Първокласници- 2021/2022

• 34 606
  • 715
  •   1
Отговори
# 75
Kaili, в Русе днес излезе в 17,00.
Класирането е централизирано, електронно.
4 деца поне от групата му са в една паралелка с него. Записването е до края на седмицата. На 8-и ще отворят системата за второ класиране.
Раница на Булдозер ще взема. Каката изкара четири години с една раница, а не е от пазещите. Сега трябва да купувам всичко по две, че тя завършва четвърти клас. И двамата са 22кг и ми е важно раницата да не тежи по 1кг, а само 100г. празна. Обаче магазинът, то който пазарувах нейната преди 4 години го затвориха и сега не мога да намеря къде в града ни има на марката.
Подхвърлям идея от кака му - всеки предмет в отделна папка и папките с различен цвят. Доста удобно е, стига детето да свикне да си ги прибира нещата папките.

# 76
Във Варна са дали малко време за подаване на заявления. Няма да чакате дълго за класирането.

Наистина е много удобно всеки предмет в отделна цветна папка. Лесно се вадят в час без да се рови в раницта, и не се мачкат учебниците.

# 77
Дъщеря ми е 5 клас и още ходи с папки в различни цветове.
Иначе и ние днес записахме малкия, първо желание,  при сестра му.

# 78
  • Точно където трябва
Имам колебания за две училища. В едното искат да запиша днес. Не казаха директно, но искат да носим на род среща оригинала на удостоверение за завършена детска градина. А аз искам да изчакам и другите класирания. Ако запиша днес след 10 дни мога ли да си взема документите? Изключае, че е тъпо изпълнение.

# 79
Детето не може да бъде въведен описано без оригинала, той се представя в  РУО и тогава вече се водят записани децата. Поне за след 7 клас е така.
Всяко училище ли се прави отделно класиране? При нас от 3 години е електронно, сега четвърта поредна година е централизирано. Датите за подаване на документи, класиране, за описване са едни и същи за града. Ако не запишете детето то отпада и за второ класиране се прави нова регистрация.
Да не се окажете в ситуация детето да не бъде прието там, където искате и да загуби мястото си там, където е прието.

# 80
  • Точно където трябва
Централизирано не мисля, че е. На едното място подадох документи и ме водят, че ще е там.Един вид записват примерно 25 деца и им е гарантирано. И повече не записват. В другото са приели молбите на всички, мисля, че пак ще приемат всички, защото ще има и още една, допълнителна паралелка. Но чакаме класиране.
Но питането ми беше друго.

# 81
Ех, в големите градове явно е сложно записването. При нас няма такъв наплив на деца и е по-спокойно. Записах си детето в училището, което посещават каката и баткото. Избрах едната от двете госпожи, които знам, че ще поемат 1 клас на есен. Остава да я заведа другата седмица на 10 минутно събеседване за проверка на готовността й за 1 клас. Предполагам, че след това ще ми се обади класната й и ще ме покани на родителска среща,  на която ще получим списък с необходимите неща за купуване за първолаците и ще съберем пари за помагалата+учебниците по английски език. Така процедираха миналата година с класа на голямата щерка.

# 82
Откакто въведоха централизираната електронна система, първо за яслите и градините, от 4 години и за училищата, няма нещо сложно - попълваш се ЕГН на компютъра или дори от телефона, попълваш на детето и системата изважда ПА/ НА автоматично. Отбелязваш ползва ли детето предимство в класиране и редиш желания от падащо меню. След това се назърта класирането (автоматично) според район и точки и на определена дата излизат списъците с приетите деца (само по входящ номер). Отделно в регистрацията на детето дава статуса - чака класиране/ прието/ записано. Сложното е родителите правилно да подредят желанията си. Нашето квартално е от желаните и с четири различни езика. Ами не може да си трета група или извън района и да искаш английски например и само това, защото там приемат само първа група и дори местата на стигат. А в съседния клас с друг език 3/4 деца не са от района на училището. Човек трябва правилно да претегля желания и реалност. Същото е след 7 клас - деца с приличен бал, но недостатъчен за МГ или АЕГ чакат на второ и трето класиране и накрая записват професионална гимназия и паралелка, която далеч не предпочитат, ама само там е останало място. А при правилно подредени желания биха се оказали в по-хубава специалност.

# 83
  • София
Как трябва да се подредят желанията , след 7 клас

# 84
  • София
elliee, би трябвало да можеш да изтеглиш докумените от едното училище и да ги прехвърлиш към другото.
Сега, ако решат да те мотаят и изпуснеш срок, е друг въпрос...

Имам познати/съседи, които направиха точно така. Но тук в София това е нещо обичайно или поне беше до миналата година. Сега с новата електронна система май няма да може да се получи - да пазиш място в едно училище и да чакаш за друго.

# 85
Как трябва да се подредят желанията , след 7 клас
Реалистично спрямо бала на детето. Няма как с бал от 200 и по-малко дори да се надяваш на класиране в МГ или ЕГ, където приемат с бал над 450, нали?

# 86
Къде отидохте от 1 на 7 клас класирания Wink

Аз съм подала в желано училище извън района ни, имам 50 т. за 1 желание + 30 т. за многодетно семейство, но 4 група за район. Имам претенции разбира се към езика, защо да нямам, но няма как да изместим дете което и без бонус точки е 1 група по район.

# 87
Къде отидохте от 1 на 7 клас класирания Wink

Аз съм подала в желано училище извън района ни, имам 50 т. за 1 желание + 30 т. за многодетно семейство, но 4 група за район. Имам претенции разбира се към езика, защо да нямам, но няма как да изместим дете което и без бонус точки е 1 група по район.
Ето това вече е рална оценка на ситуацията и шансът детето да влезе в желаното училище е голям. А и на по-късен етап се случват премествания от един клас в друг. Ако някое от другите деца учи в същото училище и е под 12 годишно това дава автоматично първа група.

# 88
  • гр.София
Записвам се и аз с първокласичка при вас. От София сме, записана е вече в желаното от нея училище, в което брат И учеше до 7-ми клас. Буквално е израснала в него покрай родителските срещи или докато го изчакаме в двора да си свърши мача си и не даваше да се спомене за друго училище. Нищо че сме декемврийче ,като на Suprema, първокласничката е близо 29 кг. към днешна дата, и раницата ще си я носим на едно рамо Laughing , та избираме само по десен Laughing Спряла съм се за сега на тези с твърдо дъно Herlitz и Belmil.

# 89
  • Sofia
Моят син го приеха в училището по първи желание, не ни е по район. Сега ще следя за първите родителски срещи. Наистина се надявам на хубав екип от деца, учители и родители. Някак си тази отговорност за избор на училището доста ме напряга. Надявам се да сме избрали най-доброто за него.

Общи условия

Активация на акаунт