Отговори
# 90
  • Варна
ау значи е вярно  #Crazy баба ми ме предупреди днес че имало нов вирус да съм се пазела  Shocked аз мислех че са пак бабини дивитини  Rolling Eyes

между другото моята баба Яга  Laughing от 06.10.2006 е на 100 години и макар че е изкуфяла вече и доста ме дразни  #Cussing out все пак съм горда че имам толкова дърта баба  Mr. Green а да не говорим че сестра и /която живее от 54643473756 години в Париж/ е на 103  #Crazy

# 91
Най-хубавата помпа е на Авент, струва 80 лева но си заслужава всяка стотинка.Двете ми приятелки си взеха и са много доволни.

# 92
Сара,

за болничния за майчинство и раждане трябва да вземеш 6те пълни месеца преди ноември, т.е. от Май до Октовмри (дор и на 30ти ноември да ти почва болничния, пак се взема периода от Май до Октомври)

# 93
  • София
ау значи е вярно  #Crazy баба ми ме предупреди днес че имало нов вирус да съм се пазела  Shocked аз мислех че са пак бабини дивитини  Rolling Eyes

между другото моята баба Яга  Laughing от 06.10.2006 е на 100 години и макар че е изкуфяла вече и доста ме дразни  #Cussing out все пак съм горда че имам толкова дърта баба  Mr. Green а да не говорим че сестра и /която живее от 54643473756 години в Париж/ е на 103  #Crazy

Вержи, ще ме довършиш ти Joy
Да е жива и здрава баба ти още да те радва, че и сестра й и тя! Party

# 94
Ех, момичета, аз го изкарах това с драйфането преди седмица плюс разстройство за разнообразие, главоболие, коремоболие и малко температурка. Ама 24 часа беше, не повече. Надявам се да ви подмине, гадничко е.
Шрю, а ти от какво драйфаш? Да не е от киселини?

# 95
  • Düsseldorf
Sarra  :
Вече са ти казали, че болничния се изчислява на база цял месец. Ти сама ли се осигуряваш? Ако е така май не е зле да се посъветваш със счетоводител, че е малка лудница, на мен с последния болничен ми се взе акъла....
И все пакс няколко думи: Смяташ си доходите за 6-те последни цели месеца, делиш го на броя на РАБОТНИТЕ ДНИ и 90 % от получената сума ти е базата за майчиснтво. И всеки месец я умножаваш пак по броя на работните дни, за да разбереш какво ще получиш...
Но ако в тия 6 месеца си имала болнични - не знам как точно става сметката, понеже в декларация 1 имаш веднъж сума, за която дължиш само здравни осигуровки, веднъж сума (от дните , в които си работила), за които си дължиш всички видове осигуровки и е по-сложно....

# 96
  • София

Нов въпрос - задължително ли е да купувам помпа за кърма??

Първият път си бях взела най-обикновена помпа - тип спринцовка, но съм я ползвала само веднъж - на ръка ми беше по-лесно да изцеждам - казвам това с уговорката, че изцеждах само защото в болницата всички така правеха, а не защото имах нужда. Но при всеки е индивидуално. Много се надявам и втория път да имам такова лесно и безпроблемно кърмене като със синът ми! Та за сега няма да купувам помпа!

Ако случайно бебка не ще да засуче и се наложи да я храня от шише съм решила да си купя помпата на Авент /по хилядите препоръки тук във форума и на една моя приятелка/, но това в последствие, за да видя как ще потръгне кърменето.

А ако ти си решила да кърмиш и да тръгнеш по-рано на работа бих ти препоръчала да си купиш помпа предварително, за да можеш още от първите дни след прибирането ви от болницата, да се изцеждаш и да събираш запаси за времето през което няма да си в къщи.

# 97
Добро утро момичета! Относно болничните искам да ви попитам дали трябва да съм работила без прекъсване тези 6 месеца преди да изляза в болничен (45 дни) или може да се вземат примерно 4 месеца преди болничния ( от м. юли до м. октомври) и 2 месеца от предишния ми трудов стаж? newsm78 Вече съвсем се обърках.   Crazy

Днес ще ходя при лекарката ми и се надявам да си видя бебчето.  #Onfire. Като ви "слушам" за изследванията, които сте си правили све по-силно започвам да се притеснявам защо моята лекарка не ми пуска никакви. Последните такива бяха в 6-тия месец...вярно е, че нямам никакви оплаквания, но все пак си мисля, че е редно да има нещо черно на бяло.
Днес вече трябва да реша къде да раждам. Доки ми препоръчва д-р Асен Николов от МД, но на мен все ми се искаше да бъда в Шейново. Някоя от вас дали ще ражда в МД и дали е чувала нещо за този доктор?

И да ви се похваля Grinning Вчера купихме  1stroller Chicco trio четириколка. Има си всичко и дано да излезе добра. Хайде стига толкова от мен!
Поздрави на всички коремчета и да си почивате повече!

# 98
Добро утро!
Помпата за кърма е задължителна за тези които искат да кърмят, т.е. изцеждайки каквото е останало след бебо, стимулират производството. За съжаление евтините са и некачествени и неудобни. Поради факта че никога не се знае дали ще има кърма и колко, Хубаво е да я има предварително. В началото бебенцето яде по много мъничко и ако сте без помпа ще произвеждате мъничко, и после няма да стига.
За завивките аз съм ползвала само олекотени, напълно ненужно е това обличане и събличане на одеалцето през ден, мисля. пъхаш в пералнята и переш....
Шру, получи ли нещо?

Последна редакция: ср, 11 окт 2006, 10:32 от ClanG

# 99
  • Русе
И аз като bla_bla съм ползвала тип спринцовка.Свикнах с нея и така съм се цедяла 3 м.Сега смятам да си купя предварително такава на Чико и ако не потръгне кърменето и трябва да давам от шише кърма тогава ще си купя на Авент.
 SilverStar ,честита количка.Аз съм си харесала Chicco CT 0.2 като на danielad

# 100
Привет, SilverStar,

за болничния се вземат доходите от последните 6 мес - не можеш да вземаш произволни периоди. Също така се вземат доходите от целите месеци, а не от 10то до 10то число.

alex_shu, Sarra за изчисляване на обезщетението се взема 90 % от среднодневното брутно само ако то е по-малко от среднодневното нетно. Т.е. трябва да се изчислят и 2те неща - и 90 % от среднодневното брутно, и среднодневното нетно и се ползва за база по-малкото от двете числа. При повечето майки които са осигурявани на реална заплата се получава че се ползва именно среднодневното нетно, т. като данъците намаляват нетната заплата с около 25 % - доста по-малко е от 90 % от среднодневното брутно...

# 101
Да, това за среднодневното нетно ми е ясно, но се чудя тези 8 дни болнични, които ми се падат от ноември непосредствено преди да изляза в отпуск по майчинство (пада ми се на 10-ти), не се ли включват в базата за изчисляване на средноосигурителния доход за предходните 6 месеца, върху която се смята обезщетението?

alex_shu, не се осигурявам сама, на трудов договор съм, но нашите HR ги мързи да ми го изчислят отсега.

Последна редакция: ср, 11 окт 2006, 11:31 от Sarra

# 102
  • Варна
с тея терминологии направо имам чувството че не говорите на български  #Crazy    Joy
ама добре че сте вие че иначе тея, дето бъкел не разбираме от тая сфера, сме за гъби   bouquet

# 103
  • София

Помпата за кърма е задължителна за тези които искат да кърмят, т.е. изцеждайки каквото е останало след бебо, стимулират производството.

Най-добрата помпа за кърма е самото бебе!
Изцеждането за стимулиране на производството на кърма е необходимо само ако бебето не може да суче /това най-често се случва при преждевременно родени бебенца/.
Не е необходимо след всяко кърмене гърдите да се изцеждат, защото може да се получи свръхлактация! Изцежда се само ако майката чувства гърдите си пълни и болезнени и то толкова, колкото да облекчи състоянието си, а не до последната капка.

Ето още инфо: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=21129.0

Последна редакция: ср, 11 окт 2006, 13:43 от bla_bla

# 104
IIadyBird, да разбирам ли тогава, че щом нямам 6 месеца непрекъснат трудов стаж преди болничния лист, въпреки че имам общ стаж над 1 година, няма да мога да получавам тези 90% от базата, която се изчислява?

Общи условия

Активация на акаунт