Нашите орхидеи – тема 34

• 33 160
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
  • София
според мен това не е сухо гниене, а класическо гниене от непрекъснато киснене. А листата са си точно като изпържени на слънцето. Просто трябва да се промени метода на гледане.

# 376
  • Бургас
Добро утро Hug

Слънчев ден ви желая.

# 377
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
алмирра, не я ли извади от корите?
Simple Smile любопитна съм.

# 378
  • на Мелмак
Аз да споделя с въпрос - пресадените цъфнали орхидеи от миналата седмица нямат признак на увяхване. Това добре ли е? Или просто са устойчиви и може по-късно да оклюмат? Flowers Bouquet

# 379
  • Бургас
На фона на красотите, аз да се лепна на стената на срама Flushed
   Моята "баба" Орха, дето е била примерна поне 6 години, тази година не щя да цъфне, а бавно взе да се спаружва. Установих, четейки темата, че е в онези кашпи-убийци и реших да я разбутам да я видя. Що корен извади... един час мих и правих опити да разделям, ама трудна работа. Пълно е с изсъхнали корени, зелените и те са спаружени и едни такива плоски и не знам още какво да я правя... Да режа сухото и да се моля да оцелее или да се пробвам да навивам всичко пак и да нагласям в някоя друга саксия?
Скрит текст:

Зигчо ме ядоса с едни изсъхнали в краищата листа и спиртосах една ножица, резнах му ги заедно с изсъхналия цветонос, напудрих с канела... и след няколко дни си получих отмъщението, което дори беше красиво, хихи. Трицветно изсъхване/гниене и вече 4- листа поне е хвърлило така. Сбръчканата булба (или псевдобулба - не им разбирам на това семейство още) си стои все така сбръчкана, както като ми го изпратиха.
Скрит текст:

А на милтониопсиса  му се появи бяла плесен отгоре на корите и на един-два стърчащи в ниското корена и не знам дали имаше връзка с това или просто така си му увяхват цветовете, но по краищата само на цветовете започна да става кафяво и оклюмаха. Имаше и 2-3 нишки паяжина между саксийката и кашпата. Напръсках горния слой кори с кислородна вода, че го прочетох нейде. После взех да откривам повечко паяжини, макар и без съхнене, без гниене, без видими следи от буби някакви и напръсках с биокил. Пренощува на терасата, след 2 дена накиснах във вода, че беше сух и ще видим дали ще го гътна успешно или ще оцелее...
Скрит текст:

Не ми е период май или толкова си мога Disappointed

# 380
  • София
добре ли е, че пресадените орхидеи са живи и свежи?!?
Ми много е добре. Не е задължително след пресаждане да започне да вехне. Радвайте се на цветовете

# 381
  • на Мелмак
Благодаря Ви за отговора! Flowers Hibiscus
След неуспешната първа, ме е страх Grinning

# 382
  • Бургас
Брадичке нормално е като увяхват цветовете на Милтонопсиса да съхнат така. Обаче малко забит ми се вижда, с колко булби е, виждам една. Добре е да се третира с акарицид. Днес и аз загледах новия Милтонопсис започнаха да се появяват едни съмнителни петна по листата и обилно го напръсках с разтвор с Нисоран това имам.

# 383
  • Бургас
Майче, да, с една булбичка е, немощна една такава и така си го взех. Не съм фен на ръчкането след закупуване, че така ми умират обикновено Grinning

# 384
  • Варна
БРАДА, махай смело всичко изсъхнало - то така или иначе не върши работа. Включително тези люспи от стари листа около розетката - те възпрепятстват пробиването на новите корени. Обработи я с каквото имаш против гниене, остави я да засъхне една нощ по корени и я слагай обратно. Ако имаш вкоренител може да я напудриш за всеки случай.
За зигопеталума не се коси - проблемите не се развиват чак толкова скоростно, така че рязането не е причината за гниенето. Явно растението е било болно отпреди.
Редактирам се: На баба ти даже аз бих скъсила розетката с 1-2см. Задължително на среза тогава нещо за дезинфекция и протекция от гниене и може 2 дни да я оставиш по органи...

# 385
  • Бургас
Вещи, благодаря за включването Heart ! Обаче нищо нямам препаратно. Дай ми, моля те, нещо конкретно като име и да ходя до аптеката Simple Smile

# 386
БРАДА, махай смело всичко изсъхнало
Скрит текст:
- то така или иначе не върши работа. Включително тези люспи от стари листа около розетката - те възпрепятстват пробиването на новите корени. Обработи я с каквото имаш против гниене, остави я да засъхне една нощ по корени и я слагай обратно. Ако имаш вкоренител може да я напудриш за всеки случай.
За зигопеталума не се коси - проблемите не се развиват чак толкова скоростно, така че рязането не е причината за гниенето. Явно растението е било болно отпреди.
Редактирам се: На баба ти даже аз бих скъсила розетката с 1-2см. Задължително на среза тогава нещо за дезинфекция и протекция от гниене и може 2 дни да я оставиш по органи...
Аз бих махнала и всички люспи от стари листа, /направо ми бодат очите/ до зелено и бих скъсила стеблото до здраво.

# 387
  • Бургас
То така е вдървено всичко, че ме е страх да не нараня розетката. Ще пробвам да разцепвам и издърпвам с пинсета остатъците, но дори остатъците от старите  цветоноси са като дървени пръчки и нямат отчупване Sad  Така или иначе ще опитам - или ще живне и ще се върне към доброто старо време или ще си отиде по-скоропостижно Grinning

# 388
  • София
За дамата с изгорените листа на орхидеята от майка ѝ - орхидеята изглежда съвсем прилично за опечено от слънце растение. Била е на слънце със сигурност, както и на много светло място /вероятно я е греело поне два часа на ден/, за което съдя по жабурняка. Това са алги, които се размножават така, само когато има силна или пряка светлина. Няма проблем, че е била в два пръста вода на дъното постоянно - моите са всички така. Можете умерено да я торите с азотен тор, за да възстанови листната маса. Гледайте да не я преторявате. Ако ви дразни зеленото, то можете да полеете с кислородна вода (3%), блед разтвор на калиев перманганат  или да ползвате алгицид /внимавайте, да пише, че е безопасен за висши растения/. На ваше място не бих я пресаждала.

За дамата с повяхналата седмица след пресаждането орхидея - най-често проблем възниква от промяна в режима на поливане. До сега е била с гъба и влагозадържащ субстрат, вие я поставяте в кори и я поливате рядко. Нормално е да е дехидратирана. Полейте/накиснете я добре за по-дълго или по-често. Внимавайте първоначално да не развие едема от обилното поливане.

Имам няколко кейкита от минита. Даже има сортове, които са склонни да образуват кейкита, като кръстовете на екуестриса например. Кейкитата на минитата по цветоносите са невероятно сладки - съвсем миниатюрни, което не им пречи да си вадят собствени цветоноси. Под ръката ми се вижда и по-малкото братче - около 2 см. е   Simple Smile
На снимката се вижда, как в чашите отгоре има развили се алги. За сега не мисля да ги махам - не пречат и на орхидеята.

# 389

Трябва ли да режа жълтото листо или да го изчакам само да си падне?

Общи условия

Активация на акаунт