Университети в Германия и други държави с немски език 16

• 58 827
  • 749
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, моят син иска да кандидатства Wirtschaftsinformatik в Германия. Има опит като студент в Холандия- просто това не беше неговото и реши да прекъсне.
Университетите, към които ни насочиха след консултация в Едланта, са в Манхайм, Кьолн, Нюрнберг, Берлин. Мюнхен също, но  ни е висока летва и като град, и като университет.
Има ли деца, които учат тази специалност? Различно е образованието в Германия. Шокира го факта, че сам си избира изпитите от програмата, на които да се явавя.
Моля да споделите мнение!
Благодаря предварително!

# 676
  • София
Подобрява се статистиката у нас... Една гостенка за  едва 6 дни СЛЕД Коледа, друга  за цели  две седмици от  19.12  с прясно закупени днес билети от/до Франкфурт (при това си ги плати изцяло сама). Остава номер 3 Simple Smile

Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 01:23 от пенсионирана русалка

# 677
  • столицата
Русалке, ще се получат нещата и ще си щастлива мама с всички пиленца около нея.
За обучението в Германия ми се струва, че е по-трудно от това в Нидерландия. Имат ограничен брой за явяване на изпит и след 2 или 3 неуспешни  опита губиш правото да продължиш.
Поне аз не съм чувала за подобни правила в Нидерландия.

# 678
  • София
Русалке, ще се получат нещата и ще си щастлива мама с всички пиленца около нея.
За обучението в Германия ми се струва, че е по-трудно от това в Нидерландия. Имат ограничен брой за явяване на изпит и след 2 или 3 неуспешни  опита губиш правото да продължиш.
Поне аз не съм чувала за подобни правила в Нидерландия.
Aми не си чувала, защото май няма такива, поне не и за цялата територия на страната. Може в конкретното уни да не можеш да продължиш, но в друго ще те вземат.. Казвам го със сигурност, защото познато дете се премести от един холандски  в друг холандски университет след несправяне в първия. Докато в Германия не само угасваш и те ексматрикулират, ами в добавка същата специалност не можеш да я учиш другаде из Германия, поне не и в академичен университет. В хохшуле може би става, ако съдя по опита на едно момче. Писала съм назад във времето за един състудент на дъщеря  ми, немец (апропо, Дими, става дума точно за икономическа информатика в Ерланген -Нюрнберг), който по всичките дисциплини с програмирането беше корифей с немски единици при статистика за успеваемостта на потока под  10% на AuD примерно. Беше тютор съответно.. И  лудите, без извинение, го изритаха в 3 курс, защото влачел една от математиките и не я взел и на  втория опит... с 1 точка. А долният праг за минаване на изпита  е 60% на самия него и шайн от ежеседмични домашни през семестъра, на база на който те допускат до самия изпит при справяне пак с мин 60%, смятайте дали е толкова гол и бос, че да  се налага да го махнат... И се прехвърли чиста информатика в хохшулето  в града. Вероятно са му признали голяма част от изпитите, понеже година по-късно вече беше завършил.Иначе,  специалността там е разделена на две места - техническата й част се изучава в Ерланген, икономическата в Нюрнберг. Това не е съществен проблем, понеже има удобен транспорт между двата града и дистанцията е само 17-18 км. Някои пътуват повече от унито до вкъщи в градове като Берлин и Мюнхен.

Сред познатите ми най-много деца проточват или спират следването си именно в Германия ( и се връщата да учат тук). Определено не защото са по-глупави от тези на Острова, в Холандия и сие.  Или по-неоправни в ежедневието. Обяснението за мен е в  безплатното образование в Германия за разлика от другаде, общо взето широк вход ( с малки изключения за някои специалности) и много голямо стесняване  на фунията нагоре с много високи критерии за минаване.. Дими, другата ми дъщеря е с Икономическа математика в Манхайм, делят една сграда с Икономическата информатика, която Ви интересува. От поток около 200 души на старта, сега са около 80. Има тя приятели от икономическата информатика и  ако съдя по разказаното от нея и наблюденията над голямата ми девойка , по-стройно и добре са  направени/организирани там нещата отколкото в Нюрнберг. Но пък Манхайм на мен лично ми е по-сив, еднообразен като град, Нюрнберг е  по-красив, по уютен..

ПП Ииии ...още "хубавинки". Очаква се според казаното от шефа на Stiko Томас Мертенс  в близките дни излизане с официална препоръка за бустерна ваксина за всички над 18. Досега  такава се препоръчваше само на хора със слаб имунитет,  в напреднала възраст и на  болничен персонал..

Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 12:10 от пенсионирана русалка

# 679
  • Варна
Моята дъщеря ще си слага тези дни бустерна доза от Модерна. Тя работи в интензивно отделение и няма как иначе.
Похвалвам се, че и вторият държавен изпит е взет успешно. Остана третия устен изпит, но първо ще поработи, после практическа година и тогава Simple Smile

# 680
И при нас новините са с  актуалното мото - продължаваме  промяната. Докато нито единия  нямаше  да си идва, после малкия даде един период от седмица, та сега се обзаведох с цели две деца за празниците. Още не мога да свикна с големите промени.
Нали уж шефа на СЗО имаше едно изказване скоро, че е безумие да се бие бустер на здрав човек....

# 681
  • София
И на мен ми се струва твърде пресилено само с тези 2 явявания на изпит. Както разбирам, ако не го вземеш тези 2 пъти, после имаш право да се явиш пред комисия и след това нямаш право да учиш тази специалност в областта.
Сега заради короната не ги броят така явяванията и има някакво облекчение.

# 682
  • München, Deutschland
Г.Д., честита ти радост по празниците. 😃

Русалке, твоята медичка не беше ли някъде в Сеул? Дано успее да се върне. 😃

Буустерите мисля, че ще ги слагат минимум 6 месеца след втора доза, или? И започват пак от застрашените групи. Не съм се интересувала в детайли, по-скоро като въпрос го пиша. 😃

# 683
И на мен ми се струва твърде пресилено само с тези 2 явявания на изпит. Както разбирам, ако не го вземеш тези 2 пъти, после имаш право да се явиш пред комисия и след това нямаш право да учиш тази специалност в областта.
Сега заради короната не ги броят така явяванията и има някакво облекчение.

Всеки университет има правила, но общо за цяла Германия важи, че ако не вземеш изпит на трето явяване , нямаш право да учиш специалност, съдържаща този предмет никъде в цяла Германия .
Т.е., исках да поясня, че третото явяване е риска . Отделно университетите си имат вътрешни правила кои изпити до кой семестър трябва да се вземат, също е важно и задължителното присъствие както и някои “ контролни “ преди изпитите, които в някои случаи ако се пропуснат са фатални . И да, безкомпромисни са - в университетът, където синът ми завърши, в неговата специалност започнаха 35 човека, звършиха около 12 Wink 
И още нещо - не може безкрайно да се отлагат изпити и да се взимат допълнителни семестри ( при синът ми имаха право на два допълнителни семестъра )

# 684
  • Бургас
По въпроса за явяването мисля, че е 3 пъти писмено и 1 устно явяване. Така стават 4 явявания. В някои университети има "фрай семестър", като така се дава възможност да успееш да наваксаш изоставането от невзетите изпити. През този семестър не губиш правата си на студент и не напускаш общежитието. Докато тук в България мисля, че прекъсваш за цяла година и май не може да си общежитие и други привилегии.

# 685
  • София
До сега не съм чувала за 4 явявания, 3 максимум. В хохшулетата правят компромиси. Ако не е взет някой изпит, в същата специалност на база различен брой часове или разлика в конспекта го считат и за друг и приемат кандидата. С малкият вече минахме тази процедура. Действително не е приятно да се местиш, да покриваш допълнителни изпити, защото не си се преборил с 1изпит, с 3 явявания. Независимо от Ковид обстановката, няма никакви облекчения. Независимо, че нямат никаква възможност да си видят грешките.

# 686
  • София
Ще карам подред.
Chrissy, малко си оплела нещата.. Медичката е в Аахен и е по-малка, една от близначките е.. Голямата ми девойка спечели стипендията за  Южна Корея, тя беше и на разменен семестър там.. Но преди време писах и бързо изтрих съответно, че след много размисли и колебания  отказа стипендията. И не под мое давление, държа да кажа.. Смущаваха я доста неща.  Едно от тях беше, че заради пълната стипендия няма право да работи, докато в Европа може и да учи, и професионално да се развива. Казах й, че решението си е нейно и утре никого няма да може да вини за този или онзи избор. Остана си в Германия и доучва  с огромен хъс последното възможно ниво от корейския с Muttresprachler  на онлайн курс. Кара си магистратурата, работи и я избраха след някакви избори за представител на  студентите -мастер от нейната специалност. За да й е по-разнообразно и разчупено и за да срещне повече хора, идващи не от Германия, а отвсякъде по света, си избра да учи този път на английски. Та  и тя ще си идва от  Германия, това ми е мисълта.. Simple Smile
Ваниан, четири , а някъде и повече опити има в хуманната медицина май само ( и в подобните на нея дентална, ветеринарна , фармация, молекулярна). И пак не може да се обобщава, защото навсякъде е  различно. В Аахен например в 1 курс опитите на медиците  за предмет са 3 и след това повтаряш. Но за други специалности опитите са наистина или два, или 3. При дъщеря ми в Манхайм на пръсти се броят изпитите  с  3 опита, масово са само с  два. Още й държи на моята девойка влага един неуспех по Линейна Алгебра 2Б на първия опит.  От страх, че  има само още един единствен  шанс, търси тук учители от ФМИ, от немския факултет на ТУ, от нейни набори, следващи същото другаде.  Навсякъде удари на камък и накрая си седна на задните части и учи не знам колко.  Мечтаеше само да го мине, а  изненадата й /наградата й беше ,че го изкара с наистина много добра оценка. Дори и по време на короната миналата година нямаха никакво право на  Fehlversuch  в Манхайм както беше другаде. Та с две думи -  навсякъде е  доста различно.

Ясмина, за дъщеря ти е разбираемо, ОК. Ама за всички над 18, ей така на ангро, ми се струва изхвърляне booster дозата.. Поздравления за взетия изпит Simple Smile. Моята девойка отсега се панира за базиспрююфунг-а през  септември. Да видим, нямало да си идва лятото в БГ (след изпитите от шести семестър), понеже  нямало как да учи тук качествено.. И е права сигурно, не знам.

Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 21:05 от пенсионирана русалка

# 687
  • München, Deutschland
Май наистина съм оплела нещата. 😃 Браво на голямата, приключва се вече, щом кара мастър вечеб- честито. 😃 И чудесно, че ще се върнат и трите.

Аз също не съм чувала за повече от 3 явявания в Германия - 2 писмени и 1 устно.

# 688
  • София
Chrissy, за медицината със сигурност има, просто не навсякъде. Помня, защото девойката ми в 12 клас, още нямаща идея каква ще й е дипломата и успехът за прием, разглеждаше всякакви унита с медицина  ( в които при евентуален гаф на ДЗИ би влязла и с 1,2 примерно, а не само най-желания RWTH) и четеше активно един немски форум само за студенти-медици и за кандидати съответно. Там ми беше показала пост  на германец с обяснения за 5-6 опита в неговото уни, не помня кой беше универитетът, мотае ми се  нещо за  уни с  Г- та сигурно е Gießen, Greifswald или Göttingen. Но тук не  знам да има майка с дете в някой от тях, та да каже, а не ми се рови  по сайтовeте им.

Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 21:24 от пенсионирана русалка

# 689
  • София
Миналo е времето, в което мога да редактирам предходния си пост, зa да не се налага да пиша последователно два против правилата.. Но исках да напиша, че някои Landkreise в Бавария вече са  с локдаун. И колко права беше Chrissy в предположенията си за  поетапно налагане на 2G-plus-правилото. При въвеждането му във ФАУ го видяхме, сегa е ред на спортни събития, утре на трето, на четвърто...  Позволяват към момента до 25 % запълняемост на зрителските места, при това само по правилото 2G. Прогнозно ги дават тези ограничения до средата на декември (уж учебните заведения няма да ги пипат),  ама надали ще е така.  8 области в провинция Бавария са в момента с Inzidenzahl над 1000,  Зьодер очаквал увеличение..

Последна редакция: сб, 20 ное 2021, 01:01 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт