Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 434
  • 755
  •   1
Отговори
# 555
В много браншове печалбата е между 20%~50%, а не както в НИ между 200%~500%. Но нека бохемите да купуват по 2-3 бинки и нагоре. Небето съвсем не е лимита. Аз ще чакам строежите на Марс, щото съвсем се самозабравиха тези дюлгери и компания.

А ти знаеш ли каква е печалбата на производител на карфици или на пластмасови кофи/купи и т.н.? Може да е и повече от 200-500%, при това с много по-малко изискващ се оборотен капитал от строеж на кооперация. И с по-малко неудобства като съгласуването на всичко с всякакви възможни институции, вероятността от проверки и спиране от всяка една от тези институции, координация на бригади за различните етапи, доставка на мателиали от най-различни доставчици и т.н. Не ги оправдавам строителните предприемачи, могат сигурно да свалят цените (не знам с колко), но ще го направят, ако пазарните условия диктуват това.
Бизнесът не е благотворително дружество, всеки бизнес работи за максимално високата възможна печалба в частен личен интерес, а не в полза на купувачите или обществото (достъпност на жилищата).
Иначе няма ограничения - всеки, който се чувства способен да го направи, може да тръгне да строи и да кешира огромни печалби.

# 556
Вчера говорих с банков служител на  висока позиция . Според него имотите ще продължат да поскъпват , една от причините са ниските лихви по кредитите. А лихвите са ниски , защото в банките има много пари. Буквално каза имаме свръхликвидност от средства , с които искаме  да кредитираме .  Банките са започнали  действия по прекратяване на част от депозитните сметки на физически лица , отваряне на служебни разплащателни , прехвърляне на средствата от депозитните  в разплащателните , така  поне ще начисляват такси  за управление . Ако средствата, привлечени като депозити, не могат да бъдат върнати в икономиката под формата на кредити, банките губят пари, тъй като трябва да ги държат в БНБ. Свръхрезервите обаче се облагат , което означава, че банките губят сериозни суми, за да държат парите  в Централната банка.

# 557
Вчера говорих с банков служител на  висока позиция . Според него имотите ще продължат да поскъпват , една от причините са ниските лихви по кредитите. А лихвите са ниски , защото в банките има много пари. Буквално каза имаме свръхликвидност от средства , с които искаме  да кредитираме .  Банките са започнали  действия по прекратяване на част от депозитните сметки на физически лица , отваряне на служебни разплащателни , прехвърляне на средствата от депозитните  в разплащателните , така  поне ще начисляват такси  за управление . Ако средствата, привлечени като депозити, не могат да бъдат върнати в икономиката под формата на кредити, банките губят пари, тъй като трябва да ги държат в БНБ. Свръхрезервите обаче се облагат , което означава, че банките губят сериозни суми, за да държат парите  в Централната банка.

Потвърждавам за прекратяването на депозитните сметки - имах 2, по които нямах движение от няколко години и преди месец получих уведомление, че ще бъдат преобразувани в разплащателни.

# 558
Ами аз това ви разправям от сума време, а вие апокалипсис та апокалипсис.
Не апокалипсис, а принуда да си извадиш парите и да ги сложиш в нещо и то от предложениет и то на пресложена цена. Т.е. да си пестиш безметежно в пенсионен фонд вече не е опция. Трябва всички да въртим търговията за да има оборот .
Недвижимости, еко, био , бежанците ... какво ли не се измисля за да се въртят и прибират пари.
Целта е да се приберат обратно напечатаните пари.
Вчера научих от вестника , че парите за немските пенсии са се изпарили във въздуха.
Сега да видим освен увеличаване на пенсионната възраст и задължение на наследниците, затворен комплекс срещу недвижимост или какво друго ще бъде измислено.
Но за сега всяко второ припечелено евро отива в държавата. Това за които са решили да се гърбят от работа.

# 559
Хубаво, те лихвите ще са ниски, ама няма ли някаква психологическа граница, когато хората ще се кротнат малко и цените ще се нормализират? Например аз 350 000 няма да дам, ако ще лихвата да е 0.001%. Също ако цените нарастнат още, няма ли в един момент стойността на самоучастието да стане непостижима за голямата част от хората и това също да намали бясното изкупуване?

# 560
  • София
В много браншове печалбата е между 20%~50%, а не както в НИ между 200%~500%. Но нека бохемите да купуват по 2-3 бинки и нагоре. Небето съвсем не е лимита. Аз ще чакам строежите на Марс, щото съвсем се самозабравиха тези дюлгери и компания.
Много интересно ми стана, какво си построил и кога, та реши такава презрителна оценка да сложиш на труда на "дюлгерите"? Щото аз, като го видях отблизо, доста го уважавамж този вид труд. И не мисля, че е случайност, че някои изкарват повече от мен.
А колко изкарват инвеститорите си е тяхна работа. Ако ти изкараш от някоя инвестиция 200 или 500% печалба, предполагам толкова ще се засрамиш, че ще разхвърляш пачки по улиците. Даже не предполагам - убедена съм, че такъв страшен срам ще те обземе.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 11:27 от ToniShu

# 561
  • София
200% ,500%, защо не кажем и 1500%?
Глупости.
Преди време някой беше писал нещо, което е доста по-близо до истината. 1/3 разход за обезщетяемите собственици, 1/3 разход за строежа, 1/3 печалба. И то с условности, защото ако трябва да дарявате целево пари на общината, за да ви отчужди от имота за улица и ако трябва да асфалтирате после тая улица и да изградите от 0 прилежащия тротоар, тая 1/3 пада значително.
Но тревата на съседа е винаги по-зелена.

Всеки е свободен да се захване с този така доходен бизнес, полза от надничане в чуждото канче няма.

# 562
  • София
Цените последната една година се вдигнаха в цяла Европа не само при нас. Например в Холандия за последната година средната цена е 11% нагоре, в Швеция са с 20% нагоре. Аз гледам един град в Холандия на 20км от Амстердам, а именно Харлем и последните 5 години цените скочиха двойно - funda.nl/en/koop/haarlem/

# 563
Да бе, права си, то 1/3 на 700-800 евро по кварталите, колкото вървяха ние като купувахме преди няколко години, е равна на 1/3 от 1500-2000 евро,колкото искат сега строителите. Живи да ги ожалиш, работят за без пари. Пък и тая нагла община иска от тях да инвестират в улици до калните парцели, доскоро били вилни зони.
А пък ако случайно строежът е някъде, където вече има изградени улици, лошата община пък не дава да се разкопаят, за да се върже новата сграда със съществуващата инфраструктура,защото течала гаранция на улицата,платена с парите от данъците на хората.
Добре,че купувачите са добри и си хвърлят парите през терасата като чуят "имот в София",че иначе строителите живи да го ожалиш.
Представяте ли си ако трябваше сами да финансират строежа,купувайки парцела и не правейки продажби на зелено?

# 564
  • София
Да бе, права си, то 1/3 на 700-800 евро по кварталите, колкото вървяха ние като купувахме преди няколко години, е равна на 1/3 от 1500-2000 евро,колкото искат сега строителите. Живи да ги ожалиш, работят за без пари.
И аз буквално помня времето, когато джойнта беше левче, ама сега никой не го дава по толкова Simple Smile Така стана малко и със строителните материали, особено последните 15 месеца. Пък като веднъж почакаш за топ майсторите прости "дюлгери" (от които зависи дали ще е качествена сградата, за която даваш гаранция по закон) и веднъж като им платиш труда по техните цени... може да пресметнеш пак масрафа, няма да е излишно.
Виж колко хубаво сте "инвестирали" преди години - сама си сметни колко ти е печалбата на м2 и бягай бързо, преди Гого да ти обясни каква си алчна капиталистка Wink

# 565
ToniShu, колко са строежите,на които си видяла бял работник? Масово са от кол и въже, без дори предишен опит - когото са хванали от махалата. Ако не вярваш,разходи се из строежите.

За майстори за довършителни работи,че се намират трудно някакви,пък читави - адски трудно, съм съгласна. Но строителите довършват на ш/з и взимат най-евтината работна ръка,говоря за масовото строителство. А да не захващам темата с труда на черно в тоя бизнес и "спестеното" от данъци и осигуровки. Ха сметни на 700 евро/квадрат и на 1500 евро каква е разликата само от това перо - от една страна неосигуряване на работниците,от друга страна - продажби на данъчна оценка.

# 566
Тонишу, ти наистина ме четеш без разбиране. Аз обичам капитализма, но казвам че това което имаме в мега далеч от капитализъм. В този ред на мисли, всички сме псевдо капиталисти особено в момента. Вършим черната рабита на централните банки и си мислим, че работим за нас. Те не работят за хората, а гледат да им излязат сметките по формулите и да си изпълнят, в случая зелената адженда. Естествено, някой трябва да го плати. Цялата ковид криза е един преекспониран фарс, който да плати масрафа.

# 567
  • София
HappyHeartbeat, Първо да отбележа, че и досега работим с една бригада от малцинството. Не защото други няма, а защото са усърдни, трудолюбиви, с опит и бригадирът е образован наравно с техническия ръководител, който ни водеше документите за строежа на къщата (вече завършена).
След това да напомня, че има огромно значение с какъв строител се захваща човек като краен клиент. Давам ти пример: мой приятел-кранист падна миналата година от 4-я етаж на един строеж в Бургас. С предпазно облекло, с чиста заплата и осигуровки, оперираха го скоростно в София и за щастие ще функционира нормално човека. Нямаше никакви проблеми с работодателя си.
И пак ти казвам, цените на суровини, материали и труд (не само специализирания) са съвсем различни.

Като цяло, не може да обобщаваш само на база това как изглеждат нещата в твоите очи и какво чуваш от тук и там. Според мен не е редно, особено ако професията/опитът ти не дава експертност в бранша; и по тази причина си има институции (или поне би трябвало да има). А да премсяташ чуждите печалби не е полезно за никого.

Гого, аз разбирам какво те мъчи, но не разбирам защо настояваш, че и мен трябва непременно да ме мъчи? Нито какво предлагаш като алтернатива. Лично аз съм се адаптирала добре, считам, и не ми пречи да живея в света, какъвто е в момента. Има какво да се промени в него, защото не е справедлив и далеч не е най-доброто, което можем да постигнем. Лично аз опитвам да правя възможното за мен на дело. Не мисля, че някой ме лъже за климатичните промени (ако това е зелената адженда, за която споменаваш) или за COVID - имам приятели лекари, имам приятели с осиротели семейства. Ако не ти харесва да се отчиташ на системата, хващай гората и ни остави нас да си блъскаме главите кога, какво и къде да си купим като имот Simple Smile С повтаряне на едно и също и тропане с крак, не виждам нещо да си постигнал в посока ползотворна промяна.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 16:22 от ToniShu

# 568
На строеж до нас няма ни един от малцинството (онова малцинство, не другото), поне на външен вид. Анкета за етническо самоопределяне не съм им правила, разбира се.

# 569
  • София
Бели, черни или зелени, работниците взимат пари. Дали и как се осигуряват е съвсем отделен въпрос.
Защото почти всички предпочитат повече пари на ръка, вместо осигуровки. Най-грубо казано, ако работодателят е готов да отдели Х пари за работника, работникът предпочита да получи всичките Х пари на ръка, вместо Х-30-40%, които да отидат за осигуровки. Затова. Изобщо не взимат малко пари, доста над минималната са, дори общаците.
А тези от турски произход продължават да са доста добри и търсени.

Общи условия

Активация на акаунт