Нашите орхидеи – тема 34

• 33 768
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
  • Мадрид / София
Честит празник!

Мойте минита заминаха на по-хубаво място. И приводних 3 фалчета като последно. Съхнат им корените  и не знам защо. При положение, че влагата е над 40% - средно около 50% е, температурата около 18-20•С и не ги преполивам. Това е положението. Най-добре са белите фалчета, с много и хубави корени.

# 226
Момичета, моля за помощ! На път съм да убия втори дендробиум фаленопсис. Мислех че преполивам, но повечето корени са изсъхнали. Ето какво остана, раздели се на три. Същото се случи с първия, тогава не можах да спася нито една деленка.
Може ли някой да ми обясни, ама като на пълен идиот - как да го садя, в какво, как да се грижа за него. Трите заедно ли да засадя, или по отделно. Много четох из интернет, уж спазвах препоръките, но резултатът...ето го Confused

Майче, благодаря ти за снимките. Тя пее от щастие направо, браво на теб Heart Eyes Много добре гледано растение Heart Eyes

# 227
  • Варна
Честит празник момичета, бъдете здрави ,:) Прекрасни цветя показвате.

Флокс, най- малко съм аз човекът дето да дава съвети за дендробиум, т.к. тези въобще не ги разбирам. Моят дендробиум фаленопсис е на режима на фалчета. Първо беше окачен, но след едно отсъствие го намерих с 2 изсъхнали издънки и оттогава е върнат в кори. Гледам го като фалче, единствената разлика е, че е по- засенчен и го кисна за максимум 15 минути. ( случвало се е да го забравя и за по- дълго)

Стискайте палци, ако и този път не отвори ще хвърчи през прозореца. Head Band Само песни дето не пея вече.

# 228
  • Варна
Аз пък точно дендробиумите изобщо не ги мисля, от април до ноември са изперени на остъклената тераса, пече ги яко слъцето, поливам проточно на чешмата като ги оливам хубаво, с две думи изобщо не им треперя, не ги засенчвам и не ги пазя от намокряне. Много добре си се развиват.

# 229
Месечинка, с какво изложение е терасата? И аз не съм забелязала слънцето да им пречи, но ги държа засенчени защото прочетох че така трябва Grinning

Флорен, и аз го гледах последно при фалчетата, и забелязах, че поне при мен не обича много вода. След всяко поливане му пожълтяват връхчетата на листата.
Любопитна съм, какво е твоето с цветоноса? Прилича ми на бамбукови стръкчета Grinning

# 230
  • Варна
ОФ... предварително моля за прошка Bowtie
Ще ви омръзна в следващите седмици, ноооо...... Не мога да се спра Heart Eyes

# 231
  • Бургас
Охх Вещи каква е тази красотичка? - прочетох писала си по напред. Това от рода на Катлеите ли е?
Не ми омръзвате ама хич като гледам красотите ви.

# 232
  • Варна
Източна е, цяла сутрин пече яко. Някой в темата беше писал отдавна още, че напротив, дендробиумите имат нужда от повече слънце и аз изцяло се съобразявам. Единият се пука да цъфти7-8 цветоноса има. Не съм забелязала да им пречи слънцето, нито изгарят, нито изсветляват листата, определено смятам, че понасят пряко слънце, за разлика от фаленопсисите... Поне моите Laughing

# 233
  • Варна
...
Флорен, и аз го гледах последно при фалчетата, и забелязах, че поне при мен не обича много вода. След всяко поливане му пожълтяват връхчетата на листата.
Любопитна съм, какво е твоето с цветоноса? Прилича ми на бамбукови стръкчета Grinning

На моят му изгарят листата от силното слънце и отскоро е преместен в единия ъгъл на перваза дето не напича прекалено много. Не съм забелязала начинът ми на поливане да му влияе негативно. Simple Smile

Това подпряното с клечка за зъби е цветонос ( пореден) на орхидея дракула. Този път има няколко цветоноса и се надявам поне един да разцъфна. Другите успешно се забиха, докато този упорито се опитва да пробие ръба на саксията. Поради тази причина се опитвам поне да го насоча нагоре. Ако не друго поне до цветоноси го докарвам. Head Band

# 234
  • Русе
Вещи, разкошни орхидеи показваш! Браво за цъфтежите!
И моите дендробиуми с катлеите са на най- светлите места.
Мая , аз днес прехвърлих Милтонията в голяма саксия без да я разбутвам само я допълних с кори отстрани. Постоянно беше суха и половината извън саксията. Надявям се така да и е добре!

Скрит текст:

# 235
О бо-же е тази катлеестата! ФЛЮБИХ се в нея. Какво е че да го търся?

# 236
  • Варна
Охх Вещи каква е тази красотичка? - прочетох писала си по напред. Това от рода на Катлеите ли е?
Да, Майче, някаква катлея - Myrmecatavola - Brassocattleya Polka Dot × Myrmecophila tibicinis - това намерих като информация. Имам я от по-миналото лято, за първи път цъфти и съм очарована Heart Eyes Не знам дали ще изкара аромат, това тепърва ще го проверявам, но предвид насладата за очите , ароматът не е задължителен.
Све, ре-ГЕ направо съм откачила днес- само се въртя около нея и подскачам .... срам, не срам ще си призная - сутринта като я видях цъфнала я разцелувах от радост Joy

# 237
  • Бургас
*sve* прекрасен розов сладкиш Heart Eyes. С тия едри кори няма ли да просъхва бързо?

Вещи аз пак на поправителен Flushed, как я гледаш Катлея? Колко често поливаш, то е до домашни условия, но да се ориентирам на прав път ли съм или.... Моята единствена Катлея е замряла за момента от пресаждането, но беше с много изгнили корени, сега новички пуска ама много бавно...Сложила съм я на светло и опръсквам отгоре през ден два горния слой дали е добре?

# 238
  • Варна
Майче, честно ти казвам , не знам. Ровя се да чета, а тя и формацията толкова различна, та изобщо не съм наясно. Веднъж пише много вода, слънце и топло, после - корените загниват, не трябва да се прекалява с поливането и трябва да има дренаж. Добре ама ако трябва дренаж лак ще се осигури тази много влага дето трябва? А ако загниват корените и трябва дренаж защо купените ми катлеи пристигат в подгизнал сфагнум, сбит като камък ....
Абе, изобщо цялата работа е толкова объркана....
Тази хубавица конкретно я обрижвам откак видях че вади цветонос - дотогава от време на време я поливах отгоре по малко , киснене само в летните жеги. Тъй като е излязла от саксийката често пръскам външните корени, защото те нямат откъде иначе да вземат влага. Тор от време на време.... Абе нищо конкретно, за което да кажа - “това работи”. Единственото, около което виждам, че се обединяват мненията е, че е нужно субстратът да е пресъхнал добре между поливанията. И аз се уча все още - ето другата катлея, която похвалих, че в цъфтяла 3-4 пъти досега за две години, в момента не пожела да извади цветонос за съжаление. Сега ще я умувам какво не й харесва.... Confused

# 239

И един въпрос какво ли е това? Confused

Общи условия

Активация на акаунт