Нашите орхидеи – тема 34

• 33 168
  • 741
  •   1
Отговори
# 390
  • София
след няколко дни ще изсъхне само и ще падне

# 391
Брадата, не се опитвай да чупиш стари цветоноси, може да нараниш растението така. Аз ги режа възможно най-близо до стъблото, с фини островърхи клещи секачки. И сухата розетка я режа така. Изобщо имам си вече голям набор инструменти за ремонт на орхидеи Blush
Винаги режа сухата долна част, понякога и заедно с част от старите корени. По-добре е орхито да си пусне нови и здрави корени отгоре, ако му трябват, отколкото да хаби енергия за старите полуизсъхнали корени, и да ги удължава и разклонява до безкрай.

Рая, и аз мисля, че алгите не вредят, в природата орхитата също не живеят в стерилна среда. Даже може би са полезни. Мия кашпите понякога, само защото ме е страх да не се развият гъбички. Само вода ли има при теб в чашите, или слагаш и течен тор?

# 392
  • София
Phloxx, всичко сипвам - тор, фунгициди, инсектициди, чиста вода, разтвор на калиев перманганат, кислородна вода. От каквото има нужда растението, наливам вътре.

# 393
  • Русе
Вандата отново цъфна! Споделяла съм, че не пуска листа и не се развива по никакъв начин, само цъфти, но скоро няма да има откъде да го прави.

Купувах фаленопсис за подарък, взех един и за мен. Ей такава не бях я свършвала! Разпакетирах я чак след дни и едва тогава видях централния цветонос.

Скрит текст:

# 394
  • Бургас
Прекрасни са цветовете и на двете! Heart Eyes 

Моята "баба" се опитах да я подрежа, ама толкова суха и твърда беше розетката долу, че не успях и просто отчупих сухата част с голямата "брада" сухи корени.
Скрит текст:

Почистих каквото успях, напудрих с активен въглен, че агроаптеката беше затворена и не успях да взема нищо и ще оставя така 2-3 дни. После слагам в нови кори и саксийка, накисвам  ден след това и наблюдавам както нея, така и другите проблемни питомки Simple Smile  Благодаря, момичета Hug

# 395
  • Варна
Брада, ТОЧНО така се прави - като го напънеш, растението само се счупва на точното място. Иначе с ножицата може да не преценим правилно. Ама ти каза че канела имаш - напудри среза с нея - тук май четох, че е доста силна и не се препоръчва за щяло и нещяло, но пък е перфектна за срезове. Иначе от агроаптеката ще ти предложат Топсин, най-вероятно.
 Аз не съм много знаеща относно препаратите, МОМИЧЕТА помагайте!

# 396
Срезовете ги топвам в сух и стрит на фина прах активен въглен. Търся си овощарска замазка, която е точно за тази цел и я има  в агро аптеките, но не съм сещала. По принцип овощарите си я забъркват в домашни условия, но чак толкова още не съм задобряла.
Четох, че най ефикасното средство за замазка на срезове е Споробактерин, но вече няма внос. Има обаче аналози -   БИФИФОРМ, Acipol, Linex, Bifidumbacterin, Maxilak, Gastrofarm. Първият препарат го има в аптеките и ще рискувам да пробвам.
Правих опит да поръсвам със сулфатиацол, но не беше успешен. Мястото мухляса и се наложи да срежа отново до чисто.
Голям съм екстремист, но пък ми се получават експериментите. Още не съм успяла да уморя растение по този начин.

Добавям тук едно видео на изложба в Петербург за редки видове орхидеи. Следя една рускиня, която е го е качила на страницата си.
На когото му е интересно може да се наслади на доста редки красоти. Heart Eyes

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 15:33 от Sysly

# 397
Не мога да не нахваля прословутите Schwerter. Поръчах си три броя с доставка до адрес в германия на бг-превозвач. Малко се опасявах че може нещо да пресъхнат, да измръзнат, да се претоплят и тн.
Ами то толкова внимателно опаковани, че просто няма как да се случи такова нещо. В кашона - бъбълс от всякъде.
Всяка орхидея опакована ето така:

После така

И най-после така

Едната е с цветонос, а ми се струва че и другата има нещо подобно😍

Абе изобщо- хваля ги!
(Вземах си и от борсата швертер - едната я бях поръчала С цветонос в самото описание и беше по-скъпа, а ми я дадоха без-подозирам че е отишла при някой друг, и затова реших да пробвам директно). Мисля че ако си позволя да поръчвам пак-отново ще е директно!
Сега само трябва да се опитам да не уморя настоящите:-)
(Взех mini mark, който е с израстъчето подобно на цветонос, tetraspis c1 и stuartiana nobilis x tetraspis green- тя си е с цветонос)

Последна редакция: чт, 13 май 2021, 13:33 от second

# 398
  • Варна
Секънд, честити придобивки ! Simple Smile

Би ли обяснила като на лаик как става поръчката до превозвач ? В смисъл намираш адрес на бг- превозвач, даваш го и за каква сума горе- долу доставят поръчката ? Не съм поръчвала до превозвач и затова ми е интересно.
Иначе и аз не останах доволна от поръчката чрез борсата. Simple Smile

# 399
Благодаря!

Аз пазарувам разни неща от амазон и ползвам бг-превозвач, който има склад в германия, където събира пратките и после ги доставя в Бг срещу цена на килограм. (Ползвам gabco).
Цената на швертер за доставка до адрес в германия е 7,50 евро.
Цената за доставката от там до тук ми беше 3,60 лв.
Като се регистрираш в сайта на швертер ти дава да си попълниш адреса на доставка- там попълваш данните на бг превозвача и номера с който си регистриран при тях- на сайта им има инструкция как точно да опишеш адреса. И така:-)
Плащах с пейпал.
Иначе има и директна доставка до БГ с дхл, ако не се лъжа цената за доставки в Европа е около 25 евро, затова реших да опитам през превозвач. Цялата процедура от поръчката до получаването тук отне 9 дни

# 400
  • Варна
Секънд, чудесни са! Превъзходни растения! Нямам търпение да видя как цъфти кръстът стюартиана и тетраспис.
А това с доставката е супер интересно. Ако решиш да практикуваш отново този начин, свиркай, моляяяя Hands Pray

# 401
  • София
second, чудесно растение! Радвам се, че се е получило без усложнения. 9 дена си е било треперене сигурна съм. Честити ви красоти и да ги покажете разцъфтели. Особено къста на Стю.

# 402
  • Мадрид / София
Сдобих се с онцидиум туинкъл червен и още един бял. Много ме кефят, че са малки по големина и не заемат много място. Обаче са без цвят, иначе са здрави растения.  

Такива (снимка от интернета):

Последна редакция: чт, 13 май 2021, 16:30 от Angela61

# 403
Анжела честит Тункъл! Имам бял (всъщност е бледо розов). Червения ми е мечта!

Цитирам мой пост от 2019 в Фб относно вандите. Отдолу слагам текущи снимки.
"
За тези , които питаха  уточнявам следното:
1. Всички са в саксии тип кошници , посадени в едри кори.
2. Стоят на най- светлото място - южно изложение. Преди лятото ги местех на североизток , на еркерен прозорец,  на цветарник, но саксиите са тежки, от отворения прозорец става течение и саксиите  падат. Откак измислих тази схема с кошниците нещата станаха  много удобни.
3. През пролетта и есента когато слънцето стои ниско и силно пече,  закачам кошниците една идея по-надолу ( тялото на парното позволява ). Така саксиите се дръпват леко по-навътре, на сянка и това пречи да им изгарят листата.
4. Тук най-интересното - зимата поливам един път на месец, лятото един път на две седмици. Ако лятото вече мноооого ми дожалее за тях мога да ливна малко вода в саксиите но да кажем два пъти за този 14 дневен период.
5. Поливам с накисване. Оставям накиснати час-два. Торя да кажем 3-4 пъти в рамките на цялата година, с какъвто имам като тор за орхидеи. Когато кисна добавям към водата 2-3 капки смес от три масла- лавандулово, чаено дърво и третото не помня но след малко ще проверя и ще допиша. Намерих - лимоново масло е третата съставка. Казват че били добри срещу гниене, действало антисептично. Вероятно нищо особено не става , освен че аз съм малко по-спокойна Wink
6. Ще ви направят впечатление едни въженца -усукани по корените - това е част от самополивната ми система използвана когато отсъствам лятото. Краищата на въженцата оставям потопени в едни бутилки и така влажната материя се допира до корените и ги влажни. След седмица, десет дена водата свършва, въженцето изсъхва и вандата чака да се върна. Практикувам това от 4 години - няма Ванда която да е страдала или изсъхнала докато ме няма, като време това е между три и четири седмици. Така че нуждите на вандата от вода според мен са силно преувеличени.
7. И най -важното е да си набавите здраво растение , без онова вдървено дълго предълго стъбло, може да е младо растение , желателно да не седяло дълго в магазина и обгрижвано от тамошните продавачки и преоценено. Не че има гаранция но така се смаляват рисковете да се заради с нещо.

От тук нататък съм готова да отговарям на конкретни въпроси, като ще пиша отговорите си като коментар под всеки пост!
Ванда_цъфтеж_2019
"

Последна редакция: чт, 13 май 2021, 16:07 от _re_ge

# 404
  • Варна
Секънд, благодаря за информацията. Вероятно ще пробвам на есен да направя поръчка. Или ако решиш отново да поръчваш се присъединявам към призива на Вещица- свиркай. Simple Smile

_re_ge, много полезна информация за отглеждане на ванда-та. Simple Smile

Анджела, честити придобивки и на теб. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт