Истанбул [тема 54]

• 58 040
  • 750
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Здравейте! Някой  успя ли да отвори линка за свързване на хес кода с истанбулкарт? При мен отникъде не може да се отвори.
Да, аз свързах нашите Истанбул карт с ХЕС кода без проблеми тук в България. Същото направих и в Турция като свързах ХЕС кода с Анталия карт

# 511
  • sofia
В петък живи и здрави потегляме към любимия град. Тъй като за пръв път ще ходим с новата ни кола, може ли някой да даде актуална информация относно стикера за магистралата, все още ли се купува от къщичката преди бариерите и с колко пари да я заредим до Истанбул и обратно без проблем?

# 512
  • sofia
Благодаря ти, Роже!  Аз все още се боря. Ще пробвам, когато стигнем.

# 513
  • Димитровград
Не работи линка и при мен, може да има някакво ограничение за България. До преди 2 седмици беше ОК.

# 514
  • Ропотамо
Да има някакво ограничение, трябва да си с турски интернет. Но не се притеснявайте. Ако ще нощувате там, в хотела ще ви ги синхронизират. Ние помолихме на рецепция и за  3мин. двете карти бяха готови. Друг вариант ,ако ви откажат, като се свържете към мрежата на хотела или заведение ще си ги направите. За хотела да кажа, резервирхаме Florenta в еминюню, на място като отидохме, нямали места и ни препратиха в друг съседен хагиа софия. И двата се намират до сградата на иранското посолство. Хотела Хагия софиа не ни хареса,флорента беше с доста по големи и удобни стаи (поне от снимките в букинг). Паркинга за коли, който е под парк гюлхане, и на няколко метра от входа на ферибота за коли, струва 25 лири за 12 часа. Добре е охраняван, широк е, постоянно има патрули на полицията. Това е най-евтиния вариант в този район. Другите са по 40лири.

Неделя уличките към гранд базара

# 515
25 лири на ден са всички паркинги на Ispark.Аз съм набелязала този, който е непосредствено под входа на ТопКапъ и там смятаме да оставим колата за 7 дни септември месец, докато сме на море. Да попитам запознатите обаче - попаднах някъде на информация, че когато се оставя колата за толкова време, трябвало да се попълни някаква декларация - става въпроса за хора, които са я оставили на паркинг на летището и са летяли, може и извън страната да е било... Та имате ли идея за каква точно декларация става въпрос и дали при всички случаи се попълва, или само ако оставяш колата си в Турция, а теб реално те няма там?

# 516
Здравейте, за пръв път съм в Турция, утре ще се настаня в Истанбул в близост до Синята Джамия. Бих искала да попитам дали в близост до нея има магазини за дрехи, обувки, парфюми? За съжаление ще имам само един следобед на разположение.

Още нещо, има ли някой актуална информация дали задължително трябва да имаме европейски сертификат, за да влезем в България или може само с отрицателен ПСР тест. И откъде всъщност да получим този сертификат?

Последна редакция: ср, 07 юли 2021, 20:27 от Х Е Р А

# 517
  • Варна
25 лири на ден са всички паркинги на Ispark.Аз съм набелязала този, който е непосредствено под входа на ТопКапъ и там смятаме да оставим колата за 7 дни септември месец, докато сме на море. Да попитам запознатите обаче - попаднах някъде на информация, че когато се оставя колата за толкова време, трябвало да се попълни някаква декларация - става въпроса за хора, които са я оставили на паркинг на летището и са летяли, може и извън страната да е било... Та имате ли идея за каква точно декларация става въпрос и дали при всички случаи се попълва, или само ако оставяш колата си в Турция, а теб реално те няма там?
Може би ще трябва да си оставите ключовете, защото ако паркинга е много натоварен(виждал съм такъв на Еминюню) постоянно местят колите , понеже за да влязат повече коли запушват други и после , като някой иска да излезе преместват други и много често се случва колата да е надраскана, като си я взимате (естествено без ангажимент от тяхна страна).  Дано този, който сте избрали да не е такъв.

# 518
  • Някъде в Европа...

Още нещо, има ли някой актуална информация дали задължително трябва да имаме европейски сертификат, за да влезем в България или може само с отрицателен ПСР тест. И откъде всъщност да получим този сертификат?
В България може да влезете със серификат за ваксинация (14 дни след 2 игла), отрицателен пср или антигенен...А може и без нищо. В този случай,  на границата представители на РЗИ ще ви поставят в карантина. После вече в Бг си правите бърз антигенен или ПСР и до 24 часа трябва да изпратите по мейл резултата, за да ви отменят карантината (ако е отрицателен, разбира се). Вчера сутринта към 6.30 ч. влязох в България от Турция през КА. В 12 ч. си направих антигенен тест, в 13.15 ч. изпратих по мейл резултата до РЗИ Хасково. Днес сутринта получих мейл от РЗИ Хасково, че ми отменят карантината.

# 519
Благодаря за изчерпателното обяснение. Ние имаме направени ПСР тестове, но се бях притеснила, че трябва да представяме и електронен сертификат, понеже от заповедта на министъра и информацията на сайта на здравното министерство много не става ясно.

# 520
  • Някъде в Европа...
Хера, не съм чела новите заповеди. На 6.07 в 6.30 ч. така се случиха нещата..Връщахме се от Анталия пълен автобус. Повече от половината бяхме без нищо. Съответно РЗИ там ни събраха паспортите и ни отделиха на групичка, на останалите само поглеждаха документа (бил той направен в Турция тест или сертификат за ваксинация), нищо не сверяваха, нито пък остава при тях документа (голяма бутафория). Групичката ни извикваха един по един и ни сверяваха адреса, на който ще сме в карантина, в един таблет. Това беше, никакъв документ не ти дават..Като пристигнах в Плд, си направих теста и им го пратих. На 7.07 сутринта получих от РЗИ Хасково потвърждението. Това беше.
Наистина на границата е голяма бутафория гледането на документите относно Ковид...
На влизане пък в Турция (25.06), турците въобще не ни поискаха нищо, свързано с вируса, само паспортите за печат. Няколко автобуса минахме така...

# 521
Здравейте, кой аквариум си заслужава повече за посещение?

# 522
Бърз отчет.

Влезнахме в Турция през Капитан Андреево в 3.03 през нощта, 3.33 вече бяхме след двете граници на джамията. Бг супер бързи, в Турция опашки на границата, но пък работят 10 гишета и пак бързо. 14коли пред нас - 20на минути. През дезинфекция минават всички коли, не само тези с БГ номера, пликчета с маски пестят, дадоха ни само една и то без дезинфектант вътре. Маски рядко може да видиш някой граничар с закачена маска на главата. Преди паспортният контрол, минават момчета и гледат здравни сертификати или на телефон, или разпечатени. Аз подадох 4 разпечатени / файзър, зенека и два преболедувани/ сложи им печатче - нито се сверява нещо, нито се сканира, абсолютно формално, двете деца с нас / на 8 и на 15/ нямаха нищо, никой не ни е и питал за тях.

В Истанбул бяхме в 6.30. Трафика все още по това време е нормален.

Сайтът за връзване на истанбулкард с ХЕС от хотела работи без проблеми, за разлика от Бг.

# 523
Здравейте! Моля по-ориентираните от мен 😀, ако имате възможност да споделите карта/линк на избирателните секции. За такива като мен, които не са от тук (Истанбул) и са за малко е меко казано объркано. Откривам списък със СИК в Истанбул, но не се ориентирам по адресите.
Благодаря ви!

# 524
Днес пристигнахме в Истанбул. След границата, там където уж продават винетки за магистралата, ни казаха да си караме без и като стигнем Истанбул, преди пунктовете вляво да си  купим. Е, ние изобщо не ги видяхме, може и да не сме минали от там, не знам. Въпросът ми е от къде да си купим тази карта и стикер и за 60  лири ли  да я заредим? Казаха ни, че имаме право 15 дни да караме без тази карта.

Общи условия

Активация на акаунт