Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и други държави с немски език 16

 • 34 659
 • 546
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 234
Криси, дано вечерята е била вкусна Simple Smile

Единственото по т.2, което не ми е на 100% ясно е дали правилото важи за хора, които са пребивавали максимално 5 дни в рисков регион. Или е за тези, които макс. 5 дни са били в рисков регион ИЛИ макс. 5 дни ще бъдат в Германия? Иначе ако могат да попаднат в тази категория, това вероятно би било най-изгодният вариант за MIKSONIA, но както каза - може да има ограничения за родителите. Мисля, че все пак запитване по телефона или мейл би било необходимо. Зажалост не знам към кого трябва да се обърнат. Моето предположение е Gesundheitsamt на града, в който ще са, или по-общо към здравното мин. в Бавария...

https://www.stmgp.bayern.de/service/ansprechpartner-und-fachstellen/

Цитат
Имам усещането, че бозата е много голяма.
Пълна е. И това е само за карантина при пристигане. С карантина при боледуване е още по-сложно. А за приоритизиране за имунизация да не говорим  Sleeping

# 31
 • София
 • Мнения: 14 304
Да, и това с ваксинирането е.. Дъщеря ми ми разказа как в  Sprachenzentrum-a  на унито са получили мейл, че им предлагат ваксина на работещите, макар да не са в никоя от приоритетните групи. Голяма част от немците се израдвали малко преждевременно, защото последвал мейл, в който било обяснено, че трябва да подпишат декларация, че са съгласни да ги ваксинират с онова, което е налично в момента, без никакво право на избор. И интересното е, дано не подвеждам неволно, че май става дума за AstraZeneca.. А нали уж не беше за млади тя, средната възраст на HiWi-тата  в езиковия център е сигурно 22-23 години..

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 01:38 от пенсионирана русалка

# 32
 • München, Deutschland
 • Мнения: 5 008
Криси, дано вечерята е била вкусна Simple Smile

Единственото по т.2, което не ми е на 100% ясно е дали правилото важи за хора, които са пребивавали максимално 5 дни в рисков регион. Или е за тези, които макс. 5 дни са били в рисков регион ИЛИ макс. 5 дни ще бъдат в Германия? Иначе ако могат да попаднат в тази категория, това вероятно би било най-изгодният вариант за MIKSONIA, но както каза - може да има ограничения за родителите.

Хаха, благодаря, Грант, всичко, което може да очаква човек от вратни пържоли на грил, не се оплаквам. 😃

И двете - целта е да обхванат всички инцидентно пътуващи - примерно, такива като мен, които биха имали бизнес трип до Бг за до 5 дни, както и такива като детето на Миксония, които от Бг ще влязат в Германия за до 5 дни по служебни или учебни причини.

На запитване може и никой да не отг, даже бих се учудила ако отг.

Edit: Малко да подхвана друга тема, че аман от тези вируси Simple Smile

Качвам ви скрийншот от едно платено издание, за което имам абонамент, за бъдещите студенти, които още имат колебания какво да учат и ги интересува и финансовата страна на реализацията после. Това са медианни (нз правилно ли превеждам термина) заплати на 30-те най-добре платени професии през 2020. Това е годишна заплата, като при тези суми, удръжките под всякаква форма (всякакви застраховки, данъци и пр.) са почти 50%, т.е. нето сумата е наполовина.

За да го събера на една страница, се наложи да смаля картинката, надявам се все пак да се чете. Ако има нужда, мога да преведа нещо, макар че някои неща са разбираеми и без да говориш немски.

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 21:33 от chrissy

# 33
 • Мнения: 1
Здравейте,

Мисля да кандидатсвам с компютърни науки в Германия, но навсякъде виждам, че искат минимум 4 на всички елементи от Тест Даф изпита, а аз имам 4 3 4 5. Това означава ли, че ще ме отрежат или няма да бъде проблем?

Благодаря!

# 34
 • София
 • Мнения: 172
Здравейте,

Мисля да кандидатсвам с компютърни науки в Германия, но навсякъде виждам, че искат минимум 4 на всички елементи от Тест Даф изпита, а аз имам 4 3 4 5. Това означава ли, че ще ме отрежат или няма да бъде проблем?

Благодаря!


Определено този резултат е проблем, заради тройката на единия от елементите.

Последна редакция: ср, 21 апр 2021, 07:38 от vladi75

# 35
 • София
 • Мнения: 14 304
Зависи от университета. В някои определено  ще е проблем елементът, взет с 3, в други не, особено щом сборът все пак е 16. Познавам лично дете със същите резултати, следва Информатика в ТУ Дрезден. Пишете им мейл и питайте.

Последна редакция: ср, 21 апр 2021, 13:31 от пенсионирана русалка

# 36
 • Мнения: 2 996
Здравейте,

Мисля да кандидатсвам с компютърни науки в Германия, но навсякъде виждам, че искат минимум 4 на всички елементи от Тест Даф изпита, а аз имам 4 3 4 5. Това означава ли, че ще ме отрежат или няма да бъде проблем?

Благодаря!

В хохшуле Карлсруе също може да попитате, и за там знам дете с една тройка на Даф, вече третокурсник .  Специалноста която сте избрал е търсена , и университетите са склонни на реверанс за да  наситят пазара с кадри.

# 37
 • София
 • Мнения: 277
Криси, с тези заплати излиза, че само ИТ трябва да се учи!
Аз си мислех, че само в БГ всички трябва да са компютърджии!

# 38
 • München, Deutschland
 • Мнения: 5 008
Май-май натам отиват нещата. Тук-таме още се промъква някой инженер, със сигурност заради многото automotive фирми, разбира се, че шеф на отделение или някой друг по-издигнат лекар. Според мен тук следва да се добавят и юристи.

Извън това, следва да се каже и какво търсене има за отделните специалности. Защото колко лекаря ще станат завеждащ отделение, нали, няма да са всички завършили... Същото и с каскадьори - някъде четох, че супер платени били, но и те не са най-търсените професии. Wink

Ето и моят поглед в/у пазара и търсенето на кадри. Разбира се, само мнение е, но служебно говоря с доста хора и считам, че имам някакъв поглед.
Скрит текст:
Според мен nach wie vor има много широко търсене за инженери, което ще остане - производствени, машинни, електротехника / електроника, както и тези свързани с автоматизация / мехатроника, имплементиране на софтуер, роботизиране на производството. Не строителни, там е доста по-тегаво.

Извън това, има страхотен глад за учители, най-вече по точни науки, но не само (има разлики м/у провинциите), както и за лекари. Все повече се търсят биологични науки, но не са така добре платени, спрямо предишните.

Все по-трудно ще става според мен за широки специалисти без задълбочени познания в дадена област да постигнат висока заплата. Има работа за икономисти, финансисти, логистика, но далеч не постигат тези стойности (говоря за нещо средно, разбира се, че 5-10% ще се реализират по-добре).

От друга страна, знам, че пък търсенето на юристи силно е намаляло (общо), в същото време например патентните адвокати са доста търсени, но то там се учи безкрайно много, това е много трудна професия, изисква много практики и работа както във фирми, така и в институции, малко хора покриват изискванията там.

Както и преди 5г, така и днес, хуманитарните специалности имат големи трудности да намерят работа, ако намерят е много нископлатена и затова се преквалифицират повечето. За икономически науки става трудно да се намери смислена работа - има НЯКАКВА работа, защото си широко профилиран, но само с типичните икономически специалности, става все по-трудно да живееш в голям град, заплатите не са това, което бяха или пък часовете на работа са безкрайни, с други думи - ще си колелце в машината десетки години.

За ИТ, там виждате по-горната статистика, няма какво да добавя, достатъчно детайлна е.

За лекари - нека кажат тук учещите това, но без работа няма да останеш. Немалка част от позициите са в малки селца/градчета и не са атрактивни (вкл. откъм заплата), а в големите болници и клиники конкуренцията е голяма, но не е невъзможно да започнеш и на такова място, просто трябва да си седнеш сериозно на д-то и да пребориш доста хора, както впрочем вероятно е навсякъде.

Горното са не само мои наблюдения, а и обобщение на множество прочетени статии и разгледани статистики в последната година. За някои от изказванията по-горе дори помня конкретните статии и проучвания, в които съм го чела, разбира се, няма как да пусна линкове към всичко вече, а и част са платени издания. Въпреки това, никого не задължавам с мнението си, нямам и нищо против друг да го вижда по друг начин, ще се радвам на дискусия по въпроса. Simple Smile Така или иначе до следващо мнение няма да мога да пускам отговори, но ако ви изнервям с чаршафите си, мога да спра, не ми е целта да обсебвам темата, а да я бутам напред с нови въпроси / идеи, така че нямам нищо против и на негативен фийдбек.

Последна редакция: ср, 21 апр 2021, 17:44 от chrissy

# 39
 • столицата
 • Мнения: 2 646
Chrissy, твоите постове са много полезни и интересни за мен. Има ли някъде статистика за средна заплата на учител?

# 40
 • München, Deutschland
 • Мнения: 5 008
galimar, колкото искаш таблици има, различни са по провинции. Най-често са наети към колективни трудови договори, това в Германия е типично, вкл. за частния сектор.

Обикновено с поемане на повече задачи, се вдига и заплатата - примерно ако се обучиш да работиш с деца с особени потребности, ако поемеш допълнителни административни задачи, ако ръководиш допълнителни проекти...

Ето една статия със заплати на учители. Интересни за въпроса ти са само таблиците.

--> Първата е за учители в начални училища по провинции, заплати на започващ учител в първата колонка и такъв с 26 години стаж във втората.

--> Втората е за гимназиални учители, колонките са по същата логика.

--> Третата е пример за развитието на учителска заплата в НРВ спрямо това какви допълнителни функции поемаш (както описах по-горе).

https://www.academics.de/ratgeber/gehalt-lehrer

Извън заплатите, немалка част от учителите са и държавни служители, макар и не всички. Това ти дава най-различни предимства при данъци и т.н., така че една идея по-ниските заплати, съчетани със сигурната позиция на държавен служител, стават по-атрактивни. Това го казвам, понеже е немска особеност и може и да не го знаете.

Последна редакция: чт, 22 апр 2021, 11:59 от chrissy

# 41
 • София
 • Мнения: 21
chrissy много е интересно това, което споделяте. При нас не е ясно дали ще избере Германия или някоя англоговоряща държава или ще остане в България. Сега твърди, че е много важно да си харесва професията, независимо от заплащането ѝ. Учи в математическа гимназия, но не желае да се занимава с програмиране или инженерна специалност. В тази връзка имам един въпрос към Вас и всеки, който може да каже нещо по въпроса. Как ви се струва идеята да завърши Приложна математика и след това, след като се ориентира в приложението ѝ да избере за магистратура съответна икономическа специалност? В България или в чужбина и в коя държава?

# 42
 • München, Deutschland
 • Мнения: 5 008
Ами, струва ми се като бъдещ милионер или минимум богат човек (ако е поне малко добър/добра с математиката). Simple Smile

Приложни математици (вече имат и други, по-модерни имена тези специалности, на Русалката едното дете учеше такова и звучеше по-модерно името Simple Smile, така че може би и тя ще се включи) се търсят много, в най-различни области.  Всъщност, най-богатите хора, които познавам са именно такива - математици, като пак казвам, че не гарантирам как точно им се казваше специалността.

Като приложен математик first and foremost се търсят хора в банки. Буквално знам, че размитат за добри математици, физици и други точни науки, но особено математици. Възможностите са от investment banker, през такъв, който оценява риска, та чак до фонд мениджър. Разбира се, също и всички междинни стъпки преди да стигнеш до фонд мениджър. Особено откакто Англия излезе от ЕС, Франкфурт доби много по-голяма популярност сред банкерите. Имаше я и преди, но в момента е особено силен този тренд. Немалко банки решиха да преместят централата си във Франкфурт, а тези , които няма да я местят, със сигурност ще имат нужда от локация в ЕС и обикновено първият избор отново пада на Франкфурт, има и други, разбира се. Само ако погледнете, че за последната година наеми и цени на жилища във Фра са скочили с около 18% (не бъркам числото!), мисля че за всички става ясно поне идните години накъде ще духа вятърът. Това е работа, която се работи по доста часове, това следва да е ясно, но колкото повече се доказваш, толкова повече свобода имаш какво да правиш.

На второ място се търсят програмисти или приложни математици с някаква биологична специализация. Специалността се казва нещо като биоинформатика, ако не се лъжа, реално се изискват хора, които да могат да се оправят с бази данни и анализа им. Понеже скоростта на развитие на лекарства расте експоненциално, една от методиките за това са и компютърните симулации - било на разпространение на вируси, в настоящия контекст Wink, било на различни верижни реакции, било просто като мениджване на бази данни с пациенти, пробанти и пр. Аналогично, при диагностичните методики все повече расте значението на един, да го нарека програмист, защото нз по-добра дума, там се изисква обработка на изображения и сливането им в едно. Най-общо казано, понеже последното е било част и от моето учене, става сума (само като пример) за това как да напаснеш 2 картинки и как софтуерът да разпознае как да ги наслагва, за да получи по-пълно изображение (от различни диагностики), които да помогнат на лекарите за по-добри/точни диагнози. Ясно е, че в едно изречение мога само принципите да обясня, без да давам детайли. Simple Smile

Не на последно място, всеки автомобилен производител би се възползвал от "услугите" на добър математик, най-удачен пример е може би autonomous driving и всичките функционалности с камери, радари и т.н. Това вече си е моята машиностроителна специалност Simple Smile,  тук съм запозната и в повече детайли.

Това са, може би, най-перспективните изгледи за един математик. Със сигурност има и ще има и други, но и с тези няма да останеш безработен. Wink Всъщност аз доста неща изредих и написах, но трябва да четете в детайли, не просто като случайна статия за информация, понеже се постарах да покажа и много нови трендове и посоки на развитие. Вероятно мога да си напиша и 10-странична статия на тази тематика, но се опитах да събера най-най-важното, според мен, на около страничка. Simple Smile

Познавам хора, завършиха подобна (някои даже и същата) специалност в България, други в чужбина - добрите и оправните се реализираха все добре - кои в България, кои в чужбина. Проблеми с намирането на хубава и интересна работа не са имали, общо взето вратите от само себе си се отваряха пред тях. За магистратура икономическа, нз какво точно се има предвид. Едно е финанси, друго е VWL, което в моя свободна интерпретация е едва ли не теоретична икономика, ясно е, че едното ще се търси повече.

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 11:15 от chrissy

# 43
 • София
 • Мнения: 21
chrissy Благодаря Ви. Доколкото разбирам разликата е, че в другите държави трябва предварително да си ориентиран в коя насока искаш да работиш, докато ако завършиш в България, специалността Приложна математика обхваща всички области на приложение и специализацията е след завършване.

# 44
 • München, Deutschland
 • Мнения: 5 008
Не, не съвсем. Тук също си има чисто математически бакалавър, както и в Бг. Само че тук има повече варианти и на бакалавър (специализиране някакво от самото начало), и на магистър.

Общи условия

Активация на акаунт