Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 71

• 75 137
  • 1 199
  •   1
Отговори
# 1 035
  • Русе
Чайлд, стискам палци  притесненията ти да се окажат напразни Hug

# 1 036
  • София
Чайлд, за година и половина не си ли имала скенер или някакво образно следене? Дано всичко е наред!
Тинтири, дано и при теб нещата са добре и да не са активни тези гадинки!
Nikola, кога ти е операцията? След нея ще имаш ли пак химия или някакво лечение?
Аз също имам болки и естествено се притеснявам... На контрастна ехография на черния дроб съм на 29 ти. В момента пия Капецитабин.

# 1 037
  • Sofia
Ели_дечкин, помниш ли в Сити, беше на системи, на мен ми слага Золадекса. И се заговорихме и за него, и за Плевен - за изследванията. После май питаше тук за мен, ама аз нещо бях в голяма дупка и не пишех тогава. В Токуда ли се следиш последно и доволна ли си?
Скенери имам през три месеца, чисти. Но всеки път си имам едно наум. Всички са правени на едно и също място - Сити Младост. За костите обаче последно съм правила началото на август 2020 г.

# 1 038
  • Бургас
Тинтири, много съжалявам, че все пак излязоха мети. Бахти тъпия рак … как разбраха, че ги е имало още преди 2 години, че и на прешлените ли видяха нещо? Аз все разчитам, че като е бил чист ПЕТ скенера в началото, то всичко е хванато на време, а то може и хич да не е така. Сега с какво ще те лекуват? Аз доста чета за тройно негативния и напоследък се споменава имунотерапията като много успешна … по форумите има дами дето са по 7-8 години вече с костни мети и си живеят доста качествено.

# 1 039
  • Варна
Тинтири, значи все пак излязоха метастази. Съжалявам, но съм сигурна, че всичко е навреме сега и ще се погрижат лекарите да приспят всичко. Помня, че навреме ти беше открит рака, нямаше метастази във възлите... Как е възможно да няма мети там, а да има в костите?
Моята сцинтиграфия е на 22.07, много съм се спекла. Постоянно си откривам разни подутини, по лицето, по шията, отпред към гръдния кош и ребрата. Аз съм хормонозависим и 16 заразени лимфни възела и васкуларна инвазия, след края на лечението и ПЕТ-скенер, който беше чист, проф. Приперкова ми каза, че е цяло чудо, че няма нищо. Обаче то веднага след химия... Сега, година и половина по-късно хич не съм оптимист.

И аз нямам представа как с чисти лимфни възли(всичките - изтърбушени и обследвани) се явяват метастази в костите. Туморът ми беше голям около 1см., с бавноделящи се клетки. Но доц. Бочев каза, че това била много често срещана ситуация при жени с рак на гърдата. И че, както знаем, идеята на химиотерапията е именно тази - ако има нещо скрито, притихнало и невидимо, да бъде унищожено със "стрелба в тъмното". И всъщност химията прави така, че след терапия тези мети да подсветват на скенера, да излязат наяве, но вече изтощени и с рани от "стрелбата".

А как се разбра, че ги е имало още преди две години - много, много, много слабо забележими били на първия ПЕТ скенер, направен преди операцията още, но толкова слабо мъждукали, че трябвало някой целенасочено да ги търси, костичка по костичка, за да ги открие. В последсвтвие същите находки са се видяли и на обикновен, контролен скенер, но без никаква активност. Не са им обърнали внимание. И сега, след като е минало време и вече съм провела химиотерапия, започват да изплуват и да стават явни, но като извадени от нафталина.

По-спокойна съм вече. Каквото и да е, все пак е открито.

# 1 040
  • Sofia
При скенерите се виждало и по костите, ако има нещо. Така ми обяснява всеки път д-р Ганчева. И може би е така, защото точно на обикновения скенер се видя склеротичния фокус на прешлена, който изобщо не беше споменат после при ПЕТ скенера. При мен винаги сравняват с предходния скенер, пише го в епикризата. Ама колко и дали наистина сравняват - мога само да се надявам, че не претупват.
Тинтири, сега са се активирали, така ли? Не знам, за мен е нелогично чисти възли - далечни мети.

# 1 041
😔 направо съм без думи....
На 1см тумор без засегнати ЛВ.......

# 1 042
  • София
Тинтири, доколкото знам, костните метастази се борят много успешно, така че спокойно, доколкото можеш. Има добра терапия за това. Но явно трябва да си се следи човек постоянно, с всички видове скенери. Аз се бях поотпуснала след последния пет-скенер, но ще се обаждам на Великова да записвам пак някакъв...

Чайлд, стискам палци нищо да няма, нали знаеш, че човек си внушава понякога. Ако всяко възелче и болежка тръгна да си ги определям....пиши, моля те, като излязат резултатите!

# 1 043
  • Варна
Да, по-спокойна съм вече. Нямах за цел да ви наплашвам допълнително, моля да ме извините, ако съм причинила тревога. Но през цялото време си мислех за жените, които категорично отказват химиотерапия. В каква игра на зарчета се впускат. Dizzy Face

# 1 044
  • Русе
Ехааа, Чайлд, много се надявах тогава да е някоя от тукашните мадами. Hug Страшна мадама си и хич да не се навираш по разни дупки Simple Smile
Да, за лъчето и после останах в Токуда. По-експедитивни са. В лъчето са душица всички. На диспансерните никакво мотане, нали пътувам и не ми се виси напразно. За 15 мин с разходките по етажите съм готова. Лекуващата можеше да е една идея по-заинтересована, ама разчитам, че изследванията са ми наред, а другата информация получавам от тук.

# 1 045
  • Sofia
Всеки споделен опит е полезен и благодаря, че споделяш, Тинтири. И на всички момичета!Моето едно наум никога не е излизало от главата, след като си видях хистологичния анализ. Даже съм в другата крайност - постоянно нещо си следя.
Ели, мадама бях преди операцията Grinning
Радвам се, че си добре!

# 1 046
  • Варна
Тинти , съжалявам , но хубавото в случая е че са ги изтрепали нали ?
След като не са активни и са капсуловани ще имаш ли терапия ?
Пострестнах се и аз , за какво трябва да се следим като симптоми ?
На последният диспансер ми казаха че моят пет скен вероятно ще е догодина , така че има доста време до тогава.

Чайлд ,  стискам палци , дано да си внушаваш и тревогите ти да са напразни.

Мисля си и за Тита , не е писала отдавна .

Последна редакция: пт, 16 юли 2021, 18:14 от Муцито.

# 1 047
Тинти, важното е че сте ги уморили с химията и сега постфактум ги регистрирала, та да не ги мислиш и тях....Аз, също се чудя на хората, дето категорично отказват химия и резчитат да се лекуват с глад, със сокчета и с разни алтернативни( чета ги по групите във ФБ и лошо ми става колко народ вярва, че така ще си реши проблема). Явно, просто като е благодатна почвата( или както ми каза една колежка от тук- като е счупен ген-а), рака просто си вирее, където и когато свари.......И без да се филмираме излишно, е добре да се следим редовно и да правим каквото е необходимо, овреме)
Аз, не съм писала скоро, ама имах едни притеснения- от няколко месеца нивата на кръвната захар са доста високи, въпреки диетата която спазвах.....и се бях притеснила, че и диабет съм отключила, но се оказа поредния постКовид синдром.........или по-скоро последица от лечението му( ендокриноложката рече, че било стероиден диабет и като се поизчистя от стероидите, съм щяла да се оправя.......аз, чакам и да ми поспадне подуването и  да взема да спя, че вече съм опасна и за себе си и  за околните).

# 1 048
  • София
Не спиш ли? Аз имам понякога същия проблем, според мен е свързано с хормоналните - Золадекс и Екземестан и изкуственото вкарване в менопауза.
Изчетох де що има сайтове из нет-а за добър сън - общо взето това, което най-помага е стриктен режим - да не си изпусна времето за сън, както и ограничаването на екрани/светлини 1-2 часа преди сън, четене на книга преди сън помага, е, и малко чайове като мента/глог/валериан и мелатонин и магнезий 1 ч. преди сън. Но за мелатонина трябва да се посъветваш с лекар все пак.

# 1 049
  • Русе
Да Ви кажа, че аз вземам по едно валрианче вечер и успявам да дремна няколко часа, а и вълните не са толкова силни...Определено така се живее по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт