Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 605
  • 755
  •   1
Отговори
# 480
Пак ще се повторя но какво да се прави. Банките нямат друг изход освен рязко да секнат кредитирането до нула и яко данъци. Евентуално леко да вдигнат %, но не могат да си позволят лукса да борят инфлация с високи лихвени проценти. А спре ли кредитирането....
[/quote]....

Пак си в грешка  и заблуждение Гого и се оповаваш на  може би и да си  чешем езиците, но аз днес бях свидетел в малък провинциален град ( какво, къде информация няма да давам )как шефка на банка дойде на крака при инвеститор на недвижими имоти и му предложи  кредитиране на клиенти купувачи на имоти до 650 евро на квадрат в малък град, демек сещай се какво ти говори това, банките имат пари и търсят да раздават и цените на имотите накъде ще  вървят

# 481
За пророка, съжалявам забравих кой беше, че тук много се навъдихме Wink
И ние си купихме имот в последно време.
Значи и ние сме в твоя отбор.

А сега понеже мисля да продавам, че парите ги искал за друго - в кой отбор ще отида?🌞

# 482
... банките имат пари и търсят да раздават и цените на имотите накъде ще  вървят
Как да нямат пари, като от 2 години се печатат пари и се раздават с милиарди ,а хората имат възможност да ги харчат само в супермаректа ...
В банките са насъбрани парите, но банките нямат проекти в които да инвестират.
Освен строителство и Еко.
Строителството стана смешно вече, защото като си спасят всички дребни парите от инфлацията в имоти , то в един момент ще искат да ги дадат под наем.
Сега им внасят през Мароко и Испания и през къде ли не новите квартиранти.
Останалото са еко проекти с които да им приберат парите по два начина , да инвестират в тях и да си ремонтират и напаснат имотите по новите разпоредби ... а сега ще се гласуват и разпоредби. С две думи ... парите ще бъдат прибрани по един или друг начин. Сега ако на един му се бъхти като хамстер да понатрупа ... а друг си стои с парите в банката ... според мен в края на краищата ще има еднакъв ефект . ОСвен в изразходваните нерви, енергия и време.
Румката според мен ако си играеш на купи-продай и то често си от поддръжката на раб. места и от въртенето на пари ... защото като платиш на всички включени им правиш добро.
А и ти се забавляваш като гледам.
По морето масово са затворени още хотели, които миналата година още април бяха пълни с туристи. Наскоро потърсих нещо за лятото и без да искам не бях сменила датите ... ами уплаших се в началото че всичко е заето. А то почти всичко е затворено.
До кога ще издържи това ?

# 483
Ами погледнете наемите от 2021 до 30 г назад.
Ръстът е почти х10.
Обсъжданият в другата тема апартамент е за 1500лв на месец. Преди 25-30г се давал под наем за 150лв.

Не знам кой си прави сметката да кара 30години напред на наем от 2021ва, но на мен не ми се вижда, хич, реалистично.
За сметка на това, вноските по ипотеката да скочат с 5%, ако се вдигнат много лихвите.
Къде са 5%, къде са 900.

Дали ще стане така в следващите 20 години дори?
Я виж колко са скочили в Европа за последните 20 години.
Да не си забравил, че малко преди 2000-та година масово хората взимаха по 30-50 долара месечна заплата?

# 484
Куин, толкова ли е трудно да осъзнаеш какво се случва? Естествено че в момента ще е така. Отгоре им е спуснато през няколко нива инструкции да раздават кредити с цел стимулиране на икономиката.
Но тази политика ще се смени, ше бъдат спуснато нови инструкции. Овцете в местния клон изобщо няма да питат защо и какво, а ще изпълняват. Прочети как е било в Япония, минава се по същия път.
https://www.investopedia.com/articles/economics/08/japan-1990s-c … iquidity-trap.asp

Последна редакция: сб, 05 юни 2021, 11:16 от Gogo1979

# 485
  • София
В Европа нямам поглед. В Канада скачат в пъти, въпреки държавните регулации и закони, пазещи повишаването на наемите.

Апартаменти, отдаващи се за 600$ преди 10г, се отдаваха за 1200$  10 г по-късно.
Това, че заплатите са били по 50$ какъв аргумент е, и в полза на какво?
Кое ви кара да мислите, че в следващите 30г заплатите ще останат константа в долари или евро!?
В крайна сметка, всеки си има право на мнение. Щом ви харесва да смятате, че в следващите 30г наемите ще са си все същите, и то от дните на корона-кризата, то никой не може да ви спре.

https://www.capital.bg/biznes/imoti/2021/06/05/4216250_bivshata_ … _hotel_berlin_se/
Цитат
Бившата "резиденция" на Пеевски хотел "Берлин" се продава като апартаменти
След като депутатът се раздели с имотите си, 26 апартамента излизат на пазара на цени между 1500 и 1800 евро на кв. м.

Инвестициите в емблематични имоти по принцип се смятат за верен ход по време на криза. Дали ще е така и със знаковия хотел "Берлин парк Витоша" в софийския квартал Бояна, вероятно може и да се спори. Апарт хотелът близо до престижната ул. "Беловодски път" беше известен доскоро като лична резиденция на депутата от ДПС Делян Пеевски
...
...

Айде, спука се балона!

Какво е било в Япония?
Споделете за незнаещите.
До колкото съм чувал, в Токио са рекордни цените на НИ, едни от най-високите в света.

# 486
Какво значи че съм във въртенето на пари? Не можах да те разбера.
Ние купуваме като имаме възможност. Аз и преди съм казвала, ММ е с мега широки пръсти, и за кратко време харчи много. Натискам го да купим нещо, за да не се отпуска. И в случая ми излиза по-изгоден вариант, и смятам да продам и ползвам новия вариант.
Плащането на комисионна е както плащането за всяка услуга. Претегляш си ползите спрямо цената, и си решаваш.
Не съм от тия, които да цепят стотинката на две. Е, някой път се случва. Но гледам по-наедро да върви работата. Платила съм някъде, получила съм услуга. Ами, изкарвам, мога да си го позволя. То човек каквото сам си направи, друг не може да му го направи 🌞

# 487
Айде, спука се балона!

Какво е било в Япония?
Споделете за незнаещите.
До колкото съм чувал, в Токио са рекордни цените на НИ, едни от най-високите в света.

Психясват хората и дори се самоубиват. Броят на тези случаи нараства през годините. Младите не виждат переспективи, а при тези цени на недвижимостите в Япония и Канада, загубата на работа е равно на катастрофа :-х

https://www.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B2-%D1%8F%D0% … %D0%B0/a-55254057

# 488
Тангра, ако си пуснеш статистика за наеми 10-15 години в БГ, са почти еднакви. Няма голям растеж.
Но цените на имотите растът, както и заплатите.
При нас има огромен процент собственост, няма как да хвръкнат до небесата наемите.

# 489
Танграта много едностранно представяш нещата за Канада. В Канада цените на всичко, например в супермаркетите са се качили също толкова пъти колкото на имотите.

# 490
  • София
Тангра, ако си пуснеш статистика за наеми 10-15 години в БГ, са почти еднакви. Няма голям растеж.
Но цените на имотите растът, както и заплатите.
При нас има огромен процент собственост, няма как да хвръкнат до небесата наемите.

Аз давам под наем дългосрочно от 25г. А родителите ми са давали под наем стаи на туристи откакто се помня преди това. Т.е. към 40г назад. Аз лично, между 17 и 23г възраст (преди 25г) съм обикалял созополските улици в търсене на туристи. Тогава нямаше интернет и аирбнб.
По показаните статистики гледам СРЕДНА цена за едностаен 400лв в Младост. Ами, имам си едно наум. Аз давам еднопространствени в ст град за 550лв, сега, по време на кризата.
Аз имам доста горчив опит от преди 20ина г., когато смятах ниски наеми и лихви 2но по-големи. Тогава "моментната" сметка излизаше, да продадеш и да получаваш лихви от банката. После, обаче, лихвите паднаха, цените и наемите се вдигнаха. Бития бит. Това ми е обица на ухото за цял живот. Това е и причината преди 5г да вляза на софийския имотен пазар още с пристигането си от Канада. Всъщност, затова и заминах за Канада преди почти 20г. За да печеля и инвестирам в имоти у нас.
Та не ми е необходимо да гледам статистики. Твърде стар съм за да си променям мнението. Аз моя избор съм го избрал.

Повишаването на всички останали цени в Канада кога съм го отричал, дори съм го писал. И какъв аргумент е по-точно това и в каква посока!?
Това как влияе вноските по вече направена ипотека, които не се променят с времето?

Последна редакция: сб, 05 юни 2021, 12:16 от Танграта

# 491

По показаните статистики гледам СРЕДНА цена за едностаен 400лв в Младост. Ами, имам си едно наум. Аз давам еднопространствени в ст град за 550лв, сега, по време на кризата.

Повишаването на всички останали цени в Канада кога съм го отричал, дори съм го писал. И какъв аргумент е по-точно това и в каква посока!?
Това как влияе вноските по вече направена ипотека, които не се променят с времето?

Статистиките за средна цена включват и набирателни обяви с ниски цени за лапнишарани, особено при наемите. Така че аз бих взела тази средна цена при наемите като занижена или, да речем, санитарен минимум. Реалните наеми вероятно са от 500 лв. нагоре.

За останалите цени в Канада и аз не разбирам какво точно се твърди с това! И ако се върнем в България, 2000 г. с 1 левче дете в училище имаше за сандвич и оставаха 10-20 ст. ресто. Отдавна вече не можеш да си купиш сандвич за левче, дори пакетче дъвки отдавна е левче и нагоре. 1 баничка е 1,10-1,20-1,40 лв. и нагоре. Ако ще говорим за цени и тяхното влияние на наемите и продажните цени на имотите. 2000 г. заплатата ми беше 210 лв., ако ще говорим за доходи. Сега минималната е 650 лв.

# 492
Тук някой път се дават такива аргументи, че ми се секва желанието за дискусия Simple Smile
Мисля, че много са бягали от час по логика в училище.

# 493
https://www.mediapool.bg/ombudsmanat-sezira-ks-za-izgrazhdaneto- … i-news322695.html

Разгеле, ако ще ставаме (отново) правова държава, това безумие в ЗУТ, което противоречи тотално, по мое скромно мнение, на Конституцията, е редно да отиде в небитието. Както отидоха в небитието и онези разпоредби в ЗУТ (май пак в него), че държавата и общините могат да почнат да строят на имота ти, още преди да е приключила процедурата по отчуждаване и да си получил дължимото обезщетение.

# 494
Това не е ли условието да има улици и те да са общински,ако собственикът иска да строи? Много жалко,ако го премахнат, никакъв шанс няма да има за нормална инфраструктура в тоя град, собствениците на улици ще продължават си слагат бариери, майките с колички ще газят в калта до ултра модерната си кооперация, хората ще имат по един вход-изход на квартала. Тъжно.
Да не говорим колко е тъпо омбудсманът  да защитава интересите на шепа инвеститори,вместо на мнозинството,което копнее за нормална инфраструктура.

Общи условия

Активация на акаунт