Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Първокласници- 2021/2022

 • 23 622
 • 715
 •   1
Отговори
# 705
 • Мнения: 1 117
Синът ми пишеше по-бавно, а и аз го взимах рано от занималня, та все дописваше в къщи. Но тогава и раницата се носеше всеки ден.
Сега с малката, при същата госпожа,  успява да си напише всичко и само за събота и неделя имаше малко да упражнява елементи в тетрадката. Раницата седи през седмицата там.

Една колежка с първокласник сподели, че в занималнята пишат домашната на първата учителка, а втората давала за в къщи допълнително и детето се налага д пише до късно вечер. Аз щях да игнорирам вторите домашни и да разговарям с госпожата.

# 706
 • София
 • Мнения: 4 092
Не знам моята какви ги върши в клас, но остава за дописване. Надявам се, че й трябва време да свикне. Не съм я карала през лятото да пише кой знае колко. Затова може би пише по-бавно.

# 707
 • Мнения: 4 984
Нашата госпожа дава много домашни, в клас като гледам не правят кой знае какво, понякога и моята дописва. Обаче нещо класната почва да ме нервира, прави някакви неща, които изобщо не ми харесват и определено правят впечатление и на детето...А след първата родителска ми допадна на пръв поглед. Нещо не може да свикне че е с първокласници ли още...няма засега да влизам в подробности, ще и дам малко време, но след вчерашната случка си имам вече едно наум.

# 708
 • Пловдив
 • Мнения: 9 101
Аз дотук и дума не съм чула за домашна. В бъдеще - не знам.

# 709
 • Бургас
 • Мнения: 646
И аз не съм карала сина ми да пише през лятото. Бавно, но сигурно да върви. За никъде не бързаме 🙂
"Децата имат нужда от почивка, семейството - също. Не може всичко да се върти ежедневно около училището само. Да, важно е, но те са една на седем и имат нужда и от игра, и от свободно време." - точно това мисля и аз.

# 710
 • Мнения: 921
Виждам,че повечето от вас имат по-големи деца и минавате за втори път през първи клас 😊,та да споделя за проблем,който се заформи,приемам съвети всякакви-моето дете е съсстезателна натура,похвалиха го,че е едно от децата ,които пишат добре,но нещо последните дни си развалил писането,госпожицата,с която стои също.Госпожата от занималнята сподели,че просто и двамата мн бързат,докато каже къде какво трябва да се прави и те вече са започнали,а другите още търсят молив и разни такива.Това с прекаленото бързане още лятото го забелязах у дома,действително му пречи и вместо да се старае,драска бързо и хайде.. Отделно според нея се дължи и на умората,вчера например след училище беше страшен киселяк и го разбирам прекрасно.Казала съм му,че съб и неделя ще се упражнява,но се замислих,дали все пак не е по-добре да си почине изцяло???🙄

# 711
 • Пловдив
 • Мнения: 9 101
Аз имам лоши спомени от каране да пиша през лятото, вкл. на морето, вкл. лятото преди първи клас (не че съм пишела извънредно нескопосано, ами нашите бяха максималисти) и оттогава помня, че е ужасно досадно, отделно дето не му виждам смисъла при средностатистическото дете. И от други работи имам лоши спомени, например след родителска среща винаги се чудех къде да се скрия, щото нали трябва да сме за пример, а то - я говори в час, я казва на Гошко, че е говедо (примерно, няма такъв точно Гошко), я се удря със съседчето по чин с линия, я нещо друго такова възмутително - "а аз се червя пред всички" - и заслужаващо строго и напоително порицаване. Няма да го причинявам на моите. Бих се притеснила само ако излизат извън нормата, средното, не извън идеала. Човек като помни грешките на родителите си, избягва тях и прави чисто нови грешки. Wink

Офтопик. Вчера си ровех снимките на телефона и попаднах на един от първите опити на дъщеря ми да пише, в предучилищната, януари 2021. На долните два реда пише "сърцето е при теб", но на първия какво пише, не знам (може би "с любов"). Цифрите са мои и са случайно там. Тя също в началото е обръщала и пропускала букви.
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 01 окт 2021, 17:48 от Магдена

# 712
 • Мнения: 1 117
Децата са различни, дори в едно семейство.
Синът ми се беше научил да чете сам преди първи клас, без аз да го уча или в градината да работят целенасочено за това. Дъщеря ми - прояви интерес, взехме буквар. Но като почнаха срички с няколко съгласни или по дълги думи се затруднява и от казваше. Не съм я натискала . Ще се научи в училище. Последна година държеше сама да написва картички на приятели за рождените дни, като аз написва поздрава на лист с печатни букви, тя преписва.
Големия не може да казва "Р" като мен, тя се научи от дядо си. Определено е по упорита и целенасочена. И малко перфекционист - дразни се когато нещо не се получи веднага и да е перфектно. Колко се е сърдила, че не съм нарисувал нещо хубаво. Казах че не съм художник и толкова мога, и приключих въпроса. Като иска по-хубаво да си го нарисува сама. Макар че се помотва като реши. Почивните дни имаше да оцветява нещо и го подмяташе 2 дни докато приключи.

# 713
 • Мнения: 380
Магдена, това е толкова хубаво Simple Smile
И аз не мисля, че трябва да се напъват децата излишно, а и ако има нещо, за което моето дете с възрастна душа е право, то е това, че в този момент ученето да се чете и смята и пише не е приоритет на нито едно дете, това е важно само за големите, а както знаем от малкия принц, вие сте скучни ( буквално цитирам). Все още смята ходенето на училище за ненужно Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Направо ме забива понякога…

# 714
 • София
 • Мнения: 7 828
Аз тези дни все не стигам да пиша. Не, че нямам време-имам, но леко съм се вкиснала  от много фактори 🤣 Не знам, при вас има ли я тази тъга, че детето е тръгнало на училище? Че нещата стават по-сериозни, че трябва да виси там целодневно, да го тормозите да учи, да не може да отсъства свободно, че не е вече малко.
Явно, покрай есента, ме удря някаква такава тъга...пък аз уж не съм от майките-кокошчици 😅
Особено се вкиснах миналия уикенд, когато трябваше да дописва над 10 страници с ченгели и глупости, той пищи и реве и аз си представих черното бъдеще 😆
Тази седмица е по-добре. Само 3-4 страници са му останали, похвалих го.
В началото на седмицата го водих аз(обикновено баща му го води) и се засякох с класната(едната, по БЕЛ) и отворих дума за многото останали страници, тя не прояви особена заинтересованост, каза, че все оак трябват рестрикции. За което е права де, но може да показва все пак, че те слуша, а не да блее нанякъде.
Ден след това в Школо имаше отзив от нея, че си изпълнил задачата. После пък и от другата класна. Чудя се дали детето наистина се е справило или жената е видяла, че леко съм набрала и тия похвали не са, за да успокоят мен 🤣 Но се е постарало детето предвид, че му е трудно и много изморително.
 Ние комуникация в социални мрежи нямаме(само с родители във вайбър и мисля, да иниирам създаване и на фейсбук група, че тия дълги дискусии във вайбър са много досадни) , но с учителите е сани по телефон и в Школо. Директорът е забранил извън тези два начина.
В началото на седмицата той изпрати съобщение до всички в Школо с ковид ситуацията в училище. 2 учителя с ковид, 2 класа вкъщи. В пети клас май е това. Не звучеше много зле, но после ми казаха, че са го давали по ТВ и по-тревожна е звучала ситуацията в училище. Малките са в отделен коридор, но се смесват при храната 🙄
Обикновено вкъщи мъжът ми си взима болничен за децата(аз работя на половин работен ден и няма много смисъл, пък той си е все вкъщи) и му искат сниман документ още първия ден. В градината се беше случило миналата есен да са в карантина децата-така и не пристигнаха данни в РЗИ и не можаха да му издадат болничен.

# 715
 • Sofia
 • Мнения: 973
Домашни засега при нас не се дават, но ако нещо не е направено в занималнята - дописва се вкъщи. Наложи се на два пъти досега.

Засега съм решила уикендът да е освободен от занимания освен в краен случай, но не знам реално дали ще успеем. Виждам, че има нужда от подкрепа и съботата може да отделяме някой и друг час. Както обяснихте по-горе за занималнята, не съм убедена, че моят сладур не блее доста... Има плуване в неделя, него категорично не мога да жертвам. Отделно когато е хубаво времето, също смятам, че е важно да е навън.
На нас засега само стая в Classroom са ни направили, имаме име и парола и дотам. Надявам се да не я използваме.

Не бих казала, че има тъга у мен от тръгването в първи клас, по-скоро е страх от умората, която се трупа във всички ни и още по-малко свободно време за семейни занимания. Предполагам обаче, че ще влезнем в ритъм и това ще мине.

Моля, заповядайте в НОВА ТЕМА Не съм сигурна, че през седмицата ще мога да направи и затова малко по-рано я започвам.

Общи условия

Активация на акаунт