Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 577
  • 755
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Днес пуснах едно запитване за ново строителство в Изгрев (Елемаг нещо си). В момента на акт 14 - цената 2400 евро на квадрат с ДДС, акт 16 - юни 2022.

# 526
Цените са такива, защото из цяла европа, ако не и по света се тръби каква инфлация се очаква и качват инфлацияата именно с това да панират хората да купуват все по-скъпи недвижимости и да приемат в този аспект по-високи цени на останалите продукти. В същото време много ме съмнява да оставят пенсионерите назапад съвсем без спестявания, защото ще им легнат на ръцете на всички. В момента в същност назапад ако някой е платил нещо във фондовете и заслужава да получи, то са пенсионерите в момента .
На мен лично ми е много интересно да наблюдавам как ще оползотворят хората в бъдеще спестените в свръхскъпи на днешни цени апартаменти . Не визирам тези в които ще си живеят, а тези, които купуват @за да вложат парите@  и идея нямат какво нататък.
Само наблюдавам.
Също ми е интересно до къде обезценяването на спестяванията ще е реално и до къде паниката насаждана че е просто с цел да се извадят парите от сметките.
Интересно.

# 527
  • София
То и тук, в темата, се тръби каква инфлация ни очаква...

# 528
  • София
Не знам за каква инфлация говорите, но четох статия за ЕЦБ и там пишеше, че успешно инфлацията в Еврозоната е докарана до 2 % и това е супер.
В България пък все още сме във валутен борд и никой не може да печата пари неконтролируемо. Т.е. и тук всичко е под контрол.
Личното ми мнение е, че цените се помпат изкуствено, като това се подхранва със слухове, за да се паникьосват хората.
Който е толкова тъп, че да купува в Манастирски ливади за 2200 квадрата, да купува. Негова си работа.

# 529
Не може да се отрече, че поскъпване има - особено на хранителните продукти, стоманата и другите строителни материали. Но и сценарии за нова Виденова зима са фантастика - за щастие икономиката на ЕС, към която сме прикрепени продължава да е много силна.

# 530
a какво да правят хората с пари, да ги държат на депозит ли? Естествено, че ще купуват имоти.  Колкото повече поскъпват, за някои вече няма да има шанс да получат висок кредит и да си закупят жилища. Не ги мислете тези с инвестициите. Още повече, че през Корона периода, много хора обедняха, а други забогатяха. Някои пък поспестиха от ресторант, МОЛ и др. нетолкова нужни работи.
Пък и докато банките са с нулеви лихви по ипотеките, не виждам как да паднат цените. За БГ и допълнително обстоятелство минаване на евро - амбицира хората да правят нещо.

# 531
Днес четох за Германия за 5% , но не го дочетох.
ToniShu едно е реално да има инфлация . Съвсем друго е да ти набиват, че ако не купуваш нещо на всяка цена ще останеш без пари. Защото и малко сметка за как се е получила тази всяка цена е нужно.
Инфацията би трябвало да си я има винаги, както и лихвен % по депозитите и ежегодно увеличение на заплатата. Така се въртят парите все пак.
Положевието в момента според мен не е нормално  - да имаш ниска лихва по депозити и отрицателна по сметки, ниски увеличения на заплата защото било криза, увеличение на здравната осигуровка и увеличение на пенсионната възраст. Инфлацияата не е ненормалното в случая .

# 532
Кога ще минем на евро и какво ще се случи тогава?

# 533
Според мен минаването в евро ще е гояма минавка , но все пак мнението ми е любителско и не съм специалист.

Pepina_n3 в Герминя при сключване на договора нотара винаги казва : с ползите и тежестите ...
Та ние не ги мислим. Ние само си стоим и наблюдаваме.

# 534
  • София
Днес четох за Германия за 5% , но не го дочетох.
ToniShu едно е реално да има инфлация . Съвсем друго е да ти набиват, че ако не купуваш нещо на всяка цена ще останеш без пари. Защото и малко сметка за как се е получила тази всяка цена е нужно.
Инфацията би трябвало да си я има винаги, както и лихвен % по депозитите и ежегодно увеличение на заплатата. Така се въртят парите все пак.
Положевието в момента според мен не е нормално  - да имаш ниска лихва по депозити и отрицателна по сметки, ниски увеличения на заплата защото било криза, увеличение на здравната осигуровка и увеличение на пенсионната възраст. Инфлацияата не е ненормалното в случая .
Ми аз пък смятам, че не е ненормално. Тук, на база предстоящия ужас/крах/срив/апокалипсис се изписаха толкова много неща... Всъщност досега за година и нещо пандемия виждам, че икономиката реагира, но не и с нещо чрезвечайно. Тези дето пророкувате чрезвечайности сте няколко човека. Обаче аз виждам поскъпване, което е нормално за икономика в спад, не забелязвам да е рухнала.
Не видях никой в темата да казва "купувай на всяка цена". Хората тук казват, че инвестицията в имоти има смисъл; но не видях някой да казва "на всяка цена". В момента не съм на имотния пазар, но разбирам, че е чудесен момент за продавачите. Тях обаче ти не ги броиш за участници като обсъждаме уж "имотния пазар в България". А те са били купувачи преди да са сега продавачи, та вероятно не са послушали предпазливите си "съветници" някога и сега не съжаляват. За тях сега е чудесен икономически момент Simple Smile
Общо взето ти спориш за конкретен случай, съфорумците ти говорят за пазара като цяло и после се опитваш с вода от 9 дола да привържеш тяхната генерална преценка към своята конкретика Simple Smile Отделно от това, като пишете апокалиптиците за предстоящия срив и крах и страхотии, обезценяването на парите и какво ли още не (все едно за пръв път сме пред/в криза), нормално е по-притеснените хора да се юрнат да си спасяват парите. И понеже с депозит в банка при тези лихви е нелогично, пък икономиката нали ще се срива, та и финансовите инструменти са рискови... и хората купуват имоти. Защото в дългосрочен план поне са се доказали като сигурна инвестиция в България. Малко се получава, че апокалиптиците сте в собствения си омагьосан кръг, и повярвай ми, отстрани е почти смешно.
Лихвите по депозити са ниски от години и години, пенсионната възраст в България никога не е била с тенденция надолу - постоянно се вдига поне откак аз съм на трудовия пазар, цената за здраве също; лихвите по кредити в годините падат и се качват - също не е нищо ново и разбира се, определя накъде върви имотният пазар. Но хайде да не смесваме липсата и дефицитите на локални наши политики с глобалната икономика, че да ги изкарваме последици от нея. Малко като да пратим страшните боклуци да ни представляват в ЕС и после да обвиняваме ЕС, че не ни помогнал достатъчно за това и онова... Светът отдавна не е черно-бял, така че човек трябва да може да оценява комбинация от фактори, не да го кара стриктно по учебника, изолиран в една дисциплина. Ако иска да живее по-спокойно, де Simple Smile

Последна редакция: вт, 08 юни 2021, 11:15 от ToniShu

# 535
ToniShu много едностранно.
Защото в София например, с великите цени състоянието на сградите е плачевно. Масово мазилки, улуци, входове, тророари, стари дограми ... какво ли не. При суперпоскъпналите материали и работа каква ще е цената на поддръжка и саниране ? Или какво ти дреме, но до кога?
А за провинцията - ами масово затворени още заведения и хоели, съдържатели на заведения , които чакат някой да седне за нещо повече от на едно кафенце и се кръстят дано не дойде четвърта вълна и дано дойдат британските туристи, че гледай какво е ...
Да не говорим за цели сгради с офиси пише @дава се под наем@ , а и не малко @продава се@. Не се концентрирай основно на София. Иди се огледай извън София.
Ако на това му викаш икономика ... единственото, което положително видях е , че младо и старо по провинцията е запретнало крачоли и ръкави и си копа по ниви и градинки и че по провинцията къщите са постегнати.
Да не говорим за цените на здравеопазване. Също за грижа за възрастните. Германците се опитват да правят реформа да вържат последнот оза броя деца . Т.е. който няма деца да му плащат един ден да плаща повече ...  и зобщо какви ли не чупки.
Изобщо според мен апокалипсиса е това в момента, колкото и да не го виждаш. И то не е само за България.

Не може да е нормално да кажеш на хората, че единствен начин да си запазят парите е да напазаруват каквото им предлагаш. В случая е някакви жилища в блокчета или някакви акции или там каквото им измислиш ... защото иначе щели да си загубят спесяванията за стари години. Ами не е нормално  . Сори ама си е чист апокалипсис да се налага да подскачаш по нечия летва и да не можеш да си стоиш спокойно при положение че функционират толкова мног обанки и фондове и европейската икономика ... явно на гърба на данъкоплатеца и на изплатилия пенсията си пенсионер. 
Положението НЕ е нормално според мен.  Ама няма да обяснявам повече защо така мисля.

Само не разбрах за какво ти е да чакаш ЕС да ти помага за това и онова и кое конкретно имаш в предвид. Защото нали знаеш, че ако пълзиш и чакаш милостиня евентурално получаваш милостиня...

Последна редакция: вт, 08 юни 2021, 11:39 от bella_ciao

# 536
Според мен всичко зависи колко пари имаш за самоучастие, не какви са моментните цени. Аз смятам, че да тръгнеш да купуваш имот за инвестиция с 15 процента самоучастие и кредит е еднакво тъпо и при 1500 евро на квадрат и при 800 евро на квадрат. Пак подчертавам - като говорим за инвестиция, не за живеене. За София специално според мен цените в момента просто не отговарят на средата, която е плачевна, а и като гледам няма да стане скоро по-добре. Не че това точно определя цените, но пък лично мен ме е яд да изсипя толкова пари, а да нямам например свестен тротоар в квартала Grinning. Но това е положението..

# 537
животът се концентрира в големите градове, това, което е в София, няма как да се савни с малкия град и селото. Покрай Короната може да тръгне някакво движение към селата, но по-скоро ще бъдат малко. Миграцията към големия град няма да намалее, защото има хора, които сигурно не издържат да се прехранват в малките населени места.

# 538
но с какво се прехранват в големите? с отдаване под наем? на кого ?
според мен нещаат са мног орегулирани и нагласени и нестабилни. но това си е само мое мнение.
всеки си има свое. в темата се вижда.
и така е правилно Simple Smile

# 539
животът се концентрира в големите градове, това, което е в София, няма как да се савни с малкия град и селото. Покрай Короната може да тръгне някакво движение към селата, но по-скоро ще бъдат малко. Миграцията към големия град няма да намалее, защото има хора, които сигурно не издържат да се прехранват в малките населени места.

Малките населени места са вече достатъчно обезлюдени, че да захранват големите. Общо взето който е искал да се пресели в София/Пловдив/Варна вече го е направил. Болшинството от другите в трудоспособна възраст или са се устроили в родните си места или в чужбина.

Общи условия

Активация на акаунт