Университети в Германия и други държави с немски език 16

• 58 845
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
  • München, Deutschland
Показвам ви едно ново проучване на Ханделсблатт (едно от най-големите платени издания за икономически и финансови новини) за най-добрите реализации за икономически специалности - става дума за BWL и VWL.

Ако някой се интересува, мога да му изпратя и статията.

# 136
  • София
Скрит текст:
Показвам ви едно ново проучване на Ханделсблатт (едно от най-големите платени издания за икономически и финансови новини) за най-добрите реализации за икономически специалности - става дума за BWL и VWL.

Ако някой се интересува, мога да му изпратя и статията.
На мен, ако може. Благодаря!

# 137
? Знам, че гладът за карди е голям, но пък и мога да си представя как в някой желан град като Виена или Мюнхен, където има много кандидати, ще си предпочетат тези с немското образование, въпреки че нашето се признава и т.н.

Поне до този момент в Германия болниците са все още доста децентрализирани, което означава, че добрите специализантски места не са задължително концентрирани в най-големите градове (за разлика от България).

# 138
  • München, Deutschland
Включвам се с добра новина от току-що - Полша и България вече са извадени от списъка с рискови страни / Risikogebiete.

Да ни е честито. 😃

# 139
Скрит текст:
В училище и аз бях отличничка по немски принципно, но едва по-късно осъзнах, че говоря като от стара книга, защото такова ни е обучението в езиковите гимназии, такива думи и изрази учим, а отделно си има някакъв работен сленг, който можеш да научиш само на място, а не от речника/учебника.

Това с езика ми е болна тема. Всъщност в училище принадлежах към най-добрите ученици, до днес обаче имам пропуски, и въпреки, че германците постоянно ме уверяват, че владея езика на много високо ниво, осъзнавам, че ми е комплекс. Предполагам е заради естеството на работата ми, което по начало изисква гладка комуникация и включва сблъсък с разнообразни диалекти. А искам да се справям добре, да достигна ниво, на което пациентите да не се притесняват, че човекът срещу тях не ги разбира, а да могат да се концентрират само върху актуалния си проблем.

В началото на първи семестър без да осъзная говорех със състудентите ми на Вие, понеже това беше основната форма, която сме упражнявали с години в училище (заради разговорите с учителите, които винаги са официални). Голям срам брах. Конвертирането в ihr-форма и до днес ми е по-трудна, защото някои от глаголите имат специфично спрежение и съм ги забравила или ненаучила както трябва навремето.

От друга страна, предадената реч сме я тренирали явно наистина добре и в момента не ме затруднява особено, а е важна за професията, защото анамнезата се пише в Konjunktiv I. Друг интересен факт е, че в момента съм много по-добра в писмената реч, отколкото в устната, докато на сертификатите за език положението беше обратното. Отдавам го на факта, че след изчитането на много специализирана литература съм запаметила основни структури на изречението, които вече прилагам автоматично. Освен това цялото ми учене е базирано на писане на резюмета, което е допълнителен тренинг. При говоренето пък го има феноменът, че..говоря много бързо и не ми остава време да осмисля структурата. Там също много влияе менталното състояние - забелязала съм, че след много стрес тотално ми се разваля немския. 

Като цяло доста off-topic от моя страна, но пък става ясно как сертификатите са само алиби и покриват някакви основни знания, въпреки че уж предполагат високо владеене на езика.

# 140
  • София
Скрит текст:
Дъщеря ми заради много добър учител мога да кажа, че почти не допускаше граматични грешки на финала на средното. Резултатът 24 от 24 на СК-то го доказва. Според мен имаше своеобразна психическа бариера пред себе си за свободно комуникиране устно, макар че германката в училище не мързелуваше и в часовете й се работеше наистина за разлика от часовете при немеца, при когото бяха малките, макар те да го харесваха, де.. Заради естеството на работата си в езиковия център, където е заобиколена само от германци,  би трябвало вече да е на светлинни години напред. Споделя  като самокритична обаче обратното. Казва, че  вероятно заради музикалното си ухо е усвоила баварския диалект и често хората не вярват, че  е чужденец, НО определено  допуска ( и сама го осъзнава) повече граматични грешки. Като я питам защо, казва, че се дължи на факта, че самите германци допускат грешки и тя с времето тръгва по зададеното от тях течение, противоречащо иначе на правилата, един вид неволно копира. Но точно както казва Грант, децата ни с условните наклонения са на ти, неведнъж германците  на майтап ( а може би и съвсем сериозно, знам ли) са й казвали, че едва ли не , видиш ли, е висш пилотаж, че се справя с Конюнктив 1. Колко пък да е висш..Докато си беше тук през изминалите две седмици, имаше  два онлайн Ситцунг-а. По време на единия се случи да съм в стаята. Ами оказа се права от това, което чух. Има да мечтая въпреки завършената НЕГ и висшето с немски тук да говоря с тази свобода и произношение като нейните, но.. Грешки в граматиката допускаше и тя, и германците, които чух. Единствено  шефът на езиковия отдел говореше немски като музика за ухото и откъм граматика, и откъм ясна и разбираема  дикция  почти  на Хохдойч.  Останалите хора бяха все млади, повечето следващи магистратура  Lehramt и въпреки това допускаха неточности.

При малките ситуацията е различна, сега заради онлайн обучението сблъсъкът с немския е само пред компа предимно, което никак не помага за отпускането им.  Добре че от вторник едната  почва работа в униклиниката, та ще може да се  поошлайфа.

Последна редакция: сб, 29 май 2021, 07:27 от пенсионирана русалка

# 141
Здравейте момичета.
Тъй като моята дъщеря има желание да кандидатства в Германия, моля да ме насочите как точно се процедира след като се вземе дипломата за средно образование. След като се завери копие при нотариус трябва ли да се постави апостил в МОН или е достатъчно само да се преведе на немски от заклет преводач.

Последна редакция: пн, 31 май 2021, 11:36 от Maman_66

# 142
  • София
По наше време обучението в езиковите гимназии беше по-различно от сега, както и висшето образование. Според мен сега децата са много по-свободни с езиците - не им пука колкото на нас за граматически грешки, а и с многото гледане на ТВ се справят доста по-добре с разговорния език. Пък и като са живели там, вече имат самочувствие на говорили, а не само диплома.

# 143
  • Под гъбата
Здравейте момичета.
Тъй като моята дъщеря има желание да кандидатства в Германия, моля да ме насочите как точно се процедира след като се вземе дипломата за средно образование. След като се завери копие при нотариус трябва ли да се постави апостил в МОН или е достатъчно само да се преведе на немски от заклет преводач.
Върнете се на страница първа и в раздела "кандидатстване" е описана процедурата

# 144
  • София
Не писах известно време по въпроса, понеже изчаквах девойката да реши. Днес беше крайният срок. Спечели въпросната стипендия за Корея с една езикова година (въпреки че има наличен сертификат ТОПИК) и още две в унито. Хем човек (демек аз) се радва и  поне се опитва (не съм по хвалбите много-много) да признае успеха й (понеже все пак става дума за пълна стипендия от близо 60 000 долара за целия период, покриваща изучаването на езика до ниво , еквивалентно на европейското С2, гарнирано с официален сертификат, живеене, следване, транспорт, здравно осигуряване и самолетни билети, хем нещо си го (ме) човърка/терзае отвътре дали не е по-добре да си е в Европа, дали няма да й скимне да остава там някой ден..

# 145
  • София
Русалке, разбираме те! Трудно е да подкрепяме децата! Успех!

# 146
  • София
Поздравления за малката(голяма) Русалка! Успех в новото интересно начинание!

# 147
  • София
Поздравления и от мен на умното ти и амбициозно момиче! Няма по-хубаво от това да следва мечтите си!

Последна редакция: пт, 11 юни 2021, 21:31 от Master

# 148
  • Варна
Поздравления и от мен за успешното момиче на Русалка! Hands Clap

# 149
Поздравления за малката Русалка! Желая ѝ удовлетворение и успехи, а на мама- сили и спокойствие!
Синът на моя колежка учи в САЩ, много ми се смее като се разчувствам от липсата на дъщеря си- не приема разстояние от два часа със самолет за сериозно Grin

Общи условия

Активация на акаунт