ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 47 546
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
На мен ми прикапва така сигурно две седмици след като ми дойде при първата инжекция. Говорих с док, каза, че е нормално. Даже някои девойки вадят къса клечка и капят до края на лечението Simple Smile Говори си с АГ, за твоя сигурност, но ако е кафявичко не би трябвало да има проблем.

# 571
Привет момичета Simple Smile
Ето ме отново с моите Золадекс терзания. След първото поставяне си ми дойде цикъла. Дотук добре, но въпросният цикъл вече 9-ти ден не спира, само по няколко капки на ден последните дни, но си е там. Да се притеснявам ли и да търся д-р или се случва и на други и излишно изтерясвам?
И на мен вторият път след първата инжекция Золадекс ми дойде обилен цикъл. Казват, че е нормално.

# 572
Благодаря Simple Smile Мисля да изчакам още 1-2 дни да видя накъде вървят нещата. Притеснението ми идва оттам, че кръвта си е тъмно червена, а не кафява ( като при край на цикъл ). И се замислих дали не съм прецакала нещо заради тренировките - напоследък гледам да се върна към обичайното натоварване в залата.

# 573
Благодаря Simple Smile Мисля да изчакам още 1-2 дни да видя накъде вървят нещата. Притеснението ми идва оттам, че кръвта си е тъмно червена, а не кафява ( като при край на цикъл ). И се замислих дали не съм прецакала нещо заради тренировките - напоследък гледам да се върна към обичайното натоварване в залата.
Привет момичета Simple Smile
Ето ме отново с моите Золадекс терзания. След първото поставяне си ми дойде цикъла. Дотук добре, но въпросният цикъл вече 9-ти ден не спира, само по няколко капки на ден последните дни, но си е там. Да се притеснявам ли и да търся д-р или се случва и на други и излишно изтерясвам?
И на мен вторият път след първата инжекция Золадекс ми дойде обилен цикъл. Казват, че е нормално.
Не знам преди колко време сте оперирана, но е хубаво да изчакате. Тренировките по време на цикъл са абсолютно противопоказни, особено при Ендометриоза.

# 574
Здравейте момичета,
Преди една седмица ми поставиха диагноза дълбока ендометриоза - срастване на матка, един яйчник, дебело черво. Кисти няма. Диагнозата ми постави Д-р Налбански и прегледа беше само ехографски. Ще ми прави лапаро в края на този месец, но още не е насрочена дата. Каза след цикъл и тогава  операцията. След това хормони или спирала.
Потърсих и второ мнение и вчера бях на преглед при Д-р Лъчезар Танчев. И той потвърди срастването на матката и яйчника, но за червото не виждал нищо. Д-р Танчев ми предлага махане на яйчници, въпреки че те са здрави, но така щял да се реши проблема. Това ме шокира, не очаквах такова лекарско решение. При мен всички хормони са в норма, само леко завишен естрадиол имам.
Аз разбирам добре, че само лапароскопията ще покаже ясно какви са пораженията. Не разбирам защо при толкова гинекологични прегледи никой не видя тези сраствания. За последните шест месеца съм била над 10 пъти на гинеколог и все ми казваха, че няма гинекологичен проблем.
Ще се радвам да ми помогнете със съвет, тук всяка споделя своя опит, а това би било от полза, за да взема решение.
1. Има ли някой, който е правил лапаро в Майчин дом при Д-р Налбански и как са протекли нещата? И  операцията ме плаши.
2. Има ли някоя от вас, която е използвала спиралата като алтернатива пред хормоните и как се е повлияло лечението? Хормоналните инжекции ме плашат много, имам дископатия и сериозен плоблем с коленните стави. И Д-р Налбански изрази съмнение, че инжекциите са удачни, но не беше много конкретен.
3. Как ви се струва препоръката на Д-р Танчев за махане на яйчниците? Аз съм в шок от вчера и даже не мога да го осмисля
4. Ще споделите някакъв пробиотик, витамини и добавки, които приемате? Лекар ли ви ги изписа, защото на мен никой нищо не ми изписа?
На 42 години съм, имам дете и нямам планове за забременяване. Просто искам да спре за ме боли. Вече съм отчаяна и на прага на депресията.
Благодаря на всички

# 575
Компи, ъх, сложна работа. Спомням си колко беше тежко при мен, когато за първи път чух диагнозата и не знаех на къде да се завъртя...
Ще пробвам да отговоря, на каквото мога.

- Защо не са видяли по-рано - защото ендометриозните специалисти не са много Simple Smile можеш спокойно да си ходиш на прегледи и никой да не види, ако не знае къде да търси. Зависи и от апаратурата!
Пример: На смотания ехограф на предишната ми лекарка отне бая време, напасване на планети и жертвоприношение на богомолки, за да се види полип.
Още на първия преглед при следващия ми АГ се видяха два полипа + там някакви кръвоснабдителни неща.

- За Налбански лично мнение не мога да дам, познат ми е само като име от конференциите на ФЕРЗ

- За операцията мога да ти дам лист и половина съвети, но част от нещата са зависими от самото заведение, от твоята подготовка преди това и какво правиш след операцията Simple Smile Ще ти пиша тия дни подробно.

- Не пишеш на колко си, имаш ли деца... Това махане на яйчниците не е шега работа. С каква цел? Да ти спрат цикъла завинаги и да те сложат в менопауза? Даже част от жените, които се подлагат на хистеректомия си оставят по един яйчник, за да поддържат някакъв естроген и да не влязат в менопауза. Как ти го обясни Танчев?

- Никога не съветвам да се самоназначава лечение, било то с витамини. Можеш да погледнеш групата във ФБ на ФЕРЗ, наскоро обсъждаха пробиотиците на пролакт и се препоръча prolactantistress+. В търсачката на групата напиши пробиотик и ще ти излезе Simple Smile

И като цяло разгледай сайта на ФЕРЗ, има мнооого информация Simple Smile

# 576
Отидете и при Попов във Вита за мнение.

Болката е от срастванията, трябва да се отстранят, но чак махане на яйчници ми звучи много радикално.....

# 577
Компи, ъх, сложна работа. Спомням си колко беше тежко при мен, когато за първи път чух диагнозата и не знаех на къде да се завъртя...
Ще пробвам да отговоря, на каквото мога.

- Защо не са видяли по-рано - защото ендометриозните специалисти не са много Simple Smile можеш спокойно да си ходиш на прегледи и никой да не види, ако не знае къде да търси. Зависи и от апаратурата!
Пример: На смотания ехограф на предишната ми лекарка отне бая време, напасване на планети и жертвоприношение на богомолки, за да се види полип.
Още на първия преглед при следващия ми АГ се видяха два полипа + там някакви кръвоснабдителни неща.

- За Налбански лично мнение не мога да дам, познат ми е само като име от конференциите на ФЕРЗ

- За операцията мога да ти дам лист и половина съвети, но част от нещата са зависими от самото заведение, от твоята подготовка преди това и какво правиш след операцията Simple Smile Ще ти пиша тия дни подробно.

- Не пишеш на колко си, имаш ли деца... Това махане на яйчниците не е шега работа. С каква цел? Да ти спрат цикъла завинаги и да те сложат в менопауза? Даже част от жените, които се подлагат на хистеректомия си оставят по един яйчник, за да поддържат някакъв естроген и да не влязат в менопауза. Как ти го обясни Танчев?

- Никога не съветвам да се самоназначава лечение, било то с витамини. Можеш да погледнеш групата във ФБ на ФЕРЗ, наскоро обсъждаха пробиотиците на пролакт и се препоръча prolactantistress+. В търсачката на групата напиши пробиотик и ще ти излезе Simple Smile

И като цяло разгледай сайта на ФЕРЗ, има мнооого информация Simple Smile
На 42 години съм, имам вече дете и не планирам друго. Да, махането на яйчниците цели менопауза, но самият Танчев каза че цитирам- "по дефиниция, менопаузата решава проблема с ендометриозата" .
За Бога това са здрави яйчници, какво ще се случи с целият ми организъм?
Много те моля, плати ми каквото имаш, ще е от полза, да се подготвя и физически и психически за операцията.
Благодаря

# 578
Привет Компи,

Миналата година, когато на мен ми поставиха диагнозата ендометриозна киста обиколих няколко специалиста в областта.
Аз също съм ходила при д-р Налбански. Когато той ми обясняваше за болестта беше споменал, че произхода й хич не е ясен на никого, тъй като например ендометриозни клетки са намирани в бели дробове на... мъже! Така че решението - няма яйчници, няма проблем някак си не бих го приела.
Иначе - аз съм сравнително наскоро оперирана от д-р Попов във Вита - ако има нужда мога да дам инфо за самата операция там. Simple Smile

# 579
Налбански е едно от светилата, но след преглед на дъщеря ми при него, вече не бих го похвалила аз лично. На 21 г. , с 2 см кисти искаше директно да прави лапаро. Естествено не се съгласихме, ходи на 3 лекари след това, никой не смята, че трябва да се оперира на този етап. От нейните думи препоръчвам д-р Магунска

# 580
Привет Компи,

Миналата година, когато на мен ми поставиха диагнозата ендометриозна киста обиколих няколко специалиста в областта.
Аз също съм ходила при д-р Налбански. Когато той ми обясняваше за болестта беше споменал, че произхода й хич не е ясен на никого, тъй като например ендометриозни клетки са намирани в бели дробове на... мъже! Така че решението - няма яйчници, няма проблем някак си не бих го приела.
Иначе - аз съм сравнително наскоро оперирана от д-р Попов във Вита - ако има нужда мога да дам инфо за самата операция там. Simple Smile
Да, моля те. Ще съм благодарна ако споделиш всичко. Не съм решила къде и при кого да се оперирам, но знам, че трябва скоро да взема решение.

# 581
Попов от Вита категорично Не! Напоследък много девойки се оплакват като отношение, начин на работа. Аз съм оперирана и мога да кажа как си изпатих и какво преживях на 22 години! Представете си как ще се чувства човек на 22 да ти каже не може да забременееш само инвитро, когато грам не си мислил за бебе правене.. Да не говорим, че не бях излязла от упойка и листа с тази новина ми беше оставен до главата..... 🤦‍♀️

Др Калчев с две ръце за 2ро мнение!

# 582
Ето и инфото за операцията при мен Simple Smile
Имах час при д-р Попов на 31.03., вече бях решила, че кистата трябва да си ходи - наличието й не ми помага на забременяването и след ХХ посетени специалист, подмотване, опити и т.н. й дойде времето. Прегледа ме, потвърди кистата и че е по-добре да се разделя с нея. Планира операцията за 18.04. Веднага след прегледа отидох за изследване на туморни маркери + кръвна група. Дадоха ми и лист с инструкции кога трябва да се явя в болницата и какво да нося.
През дните, които имах до операцията направих тест за непоносимост към упойки, тъй като отпреди знам, че имам някои алергии. ( В Александровска болница с направление от личния и предварително записан час ).
Трябваше да съм в болницата на 17.04. в 10 сутринта. Първо минах консултация с ординатор, след това се качих в отделението. Там ме настаниха, дадоха ми разни документи да си попълвам, взеха ми кръв за кръвна картина. Междувременно обядвах и по някое време ми казаха да си разтварям разхлабителното, което трябваше да нося и да си го пия. ( беше отвратително и не подейства, което при мен наложи клизма вечера, тя пък въобще не беше гадна и драматична Grinning ). Вечеря не ми се полагаше и ми казаха, че мога да пия вода до към 22:00 часа.
На следващия ден бях планирана втора поред за операция. Малко преди да ми дойде реда д-р Попов дойде да ме види как съм и колко съм се сдухала. Докато чаках се чувствах буквално пресъхнала и доста си ме болеше глава заради липсата на вода. Взеха ме за операция към 11:15.
В самата операционна всички са супер мили и гледат да те успокоят максимално. Следващото, което помня, че анестезиоложката ме буди, а аз й казвам "Ааа не, не искам да се будя" Grinning След това имам бегъл спомен, че ме местят на леглото в стаята - към 13:30 и ми сложиха няколко банки системи. Последва болката - като при доста болезнен цикъл, отшумя за около 2 часа, бях с катетър и някакъв малък дренаж. През първите 2-3 часа звънях на сестрите постоянно, не знам как ме изтърпяха, с въпроси: "искам вода, може ли", "искам обезболяване, корема ме боли", "искам да се завъртя на една страна, не ми се лежи повече по гръб" Grinning. Тук е момента да кажа, че сестрите и лекарите в отделението са най-милите и търпеливи хора, бяха уникално добрички и съм им изключително благодарна. Към 18 часа изврънках да ме раздвиждат и да ми махнат катетъра ( също не е страшно, слагат го в операционната след като си заспала, а махането не е болезнено ). На следващия ден дежурната сестра дори ми направи кафе преди закуската. Вече ми се полагаше и попара с чай, бях си доста добре и в кондиция. Видях се с д-р, каза ми как е минала операцията и какво следва, махна ми дренажа и ми сложи лепенки, с които мога да се къпя. Изписаха ме в ранния следобяд на 19.04.
Да спомена, че се и "изглезих" с някои екстри там - самостоятелна стая, гел против сраствания по време на операцията, както и скалпел тъндърбийт, които оскъпиха малко цялото начинание. Simple Smile

# 583
Ето и инфото за операцията при мен Simple Smile
Имах час при д-р Попов на 31.03., вече бях решила, че кистата трябва да си ходи - наличието й не ми помага на забременяването и след ХХ посетени специалист, подмотване, опити и т.н. й дойде времето. Прегледа ме, потвърди кистата и че е по-добре да се разделя с нея. Планира операцията за 18.04. Веднага след прегледа отидох за изследване на туморни маркери + кръвна група. Дадоха ми и лист с инструкции кога трябва да се явя в болницата и какво да нося.
През дните, които имах до операцията направих тест за непоносимост към упойки, тъй като отпреди знам, че имам някои алергии. ( В Александровска болница с направление от личния и предварително записан час ).
Трябваше да съм в болницата на 17.04. в 10 сутринта. Първо минах консултация с ординатор, след това се качих в отделението. Там ме настаниха, дадоха ми разни документи да си попълвам, взеха ми кръв за кръвна картина. Междувременно обядвах и по някое време ми казаха да си разтварям разхлабителното, което трябваше да нося и да си го пия. ( беше отвратително и не подейства, което при мен наложи клизма вечера, тя пък въобще не беше гадна и драматична Grinning ). Вечеря не ми се полагаше и ми казаха, че мога да пия вода до към 22:00 часа.
На следващия ден бях планирана втора поред за операция. Малко преди да ми дойде реда д-р Попов дойде да ме види как съм и колко съм се сдухала. Докато чаках се чувствах буквално пресъхнала и доста си ме болеше глава заради липсата на вода. Взеха ме за операция към 11:15.
В самата операционна всички са супер мили и гледат да те успокоят максимално. Следващото, което помня, че анестезиоложката ме буди, а аз й казвам "Ааа не, не искам да се будя" Grinning След това имам бегъл спомен, че ме местят на леглото в стаята - към 13:30 и ми сложиха няколко банки системи. Последва болката - като при доста болезнен цикъл, отшумя за около 2 часа, бях с катетър и някакъв малък дренаж. През първите 2-3 часа звънях на сестрите постоянно, не знам как ме изтърпяха, с въпроси: "искам вода, може ли", "искам обезболяване, корема ме боли", "искам да се завъртя на една страна, не ми се лежи повече по гръб" Grinning. Тук е момента да кажа, че сестрите и лекарите в отделението са най-милите и търпеливи хора, бяха уникално добрички и съм им изключително благодарна. Към 18 часа изврънках да ме раздвиждат и да ми махнат катетъра ( също не е страшно, слагат го в операционната след като си заспала, а махането не е болезнено ). На следващия ден дежурната сестра дори ми направи кафе преди закуската. Вече ми се полагаше и попара с чай, бях си доста добре и в кондиция. Видях се с д-р, каза ми как е минала операцията и какво следва, махна ми дренажа и ми сложи лепенки, с които мога да се къпя. Изписаха ме в ранния следобяд на 19.04.
Да спомена, че се и "изглезих" с някои екстри там - самостоятелна стая, гел против сраствания по време на операцията, както и скалпел тъндърбийт, които оскъпиха малко цялото начинание. Simple Smile
Сърдечно благодаря,
А
Операцията след цикъл ли се прави? Така ми каза Налбански.
Да разбирам ли, че проблемът при теб е бил само киста? Други оплаквания имаше ли преди операцията и какво ти препоръча лекарят?
Сега как си?

# 584
Аз бих препоръчала още едно мнение при д-р Магунска. Аз съм оперирана при нея и в момента продължавам да се следя при нея.  С изключително дълбока ендометриоза съм. Аз самата и предложих махане на яйчниците, но тя категорично отказа. Само че аз съм на 32г. Да, няма 100% гаранция, че с махането на яйчниците ще спрат проблемите с ендометриозата, но такива случаи са много малко. Аз съм постоянно на някакви хормони за поддържане на заболяването, защото при мен няма ремисия, когато имам цикъл. Без значение дали е след операция, золадекс или бременност, когато ми се възстанови цикъла, ми се връщат и симптомите. Добре съм, само без цикъл. Не съм имала проблеми от хормоните. Спирала никога не съм ползвала и не мога да кажа. Операцията не е страшна и възстановяването е бързо, но наистина трябва да е направена от добър специалист. В моят корем също всичко е било сраснало. Буквално каза, че всичко е било като една "топка" и въпреки това имам запазени всички репродуктивни органи. Успех Ви желая.

Общи условия

Активация на акаунт