Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 845
  • 755
  •   1
Отговори
# 210
По закона на мърфи цените ще се нормализират когато си купя апартамент.

# 211
Жервай се за целокупния форумски купувач Joy

# 212
# 213
Жервай се за целокупния форумски купувач Joy

Да съберем пари за финансиране Grinning

# 214
Танита, вие не бяхте ли харесали апартамент до пътеките на Младост 1 - ако той е капарираният, добър имот беше, мисля, че наемът му няма да е под 500 лв.
Да, още буквално два три дни имам за размисъл и след това трябва да ходим за сделка или се отказваме. Кофти ще стане за продавачите, но пък парите са си наши.
Да, според мен много добра локация, тихо и зелено, току що изцяло саниран и пребоядисан вход, на 1 Мин от пазара и метрото, но 1 етаж (засенчен е доста от дървета) и тотал щета за 90к.
Алтернатива ни е на чисто зелено, без дупка дори в св Константин Варна на 100м от плажа евентуално имот в който ще живеем след пенсия. Пак партер, но там не ме притеснява ще има охрана, но и солена такса поддръжка.
Ей сега пак изръчках целия имот бг, и единственото което харесвам е 220к Витоша вилидж - 4 стаен.

# 215
Кофти ще стане за вас. След като вие се отказвате, те не са длъжни да ви върнат капарото.

# 216
И на мен не ми се струва нормално, ама ги купуват още на зелено.
Януари месец на етап изкоп имаше сгради с продадени 60-70% от апартаментите.
Хората купуват и препродават като получи акт 14.
Това си е точно така ... и говорим за суми от 250000 евро нагоре !!

# 217
Интересна дискусия се е заформила.
Въпрос към Neymar, Танграта, и Gogo79 - какво бихте направили в ситуация като нашата.
Имаме 2 жилища в София в които живеем ние и родителите на съпруга ми.
Имаме спестени около 100к евро за последните 10 години. Доходите ни са в момента добри, но не се знае утре как ще са.
Няма нищо читаво на пазара под 300к в което да си заслужава да се преместим.
Ако се хвърлим на имот за 300к трябва да вземем кредит за 200к или да продаваме един от наличните. При което концентрираме наличностите в един и по-скъп имот. От друга страна можем да купим (и даже сме капарирали) стара тухла в Младост на 1 етаж за 90к тотал щета, но такъв имот текущо на нас не ни е нужен. За да го докараме до състояние да се живее ще ни трябват още поне 20к, и я намерим наематели за 500 лв , я не.
Какво да ги правим тия пари, за които както писахте на предните страници сме си скъсали з...те да бачкаме.
Да купим 2 малки в студ град?
Да си купим това в Младост?
Да си купим хубав на морето и да ходим там 2 седмици в годината?
Да купуваме разни индекси (всичко да бухнем там)?
Да купуваме земя?
Злато?
Да купим нещо в друга държава? (Освен за Гърция друго не ми иде на ум)

Аз първо бих елиминирал като вариант апартамента на морето (освен ако не е на много хубаво място и на много изгодна цена). Същото се отнася и за другите два варианта в София. Ако цената е добра тогава може. Иначе не виждам смисъл панически да се купува нещо на всяка цена за да си затвориш парите. Злато става до 10% от инвестиционния ти портфейл. Обаче според мен е по- добре да не купуваш физическо злато ами индекс. Индекс като GLD е много ликвиден и няма никаква разлика между цена купува и продава. Аз преди няколко месеца всички като се бяха увлекли по криптовалути и никой не искаше да погледне златото, си увеличих % на злато в портфолиото. Сега от няколко седмици скача и централните банки започнаха да купуват отново. Мисля че още не е късно да се купи малко злато. Индексите по принцип са на доста високи нива така че не препоръчвам да купиш всичко от раз. Най- добре да сложиш някакъв процент и после редовно да купуваш всеки месец със спестявания от месечната заплата. Препоръчвам да прочетеш малко книги за инвестиции. Основателя на Вангард има една книга която е доста полезна - The little book of common sense investing.

# 218
купи си апартамента в Младост, и не се коси. На 1 минута от метрото. Като поостареете, първи етаж ще ви бъде удобен.
Продайте големия ако няма кой да го ползва, и си обикаляйте по света със сламените шапки и фотоапарати в ръцете.

Нали сте напълно, съвсем и категорично наясно, че това трепане, което се трепете, няма да може да продължава вечно? Колко още ще издържите така, преди да се изхабите?

# 219
След комисионни, данъци, такси, ремонт, 1-2 месеца празен, дали ще може да му изкарат 2% доходност на това нещо?

# 220
Zigizagi,излизат читави имоти, но трябва да се следи. Вчера ми пратиха този:
https://m.arcoreal.bg/%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8/%D0%9 … D0%B0%D0%B4-64293

# 221
Еха. А аз бях изненадана, когато преди няколко месеца в нашия квартал обявиха 100 кв. апартамент в епк за 1850 е\кв. И го продадоха.

# 222
купи си апартамента в Младост, и не се коси. На 1 минута от метрото. Като поостареете, първи етаж ще ви бъде удобен.
Продайте големия ако няма кой да го ползва, и си обикаляйте по света със сламените шапки и фотоапарати в ръцете.

Нали сте напълно, съвсем и категорично наясно, че това трепане, което се трепете, няма да може да продължава вечно? Колко още ще издържите така, преди да се изхабите?

На този етап сме намислили след пенсия да живеем до море. Обаче до кое море не сме много на ясно.
Варианта, който текущо заглеждаме е на 100м от плажа, на партер две спални с голяма дневна, и хубава прилежаща градина за 140к. Ще бъде в комплекс с открити басейни и закрито спа с басейн. Наблизо има термална минерална вода, супермаркет и гр транспорт. Но таксата му ще почне от 1500 евро на година. Предполагам като се нормализира обстановката може да се дава за 2 месеца като ваканционен, колкото да се избие таксата, но се съмнявам да носи доход. Евентуално ако някой го наеме целогодишно, но пак повече от 500лв не си представям.

Neymar,
То хубаво 10% в индекси, а останалите в банка ли?

# 223
  • София, България
Танита, възможно най-лошата идея е да инвестирате във ваканционен имот с такса подръжка. Направо се чудя как може изобщо да го обмисляте. Не само че нищо няма да спестите, ами ще имате разходи, 100 пъти по-добре да ви стоят парите в банката.
И аз бих те посъветвала да вземеш апартамента в Младост до метрото. Това е много хубава локация, винаги ще има наематели.
И сега по темата с инвестициите - винаги съм искала да инвестирам, но както господата тактично се изказаха, то само с искане не става, трябва си и стабилно информиране/четене преди това. Мен ме спира фактът, че доколкото разбрах от малкото, което прочетох, в България да се инвестира е доста скъпо. Минава се през посредници и/или има такси за вход/изход и като сложиш и несигурността не е едно и също дали ще купуваш акции на Тесла или на Майкрософт от България или от ЛА, например. Поправетете ме ако греша или ако нещата са се променили.

# 224
Аз никога не съм мислела, че ще ми се наложи да инвестирам. В най-смелите си мечти изплащахме наличния ни апартамент и това е - за повече не съм допускала че ще постигнем.
И сега не ми е особен мерак,  просто се замислих, че всичкото това бачкане е хубаво да го осмислим.
А иначе апартамента на морето не е точно инвестиционен, тъй като е в квартал който се очертава да е бъдещия Лозенец на Варна - т.е. Хората ще живеят там. Изгражда се сега инфраструктура на жилищен квартал - има Лидл, спирки ще има и детска градина, но в същото време е на 100м от плажа и ще си има басейни.
Мен таксата не би ме притеснила ако наистина осигурят всички удобства, които предлагат - но само ако сз живея там целогодишно (т.е да се ползвам от тия блага).
Мин лято го изкарахме почти цялото в подобен комплекс, но на Влас и си беше много приятно като затвориш компютъра в 6 да слезна до морето, или пък да работя от басейна.
Но да вероятно няма инвестиционен смисъл.

Общи условия

Активация на акаунт