Образователен Говорилник - 15-та следизборна

• 22 098
  • 789
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Red, много ми харесва аватара ти Simple Smile

# 556
о да, понякога не можехме да пресечем от колелета. Като река са и сме чакали по 10 мин да намалее потока.  С колите са по-възпитани нещата някак.
Велоалеи в градовете се пресичат само на светофар Simple Smile
С колите има сериозен проблем с паркоместата. Едно, че ги няма и второ, че едно грешно движение и се гмуркаш в канала. Ако чакаш на покрива на колата, ваденето е безплатно. Иначе се бъркаш за грозни суми.

Никой не се интересува от цената на градския транспорт. При тези условия за колоездене трябва да си безумен, инвалид или да са ти свили колелото, за да го ползваш.

# 557
  • софия
о да, понякога не можехме да пресечем от колелета. Като река са и сме чакали по 10 мин да намалее потока.  С колите са по-възпитани нещата някак.
Велоалеи в градовете се пресичат само на светофар Simple Smile
С колите има сериозен проблем с паркоместата. Едно, че ги няма и второ, че едно грешно движение и се гмуркаш в канала. Ако чакаш на покрива на колата, ваденето е безплатно. Иначе се бъркаш за грозни суми.

Никой не се интересува от цената на градския транспорт. При тези условия за колоездене трябва да си безумен, инвалид или да са ти свили колелото, за да го ползваш.

е да, ама в Амстердам има улици като улици, които са залети от колелета, защото велото не е достатъчно. И там колите спират, колелетата не.
между другото, казват, че по дъното на каналите в Амстердам имало два-три метра колелета. Със сигурсност го ползват като туристическа атракция, пък дали е вярно е друг въпрос.

# 558
После можеш да си купиш друго откраднато от пазара за 20-30 евро. Малко е кръговрат. Simple Smile
Много рисково начинание. И в Холандия , а и в Германия колелетата си имат сериен номер. И когато изчезне колело, го обявяват за откраднато и полицията го търси. Мен са ме спирали в Германия, добре, че бях с колелото на приятелката ми. От колеги знам, че в Холандия ги морят по този начин.
В САЩ като си караш колелото задължително си носиш и книжката за кола ( защото на колело си участник в движението). Та ММ на един велопреход, един селдки полицай ги беше глобил сума ти и колоездачи, че не са спрели на знак стоп.

В Холандия съм използвала градски транспорт. Беше на същата цена като в Калгари, например и много добре организиран.

# 559
Абе, Ежко, посред зима как ще се придвижваш на колело?!? Има местни ентусиасти, дето го правят.... Ама.
Относно транспорта (междуградският) - от ММ, който в момента живее и работи там, знам, че например с влак да пътуваш от Амстердам до Хага, което е 60 км ти излиза около 25-30 евро в двете посоки. Колкото и да са им високи заплатите, като вземеш предвид високите данъци, високите наеми и други простотии виждаш, че е този тип транспорт е скъп. Самите местни холандци, с които си говори и чието ниво не е да са например берачи на лалета, са коментирали, че "транспортът е скъп и много хора не могат да си го позволят." Лично мен последното много ме изуми, но не съм живяла там и не мога да кажа категорично, че е точно така.
Също така Тинки да си има едно наум - на мой колега дъщерята следва в Холандия и с три други момичета си наели квартира. За да им дадат квартирата наемодалите искаха бележка за доходите на родителите.... Та моят колега и жена му, милите, търчаха и вадиха служебни бележки, заверяваха, превеждаха и пращаха към Холандия. Не знам дали е практика на холандските наемодатели, но на ММ му искаха трудовия договор Smile Също, ако наемате квартира изрично да видите какво е включено в наемната цена - щото имали навика да обяват, че всичко е включено, но после се оказва, че я газ, а вода се плащат отделно.
П.С. да се редактирам - имам предвид междуградският транспорт - с влакчетата. То и за Делфт няма да е нужен толкова транспорт. Но пък предполагам, че като студент, тя ще ползва преференции.

# 560
  • София
О, разбира се. Аз по никакъв начин не съм фен на купуване на крадени вещи.
Но много хора го правеха. За някакви ултра обикновени колела ставаше дума де, не такива за четирицифрени суми. Те със сигурност биха се издирвали.

# 561
Абе, Ежко, посред зима как ще се придвижваш на колело?!? Има местни ентусиасти, дето го правят.... Ама.
Относно транспорта (междуградският) - от ММ, който в момента живее и работи там, знам, че например с влак да пътуваш от Амстердам до Хага, което е 60 км ти излиза около 25-30 евро в двете посоки. Колкото и да са им високи заплатите, като вземеш предвид високите данъци, високите наеми и други простотии виждаш, че е този тип транспорт е скъп. Самите местни холандци, с които си говори и чието ниво не е да са например берачи на лалета, са коментирали, че "транспортът е скъп и много хора не могат да си го позволят." Лично мен последното много ме изуми, но не съм живяла там и не мога да кажа категорично, че е точно така.
В Холандия на практика няма зима. Има нещо подобно на късна есен и то за кратко. Дъждът си вали през всички сезони, качествени якета-дъждобрани бол и никой не му обръща внимание. Снегът е мнооого рядко и краткотрайно явление в крайбрежните области.

За транспорта има карти, които го правят значително по-евтин. Но че холандците са скръндзи е пословично. Нещо като деца на габровец и шотландка, учили при Шейлок.

И забрави да си видиш някога откраднатото колело.

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 22:04 от Ezhko

# 562
поздравления и от мен, удовлетворението да постигнеш желаното място е страхотно и щастливци са децата (а и покрай тях родителите), имащи пълно право да изживеят еуфорията си Simple Smile пък след това идват и битовизмите, които за Нидерландия хич не са малко, от темата тук във форума може да не се научи нищо за академичната страна на образованието там, но пък всички са профи-та по куриери за колети, наеми, осигуровки, субсидии и тн., но така е и изобщо в живота, има от всичко по малко

# 563
Поздравления, Тинкърбел! Прекрасно е, че в Европа все още академичните умения са много важни.
Абе не е само в Европа така, ама айде. Можеш ли да посочиш къде академичните умения не са много важни за прием (не броя университета в Долно Нанагорнище)?

В Айви лийг:) където явно можеш да влезеш за това, че си супер тенисист, футболист, ментор или ЛБГТ Grinning

# 564
  • софия
Мецане, прави ми впечатление, че си много краен понякога в позициите си. Това е ограбващо най-вече спрямо теб самият, нали знаеш? Пречи ти да виждаш.

# 565
Ех, че хубаво! Честито, Тинки! Много успехи и късмет на дъщеря ти!

Шарки, късмет и попътен вятър и на твоето момче в Щатите!

В САЩ като си караш колелото задължително си носиш и книжката за кола ( защото на колело си участник в движението). Та ММ на един велопреход, един селдки полицай ги беше глобил сума ти и колоездачи, че не са спрели на знак стоп.
Ами, супер са го измислили в САЩ.
Аз направо мразех велосипедистите в Германия. Изскачаха отвсякъде и е много трудно да шофираш, съобразявайки се с тях. За пешеходците  също е гадно. Приятелка я беше блъснал един.

# 566
Eжкоооо,
От началото на февруари 2021, от Делфт

# 567
Да, изключенията потвърждават правилото.

# 568

Ще ме умориш, заклевам се... Ще предам на наемодателя на ММ какво казва наш Ежко. Човекът тъкмо го уверяваше в обратното Smile ама спирам по въпроса, де.

Абе, пак браво на децата и на техните родители. Дано и ние да сме живи и здрави да доживеем такива хубави новини и "битовизми".

# 569

Ще ме умориш, заклевам се... Ще предам на наемодателя на ММ какво казва наш Ежко. Човекът тъкмо го уверяваше в обратното Smile ама спирам по въпроса, де.

Абе, пак браво на децата и на техните родители. Дано и ние да сме живи и здрави да доживеем такива хубави новини и "битовизми".

Пулиташ,
В Делфт съм учил бая време. Отделно съм изкарал къде две години в почти непрекъснати командировки в Амстелвийн и Айндховен. Времето е като в Лондон. А няколкото сантиметра краткотраен сняг са национална трагедия.

Общи условия

Активация на акаунт