Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 838
  • 755
  •   1
Отговори
# 195
Танита, защо не вземеш един 2 или 3 стаен в Пловдив в близост до ВМИ? Всеки, който се занимава с имоти в Пловдив знае, че там наемите са много високи и ориентирани към чужденците. Сигурна инвестиция и най-вече по-висока доходност от доста места из София.
Разгледай обавите за наеми около ВМИ и виж и предлагането на тристайни в района. Мои познати там са с над 1000лв наеми в близост до ВМИ като се има предвид, че цената на 3 стаен е 100-120 000 евро.

# 196
Съгласен съм с Мандаринка, с едно изключение. Според мен в момента на зелено няма ниакъв смисъл. Цената не е много по-ниска от готов апартамент, но ще се чака 1-2-3 години което са пропуснати ползи и надуват цената изключително. Единственото предимство е, че може да се вземе читава бройка, но пък при един срив, това води до голям риск за строежа.

Тод - нали идеята е да е близо, иначе може и в Истанбул да купят, там цените са по 800-900евро Simple Smile пък е туристическа дестинация. Голяма част от печалбата от наем е факторирана в цената и банката и строителя си я делят, а за теб остава черната работа, драмите и жълтите стотинки, но поне ще спиш спокойно, знаейки, че си инвестирал Simple Smile.

# 197
  • София
Танита, от всички, от които търсиш съвет, само за Танграта знаем малко повече как процедира и каква доходност има. Съвети за заработени пари, от непознати хора във форум...лично аз не бих потъпила така. Да събираш информация е едно, но да търсиш съвет е друго. Ти си знаеш за себе си.

# 198
Правилно, това че търси съвет, не означава, че ще го послуша. Но още една гледна точка никога не е излишна. Иначе, танграта и той си каза, дали и защо би инвестирал в момента. Но той си каза, че обича кредити и може да ги посреща и най-вече има към 10 години опит в рентиерството, което изобщо не е за подценяване. Какъвто и бизнес да захване човек, а рентиерстото си е бизнес, му трябва период за навлизане, в който период разходите му ще са далеч от оптимални, а възможността за грешка голяма. Та да се запитаме отново, дали в такъв момент е подходящо да се влиза в такъв бизнес, колко голям е риска и какви могат да бъдат загубите. Много скоро всички "инвеститори" които се навъдиха последната година ще осъзнаят, че не са си направили сметката като хората. Аз точно това обяснявах и на танграта, че въпреки вдигането на цената на жилищата, това влияе негативно и на неговия рентиерски бизнес. Неслучайно в момента много рентиери излизат от този бизнес, защото са на върха на цикъла.

А действия от страх са илюзия за спокойствие. ОК купуваш сега, спиш спокойно и след 5-10 години ти изтряскат голям данък или стандарта на живот се промени, хората искат да живеят на широко и кутийките се обезценят, или се пръснат хората из привинция или около София. Никой не знае, но тухлата вече не е панацея.

# 199
  • София
Ако сложат данък за второ и трето жилище ще стане интересно, но надали някой политик ще има гащи да се простреля в краката. Колкото до инвестиции, то май най-много пари изкараха от спекулата с криптовалута. Макар, че със сигурност не може да се каже, че е по-добре от имотите.

Иначе, ако аз имах 100к събрани, и ми трябваше по-голямо жилище - щях да си купя сега и да добавя остатъка с кредит. Единственият проблем е, че може да няма какво особено ако е старо строителство. Както съм казвал и преди - и един лев не бих "инвестирал" в момента в недвижим имот, освен ако не е за живеене.

# 200
А за рекордните нива на депозитите какво мислите? Ние сме част от тях. Какво ще направят хората с всичките тези пари, или пък държавата дали ще помисли как да се облажи от тях?

damon 1,
То проблема е, че на нас дори не ни трябва по-голямо. Евентуално по-хубаво да, по-тихо, по-зелено, по-луксозно, но както сме живяли досега, можем и да продължим.

Големия зор е какво да правим с тия пари - не с цел печалба, а да не ги изгубим тотално. И втория въпрос е какво да направим с тях сега, така че като остареем и се пенсионираме да имаме някакъв доход от тях.

Последна редакция: пн, 17 май 2021, 13:39 от танита

# 201
  • София
А за рекордните нива на депозитите какво мислите? Ние сме част от тях. Какво ще направят хората с всичките тези пари, или пък държавата дали ще помисли как да се облажи от тях?

Ще се накупят имоти, земи, акции, крипто, злато и други активи - кой каквото му е на душата. Също и бурканбанк - вадиш кеша и складираш, кой където има - сейфове, буркани, мазета, тавани. Simple Smile Докато се наливат пари от централните банки и се стимулира потребление цената на имотите няма да мръдне и сантиметър назад, и всичко от пазара ще се изкупува.  Представям си какво им на хората, които имат много свободен кеш, не им е лесно сега... Simple Smile Ще видим кога ще се усетят регулаторите, че имотните пазари прегряха от това, и кога ще се вкара някаква допълнителна регулация да ги успокои. Ама може и да не стане скоро, май не е голям приоритет на никой. Все пак всичко покрай имотите и строителството движи икономиката - бизнес с материали, машини, заетост и т.н.

Иначе ако имаш наистина събрани пари кеш за апартамент - купуването му не е лишено от смисъл като банка за парите. По-смешни са ми тия дето са събрали малки суми, и за да не им се обезценят стотинките купуват имоти с кредит. Ей това не го разбирам!

# 202
Ние искаме да си купим апартамент с две спални (поне по 12 кв.м.) , кухня и хол, ако е общо дневно помещение - да е поне 30 квадрата, 1-2 балкона. Без първи етаж, с предпочитание за последен. Без крайни квартали като Дружба и Люлин.
150 - 170 000 хиляди не стигат за това.
Не знам на кого му се струват нормални цените в София при наличната инфраструктура и доходи.

# 203
И на мен не ми се струва нормално, ама ги купуват още на зелено.
Януари месец на етап изкоп имаше сгради с продадени 60-70% от апартаментите.
Хората купуват и препродават като получи акт 14.

# 204
Ние искаме да си купим апартамент с две спални (поне по 12 кв.м.) , кухня и хол, ако е общо дневно помещение - да е поне 30 квадрата, 1-2 балкона. Без първи етаж, с предпочитание за последен. Без крайни квартали като Дружба и Люлин.
150 - 170 000 хиляди не стигат за това.
Не знам на кого му се струват нормални цените в София при наличната инфраструктура и доходи.

За да са нормални цените - не са, но за ~150КЕ имаше сравнително прилични тристайни. Поне преди 3 месеца.

# 205
Прилични на снимки. На живо - потрес. От началото на годината ходим активно на огледи. Какво ли не видяхме... Обявен 120 кв, на живо 69 кв. Мезонет, но не може да се качиш на втория етаж, защото няма стълба. Или първият етаж представлява помещение 4 кв., От което директно се качваш на метална стълба до втория етаж, който вместо обявените 150 кв е 77 кв. Имаме лазерна рулетка и с нея мерим всичко, та не преувеличавам за квадратурата. За юридическите проблеми със съседи и наследници на два от имотите, които много харесехме не искам да отварям дума. Казуси за държавен изпит мога да напиша по тях...

# 206
А на мен миналата година по това време ми обясняваха да чакам, че цените ще паднат Grinning Паднаха...

# 207
Няма лошо човек да инвестира в разни неща, имотите обаче са за по-консервативните хора, такива, които нямат нито знанията, нито "топките" да се занимават с борси, акции и т.н.

Давала съм пример - едни 7К щ.д. (1999-2000) станаха 50- и нещо евро напоследък. Какъвто имот можеше да купиш тогава със 7К, приблизително същия можеш да купиш и сега. Но междувременно нещо си поспестил, изпаднали са някакви пари от наследство, значи с тези тогавашни 7К,  плюс допълнително посъбраните/изпадналите, можеш да купиш нещо по-голямо и/или по-добро. Междувременно е капал наем. Дори без особено големи разходи за поддръжка. Поне на мен този наем ми покриваше консумативите по основното жилище, плюс част от разходите за живот в едни други времена - малки заплати, хиперинфлация и т.н. Сигурно е можело тези 7К да станат 1 млн., ако бяха вложени някъде си. Но както казах - имотите на дребните рентиери са консервативна инвестиция.

Между другото мой познат някъде около 2005 г. започна да играе на борсата с малки суми. След около година се отказа - на печалба беше, колко - не знам (не е възпитано да разпитваш за доходи, мен поне така са ме учили). Каза, че го е направил, защото се е пристрастил - почти до полунощ следи нам-си-кви борси и индекси, ако стане до тоалетната през нощта - пак проверява, сутрин със събуждането - отново проверка. Сметна, че не си струва да се вманиачава.

# 208
Танита, вие не бяхте ли харесали апартамент до пътеките на Младост 1 - ако той е капарираният, добър имот беше, мисля, че наемът му няма да е под 500 лв.

# 209
Танита, в абсолютно същото положение съм като вас. Взех решение да не купувам боклуци и да поема риска да се обезценят парите с 2-3 % на година, докато пазарът се нормализира или се появи друга инвестиционна алтернатива. Съжалявам,но 100к евро за стара тухла на първи етаж за тотален ремонт за мен си е загробване. Първо, да се бъхтиш за ремонт, после да обслужваш наематели, за колко - 700 лева преди данъка след ремонта и обща инвестиция от 120 к евро?
Да,цените в момента са такива,и да постоянно растат. Само че никой не ми е опрял ножа до кокъла да купувам останките на пазара точно сега. А с пари кеш рано или късно ще дойде добра оферта. Ако не дойде,поемам риска да загубя няколко процента от инфлация.
Дори и да няма спад в цените, което за мен е нереалистично в 5-годишен хоризонт,със сигурност ще има по-голяма предлагане заради изкупените на зелено строежи в момента. Или пък наемите ще паднат още повече пак заради горното и мога тотално да се откажа да купувам имот. Но пък парите на депозит място не заемат и не се амортизират и са ликвидни.

Общи условия

Активация на акаунт