Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 281
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
Да не стане 'Г*з глава затрива". Да не я ядосат и тя да напусне, че после не се знае колко бързо и за какви пари ще намерат нов наемател.

# 676
Тоест - когато се намери съвестен и отговорен човек  (в случая наемателя) - трябва да използваме неговата коректност за наша облага? Аз бих се махнал от подобни наемодатели веднага след като изтече договора.

# 677
  • инфантилно и разглезено хлапе
Добре де, като в договора пишат по-ниска сума, ако наемателят реши да плаща тази по-ниска сума, как ще се защитят наемодателите?
Те не се ли прецакват? Данъкът е едни мижави 9% от наема, а те рискуват наемателят да почне да плаща по 200 лв. и не могат да го изгонят (заради самоуправство), ще минат месеци,в които той ще си живее,може и сметки да трупа.
Да, наистина. Smile
Затова не се бях замислял.
Ако наемателят е достатъчно нахален и безскрупулен в един момент може да реши да им плаща само наема "по договор" и тогава наемодателите ще останат с пръст в уста, защото сами са се нахендрили.

# 678
В България правото е на страната на собственика и лесно ще се отърве от наемателя. В Италия обаче не е така. Ако стигнат до съд, наемателя почти сигурно печели и после си скубе косите. Бях гледала репортаж за някакво семейства, което живееше на влага в някакъв сутерен. Имаха и друго жилище, което отдаваха под наем и искаха да им бъде освободено, но загубиха делото в съда. Наемателят си има договор и си спазва всичко и съда отсъжда в негова полза.
Може и това да е причината италианците да не си купуват по много жилища. Обикновенно имат едно основно жилище, а по-богатите имат и второ и трето ваканционно, които ползват сезонно, но не отдават.

# 679
Не виждам каква е драмата да се намали по договор. Какво го интересува наемателя какво прави наемодателя. След като дори е масова практика да не се плащат данъци и да се изнесе шанса да попадне на някой неплащащ наемодател е още по-голям. Да не говоря че цялата драма с преместването е излишна и сам наемателя си влошава живота и си губи времето без да знае и той защо.

# 680
  • София
Тук до нас ще строят сграда, но все още няма дупка или дори табела. Дадоха ми тази примерна схема на плащане:

-30% при подписване
-15% при достигане на кота 0
-10% при скрити работи
-20% при акт 14
-15% при акт 15
-10% при акт 16

Мен ми се струва скандално - 55% преди акт 14. Simple Smile Да кажеш, че цените са някакви тънки, но не са.

# 681
Има ли някой впечатления от Флора комплексите в Ман Ли Изток ?!
Най-вече качеството на строителството , канализация …

# 682
  • София
Тук до нас ще строят сграда, но все още няма дупка или дори табела. Дадоха ми тази примерна схема на плащане:

-30% при подписване
-10% при скрити работи
-20% при акт 14
-15% при акт 15
-10% при акт 16

Мен ми се струва скандално - 55% преди акт 14. Simple Smile Да кажеш, че цените са някакви тънки, но не са.
Не само на теб ти се струва скандално.... Аз не бих се навила

# 683

-30% при подписване
-10% при скрити работи
-20% при акт 14
-15% при акт 15
-10% при акт 16

Това не е нищо. Завчера попаднах на обява 90% на разрешение и 10% на акт 14. Жалко че не мога да намеря обявата.

# 684
Що ли си мисля, че ще има изгорели отново с подобни схеми, сами се навират в устата на вълка.

# 685
Не виждам кое е скандалното,ако строителят е читав и с име и предлага отстъпка за ранно плащане. Тези,които проучих наскоро,не предлагаха такава отстъпка или беше 1-3%,което е нищожно.За мен даже такива схеми с по 10-20% на всеки етап са супер щадящи за хора с малко или без наличен капитал, а някои купуват на едро направо и препродават на акт 14.
Масово предлаганите схеми са 60 до 80% на части до акт 14.
Не знам колко от пишещите ходят активно по срещи със строители,но ако очаквате схеми 10% предварително и 90% на акт 16, то най-вероятно цената ще е 2000+ евро на квадрат (супер завишена), което изобщо обезсмисля ангажирането сега,освен ако имотът не е супер уникален.

# 686
  • София
Не виждам кое е скандалното,ако строителят е читав и с име и предлага отстъпка за ранно плащане. Тези,които проучих наскоро,не предлагаха такава отстъпка или беше 1-3%,което е нищожно.За мен даже такива схеми с по 10-20% на всеки етап са супер щадящи за хора с малко или без наличен капитал, а някои купуват на едро направо и препродават на акт 14.
Масово предлаганите схеми са 60 до 80% на части до акт 14.
Не знам колко от пишещите ходят активно по срещи със строители,но ако очаквате схеми 10% предварително и 90% на акт 16, то най-вероятно цената ще е 2000+ евро на квадрат (супер завишена), което изобщо обезсмисля ангажирането сега,освен ако имотът не е супер уникален.
Ами за мен е скандално. Ние купихме на зелено със схема 20+80 на акт 16. На цена под 1000 Евро... Така, че не е невъзможно явно. Беше преди 10 месеца.

# 687
Напълно безумни ми се струват тези схеми и на мен. Вноските следва да са обвързани с определени завършени етапи и да са съотносими с риска. Т.е логично е цената да се плаща след изграждане на обект, годен да се прехвърли като собственост- след Акт 14, а в началото да се дава капаро/задатък 10-20 %. Да не говорим, че по този начин отпадат и купувачите, които ще ползват кредитиране. Наистина ми е сранно толкова много хора ли има с по над 250 хил. лева свободни кеш в банките ( 80% от 150 хил евро - среда цена на тристаен НС).
Ние също сме тези , които от години следят и умуват..и в крайна сметка са на път никога да не успеят да купят нов апартамент Simple Smile Но при нас е сложно логистично, тъй като искаме да продадем апартамента , в който живеем сега. Затова по-скоро искаме нещо завършено, за да не се местим два пъти, но то се оказва, че няма. Или по-скоро няма за под 250 к:) Отделно, че не искаме вади и ливади (включилно Малинова долина , Витоша) , защото детето ще тръгва на училище след някоя друга година и хубаво училище наблизо ни е топ приоритет. Иначе по-добре да си останем в Люлин и да плащаме за частно. Та от две години го мисля непрекъснато  и нещо все не ми излизат сметките:)

# 688
damon1,а къде е тук до вас? И кой строи?

# 689
Преди 10 месеца явно ситуация е била друга. И преди 2-3 години мой приятел продаваше в квартал,близък до центъра и с инфраструктура двустайни на 45к-50к,четиристайни от 100к в строеж,ама сега това го няма,ако искаш плати 100% на чертеж,такива цени няма.
Нормално е като има несигурност,нисък праг на влизане в инвестицията (10-20%), да се "изкупуват" на чертеж.
Пазарът в последните години е възходящ и даже и някой да не успее да изтегли кредит на по-напреднал етап,препродава с надценка на някой по-нискорисков купувачи. Рай за спекуланти.

Общи условия

Активация на акаунт