Образователен Говорилник - 15-та следизборна

• 22 149
  • 789
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Много добър отзив от Уоруик за лагер в Родопите. Нейното дете го е посещавало:
https://kids.bikearea.org/

Супер изглеждат и има точно това, което се търси, плюс желаната възрастова група. Харесах поне 5 програми. Сега да видя как да вместя един от тях заедно с camp goldengate на Камчия. Вчера го разцъках и много ми хареса. Са, типично "американски" е, но като за детски лагер става.
Дъщеря ми ходи 2 пъти с Байкария на лагери - веднъж с Дъх на смола за малките и втория път Из дебрите на Баташката планина. Страхотни са хората, много отговорни, децата си изкарват добре! "Из дебрите..." е с доста ходене обаче, почти цял ден са на път, по спомен около 20 км. на ден минават. С добра компания обаче не се усеща, според дъщеря ми. Бяха ставали една сутрин по тъмно да ходят на някакви скали да гледат изгрева на слънцето, много беше впечатлена. Много важно е да се вземат добри дрехи /термобельо, полари/ за планина и хубави спални чували - нощем става много студено, нищо, че е лято.
Кажи малко повече за Дъх на смола. Палатки, чували, колела предполагам, че осигуряват те на място или? Има ли много преходи там?
С дъх на смола за малките беше доста малка, когато ходи - май на 8 или 9, по спомен нямаха големи преходи - лагерът е на едно място и те само ходят наоколо за по 2-3 часа, за разлика от Баташката планина, където всеки ден имаха преход и спяха на различно място (имаха превоз за големия багаж и палатките, които си разпъваха всяка вечер). Осигуряват палатки, но децата трябва да си имат чували (хубаво е да се вземе за по-студено време). На колела не е ходила (бяха им дали май за един ден на този лагер със смолата за малките), иначе имат такъв за цяла седмица, трябва ако носиш свое колело да отговаря на техните изисквания, иначе те дават.

# 421
  • Пловдив
Знам, че не е тук мястото, ама като не слушах внимателно телевизора....сега не знам как точно да действам.

Короната дойде и при мен. Ясно, че ще звъня утре на лекарката и ще спирам детето от училище, ама дайте някой сайт с подробна информация какво да очаквам.
За да не се паникьосвам, избягвах да чета една година. Чаках си да дойде и тогава да му мисля. Ама не предполагах, че с главоболие и темп няма да мога да мисля Joy

# 422
  • в страната на чудесата
Ашли, пиши ако имаш нужда от допълнителен съвет след разговора с джипито.

# 423
  • София
Чуваш се с ЛЛ, назначава ти тест - ПСР или антигенен /мисля, че поне това изгладиха/ и вече в зависимост от симптомите предписва лекарства, ако имаш нужда. Много почивка и течности поне в началото, ако е необходимо - после по-сериозни лекарства, но това ЛЛ или някой друг лекар трябва да го прецени. Как го караш?

# 424
  • Пловдив
Почнах да кашлям още преди темп. Болят ме гърдите и главата. Наливам се с чай и чакам.
Докторката каза, че или ще мине за няколко дни, или ще се влоша Joy

Каза да пия упсарин с вит. С. Аспирин протектът бил слаб

# 425
  • София
Докторката каза, че или ще мине за няколко дни, или ще се влоша Joy
Така е! Според мен ако на 4-ти ден си още с темп, ще ти трябват по-сериозни лекарства. И тая кашлица само с упсарин, хммм...?

За главоболието аз бих взела и нещо с метамизол натрий (беналгин, аналгин, темпалгин...)

Успех!

# 426
Ашли, има една група в ФБ "Медицински съвети при Covid-19 у дома" - администрират я мед. лица и има доста адекватни съвети. Аз съм се присъединила за всеки случай и съм я mute-нала. Успех и бързо оздравяване.

# 427
Четейки ви за Унитата зад океана... все повече ми се затвърждава мнението, че истината (поне за нашия начин на мислене, лайфстайл, култура и т.н.) си остава добрата, стара Европа. С нейният страйт консерватизъм. Пълна стипендия в който и да било топ университет не си струва да напасваш и манипулираш живота и личностните си качества до толкова, че накрая да се обезличиш до въпросник.

За Камчия не знам дали работи, но сега бяхме в Кранево, Терма палас. Ледената пързалка е пълноразмерна и работи и лятото. Има спортна база с 3 корта, футболни игрища, басейн с олимпийски размери към спортната база(освен тези към хотелите). Сериозно обмислям да наемем една от къщите за по-дълго лятото.

# 428
Четейки ви за Унитата зад океана... все повече ми се затвърждава мнението, че истината (поне за нашия начин на мислене, лайфстайл, култура и т.н.) си остава добрата, стара Европа. С нейният страйт консерватизъм. Пълна стипендия в който и да било топ университет не си струва да напасваш и манипулираш живота и личностните си качества до толкова, че накрая да се обезличиш до въпросник.

Университетите зад океана и пред него са най-различни. Специалностите в тях - още повече. За всички си има пътници и трика е да не хванеш влак, дето не е твой. Консерватизмът е добър за някои неща, за други - не.
Стипендиите са добро нещо, но само когато плащат за нещо, което и стипендианта желае.
Заемите позволяват по-свободен първоначален избор, но стесняват последващите възможности. И т.н.
Изборът е индивидуален и доста по-сложен от това да прегледаш някоя класация, да кандидатстваш наред и закъдето ти стигне бала.

# 429
Ежко, всичко това е така. Но преди да навлезеш в детайлите, оценяваш глобално. Честно казано никога културата(най-общо казано) на презокеанския свят не се е доближавал до нашият светоглед.

# 430
  • София
Има хора, които искат да се слеят с американската култура. Дори европейската култура е различна и младежите, които отиват да учат в други европейски държави се сблъскват с местните особености и изпитват своите трудности. Въпросът е дали и доколко искат и са готови за тези изпитания и доколко родителите са психически подготвени, че ще има такива изпитания. Познаваме не един и два случая, в които младежите не смеят да си признаят, че им е трудно или да се върнат в България, защото виждат, че родителите им не са готови за такава стъпка и смятат, че децата им трябва на всяка цена да се преборят, иначе ще са се провалили. Младежите винаги трябва да имат отворена врата и пътека назад към вратата на родителския дом в пряк и преносен смисъл.

# 431
аз така и не разбрах за кой топ университет се попълва въпросник, че и есе от родител... от прочетеното назад ставаше дума за първокласник, или бъркам?

ако изобщо има такъв въпросник, как точно той обезличава младежа?

от беглата информация, която прочетох за момчето от СМГ, ами адмирации - знаел е какво иска и е действано методично в тази насока, вместо да се разчита единствено на "недооценена гениалност", същото наблюдавах при познато момиче (от АК), която е с пълна стипендия в Yale

# 432
На мен малко ми идва в повече това планиране и методична подготовка. Напомня ми за една статия на всеобщата ни любимка:
http://www.danybon.com/chastno-obrazovanie/gradini-manhattan/

Аз съм по-свободна душа, която се противи по правило на поставянето на рамки и ограничения. А и на опитите да ми канализират мисленето по определени теми. Като чернокожа Снежанка например.

# 433
Ежко, всичко това е така. Но преди да навлезеш в детайлите, оценяваш глобално. Честно казано никога културата(най-общо казано) на презокеанския свят не се е доближавал до нашият светоглед.

И тука стигаме до големия въпрос за Културата, Фенси. Византийската култура е била безкрайно чужда до прабългарския светоглед, но християнството е било тогава пътя напред. Които номадски племена не са се покръстили, са споделили съдбата на аварите. От друга страна, саксонците се покръстват по същото време като нас, но биват завладени и претопени от норманите. Докато ние оцеляваме век под византийско и пет века под турско робство, поради факта, че имаме собствена писменост. Поради същия факт обаче, сме изолирани от просветена Европа и не си дават същия труд да ни защитават срещу османското нашествие както Унгария или Малта...
Вечното лавиране между оцеляване и претопяване, което тече не само при държавите, но и при отделните личности. И войната, която се води в областта културата с помощта на хуманитарното образование. Затова и толкова държа на История, География и Литература и не харесвам монокултурните училища.

# 434
  • Отвъд алеята зад шкафа
За САЩ според мен е най-добре да се участва в някоя едногодишна програма, курс, квалификация. Най-добре по време или след европейска бакалавърска степен. Тогава вече би трябвало да са се избистрили целите и желанията и да се търси нещо практично, което същевременно не е за дълъг период от време и не те обвързва задължително да останеш там.

Общи условия

Активация на акаунт