Седмокласници 2020/2021 - Тема 11

• 32 150
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
  • София
В НГДЕК има руски. 133то си е руско. Може да видите и 125то сякаш, сигурно има и други. Мисля, че ще е видно от ДПП, като го обявят.

НГДЕК в системата за кандидатстване ли е или отделно?
НГДЕК е със собствен прием, балът се формира от 2*НВО по БЕЛ (максимум 200 т.), 2*оценка от изпита по история (максимум 200 т.). Взимат се оценките от БЕЛ (максимум 50 т.) и История (максимум 50 т.) от удостоверението за завършен 7-ми клас. Отново максималният бал е 500 т. Имат изискване общият успех за 7-и клас да не е под 4, както и оценките от удостоверението по БЕЛ и История да са не по-ниски от 5.
Ще имат подготовка за изпита от 10 до 18 май - учители от училището ще се включват сутрин и вечер по 2 часа и в края на периода ще има тест, който след това ще го обсъдят с децата.

# 526
  • София
Изглежда май наистина ще ги върнат след 17.05, защото на девойката вчера учителката по математика им е казала,  да не се отпускат много защото още много малко им остава от ДО и след това като се върнат до края на годината ще правят почти всеки ден (те имат всеки ден, като два дни от седмицата имат по 2 часа) тестове според времето с което разполагат.
Дано нистина да се случи.

# 527
  • София
Мармотче, къде учи по-голямото дете?
Тук няма ли да обсъждаме училища?
Бих искала вие да споделите изводите си за ЧУ Иван Апостолов. Какви съпоставки могат да се направят с АК примерно. За Апостолов нямам актуални проучвания, обаче на сайта им има толкова свежи преподаватели Simple Smile

# 528
Благородно завиждам на тези, които са по един клас и си учат присъствено. Щерката са по 6-7 от набор, включително и в горен курс са така, и са онлайн от най-,най-рано включилите се. Затова мисля, че тази година никак не е справедливо за повечето. При ДО са с намалени часове, минаващи във затруднения с интернета, особено сега когато заради 5 ти и 6ти клас учителите са в училище, а не от тях си и е загуба на време. Тази седмица имат по цели 2 часа БЕЛ и математика по 30 мин. от всичките 4 учебни дни.
Моето дете е твърд привърженик на присъственото и дума не дава да се каже да я спра, ако ги пуснат присъствено. Но се притеснявам за карантиниране. Само че си мисля, че след празниците ще има рязък скок на болните, защото сега се пуснаха всички мероприятия, така че ще видим как ще е

# 529
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
вчера в разговор изникна училище "Джон Атанасов".
някой има ли информация за него?

# 530
  • София
Професионална гимназия. Обикновено е резервният вариант за желаещите ТУЕС.

# 531
  • Варна
Добри, не знам дали ще е полезно, защото е стара (от преди 7-8г) информация, но на позната близнаците се разделиха след 7 клас - момичето в 157-мо (втора испанска го водят, май), а момчето - в Джон Атанасов. Последно като се видяхме вече тъкмо бяха завършили. Беше изключително доволна жената от училището на сина си, от преподаватели, среда, специалност. Момчето беше вече прието студент в ТУ (ако не се лъжа) без допълнителни уроци. За момичето и неговото училище не чух нищо подобно, за жалост. Но това е пак информация тип ЕЖК, която не почива на особено обективни данни.
Сега ме вълнуват идеи за подарък на класната, както и отпразнуване на завършването на 7 клас. Та ако някой друг също е в "комитета по тия работи" на класа си - споделяйте да обменяме мисли Simple Smile

# 532
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Благодаря за информацията за "Джон Атанасов". не знам какво си говорят децата, но понякога ми задава въпроси, а аз не мога да отговоря. Simple Smile да разбирам, че Джон Атанасов е само с НВО?  няма свой изпит.
при нас никой нищо не е казвал за подарък. а май вече е време да го помислим.
отпразнуването ще е с екскурзия някъде - не съм го измислила още. Simple Smile

# 533
  • София
Бих искала вие да споделите изводите си за ЧУ Иван Апостолов. Какви съпоставки могат да се направят с АК примерно. За Апостолов нямам актуални проучвания, обаче на сайта им има толкова свежи преподаватели Simple Smile

В ЧАГ Иван Апостолов учи голямото дете. Мога да дам информация само за 8 клас, още нямаме опит или познати нагоре. АЕ имат 18 ч/седм редовни + 1ч творческо писане с native speaker (всяка седмица пишат есе в нейния час). Понякога има още 1-2 ч/седм за наваксване. Почнаха от А1, ще свършат годината с B1, мисля. На 15.09 правят тест по АЕ и това ги разпределя в класове (около 60 деца са, 4 класа по 15), първите 15 на теста са в А клас и т.н. Всяка седмица се взема един раздел от учебника, има около 4 печатни страници думи, които трябва да се научат тази седмица, получават ги в петък или събота. В сряда има vocabulary test, иначе почти всеки ден има някакво малко тестче, диктовка + обичайното вървене по седмичната тема от учебника и УТ. В петък има голям тест на всичко от седмицата, 2-3 учебни часа е, според него си сменят потока - първите 15 отиват в А, следващите в B и така, т.е. по английски може да си смениш потока всяка седмица, по другите предмети си с класа си.
Имат един предмет Личностно и междуличностно развитие, по който децата сами си предлагат темите и се организират в групи от различни класове, така се запознават с хора със сходни интереси. През първия срок писаха проект на избраната тема, втория правиха анкети и анализираха резултатите. Имаше всякакви теми - история, digital art, space, спорт, за какво се е събрала група.  По философия и ИТ обаче нямат учебник и не знам точно какво правят, освен че по философия имаха големи проекти и двата срока, и то по доста дълбоки теми. През юни ще имат годишен изпит по АЕ (задължителен), както и могат да се явят по желание на сертификационен изпит на Pearson, училището е администратор, проверяват се в UK.

Догодина ще учат някои предмети на АЕ - история, география, биология, не съм сигурна за останалите. Почват и втори език в 9 клас. Профилът си го избират в 10 клас, .

Училището има отлична материална база, имат доста клубове, басейн, хубав стол. Тази година е особена, с ДО, но правят каквото могат - сега например др класове се въртят, но 8 са само присъствено, защото е важната година, в която се усвоява език. Като цяло, средата е приятелска - и откъм деца, и откъм преподаватели.

Ползват Google платформата, заданията идват в Gmail (всеки ученик си има училищен акаунт), предават в Google Docs,  презентациите в Google slides, анкетите и някои тестове в Google forms и т.н. ДО беше ок, всеки учител си има Google Classroom, часовете не бяха намалени. Ако някой е карантиниран или на кантар да се разболее, просто се включва от вкъщи, докато класът си е присъствено. Не е имало технически проблеми и си учат съвсем нормално и така.

На мен ми липсва малко комуникация - напр. всички тези неща с платформите не бяха сведени до знанието на родителите и предизвикаха излишен стрес в началото. За финалните изпити по АЕ също не сме получили нищо официално, датите на тестовете ги няма в Школо... Те казват всичко на децата, но моето е много разсеяно, та ми е малко мъка в това отношение. В общинското училище до 7 клас всичко важно го пишеха в Школо и до родителите и ми беше по-спокойно. Ама те си растат, вероятно така е нормално вече. Въртенето по потоци всяка седмица също предизвиква смут у дома, но на много от съучениците изобщо не им пречи.

Последна редакция: вт, 27 апр 2021, 15:50 от marmotche

# 534
  • София

До момента чета сравнително позитивни отзиви, и най-вече в частта като алтернатива на АК. Мен лично ме притесняват не особено подробните учебни планове, а още повече не съвсем доизяснени (от практична точка, за мен) дисциплини като предприемачество, информатика и информационни технологии.
Добри, Джон Атанасов е само с НВО. Имам добри впечатления, ама младежа ти да е наясно, че са предимно момчета Simple Smile

Допълвам- мерси, Мормотче Simple Smile

# 535
  • София
Право в десятката съм с въпроса, но много закъсняло Sad
Браво за присъствения осми клас!!!

# 536
  • София
При нас само албум на класа се обсъжда засега. Тържество, надявам се да няма, събирането на тумби по заведения не ме кефи много.

# 537
  • София
Право в десятката съм с въпроса, но много закъсняло Sad
Браво за присъствения осми клас!!!
Не е задължително! На 05.05 би трябвало да излезнат вторите класирания, но не е обезателно бройката да се запълни (60 деца). До колкото ми е известно след НВО-то, също ще може да се кандидатства (миналата година до септември е имало свободни места)
Детето не кандидатства ли в АК?

# 538
  • София
Кандидатства в АК, но не много устремено Simple Smile

# 539
Здравейте момичета, имам един въпрос.
Какво се случва ако ученикът има 2ка за годината по някой предмет? Може ли да кандидатства или трябва да изчака поправителния?

Общи условия

Активация на акаунт