Образователен Говорилник - 15-та следизборна

• 22 160
  • 789
  •   1
Отговори
# 390
Забравих да пиша браво на приетото момче!
Миналата година и Кайряков беше приет там нали?
Това не е опровергава ли теорията, че не академичните постижения са основното, което гледат?
Момчето има И награди от национални и международни състезания, за които не зная защо изобщо не се споменава в публикацията.Едва ли ако беше само обучавал деца щеше да получи оферта с пълна стипендия. 🙂

# 391
Предполагам, че родителите му са писали и есе, че и това се изискваше за комплексната оценка. И есе от кандидата, и академично ниво, и подкрепа от фондация. Пак по спомени, стипендиите се осигуряват от фондации и подобни.

# 392
Тинки пусна линк в тази тема.
Там пишеше, че се състезава по физика, откъдето предположих, че има академични успехи, както Евгени Кайряков по математика.

# 393
  • в страната на чудесата
Ама той със сигурност има постжения.
Имам съседче, завърши Смг, златен медалист световен по химия с пълна стипендия в Станфорд.
Впрочем техните не са писали есе. Я ми разкажете повече за това? Техните ако са неграмотни ще го върнат ли? Титина?

# 394
  • софия
Браво на момчето!

Ама наисина Уорик  няма ли да излезе вече от затвора?!

То верно, че сме само на контра с нея, ама какво пък толкова е накривила шапката на някой администратор, та чак во веки веков да я хлопнат.... А Нико си го търпяхме, та и защитавахме....Уляха се! Аман!

Мои приятели са много ама много доволни от Байкария. Поне три лета поред децата им са с тях. В златната възраст за лагери - 9-12 бяха като отидоха за първи път.
Ние докато се наканим и децата пораснаха Bowtie

П.С Титина, не че много разбирам от кандидатстване в чужбина, еле Харвард, ама това с есето от родителите просто ми се струва абсурдно и невярно!

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 19:30 от Амели

# 395
  • София
Aз съм писала есе само за ААУ. За кандидатстването в университети не са ми искали. 

# 396
  • В офиса
Тинки пусна линк в тази тема.
Там пишеше, че се състезава по физика, откъдето предположих, че има академични успехи, както Евгени Кайряков по математика.
Момчетата като Кайряков тази година са с откази, най-много някой wait list. Конкретно това момче моята девойка изобщо не го познава. Това не значи че няма успехи, а че не мога да коментирам от 2-ро лице. Лично за мен не академичните успехи са били впечатляващите в биографията му, а доброволческата работа с американското посолство, че е имал ментор, който го е насочвал и може би и семейни фактори. Ето още един линк: https://www.flashnews.bg/golyama-gordost-uchenik-ot-smg-shte-uchi-v-harvard/
По никакъв начин не омаловажавам постигнатото, което е впечатляващо, но по-скоро потвърждава по-малката тежест (или недостатъчнатостта) на академичните успехи. Аз лично на тази писта не мога да тичам, може би имам някакво рационално разбиране, но емоционално нямам такова.

# 397
Мои приятели са много ама много доволни от Байкария. Поне три лета поред децата им са с тях. В златната възраст за лагери - 9-12 са.
Ние докато се наканим и децата пораснаха Bowtie

Тъкмо са дорасли за мото-пътешествия.

# 398
Лейка, не знам дали ще го върнат, ако родителите не са писали есе. Сега гледах интервю с него по ТВ-то. Каза, че месеци наред е писал есета и това, което му е отворило вратите е точно менторството.
В САЩ дори за да влезе детето в програмата за напреднали се пише есе и от родителите. Освен есе ми поискаха и някакъв въпросник да попълня с хвалби за детето- беше има няма 100 въпроса и там клекнах, казах да го оставят при тъпите. Става въпрос за дете първи клас. Дано съм го запазила.
Това за Харвард със сигурност го пазя, трябва да поразръчкам сървъра. Спомням си, че колега ми го изпрати след възмущението ми по въпросника за първи клас. Тогава и заявих на детето да забрави за висше в САЩ. Ако иска мастър там, но аз отказвам есета да пиша и да събирам всички постижение и инициативи , в които е участвал ( не че не направих папка и не събирам всички тези неща,  че и описани в хронология)
Да не забравя, приятел изкара докторантура в Харвард, по право, но той има и в Русия , и в Корея карани магистратури. Ще го питам искали ли са му за неговата степен есе.

Ето и проекта, по който са работили http://voxtua.org/en/the-young-scientist-en/, менторът е от Корпусът на мира, който както ми обясни приятел, дипломат от кариерата в САЩ, е стъпалото, към дипломатическа кариера

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 20:02 от Titina

# 399
  • В офиса
Aко в Харвард се кандидатства с комон ап, там няма есе от родителите. Предполагам, че и в самостоятелните есета, които всеки университет иска няма, не съм чула някой да е писал такова. Но да, има по няколко есета - къси, дълги, на интересни теми и на скучни теми. Един от въпросите на Принстън бе "Ако трябва с песен да опишеш днешната действителност, коя ще избереш". Бе от късите, до 50-100 думи, струва ми се. Иначе други теми от университетите и да съм чула, не помня много. Имаше някъде "Къде се чувстваш вкъщи" (и понеже четох типс анд трикс точно за това, хората предлагаха да разкажеш напр. за момента, в който си разкрил сексуалността си и си намерил LGBT общността като "дом) И не помня други. Сигурно си има стратегии, "кукички", както за всяко нещо, само искреност не стига. А може и да не е така.

Ежко, как ги изтипоса младежите. GDPR, privacy, нещо Grinning Втората снимка е жестока. Много обичам неща с много хоризонти и мъгла между тях. И луната, да не забравя!

# 400
Предполагам, че има стратегии.
Казват, че преди се е влизало доста лесно с тенис напр. Но сега тенесисти под път и над път и собственикът на един от най-големите тенис клубове в Хюстън коментираше, че вероятно ще изгрее звездата на голфа ( това съвсем сериозно).
Предполагам, че начинът за кандидатстване на американци и др е различен. Но американците, а и университетите държат на доброволчеството. Да не забравяме и ролята на църквата там.

# 401
  • В офиса
Аз съм с отлични впечатления от университети към църкви Grinning Някак все едно са десетилетия назад с критериите за прием.

# 402
Според мен, не бива да се опитваш да се представяш за нещо, което не си. Даже да успееш, ще попаднеш където не ти е мястото.

# 403
  • софия
Тц, Ежко, не можеш да ме подмамиш с мотоприключение. Последното такова го финиширах тържествено със случай едно на един милион и чакахме специален доктор да дойде в болницата (и идваха студенти по медицина да гледат, защото бях много ценна). Ах нещастната аз, такава ценна находка, а в някаква задънена болница в Девин... Между другото оказа се, че ортопедията им е много силна тозно заради скално катерене и мото историите в района....
Мани мани опасна случка беше... По принцип съм широкоскроена, обаче ако си видя децата на мотор ще ги бия от сутрин до вечер и от там до вкъщи без да спирам. Bowtie
Иначе наистина много красиви снимки показваш. С удоволстеие бих ги вървяла тия пътища пеша Simple Smile

# 404
на мен тази книга The Class, си признавам, не ми беше особено интересна, влачих я към месец, единственото, което по-така може да се свърже с Харвард е развитието на академичната кариера на Тед Ламброс в конкурентен колеж и интригите покрай това... ама чак анализ в стил "И богатите също плачат" не заслужава

за сметка на това има една знаменита американска семейна сага, която с кеф си гледам (guilty pleasure) Laughing
This is Us
всички клишета събрани на едно място - осиновено негърче, завършило елитен университет, разкриване на сексуалност, свръхнаднормена сестра със сляпо детенце и друго от сурогатна майка, холивудска звезда с проблеми с алкохола = тризнаци + всяка рода до 3-то коляно около тях /включително и ветеран от Виетнам!/
сега текущо в новите серии вмъкват и ваксиниране с Пфайзър и различни фенси маски Mask класика просто... само героичната музика на фона на орела липсва
обаче е така направен, че аха-аха и те стяга гърлото, пък и актьорското присъствие е добро Simple Smile

----
като доста добра, и свързана покрай сюжета си с академични преживявания в елитен колеж, мога да препоръчам
Тайната история на Дона Тарт

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 20:54 от antea

Общи условия

Активация на акаунт