извинявам се, 20-25 г е за литър вода, в процентите си личи, но  през телефона друго съм писала като г.
vermilion21, това  160-180 какво е?  нея винаги слагам на око, нямам записана колко се слага

# 625
  • 1st floor
Благодаря ви. А колко ввреме трябва да зрее едно сирене?

# 626
60 дни зрее нормално сиренето. Иначе мерната единица за киселинноста е градуси, ама тя в домашни условия трудно се хваща.

# 627
  • София
Останаха ми три пилешки пържоли от бяло месо.Изпечени са ,но няма шанс някой да ги яде.Моля за идеи в какво мога да ги претворя?

# 628
  • София-Младост
Салата Цезар. Домашен дюнер, някакви такоси.

# 629
В пици, спагети, ризото, в салата с картофи и майонеза. Дори и в зелена салата на принципа на Цезар.

Общи условия

Активация на акаунт