Нашите орхидеи – тема 34

• 33 737
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
От вчерашното ходене до Lidl, се сдобих с  преоценено на 5.99 мини. Имаше различни цветове. Тази ми се наби на око, и си я взех без да му мисля много Blush Беше в гъба ужасно суха, корените ми се видяха добре
Скрит текст:
Макар и прецъфтяваща, на единия цветонос има 2 нови разклонения

# 496
И аз вчера ходих, но нямаше нищо. Всъщност, при нас често има повехнали цветя, но си се продават напълна цена. В Кауфланд и Метро съм виждала преоценени, в Лидл - не.

# 497
И аз вчера ходих, но нямаше нищо. Всъщност, при нас често има повехнали цветя, но си се продават напълна цена. В Кауфланд и Метро съм виждала преоценени, в Лидл - не.
В малък град съм, може би е това причината. Доста често има при нас преоценени, мисля че миналата седмица бяха по 12-13лв тези минита. И съм забелязала в нашия  Lidl не ги поливат. И са в сравнително добро състояние преоценените.

# 498
  • Не съм от тук и съм за малко
Скрит текст:
Лудизията е земна орхидея. От снимките не се вижда субстрата, но ако е рехава пръст значи си е наред, стига да не е някаква съвсем сбита и глинеста.
Рехава пръст е. Не виждам да има кори или някоя друга от препоръчваните съставки, затова се чудя. Ще чакам да видя как върви.
Благодаря, Phloxx  и Sysly!
albena, обърнете внимание, че има различни видове орхидеи. Различават се не само по форма и име, а и по местообитание - едни са въздушни /епифити/ като фаленопсисите, втори се закрепват за камъни и се наричат литофити, трети са земни - виреят в почва. Българските диви орхидеи, например, са земни. Лудизията също е земна орхидея - расте в обикновена почва, не ѝ трябва прозрачна саксия, нито кори или други примеси.
Много благодаря, Raya! Hug
Притеснявах се как ще се справя с пресаждането точно на тази орхидея, но това много ме успокои. Имам доста да уча по темата. Blush

# 499
Май ще чакам цвят и от другата швертерка😎
Тя е много странно полегнала, чудя се как да я завъртам, че малко да се изправи, ама засега не особено успешно. Направо е разстлана върху саксията и кашпата..

# 500
  • Варна
Impala , браво , момиче! Изби рибата направо Heart Eyes
Ама и как успяваш така хладнокръвно да ги изчакаш да разцъфтят всички пъпки, та да снимаш..... плашещо е, наистина. Такова спокойствие, чувала съм, е характерно за серийните убийци JoyKissing Heart

# 501
  • Бургас
Секанд, Лиодорото ми и още няколко са така полегнали - спасението е керамична кашпа, с пластмасова се кюлват и изсипват.

Днес изкарах една орха- беше много добре само гъбата от средата изкарах обаче после колко трудно я върнах обратно в субстрата не е истина. Вече мисля само при крайна нужда да вадя.
Загледах две Ванди в Практикер, но се чудя коя е по добре да взема ако набера смелост. Едната е по стара с три цъфтежа и повече листа, но малко дебели корени, другата си мисля, че е млада с един цъфтеж с малко листа някои с петна сякаш от слънчево изгаряне или от препарати, но пък с повече дебели корени. Мисля да я положа във ваза, но още вътрешното ми чувство не е убедено дали да си взема Ванда.

# 502
  • Варна
Почти всичките са ми полегнали, то това им е естественото състояние, а не да растат нагоре. Завързвам кашпите или пръчките за цветарника, за да не се преобръщат.
Ето сървайвъра, нищо особено не е, но много се радвам на новоактивираното връхче на коренчето в субстрата, новия корен, който се вижда (има още два от другата страна) и новото листо. Големият корен е този, на който върхът е прекъснат, за щастие не проявява склонност да гние повече, стои си така. Само сфагнума отгоре добавих, ей така за фасон Laughing Надявам се да върви добре и да цъфне догодина, понеже не знам какъв цвят е и ми е любопитно.
Скрит текст:

# 503
Според вас добра идея ли е да преместя орхидеите от вътрешната страна на остъклена тераса, която през деня е с отворени прозорци. На перваза вече пече директно слънце и мисля да ги преместя на терасата за лятото. ОБАЧЕ, вътре в стаята имам 55% влажност и те се чувстват добре, а на терасата понеже е отворена, влажността пада на 40%. Дали ще се чувстват добре там?

# 504
  • София
пробвай с едно, две за някакво време и ще прецениш. но влажността не ти е проблем. През зимата влажността на перваза ми е 60-65%, лятото 35%. Живеят си от години така. Ако не е влагомера, няма да разбера

# 505
Много срамежлива, не успях да я снимам анфас

# 506
Phloxx, това Палечка ли е? Heart Eyes Каква е пухкавка! Изглежда като заскрежена. Пу-пу да ти е здрава и дълго да те радва!

# 507
Phloxx, удивителна е Heart Eyes
Как се казваше? При следващи поръчки ще ми е първа в списъка.
Влюбих се Blush

# 508
Кауфланд слатина, едри цветове на 10 лв / мидита на 9
Аз пасувам вече 😊

# 509
  • Варна
БоЗе, Бозеееееее Heart Eyes Флоксче, това сладкишче има ли 20ст. диаметър Grinning

Общи условия

Активация на акаунт