Парламентарни избори, 2021 - мнения, оценки, коментари и всичко около тях

• 909 675
  • 38 566
  •   1
Отговори
# 37 515
Лошо тръгнаха и двамата претенденти вчера и днес. Вчерашният с послание - "И да ви говоря, вие нищо няма да разберете" ; днес професорът - "Аз нищо няма да кажа, защото не съм чул/видял/разбал". Така ли мислят да я карат цял месец?

Т.е. за теб е важно той да се изкаже по въпрос, по който нищо не знае, ама да каже там нещо - така ли? Като Дончева - чул, прочел нещо някъде и да го изтипоса по телевизията, пък ако сбърка ще се извинява публично.
Аз пък не мисля, че е редно някой да се изказва по тема, с която не е запознат, защото по този начин олеква най-вече в очите на хората, които са запознати с нея.
Бре, нищо не знае за Пеевски, за Гешев, за 12-годишното управление на ГЕРБ. За Аристотел знаем, че го знае.

Сигурно знае - колкото знае и масата, която чете новините и клюките около тях. И, ако го питаха, като случаен минувач, от който взимат интервю, най-вероятно щеше да каже какво мисли и знае. Но от позицията на кандидат-президент да прави категорични изказвания за популярни хора, ако не е запознат с нещата около тях дълбоко и в детайли, това би му спечелило много лоша слава, би му изгубило много гласовопадаватели, а като нищо може и някое дело за клевета да отнесе. Или пък да предизвика появяване на отсрещната страна по телевизията с цел да го опровергае и по този начин ще влезе в един водовъртеж, който в момента може само да го завлече на дъното.

Последна редакция: чт, 07 окт 2021, 13:04 от Lady Cassiopeia Duval

# 37 516
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Аз все пак не разбирам каква е точно тази съдебна реформа? В какво по-конкретно ще се състои? Да ни дадат някаква конкретика, примерно това и това ще направим първо, второ ще направим това и това, трето и т.н. Бих искала да зная как по-точно смятат да ни оправят и моля без елитарност, защото съдебната реформа не касае само съдебната система, а всички нас, обикновените хора.

Няма как да се смели на съвсем елементарен език.
Трябва да се положат усилия, за да го разбереш,
ако беше така лесно- щеше да има и повече последователи.

Леснотата щеше да обезсили троловете.
Но уви- изисква се усилие

Никой няма да те информира за това,
не се допуска обществен дебат по темата

Ако не си следила от начало призивите за реформи,
но и от преди това не си била чувствителна по темата
и не си усещала, че нещата не са о.к и да се замислиш,
след което да проследиш всички последващо- обяснителни,
разяснителни интервюта, не си се ровила да четеш закони
и не си гледала журналистически разследвания,
ще ти е бая трудно да схванеш какво трябва да се случи,
как да се случи и че ще трябва време, но и да осъзнаеш,
че е важно да се случи, да има воля за тази реформа,
защото има огромна съпротива, на която съучастват медии,
бизнесмени, хора от политическите кръгове,
от правосъдната система,
и че ако се случи, ще бъде изключително трудно,
заради всички тези окопалите се в структури,
т.нар. мафия

Това не е упрек, а обяснение, защо няма как да бъде лесно

Трябва да отдели човек поне 2- 3 дни в целенасочено четене
и гледане на речи, интервюта, разследвания, за да вдене

като отсява истина от лъжа

Ще се опитам да подредя тук хронологично няколко видеа за тази борба,
някои от тях са скучни, но ако искаш да разбереш всичко, трябва да ги изгледаш все някога,
а Христо Иванов е изключително последователен в борбата си

2012 Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи за избора на главен прокурор

2015 Кристиян Таков с въпроси към Христо Иванов

2015 в студиото на Полина Паунова,
Христо Иванов като правосъден министър

2015 Кристиян Таков в студиото на Цветанка Ризова, след оставката на Х.Иванов

2016 Правосъдие за всеки

Учредяване на Да, България и заявки- малко прекалено емоционализиращи

2017 Лозан Панов за ЦУМ-гейт

2017 Христо Иванов при Цветанка Ризова

И още куп информация

Изгледай поне Таков 2015, Лозан Панов и Христо Иванов от 2017

# 37 517
Герджиков може да не е простак, но зад гърба си има такъв, който ще свърши работата с комуникацията. Така казано, Герджиков ще говори на неговите си хора, а Борисов ще превежда на електората си.

Панов няма еквивалента на Борисов зад себе си (и добре, че). Съответно няма как да стигне до този електорат, който е голям. Тоест за последното съм съгласен с теб - не виждам шанс Панов да спечели.

Имам чувството, че разчиташ казаното от мен като защита на Герджиков и косвено - на ББ. Но то не е.
Опитвам се да обясня защо Панов, сам по себе си, не грабва с изявите си досега.
Той е съдия, много начетен и интелигентен. Просто не кликва на място като президент. Във ВСС стоеше добре и достойно. Нямам идея защо го подредиха за този пост, за мен не е в кожата си там и като че ли и сам го усеща. Това е.

# 37 518
  • София
Нима? Каузите на Панов са твърде далеч от най-свидното на българина - тенджерата с шкембето и казана с ракията. Точно шопски диалект и посещения с моторизирания “бял кон” се очакват. И сама можеш да видиш носталгията по образа на Ганьо в темата.
Ах, недей. Точно се вписваш в реториката на вицето му.
Ако тенджерата е със супа от сьомга и лочим Моет, ще сме достойни ли?

Не отричам някои идиотски изказвания и откровени лъжи на Баце, но факт е, че ще го цитират още дълго. Имаше колоритен изказ, въпреки че прекаляваше с него.

По-назад някой сравни Панов и Касимова с ББ и министърката, с която се беше запознал на бензиностанция. Обаче Касимова е доста далече от проф. Борисова, нищо че последната явно за министър не ставаше.

Последна редакция: чт, 07 окт 2021, 13:18 от Cuckoo

# 37 519
правилно ли разбирам, че "достоверни източници" като ПИК и БЛИЦ са пуснали инфо, че Асен Василев е втория политик - пандорец, и има хора, вярващи в това?
Всъщност никой не е цитирал нито ПИК, нито БЛИЦ, имаше публикация на в. Труд с публикуван документ за собственост на въпросната офшорна фирма и доста дати. Възниква въпросът дали и Асен Василев не е попълнил декларация с невярно съдържание, че към датата на назначението си като министър вече не е собственик, какъвто не би трябвало да бъде. Оказва се, че има разпоредителни действия с по-късна дата.

# 37 520
Скрит текст:
Герджиков може да не е простак, но зад гърба си има такъв, който ще свърши работата с комуникацията. Така казано, Герджиков ще говори на неговите си хора, а Борисов ще превежда на електората си.

Панов няма еквивалента на Борисов зад себе си (и добре, че). Съответно няма как да стигне до този електорат, който е голям. Тоест за последното съм съгласен с теб - не виждам шанс Панов да спечели.

Имам чувството, че разчиташ казаното от мен като защита на Герджиков и косвено - на ББ. Но то не е.
Той е съдия, много начетен и интелигентен. Просто не кликва на място като президент. Във ВСС стоеше добре и достойно. Нямам идея защо го подредиха за този пост, за мен не е в кожата си там и като че ли и сам го усеща. Това е.

Не, не. Не го разбрах като защита на Герджиков и косвено ББ. Представата ти за електората според мен е леко изкривена. Иначе казано - мисля, че повече хора очакват ракия, шкембе, шопски диалект и ‘жипове отколкото съдебна реформа.

Използвах Герджиков за друго - той също (предполагам) е интелигентен човек с премерен изказ. Но има кой (Севда, ББ и тн) да го “свърже” с хората. Панов няма подобен “преводач” зад гърба си.

Проблемите на Панов реално са сходни с тези на ДБ. Каузите им са смислени, но са отвлечени от ежедневието на повечето хора или неразбрани. Докато това продължава и ДБ, и Панов ще бъдат ограничени до същия, определен кръг избиратели.

# 37 521
Големи части от електората едвам четат и пишат, камо ли да полагат усилие да разберат витиеватия стил на хора като Христо Иванов и Лозан Панов.
Но дори и тези, които са с нормално ниво на грамотност, биха се затруднили да видят нещо отвъд очевидното - да махнем Гешев на всяка цена.
Днес по Хоризонт обаче една жена, говореща на силен диалект, доста ме учуди със становището си, че много, ама много й харесва оня от Софийския университет. Иначе харесва и Кирил Петков. Не вижда причини да гласува обаче за Радев, въпреки че КП е посъветвал електората да направи това.
Така че (ако допуснем, че изборите не са манипулирани), е напълно възможно да има всякакви изненади.

# 37 522
Цитат
Проблемите на Панов реално са сходни с тези на ДБ. Каузите им са смислени, но са отвлечени от ежедневието на повечето хора или неразбрани. Докато това продължава и ДБ, и Панов ще бъдат ограничени до същия, определен кръг избиратели.
Аз мисля че на дебатите ще стане ясно за доста широк кръг избиратели какво се има предвид под съдебна реформа. Панов намекна че там ще е мястото където ще се дебатира в детайли, какъв е проблема в съдебната система, системният, не в личноста на главният прокурор, той каза че на дебатите ще очаква да чуе и другите участиници по темата съдебна реформа. Мен ми е много интересно на Герджиков каква ще му е визията за съдебна реформа. Или той няма да има такава, ще говори че проблема на обществото не е съдебната система, а че сме разединени. Simple Smile

# 37 523
Скрит текст:
Оооо, като почне някой да се изживява като елитарен и да се поставя над въображаемата маса прости и необразовани и яко се издънва. Най-успешните политици говорят ясно и разбираемо, с достъпни послания, дори и когато са по сложни и изискващи експертност въпроси. Реторика се нарича. Един правист даже  я е изучавал.

Няма да стане, ако не обяснят ясно и достъпно какво имат предвид с тая съдебна реформа, така че всеки да го разбере.
Изчакай малко, да стартира кампанията, тя още не е стартирала, като стартира ще ни заключат темата баш на най интересното, като почнат дебатите. Образно казано, ти в момента гледаш все едно на футболен мач как играчите загряват по тъч линията, и си недоволна че не можеш да разбереш в каква схема ще играят на терена. Изчакай да почне мача.

Не знам дали е стартирала кампанията или не, но половината билбордове в София са окупирани вече от ДБ. Очаквам до края на кампанията, като пусна водата в кухнята, от чучура да се показва ХИ и да ми говори за съдебната реформа.

Или Мая Манолова за пенсиите. Остави билбордите - те всеки ден са в някоя телевизия и абсолютно задължително поне веднъж седмично са в Лице в лице. Мисля, че и мен да ме маскират като един от двамата, ще знам точно какво да кажа без да чета. И няма да разберете, че съм аз.

Няма да е лошо леко да ограничат медийните изяви. Идва свръх. Като има нещо съществено - да говорят, хубаво, ама то това тяхното е денонощно.

# 37 524
Каузите им не показват какъв  резултат се очаква, който ще донесе ползи на всички. Нито Хр.Иванов, нито Л.Панов, обясниха какво ще се подобри след като предложената реформа в съдебната система се реализира.
За някои жълтопаветници може да е криснално ясно, но за масата не е.
Никой от разбиращите смисъла на тази реформа не е обяснил, какви са очакванията, какво ще да е това по- добро.
Мнения, че с отстраняването на Гешев, прокуратурата ще заработи и ще излезат виновните за окрадените фондове и изобщо държавни пари е наивно.
Популиско е, че такава реформа ще пребори корупцията в БГ. Вече не приемам и "все от някъде трябва да се започне". 
Днес Герджиков каза нещо от рода - четири пъти е променяна Конституцията и все е първа крачка, до втора не се стига, та затова, "все от някъде трябва да се започне" ми е изчерпано като аргумент. 
Затова ДБ си остава елитарна партия, а Панов ще бъде елитарен кандидат за президент.

Последна редакция: чт, 07 окт 2021, 13:27 от Mama_Nana

# 37 525
  • София
Сутринта Герджиков на доста въпроси се измъкна с обяснението, че не е експерт и към момента няма мнение. Кога и дали ще проима такова, не стана ясно.

# 37 526
Проблемът на обществото определено е И в съдебната реформа, само че не точно тази, която с която се опитва да ни внушава кръгът около Христо Иванов и Лозан Панов. Тяхната реформа се заключава само в реформа на прокуратурата. Не се говори нищо за съдиите, как да се ускори тяхната работа, как да носят отговорност при безобразното протакане на всеки случай, как да се ограничи масовата корупция между тях, как да се прекрати практиката с налагането на смешни присъди на рецивидисти или направо с пускането им на улицата. Съдиите имат право (поправете ме, ако греша) да изискват допълнителни доказателства по случаите, ако считат, че представените от прокурора не са достатъчни. Ако нямат такова право, би трябвало да им се вмени. По този начин ще престанат да си измиват ръцете винаги с прокурорите и ще вършат една доста по-адекватна работа. В момента цялата отговорност по съдопроизводството се хвърля върху прокуратурата (по политически причини), а това не е смислено, при положение че крайното решение е на съдиите.

Необходимо е също така да се въведат някакви санкции за съдиите, чиито решения са оспорвани и спечелени на инстанции на европейско ниво. Защо трябва всички данъкоплатци да плащат за погрешните (или корумпирани) решения на някой съдия?

# 37 527
  • София
Скрит текст:

Имам чувството, че разчиташ казаното от мен, като защита на Герджиков и косвено, на ББ. Но то не е.
Същото мисля и аз.
Понеже не мога да се връщам назад в темата, а и не искам, правилно ли разбирам, че "достоверни източници" като ПИК и БЛИЦ са пуснали инфо, че Асен Василев е втория политик - пандорец, и има хора, вярващи в това?
Говоря за нормални интелигентни хора, разбира се???
Какво още ще измисли "достоверната" пропаганда?

Няма нужда да се повтарям. Писах вече.
Магнитски и Пандора не стават (там се работи поръчково), (Кри)сталинка и нея поръчково ще я освободят от поста шеф на МВФ най-вероятно скоро, журналистите, които работят в БиволЪ, също.
Но виж Петьо Блъсков и ПееФските медии са топ.
Блъсков-Труд-Блиц-Пик ... пътят на парите. И един фалит на КТБ. От там започнаха сладостите на Блъсков.
Тези, които години харчеха. На този, който е залепен на листа Магнитски и "изскочи" от кутията.
Заради това е големият рев точно в тези медии.

# 37 528
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Сапфир, не си измисляй, за всичко ли АЗ трябва да ти търся информация.
Това, което пишеш не е вярно, но не смятам повече да публикувам нищо

Става дума за имунната система на държавността

Но, по ирония, както стана ясно за имунната защита, покрай ваксинациите, човек трябва да има малко интелект, упорство, но и желание да го разбере и
явно дори да осъзнае личния си интерес

# 37 529
Ами тук често си дискутираме образованието, здравеопазването например, но в съда каква реформа се иска, освен смяна на конкретен човек, не ми става ясно. Не съм от най-интелигентните, вярно, но няма нищо лошо в това.

Общи условия

Активация на акаунт