Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 585
  • 755
  •   1
Отговори
# 495
А не, инфраструктурата е общинска, и общината да благоволи да се погрижи за нея - да отчужди и обезщети собствениците, и да изгради самите улици. А не сега да искат "дарения" за улици, и като квадратни метри от частни имоти, и като реално изградени улици, като условие за даване на разрешение за строеж. И пари има, ако се използва наличният бюджет рационално, а не - предполагаме как. Примерно не за самопочистващи се тоалетни, на които им отнема повече от 20 мин. да обслужат 1 клиент и да се самопочистят, а през това опашката от нуждаещи се наторява околните зелени пространства. Колко е къса паметта на хората Open Mouth
https://segabg.com/hot/category-bulgaria/sofiya-e-platila-286-00 … toaletna-pred-ndk

# 496
  • София
Здравейте, чета ви от известно време и виждам , че сте на вълна инвестиции. Моля ви за съвет, имаме ипотечен кредит , и същевременно поспестихме парички, да изпратим поне половината кредит . Сега се чудя да инвестираме ли събраните пари в малък имот или да връщаме кредита предсрочно.  Предвид коментирано от вас , че идва инфлация, кое е по -добре според вас.

# 497
Въпроса ви се превежда до “имаме дълг, да вземаме ли още дълг, за да се възползваме от инфлацията и да сечелим или да изплатим текущия си дълг”. Ще го опростя още “да бъдем ли алчни или да дъдем страхвливи”. Ще го опростя още “да бъдем ли разумни или да рискуваме”.
На така лесно зададен въпрос бих отговорил - ако можете да си го позволите, взимайте, ако не можете изплатете си кредита. Какво имам предвид - нека разсъждаваме в екстремности - ако дойде голяма инфлация на месечна база, имате ли сигурна работа, ще ви индексират ли заплатите, ще можете ли да покриете увечичаващи се разходи и да плащате увеличаващи се вноски? Ако отговоря е да, купувайте.

# 498
  • София
Благодаря за отговора

# 499
Благодаря за отговора

Ако изобщо може да се класифицира като отговор това. Гого, каква ти е целта като нападаш хората така? Не ти е за първи път, не знаеш какво им е състоянието, какви пари са събрали и какви пари взимат. Нито за колко ще съберат пак същата сума. Един вид ако не можеш да кажеш нещо полезно, по-добре нищо не казвай.

# 500
Човека да си каже дали се чувства нападнат. Ще те помоля да спреш давървиш след мен и да се дразниш за всяка моя дума. Към теб не съм се обръщал изобщо, така че ако се чъвстваш нападната си е твой личен проблем.
Относно коментара ти - ако малко вникнеш в нещата, ще видиш че ти казваш същото което и аз. А именно, че ние не знаем какви са детайлите около него и не можем да му кажем какво да прави. Но аз просто го насочвам да разсъждава в насока и да си прецени сам. За разлика от повечето тук, които изхождат от личното си битие и учусловия и винаги съвета е “купувай, че ще стане по-скъпо”, аз мисля че е ако смята че ще дойде инфлация НО И може да си го позволи, тогава в ок да се купува, иначе не.
Не разбирам защо съм ти трън в очите. Явно ти преча на розовите очила.

# 501
  • София
А една дума - сега ли е момента за апартамента или не, ако имаш сигурни доходи според вас?

# 502
Прочети си пак коментара и пак ми кажи, че не е нападателен. За разлика от еднократно питащите, аз съм ти свикнала на писанията, но ако бях на тяхно място нямаше да ми е много готино на прост въпрос да получавам такива размахвания на пръст. Не "вървя след теб", ако бях щях да съм във всяка тема в имотния раздел, а съм само тук. Нямам толкова свободно време, все пак работя да плащам кредит и да ми останат пари за розови очила Wink

А една дума - сега ли е момента за апартамента или не, ако имаш сигурни доходи според вас?

Не може да се отговори с една дума, има много условности. Зависи от доходите, зависи от хората, зависи от апартамента. Ако питате Фики, сега е 😂

# 503
  • София
Прочети си пак коментара и пак ми кажи, че не е нападателен. За разлика от еднократно питащите, аз съм ти свикнала на писанията, но ако бях на тяхно място нямаше да ми е много готино на прост въпрос да получавам такива размахвания на пръст. Не "вървя след теб", ако бях щях да съм във всяка тема в имотния раздел, а съм само тук. Нямам толкова свободно време, все пак работя да плащам кредит и да ми останат пари за розови очила Wink

Не може да се отговори с една дума, има много условности. Зависи от доходите, зависи от хората, зависи от апартамента. Ако питате Фики, сега е 😂

Да кажем, че имота е доста изгоден като цена, но е на зелено, фирмата инвеститор сравнително стабилна, малка част за кредит, по - голямата със собствени средства? Притеснява ме това, че е на зелено....

# 504
  • София

Да кажем, че имота е доста изгоден като цена, но е на зелено, фирмата инвеститор сравнително стабилна, малка част за кредит, по - голямата със собствени средства? Притеснява ме това, че е на зелено....
Колко на зелено е и какви са възможните схеми за плащане? Това е много важно. Ние купихме на зелено, въпреки, че нямахме такива намерения, но схемата ни устройваше. Беше 20% първоначално, а останалото след акт 16. Преценихме, че си заслужава рискът, защото жилището отговаряше на всичките ни критерии и такава цена нямаше. Така, че претеглете + и - и решете.

# 505
Лично според мен не е сега момента за апартамента по принцип. Ще дойдат и по-изгодни моменти, въпросът е, че не се знае кога. Хората прогнозират срив от доста време, ама с тези помощи и печатане на пари, кой знае кога ще дойде, т.е. зависи дали имате време да чакате. Все пак ако е за имот за живеене за мен най-важното е да намерите подходящия. Като паднат цените пък не се знае какво ще има на пазара.. Като имате и по-голямата част от сумата кеш, още повече улеснява нещата. Ако имате стабилна работа и високи доходи, в един момент ако банките позатегнат раздаването на кредити, за вас отново няма да е проблем. Ако инвеститорът е стабилен и утвърден, бих купила на зелено. При минали кризи май по-големите нямаха особени затруднения. След време ако паднат цените аз смятам, че ще паднат до нива каквито са например в момента на зелено, или малко под тях, така че няма да е голяма прецаквация да речеш да се ядосваш. И пак казвам, според мен е много трудно да се намери добър имот, ние търсим от над година, така че намерите ли го - взимай Simple Smile Само да кажа, че си споделям личното мнение на лаик, че сигурно някой ще се заяде...

# 506
  • София
Ще го опростя още “да бъдем ли алчни или да дъдем страхвливи”. Ще го опростя още “да бъдем ли разумни или да рискуваме”.
Не е като да не се заяждаш Гого. Още 1я път като прочетох това ми дойде да ти кажа, "А ти от кои си, от алчните или страхливите?" Т.е. връщам реципрочност. Въпросът е, че не ми се спамеше. А и това са очевидни неща, които всеки може да съобрази и сам.

Аз също не съветвам "на всяка цена", "Купете!". Всеки сам си знае. Още повече, вкус, цвят, мирис, цена, пазарът на имоти е най-различен. За мен класическата пазарна цена "2000е на кв" е лукс. Къща в Банкя също. Затова търся шорткъти, строеж, среден квартал и тн. Но ми е ясно, че моето не е за всеки и не си позволявам да го препоръчвам.
Та оттам, писал съм го и пак го пиша, въпроси от типа "Да купувам или да не купувам (покупката на живота си)" са абсурдни за форум. Но хора разни. Някои си питат. Аз лично никога не бих питал такова нещо във форум.
Същото е "Да емигрирам или да не емигрирам" и всякакви екзистенциални въпроси от подобен тип и генерализация.

# 507

Нали се чака голям скок на всичко, следователно сега е момента, даже е леко късно, но по-добре късно отколкото никога.

# 508
Този форум е да споделяме и да си помагаме кой с каквото може, главно с информация и експертно мнение, но без лицемерие, неприятно е да постоянно някой с някой да се заяжда. И да имотите са добра инвестиция, но не на всяка цена. Така че има две страни и всеки е прав за себе си, но трябва реално да обсъждаме, а не да хейтим или само да си правим вятър. Аз се радвам да има конфронтация, противоречиви мнения и да има две страни както всяка монета, но както казваше моя приятел Франк Лойд Райт по добре е да имаш да вземаш, отколкото да имаш да даваш

# 509
Много хора от тук присъстващите се дразнят, когато някой разбие мантрата им за вечно растящите цени и допусне нещо друго, освен купуване на недвижим имот в България. Да, до сега това работи, но има много условности и неизвестни. Не знам какъв е случая на Jet, но аз лично ще платя предсрочно кредита си и смятам да инвестирам част от спестяванията си в нещо друго. Надявам се цените при нас да достигнат нивата от 2008 или по-ниски. А дори и да не се случи, до следващата криза се надявам да съм в добро здраве, да събера пари за нова инвестиция, да имам повече опит и време за реакция. Не приемайте мнението ми за съвет в никакъв случай - някои предпочитат залози на 1 кон, а други диверсификация. Каквото и да изберат, парите са си техни и рискове винаги ще има.

Последна редакция: нд, 06 юни 2021, 15:18 от Пух

Общи условия

Активация на акаунт