Университети в Германия и други държави с немски език 16

• 59 176
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Ина, добре дошла, вярно лети времето, кога беше заек  голямата ти девойка, кога вече е на прага на унито Simple Smile

За Мюнхен не мога да се изказвам, за Аахен - само за града, тъй като девойката ми там е мноооого далеч от компютърните науки. Градът е студентски и ако не е короната, е жив, колоритен..Има доста българи.  Много е близко до Нидерландия. Транспортът е удобен,  летището в Кьолн е на 40 мин с рейса. Често летят децата и през Айндховен, някои и през Белгия. Варианти са и Дортмунд, и Дюселдорф. Готиното е, че за разлика от други провинции, семестъртикетът е един и покрива транспорта из цялата провинция. Докато в Бавария, за която също питаш,  и в ред други провинции има базистикет + цузатцтикет, ако искаш да пътуваш по всяко време, а не само в неудобни супер ранни или респективно късни часове. А и предвид големината на провинцията, дори и цузатцтикетът не покрива  пътуването из целия бундесланд, а в някакви негови граници само.

В последните години и Аахен (даже тук преобладват сякаш майки с деца там) като Мюнхен е много предпочитан за следване и сериозно се усеща проблемът с общежитията. Ако ще се пробва и там девойката, пускайте отсега заявление към Щудиренденверк. За Мюнхен няма как да се включите към момента в листата с чакащи, ще отворят портала чак догодина напролет..На една друга форумка, чието детенце също е НЕГ-ърче, с избистрената идея, че иска да учи в RWTH, не помня дали във фейса й казах нещо важно, та ще използвам възможността да го кажа тук, та да стигне до повече хора. Избирайте в Аахен общежития, които не само като вид, цена и битови условия ви уреждат,а и в които имате познати деца. Оказва се, че при свободна стая на даден етаж живеещ там  студент може да препоръча кандидат със заявление за точно това общежитие.. Етажният съвет провежда интервю и ако одобрят човека, същият получава оферта дори и да е с по-задна позиция от друг кандидат в листите. Атакувайте и хаусмайстери, и отговорници по етажите с мейли, могат да бъдат намерени координати по отделните страници на някои общежития..

Последна редакция: пт, 17 сеп 2021, 23:26 от пенсионирана русалка

# 511
  • където и да е,само да не съм сама
Ина, добре дошла, вярно лети времето, кога беше заек  голямата ти девойка, кога вече е на прага на унито
Добре заварила, Русалке!
Полезна инфо и благодаря от сърце.
Ще й кажа да подава още сега в Аахен, дори и в последствие да отпадне като вариант.

# 512
Няма достатъчно инфо за Revolut. Моля, някой с опит по темата да сподели.

# 513
  • Пловдив
Аз ползвам Револют от лятото и съм много доволна. Платих таксата на университета , общежитието без такса за превод . Преводите пристигнаха за 1-2 дни.
Идеята на Револют е като пейпал . Тоест захранвам си револют сметката от съществуваща банкова сметка и вече от револют сметката  мога да пращам преводи към всеки IBAN по света или към други револют сметки.

# 514
Аз ползвам Револют от лятото и съм много доволна. Платих таксата на университета , общежитието без такса за превод . Преводите пристигнаха за 1-2 дни.
Идеята на Револют е като пейпал . Тоест захранвам си револют сметката от съществуваща банкова сметка и вече от револют сметката  мога да пращам преводи към всеки IBAN по света или към други револют сметки.
Потвърждавам, така работят с революта и моите деца . При прибирането им тук имат 400 лева от посттерминал месечно без комисионна.
И на  въпроса на Ина за ТУМ Мюнхен и живота в града. Говоря от първо лице, вчера се прибрахме от града.  Храната е по евтина от БГ. За 20-30 евро пълниш чанта за една седмица в Алди. За справка, днес в БГ за да си заредим празния хладилник отидоха двойно. Бяхме все в бюджетни вериги.
Да, има доплащане от 200 евро за семестертикета, но дайте си сметка какво покрива това. С билета си синът ми ни придружи до няколко атрактивни дестинации- езера , Гармиш и други. Транспортът в Мюнхен е внушителен като възможности и обем. Градът е голям, провинцията също. Да, билетът не важи до всяка точка от провинцията.
Ако сте упорити , ще вземете общежитие. Кандидатстването е на 15. 05. Ако имате късмет, ще получите веднага. Ако не- чакате. Синът ми не получи. Дамите в темата знаят каква двама беше тогава. Взе за два месеца от друго дете, което си преотдаде стаята. За тези два месеца си намери място, а шудентенверк дълго след това му пишеха и  предлагаха стая, въпреки че ги беше уведомил, че е намерил такава. Трудно е, но не и невъзможно. А и децата са така упорити и целеустремени, ще намерят място ако наистина искат този град и това училище. Относно ТУМ. За мен е уникално място, да се докосна до което си беше истинско вълнение. Огромен изследователски център. Ако детето го иска, каква по добра мотивация. Моят син не успя да се задържи там, прехвърли се в приложния технически университет, но се радвам да виждам, че се чувства добре и учи с удоволствие , има хъс и мотивация.
Относно възможностите за работа - безкрайни са. Само да може да съчетава работа и училище. Относно града- уникално спокойно място за живеене. Наричат го селото на Европа. Огромен и същевременно много спокоен и безопасен. С отлична инфраструктура и транспортна мрежа. С възможности за спорт в свободното време без ограничения. С много млади хора и огромна българска студентска диаспора. 
Най важното е детето да знае къде иска да бъде. Моят син имаше варианти за избор, но избра Мюнхен . И до сега казва, че това е най неговия град. Надявам се така да бъде и занапред.

# 515
  • София
Не зная доколко е  реалистична от гледна точка на пандемията, на финансите, а и на  времето, с което разполага един 12 -класник, идеята да се пообиколят набелязаните градове. Понеже понякога и атмосферата, личното усещане са важни. Например едната ми близначка не харесва  особено Аахен от кратките гостувания при  другата и всеки път повтаря:  "Добре че не ти се навих на акъла да сме  заедно двете в Аахен. Манхайм е много по-хубав, разнообразен". Аз лично съм на противоположното мнение, но въобще не споря, понеже ми е  ясно колко са субективни такива нагласи.  Ако трябва да нареждам по мои възприятия градовете, в които са дъщерите  ми, на първо място бих сложила Нюрнберг (никога не ми омръзва да  се мотая  в Стария град, на Dutzenteich, в зоопарка, на Коледния базар и т.н), после Аахен и  накрая Манхайм, макар че последният е на цели две реки и е уникален със своите "квадрати". Виж, съседният му Хайделберг е друга тема Heart Wink И там пак ми се ходи...

Иначе и TU München, и RWTH Aachen,  и Karlsruher Institut für Technologie са отлични места за учене на информатика. И от трите дипломите биха имали достатъчно голяма тежест.  И от трите познавам деца с точно тази специалност, които сега си карат/вече изкараха магистратурите в ETH Zürich. Тоест остава просто човек да се чувства на място в съответния град.

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 00:16 от пенсионирана русалка

# 516
  • München, Deutschland
Аз пък не съм сигурна доколко самият град има значение. В общия случай, като студент нямаш финансите да ползваш благинките на града. От кръчмите и заведенията сме ходели рядко и само по студентските, всичко друго е било изключение, живели сме в средни условия, но защото бяхме на квартира - в общежитията условията бяха по-зле (говоря за Карлсруе), барчетата и атмосферата на Дюселдорф, коледните базари на Нюрнберг, вийзена (октоберфеста) на Мюнхен са все неща, които за един студент биха били доста скъпи. Даже алтернативните люти барбекю сосове от един местен производител в Берлин, който стана много популярен (и с право, чудесен беше този, който опитахме), струват 15 евро за 3 с.л. сос...

Освен горното, все пак ако не учиш за лекар, стандартното време за учене е 3г за бакалавър и още 1,5г за магистър (има девиации от +/-0,5г примерно), като магистърът дори може / често е другаде. В този смисъл, дали харесваш града като град за мен е "приоритет 25-ти", както казват немците. Да не говорим, че задължителната практика повечето хора гледат да е в друг град, за да пообиколят малко, та и това време в университета се поразкъсва.

Аз не харесвах Карлсруе (сега се е променил към добро), но си изкарах ученето, осъзнавайки, че е един от топ-университетите за моята специалност, след това се преместих към град, който харесвам.

Лично аз бих се целила към любим/харесван град едва като започна да работя. Да изкарам 2,5-3г в не най-готиния град се преживява в името на някакви по-нататъшни цели, още повече, че като студент в малко специалности се изискват присъствия на лекции, някъде и на упражнения не следят, заверките също са малко, сега с корона пък съвсем, та и през седмицата можеш да обиколиш където искаш, да разгледаш... Лекциите ги има в интернет, скриптовете си ги има още в самото начало, давани изпити има в библиотеки, щудентенверк... Само организация трябва и тогава и най-смотаният град става ок. Да не забравяме, че вече има полети за до 10-20-30 евро на посока, които, естествено, са по-евтини през седмицата, можеш и до Париж, и до Амстердам, и до Белгия да идеш без проблем отвсякъде...

Наистина си мисля, че градът е без значение за периода на учене, ако не възнамеряваш да станеш вечния студент...

# 517
  • София
Написах горното, защото познавам деца, върнали се точно заради града..Описваха го като скучен, монотонен въпреки немалкото бг студенти в него..Няма да казвам кой е, понеже тук има хора с деца от всички градове с  добри унита, та не е нужно да се разразяват виртуални полемики. И въобще нямах предвид студентът да ходи непременно по скъпи заведения и атракции, за да усеща града като своето място.   За последното значение имат много фактори - дали е фен на спокойната атмосфера и по-забавеното ежедневие или по-скоро на интензитета на големия град и глъчката по улиците му, дали е навит да живее  на място, където толкова често примерно духа и вали, дали ако смята да работи и по време на следването си нещо, избраният град/малко градче ще му предостави добра възможност, дали иска да е заобиколен от българи, защото това му дава някаква доза сигурност или иска точно обратното - да се окаже в град с по-малко сънародници, даващ му опцията да попадне в една съвършено нова среда  и т.н... Много неща са свързани с града, дори и само 3 години трудно се изкарват на недолюбвано място, според мен поне. Почва човек неволно под вола теле да търси..

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 00:33 от пенсионирана русалка

# 518
  • София
За мен, града има голямо значение. Но това е вътрешно усещане на всеки един индивид.
За общежитията в Карлсруе не съм съгласна. Ако ще учите компютърни науки в Карлсруе, направете всичко възможно да сте на общежитие! Там е най-добрият интернет. В никоя квартира няма да имате такъв интернет! А това е по-важно за програмистите от всичко друго наоколо.

# 519
  • София
Аахен изглежда много "на мода" напоследък за българите. Аз лично се изненадах, когато моята щерка избра да учи там. Но пък ТУМ ни се струваше "висока летва". Сега е доволна, а градът ми хареса и на мен. За самото следване наистина е по-важно да избират университета и специалността, а не толкова града. За общежитията - в Мюнхен сигурно е най-трудно. Ние видяхме зор и в Аахен първата година, но тази година вече е на общежитие. В Дармщат получи предложение за общежитие най-рано.

# 520
  • където и да е,само да не съм сама
Момичета,благодаря много за споделеното:heart:!
Различните ви гледни точки ми помагат да разчупя малко моите представи,а и осъзнавам,че дъщеря ми е много по-различна като възприятия от мен.
Изключително самостоятелна е и ще й кажа само да хвърли едно око на написаното от вас.

# 521
  • München, Deutschland
Русалке, винаги са ми интересни мненията ти, много неща дори не биха ми хрумнали, а пък ти имаш достъп до повече студенти и завършващи и гледната ти точка е съвсееем друга. Simple Smile

Никога нямаше дори да си помисля да си спра следването на добро място след вложено време, усилия и средства в него, защото не харесвам града. За мен лично би било лиготия, но ни най-малко не гледам с неуважение на тези, които биха го направили - всеки си има своята история и си знае какво му е. Също и времето - че то в Германия навсякъде духа или вали. Или пък какви са хората, има ли българи...

Не го казвам всичкото това с лошо, просто ми е интересно на други хора какво накланя / би наклонило решенията им в една или друга посока, защото за мен такива фактори никога не са играли. Считам форума за много полезен в тази насока и във връзка със запознаване с различни характери и мисленето им. Simple Smile

# 522
  • Под гъбата
Получаването на място за тази година в общежитие в Аахен, отне на детето точно 1 календарна година. Та който се е ориентирал натам да го има предвид. Наемателите на етажа са намалени като бройка заради ковид. Съквартирантите на детето са от Индия, Бангладеш, Китай и Германия. За цвят моето българче. Изненадващо дружелюбни са тия младежи за разлика от двете по- затворени девойки.

# 523
  • София
Chrissy, разбирам те, понеже и аз мисля подобно на теб.Убедена съм, че и децата ми не биха се отказали само заради това.Но е факт, че такива хора има и за тях може би е добра идея да се ориентират предварително за градовете. И странното е, че подобен подход срещнах преди време и у германка.Във форума, който дъщеря ми и аз четяхме активно  покрай кандидатстването за медицина ( там е и по- дълго следването, може би и затова) имаше питребителка, спретнала си нарочна  разходка между 2-3  града преди да пусне заявлението с подредбата на желанията към hochschulstart.

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 20:42 от пенсионирана русалка

# 524
  • София
На моят му бяха казали, че не е толкова важно къде ще учи, защото навсякъде е еднакво добре, а да си хареса град/район. Нямам идея дали това е единственото, което го е водело при избора на университет. Немец му беше казал, че е по-добре по малко уни за бакалавъра, защото повече са в контакт с преподавателите и ще получат по-добра препоръка за магистратурата, коята вече да е в по-голям университет,  но това не е взел предвид очевидно.

Общи условия

Активация на акаунт