ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 47 582
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
Няма нито един туморен маркер и нито едно кръвно изследване като цяло, които дефинитивно да покажат наличие на ендометриоза Simple Smile

# 541
Здравейте, момичета.
При ехографски преглед ми откриха киста с размери почти 4см в единия яйчник, със съмнение за ендометриозна.Лекарката каза, че ще я наблюдаваме и ако нарастне над 5см, ще търсим решение.
От около 5-6месеца се опитваме да имаме дете, неуспешно.
Следя си овулацията с лентички ( обикновено е около 12-13ден), но този месец реших че ще пробвам с фоликулометрия и се оказа че е на 8ден...доста по-рано.
Дали има възможност някой от предните цикли да е била също толкова рано и да сме я изтървали...и всъщност дали не идва това объркване от кистата (ако е ендометриозна)?
Малки ли са размерите за да се предприеме някакво действие според вас?
Благодаря много!

Правилно са те посъветвали момичетата да търсиш специалист, който се е занимавал с ендометриоза.
Не искам да те плаша, но твоят случай ми напомня на моя. Кистата ми, когато я откриха беше 6см, в течение на няколко месеца си намаляваше по малко, в крайна сметка, когато я махнаха (4 месеца по-късно) беше 4.5см, съдържимото й просто се беше капсуловало, но щом има ендометриозна киста, по-добре е да я няма във всички случаи. То, вярно че преди да се вземе материал, не е сигурно, че е ендометриозна, но добрите специалисти с добра апаратура могат да ги разпознават на 99.5%.

И при нас бебето не ставаше, и на мен не ми се влизаше в болница за лапароскопия, да не казвам колко трудно се възстанових после (за сравнение секциото ми по-късно ми се стори песен). Но сега честно казано съжалявам, че не отидох на операция още в началото, както ме съветваха. После забременях спонтанно на третия месец опити.

# 542
Здравейте, момичета.
При ехографски преглед ми откриха киста с размери почти 4см в единия яйчник, със съмнение за ендометриозна.Лекарката каза, че ще я наблюдаваме и ако нарастне над 5см, ще търсим решение.
От около 5-6месеца се опитваме да имаме дете, неуспешно.
Следя си овулацията с лентички ( обикновено е около 12-13ден), но този месец реших че ще пробвам с фоликулометрия и се оказа че е на 8ден...доста по-рано.
Дали има възможност някой от предните цикли да е била също толкова рано и да сме я изтървали...и всъщност дали не идва това объркване от кистата (ако е ендометриозна)?
Малки ли са размерите за да се предприеме някакво действие според вас?
Благодаря много!

И аз  бих казала същото. Задължително на преглед при специалист, който се занимава с ендометриоза. Ако имате нужда от препоръка за специалист, тук повечето от нас могат да споделят поне едно име.

# 543
Здравейте момичета, в началото на март ме оперираха от ендометриоза, лапароскопска операция и вече трети месец съм на Зафрила. На преглед при репродуктивен специалист стана ясно, че заради разположението на яйчниците ще е трудно да направим ин витро и ще пробваме естествено няколко месеца, но пък ендометриозата е възможно да се завърне през това време Confused
Въпросът ми е имате ли подобен опит и пики ли сте някакви добавки, които да помагат на лечението на ендо и да не пречат на опитите за забременяване?
Много благодаря Heart
П.с. Опити започваме веднага след като спра Зафрилата, което е след около 2 седмици.

# 544
Мио-инозитол (много полезно нещо, включително и по време на бременност), метилирана фолиева киселина, метилкобаламин (метилиран Б12), вит.Д+ вит.К2, рибено масло, убиквинол (активна форма на Q10).
Само през първата половина на цикъла - NAC (Н-ацетил цистеин).

Само с добавки, обаче, не става. Ако пушите и пиете алкохо - спрете напълно. Откажете червено месо, колбаси и пилешко. Млякото е доста вредно също за нас - има много пролактин и естроген в него + е силно възпалителна храна. Има чудесни ядкови млека. Само кисело козе мляко е много добре за нас. Хапвайте туршии, комбуча, кефир и квас (за пиене, има в Берьозка, има вкус на бира, много е добро). Тези последните неща са за чревната флора, която е много важна при ендометриоза и при опити за бебе.

# 545
Мио-инозитол (много полезно нещо, включително и по време на бременност), метилирана фолиева киселина, метилкобаламин (метилиран Б12), вит.Д+ вит.К2, рибено масло, убиквинол (активна форма на Q10).

Само с добавки, обаче, не става. Ако пушите и пиете алкохо - спрете напълно. Откажете червено месо, колбаси и пилешко. Млякото е доста вредно също за нас - има много пролактин и естроген в него + е силно възпалителна храна. Има чудесни ядкови млека. Само кисело козе мляко е много добре за нас. Хапвайте туршии, комбуча, кефир и квас (за пиене, има в Берьозка, има вкус на бира, много е добро). Тези последните неща са за чревната флора, която е много важна при ендометриоза и при опити за бебе.

Много ти благодаря, Kris_ti Heart
Относно храните започнах да се храня по-здравословно определено. Не пия и не пуша,  от месата ям основно риба и напоследък само домашно отгледано месо и то рядко. Наблягам на плодове и зеленчуци, дори хляб  и изобщо тестени храни избягвам, но определено проблем са ми млечните Cry обичам сирене, кашкавал и кисело мляко. Знам, че млечните са голям враг за нас и сега търся начин да ги откажа, но като се замисля с цигарите ми беше по-лесно преди време Joy
Относно добавките, ако пия витамини, в които има вит.Д и К ок ли е или трябва да са си отделно? Четох и за Див Ям, за него какво мислиш? Разгледах доста неща за добавките, които ми писа, има ли някоя марка, която би препоръчала? Видях доста различни комбинации на Мио-инозитол и се чудя кое е най-подходящо Thinking
Благодаря ти Heart

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 15:56 от Tanto_To

# 546
За хранене можеш да заповядаш и в тази тема - да споделиш опит и да прочетеш нещичко Simple Smile https://www.bg-mamma.com/?topic=1390662

# 547
За хранене можеш да заповядаш и в тази тема - да споделиш опит и да прочетеш нещичко Simple Smile https://www.bg-mamma.com/?topic=1390662
Благодаря, Inferiya Heart записвам се Hug

# 548

Относно храните започнах да се храня по-здравословно определено. Не пия и не пуша,  от месата ям основно риба и напоследък само домашно отгледано месо и то рядко. Наблягам на плодове и зеленчуци, дори хляб  и изобщо тестени храни избягвам, но определено проблем са ми млечните Cry обичам сирене, кашкавал и кисело мляко. Знам, че млечните са голям враг за нас и сега търся начин да ги откажа, но като се замисля с цигарите ми беше по-лесно преди време Joy
Относно добавките, ако пия витамини, в които има вит.Д и К ок ли е или трябва да са си отделно? Четох и за Див Ям, за него какво мислиш? Разгледах доста неща за добавките, които ми писа, има ли някоя марка, която би препоръчала? Видях доста различни комбинации на Мио-инозитол и се чудя кое е най-подходящо Thinking
Благодаря ти Heart

Напълно те разбирам за млечните и аз съм така. Успях да изключа напълно прясното мляко (не беше трудно, предвид ядковите млека, които са много вкусни), но сиренето никакъв шанс. Поне ям козе, което е най-близко до човешкото мляко и съответно най-малко вредно. Придържай се към противовъзпалителна диета и забрави за захарта (захарта я пропуснах в миналия ми коментар). Захарта е враг на яйцеклетките и е силно възпалителна храна също. Аз си взех ксилитол и стевия, вместо захар. С ксилитола не трябва да се прекалява, но е полезен за оралната хигиена и е вкусен.

За вит.Д и К2 аз лично взимам спрея Better you, има комбиниран. Има на много марки по принцип, пробвай да видиш как ги усвояваш ти конкретно. По едно време взимах Вигантол с таблетки К2, но при мен не се усвояваше изобщо и затова избрах спрея на Better you. Мио-инозитола ми е на Viridian, преди него взимах Инофолик. Откакто започнах да пия Мио-инозитол овулацията ми е като швейцарски часовник. А и помага малко да се отслабне.

Дивият ям е страхотна билка при ендометриоза, но лично аз не съм го пробвала, понеже правя инвитро процедури и лигавицата ми беше тънка, а при тънка лигавица си трябва повече естроген и не посмях да рискувам.

# 549

Благодаря ти Heart

Напълно те разбирам за млечните и аз съм така. Успях да изключа напълно прясното мляко (не беше трудно, предвид ядковите млека, които са много вкусни), но сиренето никакъв шанс. Поне ям козе, което е най-близко до човешкото мляко и съответно най-малко вредно. Придържай се към противовъзпалителна диета и забрави за захарта (захарта я пропуснах в миналия ми коментар). Захарта е враг на яйцеклетките и е силно възпалителна храна също. Аз си взех ксилитол и стевия, вместо захар. С ксилитола не трябва да се прекалява, но е полезен за оралната хигиена и е вкусен.

За вит.Д и К2 аз лично взимам спрея Better you, има комбиниран. Има на много марки по принцип, пробвай да видиш как ги усвояваш ти конкретно. По едно време взимах Вигантол с таблетки К2, но при мен не се усвояваше изобщо и затова избрах спрея на Better you. Мио-инозитола ми е на Viridian, преди него взимах Инофолик. Откакто започнах да пия Мио-инозитол овулацията ми е като швейцарски часовник. А и помага малко да се отслабне.

Дивият ям е страхотна билка при ендометриоза, но лично аз не съм го пробвала, понеже правя инвитро процедури и лигавицата ми беше тънка, а при тънка лигавица си трябва повече естроген и не посмях да рискувам.
Ще задържа и аз Дивия ям в такъв случай, а как мислиш другите добавки дали мога да ги взимам и докато пия Зафрила или да изчакам да си я приключа? Видях, че в Мио-инозитола на Виридиан има и фолиева киселина, на мен ми предписаха Фемибион 1, дали няма да се предозира с фолиева киселина Thinking
Благодаря ти, че се включваш HugHeart

# 550
Да, може да предозираш. То при всички положения е добре да се следят нивата на витамините и според тях да се определя дозата, а не на изуст. Аз лично имам мутация в MTHFR и MTRR и не усвоявам синтетичните форми на витамините, а с втората мутация имам 5 пъти по-висок риск от дефект на невралната тръба на плода при ниски нива на Б12. Затова хубаво рекламират Фемибион като добавка с биологично активната форма на фолиевата киселина, но не споменават, че в нея Б12 е цианокобаламин, който е синтетичен Б12. На всички комбинирани витамини все нещо им има, затова си пия всичко по отделно.
Фолиевата ми е 200мг от прахчето на Viridian (Мио-инозитол + фолиева от органични лимони) + 200 мг от Неофолик МЕТА. А Б12 ми е метилкобаламин на Natural Factors. Отделно пия вит Е, отделно рибено масло, отделно желязо (спрей, понеже талетките създават стомашни проблеми), отделно вит.Д3+К2 на Better you, но го спрях преди няколко месеца след като предозирах и направих няколко бъбречни кризи...
По отношение на следенето на витамините - не си пускай фолат в серум, когато следиш фолиевата, а фолат в еритроцитите. Фолат в еритроцитите е усвоената фолиева киселина и за това изследване не е нужно да се спира витамина седмица по-рано.

# 551
Да, може да предозираш. То при всички положения е добре да се следят нивата на витамините и според тях да се определя дозата, а не на изуст. Аз лично имам мутация в MTHFR и MTRR и не усвоявам синтетичните форми на витамините, а с втората мутация имам 5 пъти по-висок риск от дефект на невралната тръба на плода при ниски нива на Б12. Затова хубаво рекламират Фемибион като добавка с биологично активната форма на фолиевата киселина, но не споменават, че в нея Б12 е цианокобаламин, който е синтетичен Б12. На всички комбинирани витамини все нещо им има, затова си пия всичко по отделно.
Фолиевата ми е 200мг от прахчето на Viridian (Мио-инозитол + фолиева от органични лимони) + 200 мг от Неофолик МЕТА. А Б12 ми е метилкобаламин на Natural Factors. Отделно пия вит Е, отделно рибено масло, отделно желязо (спрей, понеже талетките създават стомашни проблеми), отделно вит.Д3+К2 на Better you, но го спрях преди няколко месеца след като предозирах и направих няколко бъбречни кризи...
По отношение на следенето на витамините - не си пускай фолат в серум, когато следиш фолиевата, а фолат в еритроцитите. Фолат в еритроцитите е усвоената фолиева киселина и за това изследване не е нужно да се спира витамина седмица по-рано.
Kris_ti, лелее, страхотна си! До сега нищо не съм изследвала, не знам какво и как, направо съм боса в това отношение. Тези дни ще ходя при док и ще я накарам да ми пусне изследвания. Ще кажеш ли кое е най-добре да видя, за да знам какво да искам? Миналия месец гледахме TSH, хламидия, пролактин, антимюлеров хормон и вродени тромбофилии factor V, Factor II и MTHFR. Всичко излезе в норма, но витамини и минерали до сега не съм пускала. Thinking
Благодаря ти Heart

# 552
Привет и от мен дами Simple Smile
След операция за махане на ендометриозна киста съм и лекарят ми твърдо настоява да мина курс на лечение със Золадекс. Доста поизчетох за него и честно казано съм в ужас от страничните му ефекти.
Тъй като първото му поставяне ще е съвсем скоро исках да посъбера мнения за добавки, които са ви помогнали по време на курса на лечение за облекчение поне на най-често срещаните неразположения - топли вълни, промяна в настроението, задържане на вода/напълняване и ще се радвам ако споделите опита си. Simple Smile

# 553
Няма Simple Smile уви Simple Smile всичко, което се случва е заради хормоните. Ако се приема междинно друго, което да ги нормализира то може да навреди на лечението.

Ветрило и пиене на вода за топлите вълни. Позволявах си хапчета, които спомагат отделянето на мелатонин вечер понякога. Няколко капки кармолис преди лягане от време на време лееееко оправяха нощните изпотявания. Протеин за подуването. За косопада нямаше какво да направя, уви.

Това, което ми помогна най-много беше self awareness - да знам какво и защо ми се случва. Знам защо съм гневна. Знам защо съм нещастна. Знам защо рева (за нищо, разбира се). След половин час, а понякога след няколко минути, пак съм в час. Малко биполярна работа Simple Smile
Когато започнах да се вглеждам в себе си забелязах, че винаги ми става зле за момент точно преди да дойде "вълничка". Все едно ми пада кръвното за секунда и после се оправям. Имах достатъчно време да пийна вода и да си взема ветрилото, без което не ходех никъде Simple Smile

Знам, че има момичета, които пият равнец, вечерна иглика и т.н. но трябва да провериш с док какво на какво може да повлияе. Моя лекар ми каза да не пия нищо, ако мога. Ако е нетърпимо да смукна един валидол, но не стигнах до там.

Движението много помага - така и така ще се потиш Simple Smile Поне да има смисъл Simple Smile Но внимавай с кардиото и разни групово тренировки. Направих грубата грешка няколко пъти да се опитам да продължа да действам докато съм с вълничка и щях да колабирам от прегряване Simple Smile Движение, но умерено. А си правех разтягащи упражнения вкъщи Simple Smile

# 554
  • София
Здравейте и от мен дами,
Следя с интерес темата и бих искала да споделя с вас опита си с ендометриозата.
Никога не съм предполагала , че ще се срещна точно със здравословен проблем от този тип, тъй като винаги съм била здрава, никога не съм имала закъснение на цикъла или някакви инфекции. В средата на миналата година започнаха много силни болки в стомаха и червата няколко дена преди цикъл. По пътя на логиката записах час при гастроентеролог . След преглед и направени изследвания се оказа, че нямам никакъв проблем, но болките продължаваха.
Стигна се до момент, в който дните преди цикъл не можех въобще да се движа. През останалото време болката беше по-поносима. Така и не можеше да се намери източника на болката.
В началото на септември месец  след направен профилактичен преглед , гинеколога ми предположи, че матката ми е с много големи размери и когато имам време просто да го посетя, за да прецени каква е причината за това. В началото на тази година си записах час , тъй като болките ми се увеличиха много-нямаше ден без болкоусрокояващи и то в много голямо количество. На ехографа откри много големи кисти и ме насочи към специалист за второ мнение. Преди това трябваше да направя и изследване на туморни маркери. Имах 35 пъти увеличение на СА125. Гинеколожката от другата болница потвърди съмнение за щоколадова киста. Беше ми назначена операция февруари месец.
Двете седмици преди операцията почти вече не можех и да се храня, тъй като болката ставаше непоносима при прием на храна и болкоуспокояващите вече не помагаха и чаках с нетърпение да ме оперират. Бях изчела много литература за ендометриозата-напълно непознато за мен заболяване до сега и какво да предприема , за да се възстановя по-бързо. Оказа се, че трябва да се обърне много голямо внимание на храната. Преди интервенцията бях вече спряла почти всякаква храна от животински характер, захарта, цигарите, кафе, алкохол и тестените. Смятам, че това беше основната причина за бързото ми възстановяване.
Лапароскопията ми мина много леко въпреки, че бях много притеснена какво ще се случи. Болката след операцията е в пъти  по-малка от тази , която изпитвах преди това. Нямах никакви странични ефекти освен , че бях много отпаднала. За първи път от година нямах болки . Възстанових се сравнително бързо . Бяха ми премахнали 4 кисти-2 на десния яйчник с размери 8,5-4,5 см и 4,5-2,5 см и 2 малки на десния  с размери 1,5 см и 2 см както и много лезии по коремната стена. Хистологията беше категорична , че е ендометриоза 3-та степен.
Следващото нещо, което ме притесни беше лечението със Золадекс. Бях много притеснена от страничните ефекти на този медикамент. Отново бях изчела много, но все пак реших да се подложа на това лечение, за да съм сигурна, че ще направя всичко възможно , за да не се върне толкова скоро ендометриозата а и все пак все още имам намерение за забременяване.
Вече съм на втора инжекция със Золадекс и за момента се чуствам добре. Предполагам, че ми помагат и хранителните добавки, които пия и начинът ми хранене.
За топлите вълни пия масло от вечерна иглика, за костната плътност -калций и магнезий . Открих и брашното от мака за повече енергия.
Публикацията стана доста дълга, но се надявам да е била полезна.
Благодаря ви момичета и успех Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт