Истанбул [тема 54]

• 58 023
  • 750
  •   1
Отговори
# 570
Рали, чудни разкази.
Като в доброто старо време.

Ама Роже се изгуби нещо.
Де го тоз пътешественик? 😀
Ади, бе Роже, чакаме пътеписи.
Може и от курорта, не сме придирчиви. 😀

# 571
  • Варна
Здравейте, бихте ли ми препоръчали хубав и евтин рибен ресторант, както и ресторант в района на Кадикьой,с тераса?

„Кадъкьой“ е известен с оживения пазар за риба и местни храни, на който се предлагат специалитети като турска пица, маслини, пълнени миди, и много други.
В Каракьой на северни бряг на моста Галата , вляво има пак оживен пазар за риба и зад него 2-3 ресторантчета където могат да ви приготвят както риба от техните щандове тАка и купена от пазара.Хубава рибена чорба - 10 лири.

# 572
Здравейте!
Другата седмица ще ходим в Истанбул за три нощувки. Ще пътуваме с кола. За първи път ни е и ми е доста притеснено. Хотелът ни е Marmara Pera, в центъра е, близо до стария град. Моля отговорете ми на следните въпроси.
Вярно ли е че се изисква PCR тест или ваксина преди влизане в моловете. Смятаме да посетим Сапфир и Mall Viaport Marina Tuzla
( имало много намаления на известни марки, колко е вярно не знам).
Трябва ли предварително да купуваме билети за атракциите и ферибота или може на място?
Цените на такситата какви са приблизително? Защото навсякъде казвате не са скъпи, но всеки има различна представи за скъпо.
Може ли някой да ми пусне линк с карта на метрото или обществения транспорт където пише от къде до къде какво се хваща?
Дали някъде в центъра се правят бързи антигенни тестове? Които ще ни трябват на нас за връщане.  Документите на колата трябва ли да бъдат преведени на турски? Всякакви мнения ще са от полза. Благодаря предварително

# 573
  • на Мелмак
Няма да е лошо да отворите първа страница. С добри чувства!

# 574
Няма да е лошо да отворите първа страница. С добри чувства!

Всичко съм изчела от първата страница, не виждам никъде отговори на някои от въпросите. Много тъпо изказване, а уж е група за взаимопомощ! С най-добри чувства!

# 575
По въпроса с моловете, трябва ви hes код, и за градския транспорт също. В моловете има четци на входовете, или охраната ги проверява. Там където аз си вадих тест, казаха че цената за антигенен и psr е една и съща, ние си пуснахме  бързи, защото по-бързо стават, да не ходим пак за резултата. Но и в хотела казаха, че има опция, така че си попитайте в хотела си , може да ви го организират евентуално.

# 576
  • на Мелмак
Аз хес кода си го изкарах от линка на първа страница. От там съм си запаметила и схемите за градски от там, също. Как, докъде се стига, също от там.
Първа страница е направена за взаимопомощ.

Последна редакция: вт, 27 юли 2021, 18:15 от etty775

# 577
  • Sofia
Вярно ли е че се изисква PCR тест или ваксина преди влизане в моловете. Смятаме да посетим Сапфир и Mall Viaport Marina Tuzla – не, не е вярно!
Трябва ли предварително да купуваме билети за атракциите и ферибота или може на място? – кой ферибот имате предвид?! Градските фериботните линии са десетки и доколкото знам, не може да купите предварително, това е градски транспорт. За него се препоръчва Истанбулкарт.
Може ли някой да ми пусне линк с карта на метрото или обществения транспорт където пише от къде до къде какво се хваща? –
https://www.iett.istanbul/en
https://nasilgiderim.iett.gov.tr/en/   
https://www.metro.istanbul/en/YolcuHizmetleri/AgHaritalari

# 578
Вярно ли е че се изисква PCR тест или ваксина преди влизане в моловете. Смятаме да посетим Сапфир и Mall Viaport Marina Tuzla – не, не е вярно!
Трябва ли предварително да купуваме билети за атракциите и ферибота или може на място? – кой ферибот имате предвид?! Градските фериботните линии са десетки и доколкото знам, не може да купите предварително, това е градски транспорт. За него се препоръчва Истанбулкарт.
Може ли някой да ми пусне линк с карта на метрото или обществения транспорт където пише от къде до къде какво се хваща? –
https://www.iett.istanbul/en
https://nasilgiderim.iett.gov.tr/en/   
https://www.metro.istanbul/en/YolcuHizmetleri/AgHaritalari

Благодаря на всички!

# 579
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Eмирган днес Nature High Brightness

# 580
Здравейте!
Другата седмица ще ходим в Истанбул за три нощувки. Ще пътуваме с кола. За първи път ни е и ми е доста притеснено. Хотелът ни е Marmara Pera, в центъра е, близо до стария град. Моля отговорете ми на следните въпроси.
Вярно ли е че се изисква PCR тест или ваксина преди влизане в моловете. Смятаме да посетим Сапфир и Mall Viaport Marina Tuzla
Трябва ли предварително да купуваме билети за атракциите и ферибота или може на място?
Цените на такситата какви са приблизително? Защото навсякъде казвате не са скъпи, но всеки има различна представи за скъпо.
Може ли някой да ми пусне линк с карта на метрото или обществения транспорт където пише от къде до къде какво се хваща?
Дали някъде в центъра се правят бързи антигенни тестове? Които ще ни трябват на нас за връщане.  Документите на колата трябва ли да бъдат преведени на турски? Всякакви мнения ще са от полза. Благодаря предварително

Понеже вече от две седмици сме в града и основно обикаляме моловете: в някои ни искат само паспорт като разберат, че сме чужденци, в други ни искат хес код, в трети искат негативен тест. В някои от моловете в различните дни изискванията им бях различни, явно зависи и от служителите на смяна. Дойдоха ни познати за уикенда и като обикаляхме с тях, повече се заяждаха за кодовете, отколкото като ходихме само с мъжа ми. В Сапфир например показах само моя хес код (само аз имам сим карта) и казаха щом това е съпругът ми, няма проблем.
За такситата: пак е различно. Качвали сме се при първоначална цена 5-6 лири и оттам вече не знам колко е на км точно, но да кажем около 5-6 лири. Има едно приложение BiTaksi, да си викнеш такси и там ти изчислява от твоята до желаната дестинация колко км са и колко е цената. Само дето май става само за калкулатор или поне аз все не мога да си викна през него, никой не откликва 😃 Но навсякъде може да си спрете такси. Само ако ходите в Istinye Park, не си взимайте от стоянката пред мола, защото за 4-5 км ни взеха 100 лири, което си е адски много.

# 581
Смятаме да посетим Сапфир и Mall Viaport Marina Tuzla

Вероятно знаете, че МОЛ Viaport Marina Tuzla е на 50 км от хотела ви. С обществен транспорт е около 3 часа път. С кола го дава по-бързо, но като се има предвид трафика, не знам дали си заслужава да биете пътя дотам. Но вие си знаете, де. И в него има същите марки, като в повечето молове.

При наемане на такси, питайте шофьора за крайна цена. Те знаят горе - долу колко ще ви излезе пътя. Направете предварителна договорка, за да не останете неприятно изненадани.

# 582
  • Варна
Здравейте!
Скрит текст:
Дали някъде в центъра се правят бързи антигенни тестове? Които ще ни трябват на нас за връщане.  Документите на колата трябва ли да бъдат преведени на турски? Всякакви мнения ще са от полза. Благодаря предварително

Не виждам какъв е проблемът, ако за влизане някъде ви искат тест или сертификат за ваксиниране. Нали за да влезете в Турция е необходимо същото... Е, с ограничена валидност са тестовете, но ще се съобразите с това. А иначе си направете ХЕС код, за да нямате грижи, защото ви е нужен и за ползване на транспорта.
Как? ... Пише в първия пост.

Няма такова животно като " карта на метрото или обществения транспорт където пише от къде до къде какво се хваща". Как е възможно да има, при размерите на града и броя на линиите на обществения транспорт? Това да не е град с една линия на градския транспорт?!
А иначе, в първия пост, който твърдите, че сте изчели, има линкове към сайтове, в които можете да заложите отправните си точки и направленията и да си откриете подходящ вариант за транспорт.
Надявам се, че сте обърнали внимание на близостта на хотела Ви до метростанция Шишхане, както и че сте потърсили най-близките връзки с другите видове транспорт. Ако не сте, направете го, защото добрата представа за транспортните връзки е от решаващо значение за оптималното използване на времето в града.

Кои "атракции" визирате? Колко смятате, че можете да разгледате в Истанбул за престой с три нощувки и какви са предпочитанията Ви? Кой "ферибот" имате предвид?

Сапфир си струва повече като атракция (има панорамна площадка с 4D кино) отколкото като търговски център. Близкият до него МОЛ Каньон също е по-интересен като архитектура, отколкото като място за пазаруване.
Този другия, в Тузла, освен че е на ... туй, де... на географията... нямам идея с какво е известен. Ако държите на МОЛ-ове, на излизане от града в посока България е удачно да се мине през Forum İstanbul или Mall of Istanbul. Те са достатъчно големи и работещи, а и достигането им не е твърде голямо предизвикателство, макар за новаци също да е възможно да е проблем.

Документите на колата не са необходими на турски. Друг е въпросът ако става дума за автомобил, чийто собственик не пътува с Вас. Ако колата е Ваша, Ви е нужен талонът ѝ и зелена карта, валидна за Турция.
Подсигурихте ли си паркирането? Хотелът Ви изисква резервация за пратен обществен паркинг. Не знам какво визират, но в непосредствена близост се сещам за поне два паркинга - единият е многоетажен, а другият - подземен. Предполагам, че ще Ви съдействат от хотела. Съветът ми е да паркирате и да забравите колата до момента на тръгването Ви. Първо посещение в този град с кола е достатъчно голямо предизвикателство и е хубаво ползването ѝ да се ограничи до и от хотела.

Имате време до другата седмица да поизчистите представите си, за да направите престоя си пълноценен и приятен. Отделете време и ще видите колко много ще помогне това.

А... само да кажа, че район Пера, в който е хотелът Ви, е по-близо до съвременния център (ако изобщо може да се нарече така) с площад Таксим и бул. Истиклял, отколкото до стария град. В моите представи поне, старият град е оттатък Златния рог, около Султанахмет.
Да ме поправят по-знаещите...
Но да, за размерите на Истанбул, е "рядом".

Ооо, като стана дума за колата... По кой път ще стигнете до Истанбул и наясно ли сте с магистралите в Турция?

# 583
Ще пътуваме през гръцко-турската граница Kipi -Ipsala. Отказахме се да ползваме обществен транспорт, ще се движим предимно с таксита. Предложете ми мол тогава или място на което мога да пазарувам, да не бъде толкова далече от Пера и с добри магазини. Благодаря.

# 584
  • София
Привет! А знаете ли как стои въпросът с Истанбул карт за деца - над каква възраст е необходимо да имат?

Общи условия

Активация на акаунт