Седмокласници 2020/2021 - Тема 11

• 32 146
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
Чл. 55. (1) (Предишен текст на чл. 55 - ДВ, бр. 82 от 2018 г.) За определените с държавния план-прием места в VІІІ клас могат да кандидатстват ученици, които успешно са завършили основно образование в годината на кандидатстването, както и лица, които не са по-възрастни от 17 години, навършвани в годината на кандидатстване.
Не може да кандидатства. Няма да е завършил основно образование. Трябва да си положи успешно поправителния изпит и да получи свидетелство за основно образование.

# 541
  • София
st. Dobri, мога да ти споделя моето проучване за "Джон Атанасов", тъй като преди година и половина това училище, както и ТУЕС, бяха сред мераците на моя син. Единственото, което го отказа от тях е, че се учи здраво физика, а това е най-омразният му предмет. Училището бих го нарекла като по-спокойната версия на ТУЕС. Специалностите са шест или седем, за разлика от ТУЕС, където са само две. Влиза се само чрез НВО - 3хМАТ, 1хБЕЛ, балообразуващи предмети Физика и Математика.
Миналата година се запознах с едно момче, което пресно беше завършил училището, и което сподели вътрешна информация така да се каже. Беше страшно доволен, бил е специалност "Компютърни мрежи" и толкова хубаво говореше за учителите си. Първи чужд език е разширено АЕ, втори ИЕ, но мисля че имат и НЕ.
Самото училище отвън изглежда доста поддържано и спретнато, вътре не съм влизала. Кварталът е тих и спокоен, близо до Плиска, откъдето минава всякакъв транспорт.
Разгледай им сайта, може да има някакви малки промени, ДПП не съм гледала за тях и не знам колко паралелки ще имат тази година, но си мисля, че е чудесен вариант за момче, което има отношение към точните и компютърните науки и не е толкова зверски изискващо, колкото е ТУЕС /лично мнение/.

# 542
  • Варна
Здравейте момичета, имам един въпрос.
Какво се случва ако ученикът има 2ка за годината по някой предмет? Може ли да кандидатства или трябва да изчака поправителния?
Аз все си мисля, че би трябвало всеки учител, колкото и да не знае ученикът да му пише една 3-ка, за да не го спъва за НВО-тата, особено, ако става въпрос за страничен предмет: не МАТ и БЕЛ.

# 543
  • София
И понеже коментирахме "Иван Апостолов", вече са готови резултатите! Младежът е приет Simple Smile и сега само остава да се въоръжим с търпение да видим какво е направил в АК

# 544
  • София
Честито! Приятно е дори само като го прочитам Simple Smile
А как се случва еквилибристиката със записването, за АК можеше да решиш след като си видиш резултата на НВО? Или първото класиране?
А за "Иван Апостолов"?

# 545
  • Варна
И понеже коментирахме "Иван Апостолов", вече са готови резултатите! Младежът е приет Simple Smile и сега само остава да се въоръжим с търпение да видим какво е направил в АК
Честито на младежа! Дано да се представи отлично и в АК и на НВО-тата, за да вземе най-доброто решение за себе си.

# 546
  • София
Честито, molive. По-спокойно се диша така. Пожелавам ви да имате избор Simple Smile

# 547
  • София
Мерси.
За момента, честно, малко се изненадах и още не съм се информирала за набора от действия, които ще трябва да предприема.
Мейлът от ЧАГ гласи, че предстои събеседване, като последната дата е 12.05. Надявам се, че ще има и допълнителен срок, в който да изчакат резултатите от АК (на 14.05), след което ще решаваме финално. Ако съм откровена, като гледам баловете за добрите държавни гимназии (в София), не ми се вярва младежа да надскочи редовния си резултат от преразказа (24-29т.), както и задължителните технически грешки по мат. от първи модул, та едва ли изобщо ще чакаме резултатите от НВО.
За АК, едва ли чакат резултатите от НВО, а направо класиране - записване. Поради тази причина, предполагам ще "излезнат" доста свободни места след НВО-то (децата с високи балове, предпочели държавната гимназия). Нямам понятие каква част от заплащането на таксата в АК се прави при записването (за Иван Апостолов е 25% от сумата)

Последна редакция: вт, 27 апр 2021, 16:16 от molive

# 548
  • София
АК чакат НВО, не си спомням дали рез или 1 класиране, дано е 1 класиране. Те канят 110 + 110 момичета момчета за общо 180 места, защото много деца се отказват после - отиват по 1 желание в СМГ, НЕГ, или топ училищата в родните си градове. Някои се отказват и по финансови причини, ако не получат желаното намаление на таксата. Миналата година имаше и 1-2 много умни деца в темата в първата десятка за АК, просто предпочетоха ФЕГ, всякакви желания има.  После 2 класиране вече е по низходящ бал, без квоти, в рез на което влизат само или предимно момичета. Моето дете не е кандидаствало в АК миналата година, но си спомням това от ланската тема - май на 2 бяха поканени само момичета, защото мин бал на последното момиче от 1 класиране беше доста над мин за момчета и имаше едни десетки момичета, които трябва да се извъртят, за да се стигне до 1 резерва момче.

Иван Апостолов чакат АК, нататък не е ясно, говорите си с тях на събеседването.

Последна редакция: вт, 27 апр 2021, 17:00 от marmotche

# 549
Здравейте момичета, имам един въпрос.
Какво се случва ако ученикът има 2ка за годината по някой предмет? Може ли да кандидатства или трябва да изчака поправителния?
Аз все си мисля, че би трябвало всеки учител, колкото и да не знае ученикът да му пише една 3-ка, за да не го спъва за НВО-тата, особено, ако става въпрос за страничен предмет: не МАТ и БЕЛ.
проблемът е друг и се страхувам даже, че може нарочно да го остави на поправителен. Не искам да влизам в подробности, защото се притеснявам учителят да не чете темата и това да повлияе още повече отрицателно.

Дидева, благодаря за информацията.

# 550
  • Варна
Sollsoll, надявам се, да са ти безпочвени притесненията. В класа на сина ми, когато станаха в 5- ти клас дойде от същото училище ученичка, която беше повтаряла 5-ти клас заради МАТ. Със следващия випуск не се беше сработила, децата не я искали, родителите също.... Ние се притеснихме в началото да не дръпне назад всички, но решихме да й дадем шанс и в крайна сметка мина в 6-ти, а сега е 7-ми клас. Учителите открито са й казвали още от 5-ти клас с нашите, че я молят само за тишина, за да не пречи на останалите и ще й пишат 3 само заради това. Децата я приеха, кефят й се, разсмива ги, остроумничи....Искат си я. Оказа се свястно момиче, което я отглежда баба й, а родителите й са в чужбина. Сестра й учи и работи в София. Започнала е да нарушава дисциплината и да не учи, когато кака й е заминала в София. Явно се чувства изоставена и прави простотии, за да я забележат. Тази година математичката заяви, че ще й пише 3 само и само да не я спира да се яви на НВО-та и да кандидатства. Няма знания за 3 по МАТ и НЕ, а може би и по други дисциплини, но има поне 3-ки за срока, а и за годината. Може да не е честно спрямо деца, които учат и имат 3, но е проявена човещина и няма сърдити.

# 551
  • Варна
Sollsoll, направо не ми се вярва да има такъв учител, който ще направи подобна магария сега за дете, което има поне минималните знания по предмета. Ако се притеснявате, все още имате време да преместите детето в друго училище! Мисля може да се направи до 30 дни преди края на срока/годината. Но все пак прочетете, преди да ми вярвате Simple Smile Ако моето дете го грозеше такава опасност бих го преместила на мига! В гимназията учителката ми по математика много ме тормозеше (после твърдеше, че било, за да ме амбицира), та ми пишеше все 5 за годината. Накрая се отказах от оценката си и се явих на матура по желание (в онези времена можеше) и си изкарах 6 без никаква допълнителна подготовка. Та знам колко е тежко за едно дете да го тормозят така.

Много добре звучи това за частната гимназия, която обсъждахте. Особено ми хареса въртенето на потоците по английски. Чудя се защо не се прави подобно нещо и на други места (или се прави, но аз не знам Flushed)? Честито на вече приетите там! Звучи като наистина приятно място да учиш.

# 552
  • София
Molive, честит прием Hug ! Чудесно звучи това училище . Нека и на другите места, които иска твоето дете, да го приемат и да имате избор.

Потоците по АЕ и мен ме впечатлиха, много умно направено.
Ако се запишем в частното, където приеха сина, също са го помислили добре откъм изучаване на ЧЕ.
Ще си избере първи чужд език ИЕ, който ще го започне от нулата. А като втори ще пише АЕ - там ще държи изпит за ниво. Разпределят децата по групи спрямо нивото и всяка група започва оттам, откъдето да надгражда. Идеята им е децата да излезнат от гимназията с два езика на ниво най-малко В2 с взети сартификати за това. Уточнявам че училището е ПГ, а не ЕГ.

Sollsoll, ако проблемът идва от злобен учител и нищо друго не би променило ситуацията, бих преместила детето веднага. Такъв стрес и то в 7-ми клас точно е крайно излишен.

Последна редакция: вт, 27 апр 2021, 19:07 от Kally May

# 553
Момичета, и на мен днес ми минаваха мисли да го местя. Преди малко се чухме със сина ми. Увери ме, че за сега всичко е наред и се надявам наистина да е така. Ще учим заедно за напред за да съм сигурна, че знае нещо и поне да върже тройката.

# 554
Moмичета, изчезнах за цял месец, но родителите ми се разболяха от Ковид и за известно време не знаех на коя земя съм. Циркулирах като свободен електрон между онкото на Св. Марина (успешно заразиха баща ми и го пуснха в къщи да зарази и нас, после пак си го прибраха), майка ми и работата. Домашните се гледаха сами. За щастие нещата се оправят и всички се възстановяват. Като останах с малко време, установих, че сте напред с тема и половина и днес, вече ви догоних.
Да са здрави и честити всички рожденници и именци. Госпожицата нещо дава признаци на прегаряне и затова я гоня навън при всяка възможност. Двете седмици присъствено бяха много забавни за децата и с по- малко тестове от предната ротация, Конкретни дати за класна, май няма. Очакват се около средата на м.май.

Общи условия

Активация на акаунт