Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бъдещи първокласници през 2021/2022

 • 5 439
 • 110
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 944
Здравейте!

Това е тема за бъдещите първокласници през учебната 2021/22 година за цялата страна.

Каня всеки, който желае да споделяме притеснения, емоции, радости и успехи наравно с нашите деца.

С оглед да бъде максимално полезна темата, тук ще качвам линкове, които да можем лесно да достъпваме.

Полезни връзки:
Министерство на образованието
Държавни образователни стандарти - нормативни актове
Учебни програми по предмети за първи клас на МОН

Последна редакция: чт, 08 апр 2021, 14:22 от Фран

# 1
 • Мнения: 6 733
Я, първа съм. Тази година ще имам първокласник. Сега ходи на солфеж, на който хич не му харесва и се лигави, а изпитите за НУИ наближават и малко ме е страх как ще се представи. Иска с китара, тръгна на уроци по китара и сега саботира солфежа, защото го е страх, че ще му сменят инструмента или че ще трябва да свири на пиано. А на солфежа го виждам, че проявява интерес към пианото и се опитва да свири. Аз съм ОК за китарата, и пиано ще купя ако трябва. Резервен вариант ни е по адрес. Лошото е, че моят овен ♈ не си знае интереса и се е запънал като магаре на мост, че не ще на училище. Приятелите му от детката градина ще са в различни училища и виждам, че го е страх от промяната.

# 2
 • Мнения: 5
Здравейте! Благодаря за това ,че вече имаме направена тема Simple Smile
Аз съм от Русе.Детето ми тази година ще е първи клас и все още се колебая кое училище да избера. Избора ми по адресна регистрация са : "Олимпи Панов" и "Тома Кърджиев"-Родина.
Ако някой има наблюдение за тези училища ,може да сподели. Мислех да я запиша в музикалното с народни танци,понеже ходи на уроци и я влече ,но не знам как е обучението там. "Отец Паисий" също е в избора ми ,но ще трябва да чакам на късмет за там ,ако случайно остане свободно място.
Ако някой може да сподели мнение и съвет,бих се радвала! Simple Smile

# 3
 • Мнения: 6 733
Nadi_desi, за музикалното има изпит 26-29 април - проверка на музикалните възможности. Проверете какъв точно е за танцьорите. И аз за там се надявам, ама моето магаре иска при приятелите си, а те дори няма да са в едно училище 😭. И
В Музикалното са на една смяна, 18 деца в клас. Специалните предмети и репетициите били следобед, имат и занималня. Атмосферата там е различна, артистична. За ученето си учат, тя програмата е една и съща на всякъде, но в другите училища избираемите часове ги дават на БЕЛ, математика или чужд език.
Имам кака, сега е четвърти клас и ще кандидатства в НУИ с рисуване, та си мечтаех и двамата да са там. По адрес сме в СУЕЕ.
Пробвайте в НУИ(музикалното), а ако не стане детето да си избере къде - според приятелите от детската градина, близост до дома, учителката...

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 944
Здравейте и от мен. Моят първолак засега някак не усеща, че идва промяна, макар че вкъщи доста говорим за училището, за новите деца и приятели. Оставил се е на течението, даже не мисля, че има предпочитания да е с децата от градината Simple Smile
Иска ми се лятото да не губи концентрация и да продължим да се занимаваме с книжки за подготовка - оцветятване, писане на ченгелчета, цифрите и т.н.
В София сме, ще кандидатства като първо желание в училище четвърта група, надявам се да има късмет да влезне.

# 5
 • Мнения: 5
Благодаря много за отговора. Simple Smile Тя самата е съгласна да е в училище,което ще играе народни танци. Не ми е близо ,но предпочитам да я карам до музикалното, отколкото да е в някое училище, което няма да ни хареса. То е и на късмет какви учители ще се паднат,но като нямам представа гледам училището или поне да разбера нещо за училищната програма. Четох какви ще са изискванията за тази специалност и видях кога ще са така наречените изпити.Обясних й , съгласна е да покаже какво може. Надявам се да не се набляга само на танците ,а и на ученето. Стандартните предмети е ясно ,че няма как да се пропуснат или да не се учат от 1-5 клас. Знаете ли дали имат английски език и от кой клас започва ? Доволни ли сте от самите учители ,от обстановката ? Благодаря отново,че дадохте мнението си Simple Smile

# 6
 • Мнения: 6 733
Nadi_desi, имам познато дете, което завършва 4 клас с инструмент, от тях имам информация за госпожата, но е много субективно. Дъщеря ми е в СУЕЕ, ще пробваме от 5 клас да се прехвърли в НУИ. Английски мисля, че от 1 клас.
Най-голямо значение има 1-4 клас детето и учителката да се сработят. Не можем да контролираме средата, в която ще попаднат - някои класове стават много сплотени, други - не. Въпрос на шанс е. Преди години битуваше мнение, че в музикалното не учат, не е вярно. Учат и си усвояват общообразователната програма. Аз съм гимназиален учител и на ДЗИ съм имала в стаята деца от НУИ - интелигентни и подготвени са били до едно.

# 7
 • Мнения: 679
Здравейте, и аз имам бъдещо първолаче. Ще бъде на 6г и 7м като тръгне на училище през септември, но покрай голямата си сестра, която е в първи клас в момента, няма търпение да тръгне и тя на училище. Притеснявам се, че не се застоява много на едно място, но в градината не са се оплаквали. Там явно е по-въздържана, така че дано стои мирно на чина на есен. Явно само вкъщи си показва рогата.

# 8
 • Мнения: 5
Mama Ru,благодаря ви много. Радвам се ,че ми отговорихте и казахте мнението си. Ще се явим на изпитите сега и дано се получи. Колебаех се,но вече го реших. Информацията ви ми беше много полезна! Simple Smile  Сега прочетох какви документи са нужни за кандидатстването.
Заявлението от родител от къде трябва да го взема ?
Копие от медицинско свидетелство:от ортопед за липса или наличие на плоскостъпие и на физически изменения в долните крайници и стъпалата, които да не позволяват обучение по танцово изкуство – за кандидати, постъпващи по специалностите „Балет“ и „Български танци“;
 
Тези неща кога трябва да са подготвени ако кажат ,че е приета ,а не на изпитния ден нали?
 Задължително трябва да я заведа и на ортопед?

Последна редакция: вт, 06 апр 2021, 19:13 от Nadi_desi

# 9
 • Мнения: 6 733
Nadi_desi, вземете от личния лекар направление за ортопед и си минете прегледа. Синът ми ще кандидатства с инструмент и няма да ни е нужно на нас. Заявление от родител би трябвало на място да се вземе или да има възможност да се изтегли от сайта им. Преди 4 години като записвах щерката на място в училище попълних всичко, но тогава електронната система тепърва стартираше. От друга страна НУИ не са към РУО, те не са към МОН, а към Министерство на културата и правят отделно класиране. Ще разуча и аз по-подробно и ще пиша.
Emel Manolova, шестгодишно ли ще е детенце? Мисля, че при шестгодишните (набор 2015) ще трябва да мине тест за училищна готовност. Попитайте в РУО

# 10
 • Мнения: 5
Добре , благодаря.Ще следя темата Simple Smile ако разбера и аз нещо ще пиша

# 11
 • Мнения: 679
Цитат на: Mama Ru
[b
Emel Manolova[/b], шестгодишно ли ще е детенце? Мисля, че при шестгодишните (набор 2015) ще трябва да мине тест за училищна готовност. Попитайте в РУО
Не съм чувала за този тест за готовност. В потока на каката също има няколко
6 годишни. Може да питам родителите като ги видя дали са минавали такъв тест.

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 944
Първи клас се постъпва в годината, в която навършват 7г. Септември ще има деца в един клас, които са на 7 г навършени, както и на 6г и 9 месеца (както е моят син - декемврийче).
Emel, Вашето дете със сменен набор ли е?

# 13
 • Мнения: 6 733
Suprema, аз разбрах, че детето ще е на 6г и 7м, което значи набор 2015, затова го написах.
Моят ще е на 7г и почти 6 пълни месеца на 15.09

Момичета, каква е подготовката на бъдещите ви първокласници? Моят син пропусна трета група, няма и два месеца сумарно да е ходил. От есента го записах на уроци веднъж седмично за училищна готовност. Вече чете, макар и сравнително бавно, от миналата година се запали да смята, пише печатно, но пропуска доста от звуците. Фината моторика сякаш не е добра. Той е амбидекстър - ползва еднакво и двете ръце. Мъча го да пише ченгелчета, на солфежа му дават ноти да пише - трагедия. Явно му е трудно и се опитва да се измъква като претупва нещата. Тук всички ми казват, че излишно давам зор, в училище какво щял да прави. Да, ама каката в началото на първи клас се оказа, че е с дислексия и дискалкулия и стана много трудно ограмотяването, голям зор е да не изостава фатално от класа. Та исках малко поне да го облекча. Греша ли?

Последна редакция: вт, 06 апр 2021, 20:04 от Mama Ru

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 944
Mama Ru, даа, именно, затова помислих, че е със сменен набор.

Относно подготовката далеч не мисля, че грешиш! Аз също “вися над главата” на младежа. Когато бяха затворени градините, всеки ден сме упражнявали цифри и задачи с <>=, писане на ченгелчета и завъртулки, оцветяване и рисуване. Не чете, познава печатните букви, но не може да свърже в срички. Виждам, че четенето сега му е трудно, ще го пробвам пак след месец-два. Букварът на Крокотак ми е помагалото там Simple Smile
Усеща се, че е декемврийче и искам да работи, за да няма драма в училище. Не мисля, че е вариант да не правим нищо съсвем.

Общи условия

Активация на акаунт