разпределение на семейният бюджет при втори брак

• 10 866
  • 318
  •   1
Отговори
# 150
То и аз поемам по-голямата част от общите разходи, а на моменти съм поемала и всичките, но и през ум не ми е минавало да оставя мъжа си на ръба на мизерията, защото трябва да дава пропорционално. Ако съпруга/та ти тежи, бий си камшика, та да ти олекне.
А и да не забравяме, че днес той може да е по-добре финансово, но пък в даден момент ролите може да се разменят.
Важното е и двамата партньори да се чувстват комфортно и да не изпитват вина/ неудобство, когато правят някакви разходи за себе си.
Когато почнат да се правят тънки сметки и да се цепи стотинката на две....не е на хубав край.

# 151
При вторите бракове има елемент на провене на тънки сметки.Човек вече е на определена възраст,преживял е много неща включително разочарование от партньори,така ,че е естествено.
Затова писах,че е редно да седнат и да уточнят финансовите рамки..,но авторката,както е традицията на форума се скри

# 152
Тя не иска да ни каже какви са мотивите за плащане на цял наем от нея. Другото неясно е защо не сменят квартирата с по-поносимо финансово. Не знам как видяхте, че са в Русе, но Рокито май изкара някакъв наполовина наем, в центъра. Хич май и спря да ни чете авторката.

# 153
Непрекъснато говорите как тя му плащала наема. Това са едни пари-/600 лв./,
а не се замисляте той какво й плаща- Едни други пари, напр. 2000 лв.
Много важно, че тия 600 лв. са за наем, нали и тя се храни, харчи ток, парно, вода, гледа телевизия, ползва интернет, ходи на семейни почивки, пълни гориво в автомобила си, облича се и т.н. и т.н.
Едно е ясно, че със заплата 900 лв. ще й е трудно сама да се издържа. Но тя се е ориентирала към мъж с по-висок доход и е имала очаквания за охолен живот. Той да плаща за наем и всичко изброено+издръжка, а тя да си харчи цялата заплата за нея.
Вторият брак не е като първия. Всеки си е натрупал отрицателен опит и е естествено това да засяга и финансите.
Мъжът сигурно е загубил апартамента си след развода и е разбираемо да иска да живее под наем.
Ако не я устройва, да се ориентира сама да си разпределя харчовете с тия 900 лв.

# 154
  • Пловдив

darsia - повечето казваме да си разделят най-грубо сметките на две, тя да си поеме нейната част и да си разполага с останалото. И колко да се сметките на двама души?

# 155

darsia - повечето казваме да си разделят най-грубо сметките на две, тя да си поеме нейната част и да си разполага с останалото. И колко да се сметките на двама души?

Точно в това е въпросът- колко са сметките на двама души?
Толкова е различно, може и икономичен вариант, може и да са и мноооого високи.
Като си гледам сметките за "храна", в които има хубав алкохол, ядки, хубави меса, глезотии, цигари...са ужас!
Но, знам 2 и 200. Ако се наложи ще съумявам и с 2.
Преди 5 год. всяка седмица ходех на фризьор, ей така за поддръжка. Сега не ми пука и този харч ми отпадна.
С тази пандемия не ми се купуват и нови парцалки. Не ми се планират почивки.
Та, наистина, разходите за двама са от минимум до безкрайност.

# 156
  • Пловдив
Не знам, не помня вече колко са за двама, ние сме 5. Та предполагам за двама ще е под половината на нашите.

А в Русе е пълно с обяви за апартаменти под наем за до 400 лв, а ако е сама в до 300лв наем може да се вмести. Ако е това идеята. Тоест като сама жена ще може да си снижи разходите.

А относно храната - един по-претенциозен мъж може много да качи разходите, кашкавал, пастърма.... Ако е сама и има ограничения - една леща и ще яде два дни.

# 157
  • София
Когато се съберат двама души с много различен стандарт, ако този с високия, очаква този с ниския да плаща наравно, трябва да слезе на неговия стандарт на живот. Другото е издевателство.

# 158
На мен ми хареса идеята за общите разходи двамата да дават по 30% от доходите си. Изглежда ми най-справедливо.

# 159
Ама може и да не стигат.

# 160
На мен ми хареса идеята за общите разходи двамата да дават по 30% от доходите си. Изглежда ми най-справедливо.
Че то на нея само за половината наем няма да й стигнат. Айде, смятайте малко.
Писала е за Русе в публикациите преди години, сега е възможно и да е в София.
Гадаем си.

# 161
Авторката изчезна и не разбрахме за какви точно нейни разходи мрънка мъжът й.

# 162
  • София
Че то на нея само за половината наем няма да й стигнат. Айде, смятайте малко.
Писала е за Русе в публикациите преди години, сега е възможно и да е в София.
Гадаем си.

Ами ще вдигнат на 40%.

Ако тя взима 1000, а той 2000, ще си покрият наема са 20% от всяка заплата. Тя 200, той 400. Дай още 600 за сметки и общи харчове. Пак 200/400. На нея й остават 600 за харчове, на него - 1200. Справедливо отвсякъде.

# 163
Домакинската работа, колата, излизанията, оргазмите – и тях ли по същата схема ще делят, или как?
Съвсем обърнахте брака на търговско дружество.

# 164
  • София
Аз съм потресена в дъното на душата си Laughing

Думи като заедност, общност и подкрепа не вървят в екселска таблица.

Общи условия

Активация на акаунт