Обсъждане на имотни обяви-22

• 53 121
  • 761
  •   1
Отговори
# 105
T.e., искате да кажете, че общите части са толкова големи, защото с тях се плаща обезщетението на собственика на терена, така ли?
Аз само да вметна, че за единият имот  след като сумирах указаните по чертежа площи и тези за които твърдеше брокера се получи разминаване от около 20 м2. Това без общите части.

# 106
elen4eto5, не не означава това. Общите части при ново строителство са значително повече поради промените в нормативните изисквания настъпили през годините. В една стара кооперация до 5 ет.  имаш общи части  само едно стъбище и евентуално коридорите на мазетата, доста от тях нямат и асансьор.  При ново строителство трябва да имаш асансьор + 110% паркоместа или гаражи спрямо броя самостоятелни обекти в сградата (независимо дали са апартаменти, ателиета, магазини и т.н.) Това води до строителство на 1-2 подземни етажа, в които освен паркоместа и гаражи има доста квадрати за рампи и маневрени халета, които са общи части и все някой трябва да плати построяването им.
По твоя въпрос, площите по отделните помещения в доста от чертежите са "светли", т.е. измерени от  вътрешна страна на всяко помещение поотделно. Но реално застроената площ на всеки обект е заедно със ограждащите стени/ или 1/2 от стената при граничещи отделни обекти/.

# 107
Ок, съгласна съм, но ми се струва малко множко от 94м2 до 73м2.
20 квадрата стени ли да са това?!?

# 108
  • София
Изпуснала съм не знам колко теми, та може и да е коментирано. Какво ще кажете за това:

https://www.facebook.com/commerce/listing/305428630964850/?ref=share_attachment

Open Mouth

# 109
Изпуснала съм не знам колко теми, та може и да е коментирано. Какво ще кажете за това:

https://www.facebook.com/commerce/listing/305428630964850/?ref=share_attachment

Open Mouth

Заболяха ме очите.

# 110
https://dnes.dir.bg/temida/vdigat-vazbranata-varhu-zhilishtnite- … radi-v-nove-houms

Нали се чудехме какво ще стане с комплекса на Нове.

# 111
  • София
Ок, съгласна съм, но ми се струва малко множко от 94м2 до 73м2.
20 квадрата стени ли да са това?!?
Вземи един лист и един молив и ги сметни. За мащабна покупка, която се случва почти 1 път в живота, си струва труда и енергията.

Ето най-груба примерна сметка наум.
Хол 2*(7+4) =22м обиколка
Спални 2бр = 2*2*(3+4) =28м
Баня 2*(2+2) =8м
Коридор1 =  2*(4+2) =16м
Коридор2 =  2*(2+2) =8м

Общо обиколки 22+28+8+16+8 = 82 метра.
Делим на 2, защото външните стени се делят с 2, а вътрешните се повтарят в 2 помещения. Всичко това, с изключение на външните стени, които не са към съседи.
Грубо 82/2 + 10м = 50 метра
При дебелина 12см, това са 6 кв м
Има 25 см стени, към съседите и носещи, това са още 35м * 0.12м = 4.2 м

Т.е. грубо 10кв м са стени при един 3ст, който е 68 кв чисто.
И това е съвсем груба сметка. Може и да са повече. Т.е. на 100кв ще са 15кв м

# 112
elen4eto5, няма как да ти се отговори коректно на въпросителните и удивителните без проект. Направих си труда да измеря един етаж на сравнително малка  кооперация. На 390 м2 застроена площ, площта на зидариите е около 60 м2 (говоря за хоризонтална проекция). Разпределено на 4 тристайни по ~92.5 m2 (оставям ~ 20 m2 за обслужващ коридор), като им извадиш зидариите и те идват по 77,5 м2. В конкретният случай от 92.5 м2 застроена площ ~ 15 m2 (хоризонтална  проекция)  са заети от зидарии. Но би могло и да са повече в зависимост от количеството зидове. Или си изпуснала 1-2 тераски при сумирането...

# 113
Не съм изпуснала тераси, но не съм си играла и да смятам дебелините на стените. На око площта ми се стори по-малко, усъмних се и затова сметнах. Отказахме се от този имот.

# 114
  • София
Всички дебелини са едни и същи.
Всички стени по строежите са почти едни и същи.
За всички купувачи, условията са едни и същи.

Не си играя да ги смятам. Колкото кажат, плащам като поп.
15-18-20% общи части. Сега последно ми искат около 25-30% за общите части, ако не се лъжа. И тях плащам. Ако щеш.

# 115
Давай, пиши ако не забравиш. Тъкмо ще видим с какво темпо хората си бъркат в джоба и купуват на зелено.
Инак, кварталът има прекрасно отреден всякакъв транспорт. Преди няколко години бяхме на ръба да си купим в квартала един нов ап. Но се разминаха нещата, етажът беше много нисък, и в съседния имот имаше някаква съборетина, върху която стъпваш и хоп! си в нашата тераса.

Смешка Wink)))  Еленчето, защо си с аватар на слонче

# 116
Сега с новите наредби ще става още по-интересно.

https://www.google.bg/amp/s/m.fakti.bg/amp/imoti/570249-nova-nar … kapava-jilishtata

# 117

Интересното е как увеличаването размера на входната врата и коридорите увеличава цената с 30-40% 😁

# 118
el_al, не е чак толкова интересно.
Когато 50% от площите в една сграда са заети от широки коридори, тераси, рампи, паркинги за автомобили и велосипеди, в това число  паркоместа за хора с увреждания, които са значително по - широки от обикновените, когато всички жилища се проектират така че да отговарят на нормите за хора с увреждания, които са значително по - високи, когато трябва да се изпълнят изискванията за равни настилки навсякъде, което води до значително технологично утежняване  на конструктивните проекти, това неминуемо увеличава  цената на реалните площи, които в крайна сметка остават за използване.

# 119
  • София
Скрит текст:
el_al, не е чак толкова интересно.
Когато 50% от площите в една сграда са заети от широки коридори, тераси, рампи, паркинги за автомобили и велосипеди, в това число  паркоместа за хора с увреждания, които са значително по - широки от обикновените, когато всички жилища се проектират така че да отговарят на нормите за хора с увреждания, които са значително по - високи, когато трябва да се изпълнят изискванията за равни настилки навсякъде, което води до значително технологично утежняване  на конструктивните проекти, това неминуемо увеличава  цената на реалните площи, които в крайна сметка остават за използване.
Така е. Но 40% е множко. Да кажат 10-15%.

Иначе съм съгласен, че изискването е абсурдно. Затова вдигат шум.
Това е все едно да се въведе изискване всички коли задължително да са миниванове, отговарящи на изисквания за хора с увреждания. И така ВСИЧКИ са длъжни да ползват миниван.

Да си има И такива апартаменти (или каквото и да е), отговарящи на специални изисквания, но не и да се задължава за всички.
Ами аз ако искам да си преустроя личния апартамент и да си разделя банята и тоалетната на 2 и мина под лимита, означава ли, че ще ми е незаконна, и ще има глоба?

Големите асансьори не са лошо нещо. Но поне да има изискване, примерно сграда над 2000кв рзп.
Паркоместата за инвалиди, без тях няма да се мине. Гледах чертежи още преди година. Вече ги бяха включили.

Общи условия

Активация на акаунт