Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 577
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
el_al със сигурност има и обезлюдени места, но не е на всякъде. Даже напротив аз което забелязах. Дори ми се струва, че паниката с обезлюдената провинция също е за да се изкупуват неща в големите градове. Ей сега цялата провинция ще се изсипе под наем. Да ама не е цялата. Аз се чудя хората спряха ли да пътъват из страната за лични впечатления?

# 541
Аз пък мисля, че има някаква голяма мода за връщане към живота на село. Последната година в наше село, само около нашата къща се изкупиха няколко имота, които откакто се помня си стояха пустеещи ливади. Доста ударно. Сигурно и в други части на селото е така.

# 542
  • София
Не забравяйте, че България е в демографска криза. Тази година за първи път прирастът в София е отрицателен. Някой ще трябва да живее в тия жилища. Възможно е сметката в дългосрочен план, дори и за София да не излезе много вярна. Освен ако не започнем да внасяме работна ръка от по-бедни от нас държави... Аз също намирам цените в момента за проблемни, не толкова като абсолютна стойност, а като условия острани - неугледни сгради, тротоари, трафик, мръсотия.. Но оптимистите ще кажат, че няма как да загубя. Ако е с кредит - има как да се набуташ, но с кеш вероятно - не. Затова и доста от покупките в момента вървят с кеш.

# 543
  • София
Гого, ти обаче не съобразяваш, че това, което описваш не е от сега и не се дължи на пандемията. Много преди някой у нас да е помислял за пандемия, приятели в Бургас работеха на по 2-3 места, за да се издържат, а когато от нефтозавода съкратиха над 1000 души, стана още "по-весело"; в Сливен се радваха на 700 лв заплата докато в София стартовата беше поне 1200 в същата сфера; собствен бизнес в малък град се случва само ако си в првилни отношения с правилните местни дерибеи. По новопостроените сгради в Сливен стояха все същите надписи "дава се под наем" или "продава се" просто защото и в Сливен един от вариантите да се изперат мръсни пари, е през сторителството (нароиха се и адски много салони за красота). Пак казвам: ефектът върху икономиката ни от нашите си локални политики, не е редно да се отдава на пандемията или световната икономика (За добро или лошо).

А селата обезлюдяват заради вътрешната миграция и празнините се заемат от малцинствения етнос. Което отговаря и на въпроса "кой ще идва да живее в София" - родените извън София, без значение от какъв етнос са. Накрая ще идват и повечеко чужденци (както примерно нашите младежи отиват в другите държави). Нали знаете за докторите - тука е модерно да идеш да си доктор в Германия, немските доктори отиват към Скандинавието. Скандинавските къде отиват, не знам. Принципът е един и същ, обстоятелствата и обществата са различни.

Разбира се, че сегашните цени вече не са подходящи за инвестиция (което не беше така преди 2-3 години). Но Томева (и не само) преди не знам вече колко страници обясни, че повечето сделки в момента не са инвестиционни. От инвестиращите, повечето хора се притесняват, че парите ще се обезценят и ще се повторят 90-те години, та са тръгнали да купуват имоти (в дългосрочен план да си опазят парите или поне да "изгорят" с по-малко). И за това повече са виновни тези, които плашат с обезценяването, хиперинфлацията и световния крах, отклкото тези, които казват "по принцип имотите са добра инвестиция". Между другото, тоя апокалипсис съвсем изгуби нотката си на спешност и незибежност - от месеци го пророкуват няколко човека и още се бави... което ме подсеща какво е общото между всички пророци, навсякъде и по всяко време от историята: повтаряй няколко логични неща постоянно и все някое някога ще се случи. Тук пророците повтарят "ще стане лошо, ще стане лошо". Ами да, все някога ще стане, то даже в момента не е много добре положението. Нормално, в спад сме. После обаче ще стане по-добре и пак по-зле и така форевър. И ако това за някого е новина, жалко за човека.

Последна редакция: вт, 08 юни 2021, 14:03 от ToniShu

# 544
Специално за София слушам песимистични прогнози дълго време, ама вече 20 години цените вървят само и само нагоре  и чакащите да вземат на килограм все си чакат и само хейтят по форумите, а за Монако нищо не казвате където новите имоти са по 100 000 евро кв.

# 545
ToniShu пак не разбра. то лошото е станало .ти сама го описа половината лошо. Другата е , че докато преди в Германия имаше възможност с добра лихва да си сложиш парите на спестовен влог или във фонд или в допълнителна пенсионна и да си чакаш пенсията без да се занимаваш като второ раб. време с това как да си запазиш спечелените и спестени пари и да ти пробутват контролирано само 1-2 @възможности@ и то на контролирани цени ...  
Това вече е лошото. Един вид да нямаш избор. Един вид така или така да ги дадеш парите. А после можеш да си ги чукаш в главата 9 те апартаментчета ... твоя си работа. Можеш и да ги продадеш. Можеш да въртиш пари да плащаш такси покупка, продажба и пр. ... да се регистрира пазар. Можеш и да се занимаваш с наематели ... но спокойно да си живееш с това ,което си си изработил не можеш.

Ти какво очакваш друго да е лошото?

Провинцията не е обезлюдена според мен. Напротив. Потвърждавам наблюденияата на потребителка от предната страница.

queenn да ти кажа и цените на олото вървят така, и на парното и на материалите, а на лекарите и мед. изследнвания, на такситата  ... и изобщо не върви ли всичко константно нагоре или за какво говорим? Само жилиата ли вървят нагоре?

Последна редакция: вт, 08 юни 2021, 14:23 от bella_ciao

# 546
  • София
По повод модата за връщане на село или в малък град, според мен е точно това - мода.
Няма как преселването към по-големия град и особено към столицата да спре.
Не е само заради работата. Тук е най-адекватното здравеопазване в страната, най-добрите възможности за образование, най-разнообразните развлечения, които интересуват средностатистическия човек - театри, кина, концерти, курсове, арт школи, хепънинги, представяния, че и планина и язовир на една ръка разстояние.

Хрумват ми и на мен мисли за преместване в малък град, но само като помисля, че ще се притеснявам при всеки случай, в който сега тичам в Пирогов и знам, че сме на най-доброто място и се отказвам. Поне докато децата растат. Но и след това. Баба ми, родителите ми, по-млади не стават, тук имат най-добри възможности за медицинска помощ.

Моя позната в момента купува апартамент в Малинова долина, на последен етаж, който не е с изрядни документи, няма акт 15, не е кой знае колко качествено строителство (примерно има двоен стклопакет), за над 100к, с неизяснена квадратура, защото както казах, документите не са наред, но е решила и толкова. Твърди, че е обиколила и всичко в Младост и няма какво да се купи, освен панелки или кутийки. А жилището ѝ трябва.
Явно предлагането не е чак такова, че да свали цените.

Кризи идват и си отиват. Имотът остава. И в централния район, който следя, цените не падат никак, даже май са нагоре. Вече, за да купиш на 2000Е/кв.м трябва да е тотал щета огромна квадратура, без асансьор. Малките апартаменти вървят между 2200 за тотален ремонт и 3000 ремонтиран и обзаведен.

# 547
  • София
Е, как да разбера, като не ми обяснявате? Кажете като за прост човек като мен: какви са тези 1-2 контролирани възможности на контролирани цени, които сега ви пробутват в Германия (сигурно сте там, за да ви интересуват инвестициите на немските граждани)? Кой ги контролира? Освен тези 1-2, старите стоят ли си и ако да, какво тогава ви пречат новите? Кога е било лесно и без усилие да се изкарват пари от инвестиции? Пенсиите викам да не ги броим инвестиция, защото те са в пряка връзка със социално устроените демократични държави и се водят социална политика, а не инвестиции. Та ето, пак не разбирам и ще трябва да ми обясниш/те, ако ще си говорим разумно.
Иначе, доколкото разбрах от темата, като апокалипсис мога да очаквам, че до някой и друг месец в световен мащаб валутите се обезценяват, ресурсите секват и настава глад и мор; на хората вече не им пука къде ще живеят, имат ли работа, имат ли кола и гараж (много е важно за гаража!); апартаментите в София остават празни и който си е купил имот тук почва да си скубе косите, щото вече никой не иска да живее в столицата... нещо такова разбирам, че имате предвид? Така и не сте ни обяснили в детайли, та да знаем какво точно ни чака. Или съм забравила, понеже покрай имотните показатели, се изговориха и всякакви микро и макро икономически теории, индекси и абревиатури Simple Smile

След като лошото вече е станало, какво се оказва? Не заради пандемията ще идва апокалипсиса, а по други причини? Тогава как решихте, че ще е точно сега (може би защото четете глобално и се бъркате кое как да сведете към местно ниво, като за в България конкретно)?  И да не би да се отложи апокалипсиса, понеже се оказва, че у нас има повечко пари кеш, за разлика от на Запад? Отделно от това, вече сме си на икономическото дъно, та дори и обвързаността ни с глобалната икономика трудно ще причини същия импакт, както в развитите държави.
Икономиката (и имотният пазар в България конкретно) си вървят както винаги досега - с пикове и спадове. В спад сме, ама изобщо не е най-лошият, който сме виждали последните 50 години. Пък вие го чакайте тоя апокалипсис и навивайте хората да се страхуват за парите си и да купуват имоти - продавачите и те са хора, нека изкарат нещо от инвестициите си.

Провинцията е обезлюдена. Например, моето начално училище в Сливен, го сливат от тази година с едно друго (съвсем не с толкова традиции и не толкова "елитно"), та ми е интересно това дали на теб ти говори за някакво раздвижване в положителна посока? И Сливен все пак е град, по селата е още по-зле - там отдавна децата пътуват между няколко села, за да идат на училище. Не мсиля, че това говори за обратното на обезлюдяване. Може би ти имаш друг пример някакъв, от друго място (или повече от едно)?

# 548
2-3хил евро? В манли? Дай линкове да видим. Ако е от чл може, има обезумели спекуланти... но строителите си въртят бизнеса и не чакат джакпоти. Най-добре от строител да се купи. В момента софия е пълна със строежи и нови се започват. Предлагането ще навакса.

# 549
  • София
2-3хил евро? В манли? Дай линкове да видим. Ако е от чл може, има обезумели спекуланти... но строителите си въртят бизнеса и не чакат джакпоти. Най-добре от строител да се купи. В момента софия е пълна със строежи и нови се започват. Предлагането ще навакса.

Гого, това към мен ли е? Щото аз за МанЛи не знам. Следя центъра, и то само частта между четирите метростанции - Средика, НДК, Патриарх Евтимий и СУ. Тук новото строителството клони към нула.

# 550
Относно повишителите и цените от по 2000-3000 евро, ще цитирам пост от форум за строителство, който ми попадна последно:

"Много се извинявам, но в някои оферти съм видял печалба от рода на 400-500%! И това със сигурност не е нормално, както и света не се стреми към него. Но не е виновен тоя дето ръфа баницата, а тоя дето му я дава."

Когато цитирате тези цени, много ви моля дайде информация за коя по-точно сграда в Ман Ли става въпрос, защото не са 1 и 2. Иначе за топ центъра може и 5000 евро да искат, но не всеки би живял там не само по финансови причини.

# 551
Аз бих попитала форумния герой каква според него е нормалната печалба в %. Щото и тениската от 20 лв. на Илиенци не тръгва от Бангладеш на 15 лв., и това важи за всяка индустрия. Вече някой ако иска да е добър самарянин нека продава на себестойност, никой не го спира.

# 552
Направо да изкопам една землянка, да заредя чували с брашно, олио и макарони и да чакам Апокалипсиса Joy

# 553
В много браншове печалбата е между 20%~50%, а не както в НИ между 200%~500%. Но нека бохемите да купуват по 2-3 бинки и нагоре. Небето съвсем не е лимита. Аз ще чакам строежите на Марс, щото съвсем се самозабравиха тези дюлгери и компания.

# 554
Тези 2200 е/кв май реално стават 3200 е/кв.  като сложим общи части 30% и около 30К евро да се довърши ди някакъв сносен стандарт както се издават апартаменти в белите страни с подови настилки, завършени кухни с шкафове и ел уреди. Нищо пари за краен квартал в космополитен град като софия. Мисля че е крайно време да направят някакъв закон за ценообразуваане спрямо чиста площ и да премахнат такива измислици като БДС. Нормалната печалба на утвърдени строителни фирми в уса е около 20%. Това може да се провери много лесно тъй като финансовите им отчети са публични.

Средни цени в Мадрид

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 07:15 от Neymar09

Общи условия

Активация на акаунт