Истанбул [тема 54]

• 57 534
  • 750
  •   1
Отговори
# 225
Благодаря на Роже, Таня67, Marble_beach, redemi   за бързите, подробни и много полезни отговори.

Второто предложение за Кадъкьой / Мода не ми се е избистрило още, но има време, ще чета и ще питам.
  Такова самочувствие придобих, че можем и до небостъргача Сапфир сами да отидем.Ill Щом в Дубай,където ни казваха, че няма пешеходни разходки, стигнахме до Бурж Халифа само гледайки я за ориентир, се справихме и  Истанбул ще "падне в краката ни". Трябваше ни малко кураж и вие ни го  дадохте. Благодаря отново.

Бабче мп3-эаписали и сте платили екскурэиите,или още не?  Вие сте момичета на 30 по.. въэпяти от Стефан Данаилов,чаровни дами.Подкрепям предложенията на Роже и Таня,дано да случите на добър водач,да не сменя графика на екскурэиите и да не е някой гьон сурат.Моето Геджеманско предложение е да надникнете в Ташхан,ако е отворено,и да иэпиете по едно кафе или чай.Хотела ви е съвсем блиэо,ако искате погледнете.
    redemi, екскурзиите сме ги заявили, но все още не сме платили. Ще помислим добре. Там, където има история и трябва да ни я разкажат, без екскурзовод ще е трудно. Но обекти само за разглеждане ще посетим самостоятелно. Благодаря за предложението за кафенце, задължително ще пийнем няколко пъти. Обожавам кафе на джезве и ще заредя "Мехмет ефенди" от Египетския пазар.
             Хубав, слънчев и ползотворен да е денят ви, момичета и момчета, влюбени в Истанбул! Бъдете здрави!

Едит:  Запазвам си правото, при необходимост, отново да питам.

# 226
Бабче , там където има нужда от екскурзовод, обикновено има и слушалки , но вие ще си прецените. Явно имате опит с пътешествията и нямате проблем с ориентацията. Ако не сте си свалили офлайн карти за гугъл мап, може да го аправите и ще се ориентирате лесно кое къде е.

# 227
Екскурзиите от ТА са безмислено скъпи. И да не знаете турски пак ще ви упътят.
Вземете си карти от хотела, накарайте служителите да ви заградят местото му и смело тръгвайте. Със сигурност беседата  на слушалки е по изчерпателна. Не винаги има на български, но на руски задължително има. Можете да разглеждате кое колкото искате, да пиете в двора по един чай и да не бягате с 40 човека.Няма да се объркате!
А маршрутите, които ви препоръчаха са фанстатични и то за нищо пари.
Не си спомням дали ви насочиха към Принцовите острови, ако имате време горещо препоръчвам, самото пътуване си е изживяване, а там е друг свят.
По принцип не помня цени на билети, но беше от порядъка на 2-3 лв. На фериботните спирки и до Долмахбахче и до Златния рог си купувате билети до Адалар и се наслаждавате на цял Истанбул!

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 11:18 от Tony Maria 22

# 228
  • София
    redemi, екскурзиите сме ги заявили, но все още не сме платили. Ще помислим добре.
Бих казала, че небостъргачът е идеален за самостоятелно посещение. Хем ще спестите парички, хем ще отидете в удобно за вас време. За мен най-доброто време е малко преди залез. Първо виждате града на светло и постепенно става в светлини. Разкош! Можете да си пийвате чайчето/кафенцето на терасата и да чакате. А може и нищо да не консумирате. Точно там никой от сервитьорите не нахалства. Докато обиколите всички страни на небостъргача и времето незабелязано е минало. Агенциите обикновено водят през деня, а рядко се случва времето да е ясно. Обикновено всичко е в смог. А вечер се изяснява.

Вечерната разходка с корабче си я оставете. Ще е приятна, а като време се знае, че ще е вечерта и няма да ви обърква плановете.  Разбира се, можете и сами да отидете на доста по-ниска цена (ако е само разходка). Ако е с вечеря май цените на групово и индивидуално посещение се доближават. Принцовите острови също са много лесни за посещение. Не съм ходила с екскурзовод и не знам дали беседата оправдава солидната надценка. Дано някой се включи с информация по този въпрос.

Ако решите да действате сами, веднага ще те ориентираме къде и какво ... Wink

# 229
  • Варна
Здравейте, чета темата с интерес, ходила съм 3 пъти в Истанбул и нямам търпение да го посетя отново. Въпросът ми е следния:  гледах оферти на ТА и се спрях на 2:
От първата ТА ми казаха, че не се провеждат екскурзии и чакат да отпаднат pcr тестовете.
От втората ми казаха, че няма никакъв проблем, pcr се прави на границата, за 30 мин. е готов и струва около 20 лв., на връщане нямало. Някой пътувал ли е наскоро с ТА, какво ще ме посъветвате, да пътуваме ли с втората ТА или да изчакаме?

# 230
Здравейте, чета темата с интерес, ходила съм 3 пъти в Истанбул и нямам търпение да го посетя отново. Въпросът ми е следния:  гледах оферти на ТА и се спрях на 2:
От първата ТА ми казаха, че не се провеждат екскурзии и чакат да отпаднат pcr тестовете.
От втората ми казаха, че няма никакъв проблем, pcr се прави на границата, за 30 мин. е готов и струва около 20 лв., на връщане нямало. Някой пътувал ли е наскоро с ТА, какво ще ме посъветвате, да пътуваме ли с втората ТА или да изчакаме?

Не съм чувала PCR да струва 20 лв, да става готов толкова бързо и да правят на границата. А на връщане си искат или ПСР или бърз антигенен тест. Новата заповед влиза в сила от 01.06. и тестовете не са отменени.

# 231
  • Варна
Alfietka: цитирам отговора на агенцията :

"Към момента за влизане в Туция се прави бърз ПСР за 20 лева на турската граница, който се очаква да отпадне от 01.06. За връщане в България тест не се изисква."

Искам да отидем, но ми се струва прекалено хубаво, че да е истина.

# 232
Здравейте, чета темата с интерес, ходила съм 3 пъти в Истанбул и нямам търпение да го посетя отново. Въпросът ми е следния:  гледах оферти на ТА и се спрях на 2:
Нир ще пътуваме Август. Агенцията ни каза същото, проблем няма, пср-те ще са 20 лв с намаление от агенцията. Изчаква се да се види какво ще е положението, но най-вероятно ще може и със сертификат за ваксина. Живот и здраве аз такъв ще имам. Повече не отлагам, ако съвсем не стане зле положението, ние сме платили още от година и повече екскурзията.
Живот и здраве ще пътуваме края на Август с агенция. Това ни го казаха преди няма и месец. Сега се надявам да може да се пътува със сертификат и да не си прочинявам още един пср.
Но каквото такова, на нас така ни казаха. Този на отиване се прави тук. Навръщане можело  от автобуса да звъним на РЗИ и се разберем до 24 ч да го напрвим теста в България, ама това е тото шанс, я ти вдигнат, я не. Наскоро така изгоряха едни.
Иначе тестовете ще са с отстъпка  от агенцията и точно 20 лв ни се каза като цена.  Времето ще покаже какво що, аз този път не се отказвам,каквото трябва да се прави-това.
Очакват да отпаднат от 1 юни, като на нас директно ни казаха, че така ще стане най-вероятно и този локдаун, който доскоро беше в Турция са го направили за да спасят сезона и от юни всичко ще отпадне. Сега колко ще е така е друг въпрос. Тест уж навръщане не се правел и можело до 24 часа по-късно, а не на границата(от твота агенция друго ти казват). Аз не знам, малко се обрърках от инфо. Вече ми е все тая, каквото кажат-това.

# 233
Не се хващайте на ТА казаха така, прочетете в сайтовете на МЗ и МВнР, много ясно е написано как е в момента, а какво ще стане след 1 юни, зависи и от турска страна, и от наша.
Ще разберем другата седмица, сега е "една жена каза"

# 234
  • Някъде в Европа...
За влизане в Бг -пср, антигенен или документ за прекаран вирус до 180 дни назад, или ваксина. Справка - заповедта на МЗ. Реално можеш да влезеш в Бг и без тест, но влизаш в 10 дн. карантина и може да си направиш в Бг антигенен или пср, пращаш резултата до РЗИ и чакаш от тях отговор за отпадане на карантината.
За влизане в Турция за момента - ПСР. Появи се инфо, че евентуално на турска граница турците ще правят тестове и резултат ще излиза в рамките на половин час, щял да струва около 20 лв.(110 лири) И не, това не е намаление от агенцията, а толкова щял да си струва https://nova.bg/news/view/2021/05/25/327754/. Дали ще е така, не знаем..А пък дали съвсем турците ще отменят тестовете, явно и Ердоган не е взел решение още...
Сериозно бих се замислила за втората агенция, още отсега реално ви лъжат, при положение, че с едно кликване можете да проверите информацията...

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 22:48 от AIR

# 235
  • Пловдив
ТА си говорят както им е изгодно, имат големи загуби и зарибяват на всяка цена.

# 236
Ние, живот и здраве, ще пътуваме другата седмица с ТА, но през Малко Търново.
От агенцията ще получим ваучери за ПСР тест с намаление  в лаборатория "Рамус", включени в цената.

Благодаря отново на всички за чудесните предложения за разходки из Истанбул.  
 Няма нищо по - ценно от свобода в избора за забавления. Но ще търся помощ за офлайн карти на Гугъл мапс.
              И да попитам: Заслужава ли си паричките това удоволствие?
19.30ч.-Нощен круиз на кораб по Босфора с програма, вечеря и местни напитки без ограничение | 40€ (78лв)

# 237
  • София
19.30ч.-Нощен круиз на кораб по Босфора с програма, вечеря и местни напитки без ограничение | 40€ (78лв)

Ами билета за ферибота, с който да направиш дълъг час и половина круиз по Босфора ти  е 0.50лв
И вечеря в ресторант ти е още 25-30лв.
Разбира се има и ресторанти с вечеря за по 500лв., но примерно в най-обсъждания в темата р-т Ортаклар за 20 лв. ще ядеш и пиеш така, че да не можеш да станеш след това от преяждане....
Пък тези туристически капани /програма и вечеря/ са направени, за да ти вземат парите . 40€ или 400лири са си доста пари за транспорт и храна в Истанбул....
Може пък и да греша...

# 238
  • София
Зависи от човека. Аз разсъждавам като Роже. Може да се вземе последния тур, който е по залез и да се направи нощна разходка по Босфора, а после да се хапне някъде вкусна храна. И без това ако си се загледал в програмата или в ястието, ще изпуснеш гледките или обратното. Wink Но има хора от темата, които ходиха на такива турове с вечеря и бяха доволни. Туристически капан е. Храната е предварително подготвена по меню от агенцията/корабчето. Досега никой не се е похвалил, че се е нахранил добре. Но пък ако е някоя веселяшка група, се радват на кючеците в програмата, която винаги включва и малко българска чалга в чест на посетителите.

Все пак 50 ст. е билетчето за фериботите. Круизните корабчета са малко по-скъпи - 20-25 лири. Има много хубави фериботни линии, които минават по почти целия Босфор на цената на "трамвайно" билетче, но не винаги са подходящи като часове.

# 239
Не си заслужава. Ние редовно хващаме ферибота с който тръгваме по светло и се връщаме обратно по тъмно.Ще разгледате Истанбул и  през деня и през нощта.
Виждаме залеза и включване осветлението по двата моста, което е невероятно ефектно.
За да се приберете ползвайте градски транспорт, редовен е.
А за вечеря седнете на рибен ресторант до Златния рог, между другото от там се качете и на корабчето.
Гледайте за ресторант с клиенти предимно местно население.
Много повече истински впечатления ще съберете.

Последна редакция: пт, 28 май 2021, 09:40 от Tony Maria 22

Общи условия

Активация на акаунт