Нашите орхидеи – тема 34

• 33 724
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
albena, аз установих, че най-безболезнено им се отразява пресаждането в активният период на разтеж, когато започната да пускат нови връхчета на колените и нови листа. Всички, които разбутах след като прецъфтяха и бяха в покой, едвам спасих.
Мини Марка дойде точно в периода на растеж. Имаше няколко нови връхчета на корените и новопоявило се листо. Пресадих го колкото и да ме беше страх да не го повредя. Листото вече порасна и избива друго, има и нови коренчета.
Имам още две пресадени в период на активен растеж и сега са направо като полудели. Изкарват нови листа едно сред друго и много нови въздушни корени пуснаха.

Аз бих изчакала да се пораздвижи и тогава бих пресадила.

# 481
Лудизията е земна орхидея. От снимките не се вижда субстрата, но ако е рехава пръст значи си е наред, стига да не е някаква съвсем сбита и глинеста.

# 482

Това са новите ми попълнения, въпрос  да махна ли кашпата или може и така.

# 483
  • Не съм от тук и съм за малко
Лудизията е земна орхидея. От снимките не се вижда субстрата, но ако е рехава пръст значи си е наред, стига да не е някаква съвсем сбита и глинеста.
Рехава пръст е. Не виждам да има кори или някоя друга от препоръчваните съставки, затова се чудя. Ще чакам да видя как върви.
Благодаря, Phloxx  и Sysly!

# 484
  • Мадрид / София

Това са новите ми попълнения, въпрос  да махна ли кашпата или може и така.
Честито! Може с кашпата, но пак си иска често оглеждане на корените за болестни изменения.

На моите фалчета им сложих допълнително осветление преди около 2-3 седмици и им се отразява добре. 2  от 4те пускат ново листенце. Една още цъфти. И една се съвзема след лечебни процедури. Подарих доста орхита, че ми трябваше място, а и като са много нагъчкани не им е добре. Сега има повече разстояние и въздух между тях.

Последна редакция: нд, 23 май 2021, 14:17 от Angela61

# 485
  • Бургас
Здравейте момичета и Честит празник!

Днес ме обзе желание да разбутам новия ми Милтонопсис, защото вади новите булби на хармоника. Четох, че е възможно липса за на влага или обратното прекалено много влага. Та извадих го корените много добре влага вътре имаше не прекалено много, поливах го с накисване през седем дни. Обаче и едни петна на новите листа излизат

От какво мислите, че са тези петна? Пръсках два пъти с Нисоран, имам и Вазтак. Чудя се какво не и харесва.

И бебето ми(кейка)надявам, се че е това за първи път ми е
Ще видим може и цветонос от такъв от спяща пъпка.
По повод на бебетата-кейки една позната ми разказа като виц как една сутрин открива на една орхидея две бебетата-кейки и радостно извикала и споделила, че чакат две бебета на мъжа и, а той прибледнял и замлъкнал, щото си имат две деца сега и близнаци ли ще чакат Joy

# 486

Честит празник на всички!
Какво да я правя, от март я имам но не върви добре. Дайте съвет за пръв път имам такъв вид и според мен има шанс.

# 487
  • София
Maя, тоето кейки по-скоро е цветонос.
Ама ти пак му се радвай Blush

# 488
  • Бургас
maia това Камбрия ли е или Милтония/Милтонопсис. Виждам, че корените не са добре. Има ли здрави? Но пък има нова псевдобулба. Субстрата как беше като я извадихте? Ако искате изчистете изгнилите коренчета оставете я половин един час в разтвор на Топсин после я засадете отново. Ако е Милтония поне моята не обича да и изсъхва субстрата напълно. За Камбрия още не съм наясно какво и харесва по сухо или не, но нея кисна доста по рядко от Милтония.

# 489
  • Варна
Мая76, милтониопсиса прави листата на акордеон при липса на влага. Пробвай да опръскваш сутрин субстрата и дано има ефект. За петната по листата не мога да помогна. Simple Smile

# 490
Доживях!

# 491
  • Бургас
Сърцетуп направо получих от тази разкошотия!

# 492
  • Варна
Импала, прекрасна брасада. Заслужавало си е чакането. Simple Smile

# 493
Имам я от края на 2015 г., това е първи цъфтеж при мен. Изпитание за търпението ми.

# 494
  • София
Рехава пръст е. Не виждам да има кори или някоя друга от препоръчваните съставки, затова се чудя. Ще чакам да видя как върви.
Благодаря, Phloxx  и Sysly!

albena, обърнете внимание, че има различни видове орхидеи. Различават се не само по форма и име, а и по местообитание - едни са въздушни /епифити/ като фаленопсисите, втори се закрепват за камъни и се наричат литофити, трети са земни - виреят в почва. Българските диви орхидеи, например, са земни. Лудизията също е земна орхидея - расте в обикновена почва, не ѝ трябва прозрачна саксия, нито кори или други примеси.

Последна редакция: вт, 25 май 2021, 00:56 от Raya

Общи условия

Активация на акаунт