Нашите орхидеи – тема 34

• 33 169
  • 741
  •   1
Отговори
# 360
  • Мадрид / София
alayne, много зависи от корените до колко ги има и до каква степен са годни да поемат влагата от субстрата.

Ето я новата красавица, дано да оцелее:

Миризлива е, но е един мирис като на трева, не много приятен, но и не съвсем отблъскващ.

# 361
Angela61, имаше 5- 6 видимо здрави корена и както казах наченки на нови. Ще я чакам да я видя. Засега си стои в това. Положение и не мърда.

# 362
Едната ми орхидея от тези с пъпките, днес се е отворила, радвам й се Simple Smile Бях забравила, че е в този наситено розов цвят.

# 363
Здравейте,
Една орхидея може би е преполята (даже с топла вода) и в резултат на това са й окапали листата. Корените й обаче са много и абсолютно здрави. Дали ще оцелее ? И какви грижи да се полагат за нея ?

# 364

Има ли шанс за спасение според вас, или изобщо да не я мъча да я спасявам? Подариха я на майка преди 5 месеца. Е, толкова се е грижела за нея. Като видях горкото цвете ми дожаля за него. Мисля да го взема вкъщи да му приложа първа помощ, да изрежа изгнилите корени и листа? Ако въобще има шанс да се спаси разбира се.....

# 365
  • Варна
Има шанс според мен, аз загнило не виждам, в смисъл основата сякаш е ок. Тези смарангясани листа ги махни и си я гледай нормално. На слънце ли е стояла?

# 366
Не е стояла на слънце. Поливана е с 2 пръста вода постоянно стояща в основата на кашпата. Мисля има изгнило по долната част на корените и вътрешността на саксията. А горните части на саксията изобщо не са видели вода. Абе зарязана е на произвола тази орхидея

# 367
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
алмирра, пробвай. Simple Smile
от това, което се вижда ми се струва, че е била до прозорец, на силно слънце и са изгорели листата. почти съм сигурна, че корените са добре Wink кристалната топка ми подсказва, но
ако може да покажеш и корените ...

марбъл бийч, опитай, но няма да е нито бързо, нито лесно. ако не е нещо с огромна сантиментална стойност по-добре си вземи друга.

# 368

Корените почти не се виждат, защото е жабонясала вътрешността на саксията. Ще я питам дали е оставяна на слънце? Може и да е оставяна. По-скоро проблема е там, че не е поливана както е редно откакто е купена през септември.

# 369
  • Варна
Странно, точно като слънчево изгаряне изглежда. Освен да е имало повреда по листата още от началото и при майка ти да се е развила. Но и аз мисля, че лесно ще се възстанови при подходящи грижи.

# 370
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз не знам как е редно и как не е във вашите условия, но листото, което не е пострадало, не е дехидратирано и като цяло изглежда добре.

извади я от саксията изчисти хубаво корите и снимай корените. Simple Smile и ще се изненадваме. Simple Smile

# 371
  • Мадрид / София
Здравейте,
Една орхидея може би е преполята (даже с топла вода) и в резултат на това са й окапали листата. Корените й обаче са много и абсолютно здрави. Дали ще оцелее ? И какви грижи да се полагат за нея ?
Може да изкара кейки при здрави корени.

Корените почти не се виждат, защото е жабонясала вътрешността на саксията. Ще я питам дали е оставяна на слънце? Може и да е оставяна. По-скоро проблема е там, че не е поливана както е редно откакто е купена през септември.
Не виждам шанс да се възстанови. Полека лека си отива. Аз не бих се мъчила повече с нея, освен ако не е някой супер вид.

# 372
  • Варна
При орхидеята на Алмира виждам липса на централно листо ( изрязано). Четох, че липсата на такова води до заболявания по орхидеята.
Някой който е по- наясно би ли разяснил дали има истина в това твърдение ?

# 373
  • Варна
То е изрязано/паднало, но центърът на растеж не виждам да е засегнат, т.е. няма проблем да поникне ново. Проблем е ако от центъра излиза цветонос или пък е изгнил/изсъхнал, тогава в общия случай няма как да поникне следващо листо.

# 374
  • Мадрид / София
То ако имаше хубави корени можеше да пусне кейки и така да се размножи, но корените липсват или са в окаяно състояние. Затова не я виждам да оцелее. Напоследък много орхита развиват сухото гниене. Корените изсъхват и се спаружват и растението си заминава в неговия си Рай.

Общи условия

Активация на акаунт