Парламентарни избори, 2021 - мнения, оценки, коментари и всичко около тях

• 909 418
  • 38 566
  •   1
Отговори
# 37 320
Е, Близнашки е ясно защо така се аргументира. Говори се че той ще е кандидата на ДПС. Между него и отново да издигнат Орешарски са слуховете за кандидата на ДПС. Но Близнашки да каже в казуса с Афганистан какво правиме. Защото това е незаобиколим юридически аргумент кога може да се счита за валиден отказа от гражданство, в началото или в края на еднопосочната процедура.

# 37 321
  • Другата България
Независимо от всичко, хората зад Продължаваме промяната са доста свестни
Редят си листите с хора завършили платените им Харвардски курсове.  Няма значение, че си завършил университета в Русе с 3,50, щом си бил на тези курсове си почтен и достоен за депутат. Може да си завършил London School of Economics and Political Science но не си ли бил на техните курсове не ставаш.

Може ли доказателства за това твърдение?
Разбира се, че не може.
Източниците, източниците.....

# 37 322
  • Разпиляна във въображението
Ох, Близнашки Simple Smile

Решаваме въпроса по следния начин - станеш ли гражданин на друга държава, преставаш да си български. Просто се забранява двойното гражданство. Има държави, които не го признават.

Водеща трябва да е датата на волеизявлението. Нашата администрация дали успява бързо да отписва желаещите да не са бг граждани?

# 37 323
Ще видим. Никой не може да каже, преди да са се произнесли. И друг път съм писала, че и там са хора, а са ерудити, ще го решат според обществените нагласи. Не ми е било никога в полезрението конституционното право, още като студентка това ми бяха скучни дисциплини , и досега съм си така. Някъде чух някой да казва по тв, че и Конст. решение дали е противоконституционно гласуването единствено с машини, е решено със 7 срещу 5 гласа. И сега очаквам някакво подобно решение, ако е по същество. Най- лесно е да не се произнесат по същество, ех, че кеф за тях. А правото по принцип трябва да се развива и да отговаря на обществените нагласи и очаквания. Затова е важно това решение. Дали е Кирил, дали е друг, няма значение. Заради принципа.
Както и за делото на Милен Цветков, много радикално от Прокуратурата са внесли обвинение за умишлено убийство. Прогнозирам, че това дело ще стигне до Касационен съд и ще се произнесат с тълкувателно решение по него, което ще е със силата на закон. И че ще го осъдят този нарушител. Това са си мои разсъждения.
Бих била ужасно разочарована, ако по случая с КП приемат, че е прав. Заради правото и всичко, в което вярвам. Но, няма да ми е за първи път.

# 37 324
Цитат
Тесла, а защо КП след като е знаел по-рано, че ще става министър не си е уредил гражданството!
Направил го е, всичко каквото зависи от него го е направил в момента в който е разбрал че има вероятност да бъде поканен за министър. Това му е и аргумента за отказ от канадското гражданското в документите когато си предава паспорта.
Това е негово тълкуване. Няколко човека, които са наясно с конституцията не потвърдиха неговата теза, точно обратно. На всички е ясно, че е направен компромис. Защо е направен не мога да кажа, но за далеч по дребни неща, се правят откази на хората, защото законът казвал така.
Всичко, което КП каза във връзка с гражданството му, начина по който подходи, оставя съмнения за наличие на почтеност.

Последна редакция: ср, 06 окт 2021, 18:01 от Mama_Nana

# 37 325
ninnann, според мен Радев определено не е прав да се меси в работата на съда, който трябна да реши дали един указ е законосъобразен, в случая този на Радев за назначаване на служебно правителство - това ще е последицата от двойното гражданство, ако го има. Няма да му е приятно на РР, на кого би му било КС да ти каже, че твоят указ е незаконосъобразен.
Да, КС може да реши, че предметът на спора е огпаднал, но това ще е политически обвързано (зависимо от властта) решение и се надявам да не се произнесе така. Което обаче няма да означава, че Конституцията не е нарушена, нали така? (ако КП има двойно гражданство)
Ако все пак КС констатира, че КП е имал двойно гражданство към онзи момент и като следствие от това - действията се считат за законосъобразни на служебното правителство, но:
- Всеки, който се чувства засегнат, може да предяви иск срещу държавата, като претендира за обезщетение, ако може да докаже вреда от това и.
- Прокуратурата може да се замосезира, за да установи дали има извършено предтъпление по чл. 313, ал.1 от Наказателния кодекс
Скрит текст:
Чл. 313. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.

Дали Близнашки е прав, ще се разбере, когато КП покаже документа.

Ако бях на Румен Радев, щях да призова КС на единственото, на което имам право - да се спази законоустановеният едномесечен срок за произнасяне. Но той реши друго, а мислех, че е само клюка...

Ако теб са те уволнили от работа, завеждаш дело в съда да оспориш уволнението, че е незаконосъобразно извършено и отделно от това претендираш за причинени вреди, произтекли от това, но докато се води делото работодателят, който те е уволнил,  пак те назначи. Дали съдът ще се произнесе, че няма предмет делото? Нали, за да ти присъди обезщетение за твърдени вреди, трябва уволнението да е незаконосъобразно.

# 37 326
А други са по-скоро на неговото мнение. Дано КС не изостави случая, а да излязат с тълкуване. Мисля, че не го е направил с лош користен умисъл, а чистосърдечно е смятал, че волеизявлението ще е достатъчно.

# 37 327
Цитат
Всичко, което КП каза във връзка с гражданството му, начина по който подходи, оставя съмнения за наличие на почтеност.
Не бих казал че оставя съмнения за наличие на почтеност. Разбира се политическите му противници ще се хванат за това защото няма за какво друго. Ако той беше да речем канадски шпионин, или да прокарва някакви канадски интереси, такъв казус нямаше да съществува. Канадската държава щеше да се погрижи агента и, да не може да бъде атакуван по тази линия. Казуса съществува след като с действията си грубо наруши нечии непочтенни интереси. Но всеки е свободен да тълкува нещата както иска. И на каква база да си вади изводи за почтенноста му. На база действията му или на база казуса. Ще видим народа как ще я оцени почтенноста му на изборите. Мисля че ще е на база действията му. Като гледам как бъзо растат електорално.

# 37 328
Тесла,
Той публикува молбата, с която заявява желание да се откаже от второто си гражданство, след като заяви, че има документи от Канада. Тези/такива документи не бяха публикувани.
Лично считам, че няма нарушение, защото той не е избиран от НС, не е полагал клетва, а е просто служебен министър за два месеца. Казвам, го защото нямам за цел да виня КП и компания за далавери.
Всичко казано обаче не е в полза на КП.

# 37 329
Никакви интереси не е настъпил Кирил Петков,
излъгал е в клетвена декларация умишлено, за нещо, което лесно се проверява, наказуемо ,
ясно е, че не би се отказал от гражданство заради временно правителство,
виж, за редовно правителство- може,
той някак си продължава да послъгва- говори глупости на едро и необмислено,
създава впечатление на несериозен хахо-хихи човек, патологичен лъжец ...

# 37 330
Скрит текст:
Липса на предмет. Но Киселова онзи ден се изказа, че според нея е нарушена К- ята, поради незавършен фактически състав. Отказът от гражданство не е едностранен акт.
Та Рр с тази позиция казва, че каквото от него зависи, го е проверил. Което е така.
Скрит текст:
Но моето усещане е, че произнасяне по същество ще има. И то защото КП изнагля, можеше да си подаде оставката като сл министър и щеше да е доста по- достойно. И без друго беше временно там.
А и за да се парират други сходни мераци.

С тази си позиция смятам, че Радев си измива ръцете и топката остава в Петков. В крайна сметка отговорността си е на лично на Петков. Не е работа на институциите да изискват потвърждаване на факти, посочени в декларация. Но ако такива факти станат известни, то тогава отговорността си е на този, който е подписал декларацията. А ако гласоподавателите си искат такъв като Петков, да си гласуват за него. Лъже, без да му мигне окото.

# 37 331
Да, той ще знае, че евентуално в началото на декември може да стане член на едно редовно правителство и затова към края на април подава документи за отказ от канадско гражданство.

# 37 332
Вярно, че са харвардски възпитаници, но за три месеца да сформират партия, да я регистрират за избори, да говорят за мнозинство в НС, дори кои ще бъдат евентуалните министри .... ми те клонят към политическа гениалност.
Просто са проект, добре замислен и обмислен, чакал удобния момент да се реализира.

# 37 333
Цитат
ясно е, че не би се отказал от гражданство заради временно правителство,

Той точно това е направил. В началото това беше обвинението на ДПС и ИТН, че той лъже че се е отказал от гражданството, паспорта му е в джоба, не е попълвал документи и е излъгал че се е отказал от гражданството си, защото не иска да се отказва от канадското гражданство заради временно правителство. Т.е. попълнил е декларация с невярно съдържание. Той обаче извади документите че наистина се е отказал преди да стъпи в длъжност. Сега обаче казуса стана, в кой момент от еднопосочната процедура той спира да е канадски гражданин.

Цитат
Всичко казано обаче не е в полза на КП.

Не мисля, мисля точно обратното, колкото по голяма олелия вдигат всички политически противници на Петков за гражданството му, му правят услуга, и им ускоряват растежа. Създават впечатление че задкулисието в нашата политика е решено на всичко да окаля ПП. Защо, хората ще си направят изводите. А хората които няма да гласуват за тях, те и без казуса с гражданството на Петков няма да гласуват за тях. Казуса не вреди на електоралната им възможности.

# 37 334
Независимо от всичко, хората зад Продължаваме промяната са доста свестни
Редят си листите с хора завършили платените им Харвардски курсове.  Няма значение, че си завършил университета в Русе с 3,50, щом си бил на тези курсове си почтен и достоен за депутат. Може да си завършил London School of Economics and Political Science но не си ли бил на техните курсове не ставаш.

Може ли доказателства за това твърдение?
Разбира се, че не може.
Източниците, източниците.....
Източника ми е достоверен. Ще видим след изборите. Лично ще направя проучване, колко от депутатите му са завършили измислените му курсове.

Общи условия

Активация на акаунт