Истанбул [тема 54]

• 57 532
  • 750
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Роже,Юни е веке,майка.Времето ти дойде:stuck_out_tongue_winking_eye:
Данке эа инфото,бая височко е таулчитУ. И катерене ще има галиба,дордя го стигна,травелирайки към него де.
Редеми, майка, верно че юни дойде.... И Рафата като ги утрепе всичките дето се пинят до него и вдигне купата, айдееее към Стамбул Simple Smile
Хехе, че се катерим, майка нагоре по баира кво да праим, отвисоко да моим да се провикнем: Юбреее, Стамбул града голямаааа Simple Smile
Жива и здрава да си, майка Simple Smile

# 301
  • Варна и...духом на Босфора
И ти да си жив и эдрав,майка,и айлеэито ти също.Ади Иншаллах,Рафата 14 път МускИтар да стане!
Ами МачУвиТи майка,де ше гледаш?Ама пък виж какво,може и по-късно на эапис,но атмосферата като играе Турция е невероятна! Сега с теэ вечерни часове може и да няма големи екрани...Ади бакалъм,ти стягай багажа,катери баиря,със стари мар'тонки,майка,нали энайш,и снимай,тука да ти се радваме и благославяме!

# 302
  • Russe, Ruse, Bulgaria
Здравейте, бихте ли споделили как се стига с обществен транспорт до Кулата Чамлъджа и джамията? Благодаря.

# 303
  • Sofia
От Юскюдар до джамията с автобус 15 С.
Слиза се на последната спирка.

# 304
При влизане от границата само PCR ли важи във турската страна?  Някой минал бърз тест има ли?

# 305
Здравейте, момичета и момчета, влюбени в Истанбул.
                   Снощи се завърнахме  и бързам да ви благодаря за интересните предложения за разходки в уникалния Истанбул. Не всичко видяхме, времето бе малко, а градът - необятен, но ще се връщаме там отново и отново.
Малко подробности, предполагам ще е полезно.  
Пътувахме с ТА - 4 дни, 3 нощувки.  Преди тръгване си направих антигенен тест, приятелката ми беше със сертификат за ваксинация, а имаше хора от групата и с ПСР тест. И за антигенният и за ПСР теста трябва имена да са изписани както в паспорта и да е вписан номера на паспорта. На границата беше спокойно.
В деня преди връщане в хотела дойдоха лаборанти, взеха проби за антигенен тест от всички, без тези със сертификат. Резултатите получихме на другия ден, преди тръгване. И двата теста - в Бг и в Турция влизаха в цената на екскурзията./200 лв./

Наистина в Истанбул всички са с маски навсякъде - и на закрито, и на открито, но видяхме и без маски.              Магазини, кафета, ресторанти работят до 21 часа. В неделя работят до 17 часа само хранителните магазини. Имаше отворени кафета и ресторанти сутрин, но ние отпътувахме по обяд и не зная до колко са работили. В неделя по улиците нямаше хора, коли. Градът утихна. Беше необичайно тихо и спокойно.
      За тези, които ползват Истанбулкарт. Имах стара карта, заредих я и възнамерявах да я ползваме двама души, както досега. НЕ МОЖЕ. Картите вече са персонални и се активират с ХЕС код. На нас такъв код ни издадоха от ТА. На спирка на трамвая, в близост до Капалъ чарши има Информационно туристическо бюро. Там  ни активираха моята стара карта и новозакупената от приятелката ми с ХЕС код. Не разбрах обаче този ХЕС код дали има срок. И екскурзоводът не беше наясно.
       В Лозенград на връщане до 17 часа работеха Мигрос, БИМ и още 1 - 2 хранителни магазина. Работеха и магазините за сладкиши в центъра. Аптеките са затворени, Заведенията за хранене предлагат пакети с храна, не може да се сяда.
Отново минахме без проблем границата. На българската събраха тестовете и си записваха на гърба им кой за къде пътува. Забравих да напиша, че и на излизане от Бг, и на връщане минавахме през Малко Търново.
        Благодаря още веднъж. Следващият път пак ще питам. И със сигурност продължавам да чета в темата.
        Бъдете здрави и щастливи!

# 306
Бабче, радвам се, че сте прекарали чудесно в Истанбул и че сподели с нас полезна информация. ❤️

# 307
  • София
Здраввйте!
Вчера сутрин влязохме в Турция през Капитан Андреево и още преди паспортния контрол ни взеха 30 тл - на касовия бон разчитам само номера на автомобила.
Това тол такса ли е?
И въобще трябваше ли някъде да плащаме нещо като винетка защото никъде нищо по пътя за Истанбул нямаше.
Да не ни глобят навръщане?

# 308
  • Ропотамо
Здраввйте!
Вчера сутрин влязохме в Турция през Капитан Андреево и още преди паспортния контрол ни взеха 30 тл - на касовия бон разчитам само номера на автомобила.
Това тол такса ли е?
И въобще трябваше ли някъде да плащаме нещо като винетка защото никъде нищо по пътя за Истанбул нямаше.
Да не ни глобят навръщане?
Ако не сте навлязли в магистарлата няма как да ви таксува системата им за пътна такса.Аз мисля, че това е дизенфекцията за коронавируса.Но на Андреево не съм минавал никога,нека и другите да кажат които минават от там.

# 309
  • Пловдив
25 лири беше миналата година такса дезинфекция.

# 310
alpha_beta, както са ти писали , такса за дезинфекция има от миналата година, като тогава на същото гише даваха при плащането й маски и дезинфектант. Ако сте пътували по магистралата , си е ваше задължение да си купите стикер за тол такси. Имате 7 дни гратисен период, в който да го направите , след който таксата става тройна, ако правилно си спомням. Съответно ако сте минали по стария път за Истанбул, такси няма.

# 311
  • София
alpha_beta, както са ти писали , такса за дезинфекция има от миналата година, като тогава на същото гише даваха при плащането й маски и дезинфектант. Ако сте пътували по магистралата , си е ваше задължение да си купите стикер за тол такси. Имате 7 дни гратисен период, в който да го направите , след който таксата става тройна, ако правилно си спомням. Съответно ако сте минали по стария път за Истанбул, такси няма.
Благодаря!
Явно е дезинфекция. Напръскаха колата и 3 маски дадоха.
А къде да платя точно в Истанбул?

# 312
Знам, че в пощенските клонове (PTT) може да се плаща задължение/купуват стикери и на някои бензиностанции. То е от значение и през кой коридор на таксуване сте минали. Има линк , на който могат да се проверяват задълженията. Ако някой го пусне, че аз го нямам запаметен.

# 313
На бензиностанция Opet на връщане от Истанбул може да се зарежда стикер, не знам дали може да се купува от там. Тя е на около 60 км от границата, около 5 км след отбивката за Къркларели е. Сигурно е на други може, аз там си зареждам. Иначе точно преди мястото, където се отчита плащането на магистралата, на няколко км от Одрин може да се спре точно преди бариерите, една бяла сграда в дясно, там може да се вземе стикер и да се зареди.
Това си е такса за дезинфекция, да, на границата.

# 314
За нас най-удобно да купим HGS стикера на влизане в Истанбул от гише на Ptt, но вие сте го минали това вече. Оглеждайте се за офис на Ptt /техните пощи/. Купувате HGS стикер и го зареждате със 100-на лири, би трябвало да стигнат, за да ви таксува отиването и връщането до Истанбул. Камерите като засекат стикера, ще си дръпнат сумата за отиване, въпреки, че тогава не сте имали.

Общи условия

Активация на акаунт