Университети в Германия и други държави с немски език 16

• 58 826
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Девойката още не е започнала с бакалавърската теза, нещо избира🤔🤔. А има стимул по-бързо да стане, в договора й за работа пише, че заплатата ще се повиши след защита. Иначе е записала няколко предмети -1 от тях присъствен, които после да "използва " за магистратура. Могло така, щом е в едно и също уни.
Ще гласува, разбира се.
Билет има за 23.12 късно в полунощ, през Виена 😁😁

# 646
  • София
Da, bgpanda, научих го аз този урок с разговорите в удобно за тях време  и с наложена от тях честота. Simple Smile

Скрит текст:
Иначе, да, за този изпит на 8-ми ноември  за 2 курс  (Bewegungsapparat) и аз знам, понеже дъщеря ми сподели, че е стискала палци на няколко познати българчета. Даже снощи като се чух с нея, ми обясни нещо от рода на това, че свитъкът с попълваните  отговори оставал у студентите (вероятно се предава само бланка) и те можели после и сами да си сравнят  като някакъв ориентир с качените в портала отговори. Ама тя не го била направила миналата година, за да не се стресира излишно..Laughing Чета как децата ви са  друг тип - уверени,че са се справили, което е страхотно. Моята девойка е винаги наопаки, все се вайка колко много е учила, а най-вероятно е оклепала нещата. И после с оказва, че нищо не е оклепала. За 5 семестъра вече се явявала май само на Целбио 1 два пъти.  Така беше и сега с тази микробиология, оказа се, че има една грешка на  едната част и съответно оценка 1.0 на нея.  Аз съм малко (май много) критична натура и явно в годините не съумях да ги направя хоpa, които да вярват на знанията/уменията си  Sad И май е вече късно...

Днес ще ги подгоня на тема билети...Но е определено кофти, когато трябва да съобразиш идването си и с ученето/изпитите, и с работодателя, и с цените на  билетите. Много искам да си дойдат, но ако случайно не стане, ще настоявам поне да се съберат някъде заедно. Но едната непременно всъщност трябва да си дойде.. Много често се оплаква от главоболие, а замина малко безхаберно през септември без да си смени  очилата след преглед.. Sad Другите две надлежно се прегледаха, смениха си очилата и сега  всичко при тях е на 6.

А, и още нещо да споделя - до момента нямах опит, понеже голямата ми девойка е единствената, ползвала лекарски услуги в Германия, но с немски осигуровки и не е мерило съответно. Но сега вече и за ЕЗОК имам поглед Simple Smile Дъщеря ми в Аахен я заболя лекуван тук и затворен иначе зъб. Адски при това, не беше спала въпреки приема на аулин две поредни нощи. Мислеше си буквално да се прибере за някой и друг ден, но тези задължителни присъствия и работата в предварително определени смени не й позволиха. Намери обаче бг зъболекарка в Аахен (завършила  RWTH), адски отзивчива по думите й жена. Част от нещата, в графата спешни и още нещо друго по някакъв си параграф, е прекарала дамата през ЕЗОК картата като безплатни. И  само следващите пъти дъщеря ми си е  платила съответно 35 и 75 евро (при това за използван  по-качествен материал, а не за най-евтиния), което прави сборната сума напълно поносима за 4 поредни посещения с обезболяване,  снимки,  упойки и  същинска работа. Бях се приготвила вътрешно за поне няколкостотин евро, но в същото време й бях казала на дъщеря ми да не мисли въобще за парите, а да действа скорострелно. И сега всичко е наред. Ако на някого някога му се наложи контакт със зъболекар в Аахен(дано не), да свирка, ще препратя координатите.

Последна редакция: чт, 11 ное 2021, 15:26 от пенсионирана русалка

# 647
Едва ли ще преминат на онлайн обучение ваксинираните студенти. Моята дъщеря споделя, че тъй като на упражнения 100% са ваксинирани, понякога са и без маски.
Иначе тя си купи отдавна билети и бяха на доста разумни цени, ще кацне и излети от Пловдив, което е голямо облекчение за нас, относно логистиката.

# 648
  • София
Разговорили сте се, за билети за Коледа Малкият ми син си е взел билет, точно на Коледа ще лети.
С големият  от няколко дни имаме голяма драма с превозвачи. Ще ви се оплача, въпреки, че не е за тази тема. Той тази година работеше в Швейцария и реши, като му приключи договора, че не иска удължаване, а ще се прибере в България да си почине. Договорът му приключи на 31.10 и от тогава търсим кой да му пренесе багажа. Изключително несериозни! Първият беше обявил, че има курс 8-ми и 20-ти. Говорихме за 8-ми, в последствие реши, че на 8-ми няма да пътува и ако иска на 20-ти. Потърси друг, щял да пътува на 6-ти, но имал проблем с буса и можело да закъснее. На 5-ти се обади, че пътува към Германия и евентуално на 6-ти ще тръгне. На 6-ти вечерта - на 8-ми щял да дойде. На 9-ти сутринта, тръгва на 170км е ... от тогава не се е обаждал. Младежа имаше билет за 9-ти за самолета, но ... Вчера намери друг, иска предварително плащане, пуска фактура. Има камион наблизо в четвъртък, т.е. днес ще тръгва. Вчера синът му пуска парите с Револют, днес не бил получил плащането... Междубанков превод е, естествено е да не го види веднага. Надявам се сега вече да му е заверена сметката.
Много са несериозни! Разбирам, че е трудно да кажеш точен час, ама поне с дните очаквам да са точни.
Сега стискам палци камиона още да не е тръгнал и да го изпрати към моето момче. После ще е притеснение и докато пристигне.
Дайте координати някой сериозен, който минава през Швейцария, кантона Люцерн.  Ако и този отпадне..

# 649
  • Пловдив
За пътуващите от южна Германия до южна България е много удобна новата линия на Уиз от Меминген до Пловдив.

# 650
  • София
Русалче , златна си , за всичко , което споделяш тук...

# 651
За пътуващите от южна Германия до южна България е много удобна новата линия на Уиз от Меминген до Пловдив.

И от/до Дортмунд Hug

# 652
Митко би ползвал Меминген - Пловдив. Но знаете ли , Луфтханза идва по добре. Въпреки, че ще го вемем от София. И ще го закараме , респективно. Проигравахме  варианти. Излиза 190 евро Луфтханза, 160 Меминген. Без да броим билетите от и до Меминген. А още ме държи миналата зима, когато уиз не излетяха точно от това летище. Луфтханза обаче излитат. Някак по сигурни ми се виждат през зимните месеци.
Но Митко работи и двата уикенда около празниците. Чудо трябва да стане , за да му дадат шанс поне единия уикенд да отработи в друг период и да си дойде за седмица.
Брат му обаче няма никакъв шанс  , има.стаж и работи на пълно работно време. Празниците при тях са  в две съботи и недели. 24 и 31 са нормални работни дни. За нас тези празници ще са странни и различни. Опитвам се да не мисля за това. Мисля за коледни колети и всякакви други позитивни неща.

# 653
  • София
Вече си подсигурих една гостенка за краткия период  от само 5 дни. Но пак съм доволна Heart. При това за доста скромната сума (спрямо цитираните  по-горе, де) от 173 евро през Дюселдорф с Луфтханза. Опитах се да я обработя за малко повече време, но търпеливо ми обясни,че в една от двете празнични седмици така или иначе е задължена да работи в клиниката, та се примирих. Утре чакам включване и от другите 2.

Последна редакция: чт, 11 ное 2021, 23:16 от пенсионирана русалка

# 654
  • столицата
Русалке, няма ли да е по-лесно и изгодно вие да отидете при тях за празниците?

# 655
  • София
Русалке, няма ли да е по-лесно и изгодно вие да отидете при тях за празниците?
Не мисля. Simple Smile Два самолетни билета отиване и връщане за нас +напасване на полетите ни, понеже баща им работи в  чужбина. Или при съвместно летене оттук, още два полета за него. Хотел или airbnb за петима за минимум седмица или 10 дни (в града, където евентуално се съберем всички, понеже няма как в стая в общежитие да се настаним) + рейсове/влакове за тяхното придвижване (на две от трите) от точка А до точка В. Отделно от петимата  аз не съм ваксинирана, тоест и тестове под път и над път.. И то излезе, че трябва да имам банка.

# 656
  • столицата
Ясно. Да си идват в Бг. Дано успеете с билетите!

# 657
При моята второкурсничка (ТУ-Берлин) абсолютно всичко е онлайн Sad От началото на семестъра е там, но след един изцяло неприсъствен първи курс и при липса на присъствени занимания в момента мотивацията ѝ за оставане на място не е голяма. Надеждата ми (може би нереална, защото информатиките последни ще се върнат присъствено Sad ) е, че през втория семестър поне нещичко ще бъде обявено в присъствен формат...

# 658
  • София
Много е неприятно това с всичко онлайн втора година...Sad Няма ли някаква информация  в порталите дали през втория семестър нещата ще се променят, частично поне? За какво иначе толкова студенти са ваксинирани? Помня,  че и RWTH, и Uni Mannheim, и FAU  (над които имам поглед покрай децата) доста преди старта на зимния семестър бяха обявили концепциите си за комбинирано обучение - онлайн и присъствено. Та може  ( и дано) скоро да се появи при вас инфо за летния семестър.. И какво значи , че информатиките ще са последни? Дори и при изцяло присъствено обучение при изпитите  на дъщеря ми  по такива дисциплини бяха на хартия изписвани кодовете. И май навсякъде  е така, понеже в Еклипс и не знам още какви други  като название интегрирани  среди  (далеч съм от програмирането на светлинни години) нещата са по-лесни, понеже се индикират грешки..Май затова и у нас, във ФМИ, е така - кодове на хартия .Е, ако изпитът ще е присъствен и  на хартия ще пишат, защо на лекциите да не може..

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 12:38 от пенсионирана русалка

# 659
Толкова ми се иска Русалката да е права и щерката да не изкара цялото си бакалавърско обучение в дистанционен формат. Simple Smile  Засега обаче и всички изпити също бяха онлайн. Опасенията ми, че "информатичните" специалности последни ще се върнат присъствено, са продиктувани от някакви най-общи съображения - понеже става дума за голям университет, ми се струва, че вероятно ще "предпочетат" приоритетно възможност да предоставят за присъствено обучение на други инженерни специалности, където би трябвало да има практикуми. Все пак дано от втория семестър настъпи положителна промяна и при информатиците.

Общи условия

Активация на акаунт