Истанбул [тема 54]

• 57 942
  • 750
  •   1
Отговори
# 645
  • Бургас / UK
Първото ми ходене в Истанбул беше преди 12-13 години...съвсем неподготвена ,мразеща турците(вече ги обичам ),просто си харесах една обавя на прозореца на един магазин и айде на екскурзия с майка за 3 дена.Буквално си беше някаква заблуда,че съм била там Joy Поне видяхме моста Галата,единия ден с екскурзоводката отидохме на Капалъто (тя сигурно ни видя жената,че сме някакви неориентирани и ни поведе) ,случайно попаднахме на Истиклял (даже сега не помня точно как..) и после като не знаехме как да се върнем до моста Галата(тогава не знаех даже как се казва този мост) хванахме такси и аз му викам "към Босфорския мост" на английски,той ме изгледа странно ( от къде да знам,че има два огромни моста над Босфора, а аз даже не искам там да отида) и тръгна .След известно разстояние аз се усещам ,че нещо не се движим в правилната посока и пак го питам "Босфора бридж??? " и той вика "Йес,Йес" ,ама аз вече супер ошашавена му казвам,че "моя Босфора бридж " е в другата посока и той човека се усети и ми вика "Но Босфора бридж, Галата " хахах та така научих името на моста ,по който после хиляди пъти съм минала и даже една година ,вечерта, го видях и вдигнат ,та обиколихме с таксито бая докато стигнем Таксим.
После попаднах на тази невероятна тема и почнах да чета и да гледам картата ,да се ориентирам кое къде е ,записвах си с кой автобус,трамвай,кораб къде да отида...и сама съм ходила и обикаляла сокаците и кола съм карала в лудницата...Обикнах го този град от първия момент и така си остана в сърцето ми Blush
Ема, не се притеснявай ,изглежда огромен и труден ,но всичко е толкова опростено и направено да е лесно на туристите.
Както и Еми е писала сега е времето за  ходене до Островите ,много са красиви.То само на един се ходи най-често-Буюк Ада ,но тях може и за другия път да ги оставите.Също се ходи самостоятелно на нормални цени,без безбожните такси на агенциите.

# 646
  • София
Мислех си и аз още 1 ви ден да посетим, но ни се иска да тези места да ги гледам свежа, и по-отпочинала. А се надявам в рейса са спя, ама едва ли ще стане така.
Спокойно! Умората се проявява надвечер. Сутринта ще си свежа и ще ти се разглежда. Направо тръгвай към Топкапъ или Света София, за да отмяташ обектите. В хотела ще те чака стаята (ако не сте настанени сутринта). Дали ще се настаниш в 13, 14 или 15 часа, е все тая. Само Синята джамия в петък е с по-особен режим за туристи и Света София не знам как е, защото отскоро е действаща джамия. Всички други са отворени по всяко време, включително и по време на молитва. Но е малко неудобно като влезеш докато се молят хората. Нито можеш да снимаш, нито да разгледаш спокойно.

За мен са важни тези исторически забележителности, които са на едно място-Колоната, двореца, Света София, джамията, хранилището, Сюлеймание. Искам да си оставя един ден само за тях и едно по едно да ги обиколим.
Да ги отметна, но да разгледам добре, влизайки навсякъде, а не от автобус и пешеходно, спирайки тук там за 5 минути.
Часовете за молитва къде мога да видя? За Сюлеймание май има дни, в които не работи. Нямам идея доколко програмата ще е съобразена с това.
На едно място с тези обекти е Синята джамия. Сюлеймание е на високия хълм между Лалели и моста Галата/ Египетския пазар. Няма как действаща джамия да има почивни дни. Wink  Но гробището с тюрбетата на Сюлейман и Хюррем не винаги е отключено.

# 647
Аз понеже съм дивачка и тълпите и шумотевицата много ме изнервя, само гледах да се метна на корабчето и да избягам на островите. И Хейбелиада определено е по-спокойна, зелена и привлекателна от Буюкяда. Разните джамии и палати хич, ама хич не са ми страст.

# 648
Мислех си и аз още 1 ви ден да посетим, но ни се иска да тези места да ги гледам свежа, и по-отпочинала. А се надявам в рейса са спя, ама едва ли ще стане така.
Спокойно! Умората се проявява надвечер. Сутринта ще си свежа и ще ти се разглежда. Направо тръгвай към Топкапъ или Света София, за да отмяташ обектите. В хотела ще те чака стаята (ако не сте настанени сутринта). Дали ще се настаниш в 13, 14 или 15 часа, е все тая. Само Синята джамия в петък е с по-особен режим за туристи и Света София не знам как е, защото отскоро е действаща джамия. Всички други са отворени по всяко време, включително и по време на молитва. Но е малко неудобно като влезеш докато се молят хората. Нито можеш да снимаш, нито да разгледаш спокойно.

За мен са важни тези исторически забележителности, които са на едно място-Колоната, двореца, Света София, джамията, хранилището, Сюлеймание. Искам да си оставя един ден само за тях и едно по едно да ги обиколим.
Да ги отметна, но да разгледам добре, влизайки навсякъде, а не от автобус и пешеходно, спирайки тук там за 5 минути.
Часовете за молитва къде мога да видя? За Сюлеймание май има дни, в които не работи. Нямам идея доколко програмата ще е съобразена с това.
На едно място с тези обекти е Синята джамия. Сюлеймание е на високия хълм между Лалели и моста Галата/ Египетския пазар. Няма как действаща джамия да има почивни дни. Wink  Но гробището с тюрбетата на Сюлейман и Хюррем не винаги е отключено.
Точно заради тях отивам принципно.
Дано оцеля да не е затворено.
Да, за Сюлеймание знам, че е на друго място. Ние ще сме в Лалели сигурно.

# 649
  • Бургас / UK
До колкото знам , а и одеве потърсих инфо за Сюлеймание,работи всеки ден от 9 до 18 часа.Единствено в петък ,понеже това е най-важния ден за молитва ,е отворена след 14 часа. Това ,може би, важи и за повечето джамии,без да съм на 100% сигурна,поне за Синята ми се върти нещо такова.

Аз понеже съм дивачка и тълпите и шумотевицата много ме изнервя, само гледах да се метна на корабчето и да избягам на островите. И Хейбелиада определено е по-спокойна, зелена и привлекателна от Буюкяда. Разните джамии и палати хич, ама хич не са ми страст.

Нещо подобно съм и аз ,даже в Св.София не съм влизала ,точно заради опашките и навалицата,както и в Топ Капъ и Долма бахче.Искам спокойно да си вляза ,да разгледам и да си изляза.Обичам крайбрежните улици,разходката,корабчетата,малките сокаци ...

# 650
  • София
По време на молитва в нито една джамия не е добре да се влиза.
В Сюлеймание също съм случвала да е затворено за туристи по време на молитва и денят не е бил петък.
За там обръщам внимание, че тюрбетата не са(или поне не бяха) отворени в събота и неделя.

# 651
Хубаво е това да се знае за да преценя като ден кога да е. Всеки различни неща го вълнуват. Аз обожавам историята и отивам с цел. Дворци и джамии обожавам, разходки по сокаци-не.
Много ви благпдаря. Аз ще се ровя и по сайтовете на джамиите и дворците да видя какво пише.

# 652
  • София
И аз щях да кажа, че 2 пъти съм ходила в Сюлеймание в неделя и тюрбетата бяха затворени. После в делничен ден беше отворено. В събота не съм ходила.

Затворени за туристи могат да бъдат само най-туристическите джамии. Не случайно Синята джамия беше първата с часове за посещения. Може вече и Сюлеймание да е така. Но в Йени джамия бяхме улучили време за молитва и никой не ни спря. Влязохме, видяхме, че хората се молят и излязохме да изчакаме в двора. И на други места ни се е случвало.

# 653
  • София
Хубаво е това да се знае за да преценя като ден кога да е. Всеки различни неща го вълнуват. Аз обожавам историята и отивам с цел. Дворци и джамии обожавам, разходки по сокаци-не.
Много ви благпдаря. Аз ще се ровя и по сайтовете на джамиите и дворците да видя какво пише.
Ето един календар с времената за молитва в Истанбул.

http://www.namazvakti.com/Monthly.php?cityID=16741

Можете по него да планирате 20-30 минути преди молитва и поне 15 минути след молитва да не ви е в плановете да влизате.
Разбира се, има джамии, които са отворени непрекъснато и никой няма да ви направи забележка, стига на вас да ви е удобно да сте по това време там.

# 654
  • Бургас / UK
По време на молитва в нито една джамия не е добре да се влиза.
В Сюлеймание също съм случвала да е затворено за туристи по време на молитва и денят не е бил петък.
За там обръщам внимание, че тюрбетата не са(или поне не бяха) отворени в събота и неделя.

Не споря,но няколко сайта прегледах и навсякъде пише да се избягва петък преди обед за посещение.
Аз съм ходила доста отдавна ,сега черпя инфо от сайтове.

# 655
  • Варна и...духом на Босфора
Ема Удхаусче
Прегледах набързо вероятните хотели,
Всички са в Лалели,като четири от тях са от долната страна на трамвайната.
И това си е от значение.

# 656
Ема Удхаусче
Прегледах набързо вероятните хотели,
Всички са в Лалели,като четири от тях са от долната страна на трамвайната.
И това си е от значение.
А това добре ли е или е зле?
На мен приятелка ми каза, че е близо до трамвайната 15 минутки пеш.
В джамия по време на молитва не съм влизала и не бих. Чакаме да свърши и тогава.
За хотелите ще е сигурно след 1 седмица някъде. Аз с ходенето проблем нямам, обичам да се разхождам.

# 657
  • Варна и...духом на Босфора
Има си баир нагоре при достигане на спирката, трамвайната.
Но ако хващате метро или Мармарай,метрото на Йеникапъ,няма изкачване.
По- точно на коя дата сте,25 август ли,сряда?
Не иска ли мъжа ти да ходи на Сапфир,от високо да гледа Истанбул?

# 658
Има си баир нагоре при достигане на спирката, трамвайната.
Но ако хващате метро или Мармарай,метрото на Йеникапъ,няма изкачване.
По- точно на коя дата сте,25 август ли,сряда?
Не иска ли мъжа ти да ходи на Сапфир,от високо да гледа Истанбул?

25 ти, сряда губим, че е нощен преход, Четв и петък остават като непочивни.
Аз имам проблем с височините, иначе не е като да не искаме да се качим на Сапфир.
И се колебае. Реално от 26 ти започва, 25 не го броя,20 и 30 се потегля от София.

# 659

Общи условия

Активация на акаунт